• Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht a vizitat orașul portuar Odesa din sudul țării, a precizat acesta într-o declarație.
  • Lambrecht a adăugat pe Twitter că s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov.
  • Până în prezent, nici o țară NATO nu a furnizat tancuri de luptă occidentale Kievului, în ciuda faptului că Ucraina a cerut în mod repetat Germaniei să îi furnizeze tancuri de luptă Leopard.

UPDATE ORA 23.00

Premierul ucrainean Denys Smyhal a declarat duminică că 900 de profesori ucraineni s-au oferit voluntari pentru a se alătura forțelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei începând cu 24 februarie. „Acesta este un mare exemplu de slujire a poporului tău”, a spus el.

UPDATE ORA 22.00

„Operațiunile active de luptă continuă pe toată linia frontului. Forțele de apărare continuă să efectueze distrugerea prin foc a pozițiilor, forțelor și mijloacelor inamice, pentru a preveni introducerea rezervelor sale în luptă. În special, controlul focului asupra podurilor și trecerilor continuă, la fel și înfrângerea centrelor logistice și a bazelor unităților inamice” , declară speakerul comandamentului operațional „Sud” al forțelor armate ucrainene Vladislav Nazarov, scrie UNIAN.

Nazarov a menționat că armata rusă își concentrează principalele eforturi pe menținerea teritoriilor ocupate, provocând pierderi Forțelor de Apărare și descurajând acțiunile ofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Potrivit lui Nazarov, în timpul nopții, unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare de Sud, au efectuat peste 150 de misiuni de foc în zonele de concentrare a forțelor armate ruse.

UPDATE ORA 21.00

Reprezentata lui Zelenski în Crimeea crede că Ucraina își poate recupera în curând teritoriul anexat Ucraina începe să creadă că poate să recupereze Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, potrivit celui mai important reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski în regiune.

Deși nu există nicio sugestie că Ucraina este aproape de a fi în poziția de a-și recâștiga regiunea anexată, Tamila Tasheva și echipa sa își petrec zilele discutând despre modul în care Kievul ar putea redobândi controlul asupra peninsului și despre ce s-ar întâmpla atunci.

„Acesta este momentul X. Chiar acum, totul se întâmplă într-un mod care pare inevitabil”, a spus Tasheva. „S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că se va întâmpla mult mai repede decât credeam acum un an”, a precizat aceasta.


Poliția a găsit în regiunea Harkov cadavrele a 5 civili

Serhiy Bolvinov, șeful departamentului de investigații al poliției din regiunea Harkov, a declarat că cei cinci civili au încercat în luna mai să scape din orașul Kupiansk, ocupat de ruși la acel moment, dar au lovit o mină rusească în satul Vasylenkove, aflat în apropiere, scrie The Kyiv Independent.

Printre cei uciși se numără patru bărbați, cu vârste de 18, 19, 20 și 41 de ani, precum și o femeie de 50 de ani.

Trupurile lor au fost descoperite duminică, 2 octombrie, după eliberarea zonei din mâinile forțelor ruse

UPDATE ORA 20.00

Ministerul britanic al Apărării a discutat despre importanța militară a orașului Lyman, după ce a aflat că Rusia a pierdut controlul asupra orașului din estul țării.

AP relatează că orașul Donețk a fost descris ca fiind crucial în timpul unei ședințe zilnice de informare a serviciilor de informații de duminică, datorită trecerii sale rutiere cheie peste râul Siversky Donets, în spatele căruia Rusia a încercat să își consolideze apărarea.

UPDATE ORA 19.00

Capturarea centrului Lyman de către Ucraina demonstrează că țara face progrese și că este capabilă să respingă forțele rusești, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru NBC.

Am văzut că au fost capabili să cucerească un nou oraș, Lyman, iar acest lucru demonstrează că ucrainenii fac progrese, sunt capabili să respingă forțele rusești datorită curajului, datorită vitejiei, abilităților lor, dar, desigur, și datorită armelor avansate pe care Statele Unite și alți aliați le furnizează, a declarat Stoltenberg, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 18.00

Cele nouă țări europene care au emis mai devreme o declarație de condamnare a anexării Ucrainei de către Rusia și-au exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO.

AP relatează că Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România și Slovacia au susținut în declarația comună, ușor opacă, o cale de aderare a Ucrainei la NATO.

UPDATE ORA 17.00

O organizație caritabilă importantă, care a ajutat guvernul să reîmpărtășească refugiații ucraineni cu gazde din Marea Britanie după ce plasamentele inițiale se termină sau nu mai funcționează, își va reduce activitatea, deoarece, potrivit acesteia, programul este imposibil de realizat.

Refugees at Home este una dintre cele cinci organizații voluntare și comunitare enumerate ca furnizori recunoscuți pe site-ul gov.uk pentru a ajuta la potrivirea și reîmpărțirea refugiaților ucraineni cu gazde din Marea Britanie.

UPDATE ORA 16.00

Germania, Danemarca și Norvegia vor oferi Ucrainei mai multe arme cu rază lungă de acțiune
Germania, Danemarca și Norvegia vor cumpăra 16 obuziere slovace Zuzana-2 pentru Ucraina, a declarat Ministerul german al Apărării, urmând ca livrarea să înceapă anul viitor.

Tunurile, care pot trage șase proiectile pe minut pe o distanță de 40 km, vor fi construite în Slovacia, a precizat ministerul. Cele trei țări vor cheltui 92 de milioane de euro (90 de milioane de dolari) pentru aceste sisteme.

Ucraina, care a înregistrat succese notabile pe câmpul de luptă împotriva Rusiei în ultimele săptămâni, afirmă că are nevoie de armament mai mult și mai greu pentru a respinge invazia pe care Moscova a lansat-o în februarie.

UPDATE ORA 15.00

Șeful AIEA cere eliberarea șefului centralei nucleare ucrainene
Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a cerut eliberarea directorului general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de Rusia, afirmând că detenția acestuia reprezintă o amenințare la adresa siguranței și securității.

O patrulă rusă l-a reținut pe Ihor Murashov la 30 septembrie, a anunțat compania de stat responsabilă de centrală, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că Rusia a confirmat această acțiune.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, și-a exprimat speranța că Murashov se va întoarce la familia sa în siguranță și cu promptitudine și își va putea relua funcțiile sale importante la centrală”, a transmis agenția pe Twitter sâmbătă seara târziu.

AIEA a fost în contact cu autoritățile relevante pentru a obține clarificări cu privire la detenția sa temporară, despre care a spus că a avut un impact foarte semnificativ” asupra sa și asupra standardelor de siguranță și securitate nucleară.

UPDATE ORA 14.00

Țările occidentale consideră că retragerea trupelor rusești din Lyman, un centru de aprovizionare cheie în estul Ucrainei, este o victorie strategică care ar putea submina efortul Rusiei de a controla regiunea Donețk. Aceasta a fost una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a susținut că le-a anexat în urma unor referendumuri înscenate, încălcând dreptul internațional și în ciuda criticilor internaționale pe scară largă.

UPDATE ORA 13.00

Rusia a restricționat accesul la aplicația de streaming de muzică SoundCloud, invocând „informații false” despre ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, a informat duminică agenția de știri Interfax, citând organul de supraveghere al comunicațiilor Roskomnadzor (RKN).

UPDATE ORA 12.00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că autoritățile ruse l-au reținut pe directorul centralei nucleare din Zaporojie pentru a fi interogat. Un oficial al AIEA a declarat pentru The Washington Post că organismul de supraveghere nucleară, care are câțiva angajați la fața locului, a cerut clarificări din partea autorităților ruse ca răspuns la informațiile potrivit cărora Igor Murashov ar fi dispărut. Grupul de experți al Institutului pentru Studiul Războiului a numit detenția lui Murashov drept un semn că Rusia stabilește probabil condițiile pentru a-și asuma responsabilitatea legală” pentru centrală.

UPDATE ORA 11.00

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut apel la măsuri mai drastice” care ar putea include utilizarea armelor nucleare cu randament redus”, după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale s-au retras din Lyman. Putin a avertizat că teritoriile anexate vor fi apărate cu toate mijloacele militare” de care dispune Rusia, iar vicepreședintele Consiliului de Securitate rus, Dmitri Medvedev, a avertizat că Rusia ar putea folosi o armă nucleară în acest scop.

UPDATE ORA 11.00

Ministerul ucrainean al Apărării a transmis sâmbătă pe Twitter că aproape toate” trupele rusești din Lyman au fost ucise sau capturate, sugerând că orașul se află sub controlul său. O înregistrare video arată cum trupele ucrainene aruncă steagurile rusești din vârful unei clădiri guvernamentale, un final ceremonial al controlului zonei susținut de Kremlin. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că trupele sale s-au retras din oraș după ce acesta a fost încercuit.

UPDATE ORA 10.00

Pierderea lui Lyman a fost un eșec politic serios pentru Putin – informațiile britanice

Ministerul britanic al Apărării consideră că pierderea lui Lyman a declanșat un nou val de critici la adresa conducerii militare a Federației Ruse, din moment ce orașul este situat în regiunea Donețk, pe care țara agresoră a încercat să o anexeze.

Serviciile secrete britanice consideră că pierderile suplimentare ale teritoriului rus ocupat ilegal vor duce cel mai probabil la valuri mai puternice de critici publice, precum și la presiuni asupra înaltului comandament.

UPDATE ORA 09.00

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, este așteptat să se deplaseze săptămâna viitoare la Kiev și Moscova, potrivit unui comunicat de presă al AIEA publicat sâmbătă.

Vizita face parte din eforturile în curs de desfășurare în jurul implementării unei zone de siguranță și securitate nucleară în jurul centralei nucleare ZNPP (Zaporojie) cât mai curând posibil”, potrivit comunicatului.

UPDATE ORA 08.00

Trupele rusești s-au retras din localitatea strategică Lyman din estul Ucrainei „din cauza riscului de a fi încercuite” și s-au mutat la frontiere mai avantajoase”, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării prin intermediul Telegram.

Forțele ucrainene au încercuit forțele rusești în orașul din estul țării mai devreme sâmbătă, unde forțele rusești din Lyman totalizau între 5.000 și 5.500 de soldați. Soldații ucraineni au fost văzuți ulterior ridicând steagul națiunii în fața semnului de intrare în oraș.

UPDATE ORA 07.00

Vladimir Putin s-a confruntat cu o jenă severă atunci când soldații ucraineni au eliberat orașul cheie din estul țării, Lyman, ridicând steagul național albastru și galben deasupra semnului de intrare, la câteva ore după ce președintele Rusiei a anunțat că zona este a Moscovei pentru totdeauna”.

Forțele armate ucrainene au declarat că au înconjurat în întregime orașul, prinzând înăuntru mii de soldați ruși. Guvernatorul provinciei Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că trupele asediate au implorat vineri să li se permită să părăsească Lymanul. Comandanții lor au refuzat, a afirmat el.

UPDATE ORA 06.00

Rusia nu a fost realeasă în consiliul de conducere al agenției ONU pentru aviație, ceea ce reprezintă un impuls pentru puterile occidentale care doreau să tragă la răspundere Moscova pentru invazia sa în Ucraina.

Sâmbătă, Rusia nu a primit suficiente voturi pentru a rămâne în consiliul de conducere al Organizației Aviației Civile Internaționale, format din 36 de țări, în timpul adunării agenției care se desfășoară până pe 7 octombrie la Montreal, relatează Reuters.

UPDATE ORA 05.00

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă.

Într-un mesaj postat pe Telegram, în care abordează pierderea de către Rusia a bastionului său de la Lyman, în estul Ucrainei, Kadîrov a scris: În opinia mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament redus”.

UPDATE ORA 04.00

Iată mai multe informații despre comentariile lui Ramzan Kadîrov, potrivit cărora Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă. Rusia are cel mai mare arsenal atomic din lume, inclusiv arme nucleare tactice cu randament redus, care sunt concepute pentru a fi desfășurate împotriva armatelor adverse.

Alți aliați de top ai lui Putin, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au sugerat că Rusia ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare, dar apelul lui Kadîrov a fost cel mai urgent și explicit, relatează Reuters.

UPDATE ORA 03.00

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba, a mulțumit SUA pentru cel mai recent pachet de asistență.

UPDATE ORA 02.00

În ceea ce privește eșecul Rusiei de a obține suficiente voturi pentru realegerea în consiliul de conducere al Agenției ONU pentru aviație, Yuliya Kovaliv, ambasadorul Ucrainei în Canada, a declarat că țara sa cere Rusiei să răspundă pentru încălcarea spațiului aerian suveran al Ucrainei prin bombardarea aeroporturilor, ceea ce contravine acordului din 1944 care a stabilit principiile de bază pentru aviația globală.

Este important ca toți membrii OACI să abordeze o astfel de încălcare drastică a Convenției de la Chicago”, a declarat ea pentru Reuters.

UPDATE ORA 01.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că luptele continuă în orașul cheie Lyman, pe care Rusia a declarat mai devreme în cursul zilei că trupele sale l-au abandonat pentru a evita să fie prinse în capcană.

Steagul ucrainean se află deja în Lyman, în regiunea Donețk. Luptele continuă acolo”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht a vizitat orașul portuar Odesa din sudul țării, a precizat acesta într-o declarație, fără a preciza cât a durat călătoria. Lambrecht a adăugat pe Twitter că s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov.

Până în prezent, nici o țară NATO nu a furnizat tancuri de luptă occidentale Kievului, în ciuda faptului că Ucraina a cerut în mod repetat Germaniei să îi furnizeze tancuri de luptă Leopard pentru a o ajuta în contraatacul său împotriva Rusiei.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că nu vrea să se implice singur în ceea ce privește livrările de arme și că va lua decizii doar în urma consultării cu aliații săi occidentali. În schimb, Berlinul a încheiat acorduri cu țări terțe, care transferă arme grele Ucrainei – în schimbul primirii de provizii din partea Germaniei.

Vizita lui Lambrecht a avut loc la o zi după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Kherson. Aceste anexări au fost condamnate în unanimitate de aliații Ucrainei.