• Lloyd Austin, a declarat vineri că pachetul de ajutor va „sublinia angajamentul Americii față de Ucraina”.
  • „Această coaliție rămâne unită și nu vom șovăi și nu vom eșua pentru a stăvili agresiunea rusă”.
  • Anunțul vine după ce legea de ajutor de 95 de miliarde de dolari, inclusiv 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a fost aprobată de Congres.

UPDATE ORA 19:00 – Estimarea „uimitoare” a victimelor rusești sugerează că Moscova și-a pierdut dublu forța de invazie inițială

Noile estimări „uimitoare” ale guvernului britanic care susțin că Rusia ar fi putut suferi 450.000 de victime de la invadarea Ucrainei ar sugera că Moscova a pierdut dublul numărului de trupe din forța sa de invazie inițială, notează un expert important.

UPDATE ORA 18:00 – Un alt suspect în atacul la sala de concerte de la Moscova a fost reținut

Autoritățile ruse au reținut un alt suspect în calitate de complice la atacul unor oameni înarmați asupra unei săli de concerte suburbane din Moscova, care a ucis 144 de persoane în martie, au declarat tribunalele din Moscova.

Dzhumokhon Kurbonov, un cetățean al Tadjikistanului, este acuzat că le-a oferit atacatorilor mijloace de comunicare și finanțare. Judecătorul de la Tribunalul Districtual Basmanny din Moscova a decis că Kurbonov va fi ținut în arest până pe 22 mai, în așteptarea anchetei și judecării.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a declarat că Kurbonov ar fi fost reținut pe 11 aprilie pentru 15 zile sub acuzația administrativă de huliganism mic.

Mediazona independentă rusă a remarcat că aceasta este o practică comună folosită de forțele de securitate ruse pentru a ține o persoană în custodie în timp ce se pregătește un dosar penal împotriva acesteia.

Doisprezece inculpați au fost arestați în dosar, inclusiv patru care ar fi comis atacul din 22 martie la sala de concerte a Primăriei Crocus, potrivit RIA Novosti.

UPDATE ORA 17:00 – Rusia a suferit 450.000 de victime de la începutul invaziei, estimează Ministerul Apărării

Ministerul Apărării al Marii Britanii a susținut că Rusia a suferit aproximativ 450.000 de victime de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

Răspunzând la o întrebare parlamentară a Muncii, ministrul forțelor armate Leo Dochery a spus: „Estimăm că aproximativ 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți, iar încă zeci de mii au dezertat de la începutul conflictului.

„Numărul personalului ucis în cadrul companiilor militare private ruse (PMC) nu este clar.

„De asemenea, estimăm că peste 10.000 de vehicule blindate rusești, inclusiv aproape 3.000 de tancuri de luptă principale, 109 avioane cu aripă fixă, 136 de elicoptere, 346 de vehicule aeriene fără pilot, 23 de nave navale de toate clasele și peste 1.500 de sisteme de artilerie de toate tipurile au fost distruse. abandonat sau capturat de Ucraina de la începutul conflictului.”

UPDATE ORA 16:00 – Hackerii susțin că s-au infiltrat în principalul serviciu de securitate din Belarus

Un grup activist de hackeri din Belarus susține că s-a infiltrat în rețeaua principalei agenții de securitate KGB a țării și a accesat dosarele de personal ale a peste 8.600 de angajați ai organizației, care încă poartă numele ei sovietic.

Autoritățile nu au comentat afirmația, dar site-ul web al KGB-ului din Belarus se deschidea vineri cu o pagină goală care spunea că este „în proces de dezvoltare”.

Căutând să-și susțină afirmația, grupul Belarus Cyber-Partisans a publicat o listă cu administratorii site-ului, baza de date și jurnalele de server pe pagina sa din aplicația de mesagerie Telegram.

Coordonatorul grupului, Yuliana Shametavets, a declarat pentru Associated Press din New York că atacul asupra KGB „a fost un răspuns” la șeful agenției Ivan Tertel, care a acuzat public grupul în această săptămână că complotează atacuri asupra infrastructurii critice a țării, inclusiv asupra unei centrale nucleare. .

„KGB-ul efectuează cele mai mari represiuni politice din istoria țării și trebuie să răspundă pentru aceasta”, a spus Shametavets. „Lucrăm pentru a salva viețile belarușilor și nu pentru a le distruge, așa cum fac serviciile speciale represive din Belarus”.

UPDATE ORA 15:00 – Problemele de sănătate îndurate legate de război sunt „cauza probabilă” a ratei ridicate a crimelor din Rusia

În aprilie 2023, 116 militari ruși au fost condamnați pentru crimă – cu 900% mai mult decât în anul precedent. În același timp, anul acesta, mass-media rusă Vertska a raportat că 190 de foști condamnați au fost din nou urmăriți penal în dosare penale – dintre care 20 pentru omor sau tentativă de omor. Unul dintre aceștia a inclus un fost prizonier Wagner care a fost condamnat la 22 de ani după ce a ucis o femeie în vârstă după eliberarea sa.

Ministerul Apărării din Marea Britanie atribuie acest număr mare de crime din soldați ruși în serviciu și veterani la problemele cronice de sănătate mintală precară legate de război. Se spune că tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) și desensibilizarea câmpului de luptă la violență sunt, de asemenea, factori care contribuie la acest lucru.

UPDATE ORA 14:30 – Zelenski lansează un nou apel pentru apărarea aeriană, deoarece Rusia vizează infrastructura energetică

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un nou apel pentru sistemele de apărare aeriană după ultima grevă asupra sectorului energetic al Ucrainei. Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de cantități suficiente de apărare aeriană și alte arme pentru a-și proteja orașele și a predomina în prima linie. „Teroarea ar trebui să piardă întotdeauna și oricine ne ajută să stăm împotriva terorii ruse este un adevărat apărător al vieții”, a spus el.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că a interceptat 21 din 34 de drone lansate în toată țara. Au fost atacate instalațiile energetice din Dnipropetrovsk în sudul țării și Ivano-Frankivsk și Lviv în vest. Operatorul privat de energie DTEK a raportat „victime” după ce patru dintre centralele sale termice au fost avariate.

Cel mai nou apel vine în ciuda unui pachet de ajutor militar din partea SUA care va furniza muniții și echipamente pentru lansatoarele sale de apărare aeriană.

UPDATE ORA 13:00 – Raționarea energiei în Ucraina în urma atacului „masiv” al infrastructurii rusești peste noapte

Operatorul electric DTEK a spus că echipamentele de la patru dintre centralele sale termice au fost „grav avariate” în loviturile de peste noapte. Operatorul de energie electrică de stat Ukrenergo a declarat că și-a deconectat principala linie electrică aeriană din vestul țării, ca măsură preventivă. Oficialii au cerut utilizatorilor de energie să-și limiteze consumul de energie.

Un bombardament separat asupra unui sat din apropierea graniței cu Rusia din regiunea de nord-est Harkiv a ucis sâmbătă o persoană, a anunțat agenția ucraineană pentru serviciile de urgență. Moscova a lansat unele dintre cele mai mari lovituri asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei în ultimele luni, eliminând o parte semnificativă a producției și declanșând întreruperi de curent și raționalizarea energiei în întreaga țară.

UPDATE ORA 11:00 – Rafinăria rusă de petrol suspendă operațiunile după atacul cu drone din Ucraina – TASS

O rafinărie de petrol din Rusia și-a suspendat parțial operațiunile după ce a fost avariată într-un presupus atac cu dronă ucraineană, a declarat agenția de presă rusă TASS. Un incendiu mare a izbucnit la rafinăria de petrol din Slaviansk după ce a fost lovit cu 10 drone ucrainene, a declarat directorul de securitate al grupului ECO Slaviansk.

Ei au spus că unele dintre pagubele cauzate pot fi ascunse, astfel încât „lucrarea fabricii a fost parțial suspendată”. Mai devreme, Roman Siniagovskyi, șeful districtului administrativ Slaviansk, a declarat că coloana de distilare a fost deteriorată în timpul presupusei greve. Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile sale de apărare aeriană au interceptat și distrus 66 de drone ucrainene peste teritoriul regiunii Krasnoyarsk și alte două peste Peninsula Crimeea.

O sursă de informații din Kiev a confirmat că dronele ucrainene au fost lansate la rafinăriile de petrol Slaviansk și Ilsky și au provocat incendii la instalații. Sursa a spus că dronele au vizat și aerodromul militar rus Kușcevsk din aceeași regiune.

UPDATE ORA 10:00 – Jurnalist Forbes plasat în arest la domiciliu de către tribunalul rus

Un tribunal rus a plasat un jurnalist – care lucrează pentru ediția rusă a Forbes – în arest la domiciliu, a informat agenția rusă de știri RIA. Se crede că Serghei Mingazov a fost reținut ieri, fiind suspectat că a răspândit informații false despre armata rusă, a spus revista sa la acea vreme.

Forbes este o revistă americană de afaceri. În prezent, este deținută de grupul de investiții din Hong Kong Integrated Whale Media Investments.

UPDATE ORA 8:50 – Kievul, obligat să retragă tancurile americane, în timp ce Moscova trimite rachete nucleare în Belarus

Ucraina și-a retras tancurile de luptă Abrams de fabricație americană de pe linia frontului, din cauza îngrijorărilor că acestea pot fi ușor de detectat și țintit de dronele rusești.

Din octombrie anul trecut, Kievul a pierdut cinci din cele 31 de tancuri Abrams oferite de SUA în urma atacurilor rusești. Ucraina s-a angajat într-o campanie de luni de zile susținând că tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, erau vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile rusești.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Statele Unite vor oferi un pachet suplimentar de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare totală de până la 6 miliarde de dolari, pentru a face față războiului de doi ani cu Rusia, potrivit Departamentului Apărării.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri că pachetul de ajutor va „sublinia angajamentul Americii față de Ucraina”, adăugând că acesta „ne va permite să achiziționăm noi capacități din industria ucraineană”.

„Această coaliție rămâne unită și nu vom șovăi și nu vom eșua pentru a stăvili agresiunea rusă”, a declarat Austin la reuniunea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina. Una dintre prevederile pachetului de ajutor include rachete Patriot suplimentare pentru sistemele sale de apărare aeriană.

Rachetele vor fi folosite pentru a reaproviziona sistemele de apărare antiaeriană Patriot furnizate anterior și fac parte dintr-un pachet care include, de asemenea, mai multe muniții pentru sistemele naționale avansate de rachete sol-aer, sau NASAMS, și echipamente suplimentare pentru a integra lansatoare, rachete și radare de apărare antiaeriană occidentale în armamentul existent al Ucrainei, mare parte din acesta datând încă din epoca sovietică.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, a discutat despre nevoia de Patriots vineri dimineața devreme la Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, o coaliție de aproximativ 50 de țări, dintre care mai mult de două treimi sunt state membre NATO.

În cadrul unei conferințe de presă a Pentagonului după întâlnire, Austin a declarat că SUA continuă să lucreze cu aliații pentru a asigura resurse suplimentare de sisteme Patriot, dar nu s-a angajat să trimită mai multe versiuni americane.

Anunțul vine după ce legea de ajutor de 95 de miliarde de dolari, inclusiv 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a fost aprobată de Congres și promulgată miercuri de președintele Joe Biden.

Citește și