• Scopul unei livrări recente de ATACMS, un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune foarte râvnit, în Ucraina, este de a exercita o presiune mai mare asupra forțelor rusești.
  • Oficialii Pentagonului au refuzat să precizeze numărul exact de sisteme cu rază lungă de acțiune care au fost trimise în Ucraina.
  • O mare parte din livrările de arme ar trebui să se concentreze pe consolidarea apărării Ucrainei.

UPDATE ORA 21:20 – SUA oferă un ajutor de război de 6 miliarde de dolari Kievului

Guvernul american a anunțat vineri un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, care se ocupă de contracte pe termen lung.

Ajutorul va include muniții căutate pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAM), sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), dronele Switchblade și Puma, precum și sisteme de contra-drone și artilerie.

UPDATE ORA 17:20 – Rusia a folosit 9.000 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei în acest an, susține Zelenski

Avioanele rusești au folosit deja peste 9.000 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei în acest an, a declarat Volodymyr Zelenski. Recenta pauză în finanțarea americană a ajutat Moscova să preia inițiativa, a adăugat președintele ucrainean. El solicită furnizarea de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot, afirmând că este nevoie de cel puțin șapte.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Lloyd Austin, Secretarul american al Apărării, a declarat că reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei – o coaliție formată din aproximativ 50 de țări – se va concentra pe capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei.

UPDATE ORA 15.00 – SUA trimit arme în Ucraina „săptămâna aceasta”, după ce a fost suplimentată finanțarea, afirmă Biden

Statele Unite trimit arme și echipamente în Ucraina „săptămâna aceasta”, a declarat Joe Biden.

Referindu-se la un program de finanțare pentru Kiev în valoare de 61 de miliarde de dolari (49 de miliarde de lire sterline), care a fost în sfârșit adoptat de Congres după o lungă întârziere, președintele a declarat că a semnat rapid legea.

Acesta a ajuns pe biroul său miercuri dimineața devreme, a spus el, și l-a aprobat înainte de prânz.

UPDATE ORA 14.00 – Un jurnalist care lucrează pentru ediția rusă a revistei Forbes a fost reținut

Un jurnalist care lucrează pentru ediția rusă a revistei Forbes a fost reținut sub suspiciunea că a răspândit „știri false” despre armata rusă, a anunțat revista pe site-ul său.

Serghei Mingazov este reținut într-un centru de detenție din orașul Khabarovsk, situat în estul îndepărtat al țării, potrivit avocatului său, Konstantin Bubon.

UPDATE ORA 13.00 – Cel puțin patru persoane au fost rănite în urma unui presupus atac cu bombă din Rusia

Cel puțin patru persoane au fost rănite după ce Rusia a bombardat un sit industrial și o clădire rezidențială din nord-estul Ucrainei, au declarat oficiali locali.

Trei copii și o femeie au fost răniți când muniția a lovit o parte centrală a orașului Derhachi din regiunea Harkov, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram.

În regiunea Sumîi, două bombe au lovit o instalație industrială, au declarat autoritățile regionale.

Regiunile învecinate, care se învecinează cu Rusia, au fost supuse unor atacuri aeriene frecvente.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia este capabilă să „țintească în mod continuu poziții ucrainene” la nord de Donețk

Forțele rusești și-au accelerat înaintarea la vest de Avdiivka, a anunțat Ministerul britanic al Apărării. Rusia a preluat controlul asupra orașului, care se află la nord de Donețk, în estul Ucrainei, la mijlocul lunii februarie.

Ea a intrat acum în orașul Ocheretyne, la aproximativ 15 km nord de centrul Avdiivka, a adăugat Ministerul Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor.

Zona este una dintre „zonele principale ale operațiunilor rusești”, a precizat acesta.

UPDATE ORA 11.00 – Șoigu: Rusia nu are „niciun interes” să atace statele NATO

Rusia nu are niciun interes militar sau geopolitic în a ataca statele NATO, a declarat ministrul său al apărării. Dar trupele NATO au creat amenințări suplimentare pentru Rusia prin apropierea de granițele sale, a adăugat Serghei Șoigu, potrivit agenției de presă TASS.

El a mai fost citat spunând că Washingtonul prelungește în mod deliberat conflictul din Ucraina prin exercitarea unor presiuni fără precedent.

În ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, dl Șoigu a afirmat că presupusele lovituri ucrainene riscă să aibă consecințe catastrofale.

UPDATE ORA 10.00 – Un atac rusesc împotriva NATO s-ar solda cu o înfrângere pentru Moscova, dar NATO trebuie să-și sporească apărarea, a declarat joi ministrul polonez de externe, Radek Sikorski

Un atac rusesc împotriva NATO s-ar solda cu o înfrângere pentru Moscova, dar NATO trebuie să-și sporească apărarea, a declarat joi ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, în fața parlamentului. Sikorski a descris noua direcție a guvernului premierului Donald Tusk, explicând publicului mondial și celui de acasă cum s-au schimbat noile priorități. El a spus că Polonia vrea să revină în grupul de țări care stabilește agenda UE.

UPDATE ORA 08.00 – Franța solicită noi sancțiuni împotriva Rusiei

Franța solicită noi sancțiuni împotriva Rusiei, care să vizeze oficiali și organizații implicate în încercările de a perturba alegerile și procesul democratic din statele membre ale UE, potrivit unui document consultat de The Guardian. Sancțiunile ar viza, de asemenea, pe cei implicați în alimentarea conflictelor armate și a instabilității în afara Europei. Deși nu menționează nicio țară, este probabil ca sancțiunile să vizeze grupul de mercenari Wagner, controlat de Kremlin.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ucrainene vor putea folosi un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune, recent livrat și râvnit, pentru a ținti mai eficient forțele rusești din Crimeea ocupată, au declarat joi înalți oficiali ai Pentagonului.

După luni de solicitări, Ucraina a primit o versiune cu rază de acțiune mai lungă a sistemului de rachete tactice ale armatei, cunoscut sub numele de ATACMS, care poate parcurge 190 de mile. Înainte de livrarea din această lună, Statele Unite furnizaseră Ucrainei o versiune a sistemului care are o rază de acțiune de 160 de kilometri și este înarmată cu muniții cu dispersie largă.

O mare parte din livrările de arme amânate de mult timp ar trebui să se concentreze inițial pe consolidarea apărării Ucrainei, au declarat oficialii americani din domeniul securității naționale. Noul sistem poate ajunge mai adânc în părțile Ucrainei ocupate de Rusia și poate viza nodurile de aprovizionare pentru forțele rusești din sud-est.

Oficialii Pentagonului au refuzat să precizeze numărul exact de sisteme cu rază lungă de acțiune care au fost trimise în Ucraina.

Citește și