• Ucraina începe să creadă că poate recupera Crimeea, potrivit celui mai important reprezentant al lui Volodimir Zelenski în regiune.
  • Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina a evacuat complet forțele rusești din orașul cheie din estul țării, Lyman.
  • Cele nouă țări europene care au emis o declarație prin care au condamnat anexarea Ucrainei de către Rusia și-au manifestat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO.

UPDATE ORA 23.00

Colonelul în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA Cedric Leighton a declarat luni pentru CNN că oferta guvernului ucrainean către administrația Biden de a oferi practic drept de veto asupra listei de ținte rusești vizate în cadrul unei oferte de rachete cu rază lungă de acțiune se datorează în parte succesului uimitor” pe care Ucraina l-a avut recent în război.

Leighton, analist militar la CNN, a subliniat succesul recent al Ucrainei în recucerirea orașului cheie din estul țării, Lyman, și a altor zone din nordul țării, ca dovadă că armata ucraineană are un impuls” în război.

Când te uiți la ceea ce se întâmplă în partea de nord-est a țării, acesta este Lyman, zona care tocmai a fost eliberată. Vedeți cât de departe s-au extins deja ucrainenii în această zonă?”, a declarat Leighton.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

UPDATE ORA 22.00

Premierul francez Elisabeth Borne a declarat luni în fața parlamentarilor că, deși războiul din Ucraina va dura, Franța este pregătită și dorește să facă costul războiului insuportabil pentru Rusia”.

În timpul discursului său în fața camerei inferioare a parlamentului francez, Borne a subliniat că este probabil ca Rusia să meargă mai departe în ilegalitate și escaladare” și că Franța nu va slăbi, nici în fața agresorului rus, nici pentru a proteja (poporul) francez”. Războiul din Ucraina va dura, dar noi suntem pregătiți, rezistența poporului ucrainean ne obligă, vom fi la înălțime”.

UPDATE ORA 21.00

Autoritățile ruse l-au înlăturat pe comandantul Districtului Militar de Vest (WMD) al țării, potrivit înregistrărilor din Registrul de Stat Unificat al țării publicate luni.

Registrul de stat unificat, care funcționează ca un registru guvernamental de stat al tuturor drepturilor legale înregistrate, l-a trecut pe generalul-colonel Roman Berdnikov ca nou comandant al Districtului militar de Vest al Rusiei. Anunțul vine în contextul în care forțele rusești s-au retras din mai multe părți din estul Ucrainei.

ADM, cu sediul în partea de vest a Rusiei, este unul dintre cele cinci districte militare din cadrul armatei țării. Acesta a jucat un rol semnificativ în invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 20.00

Ihor Murashov, directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, s-a întors în siguranță la familia sa după ce a fost reținut, a declarat luni șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Salut eliberarea lui Ihor Murashov, directorul general al centralei nucleare Zaporiojie din Ucraina, am primit confirmarea că domnul Murashov s-a întors în siguranță la familia sa”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, prin intermediul Twitter.

UPDATE ORA 19.00

Uniunea Europeană i-a convocat într-o manieră coordonată” pe ambasadorii ruși din statele membre ale UE după decizia președintelui rus Vladimir Putin de a anexa săptămâna trecută regiuni ucrainene, a declarat luni un purtător de cuvânt al UE pentru CNN.

„Ca răspuns la ultimele măsuri luate de Rusia, care și-a intensificat și mai mult agresiunea împotriva Ucrainei – cu referendumuri false și anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene – UE i-a convocat în mod coordonat pe ambasadorii ruși în statele membre ale UE și la instituțiile UE”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

UPDATE ORA 18.00

UE l-a convocat la Bruxelles pe principalul diplomat al Rusiei în semn de protest față de „anexarea ilegală” de către președintele Vladimir Putin a patru teritorii ucrainene. Mișcarea face parte dintr-un exercițiu coordonat cu statele membre ale UE, a declarat pentru AFP Peter Stano, purtătorul de cuvânt al blocului pentru afaceri externe.

UPDATE ORA 17.00

Forțele ucrainene au făcut noi câștiguri în sudul țării, împingându-se spre orașul Kherson ocupat și capturând orașul Zolota Balka de pe malul vestic al râului Dnipro, potrivit unui oficial regional și unui blogger militar pro-rus.

Forțele noastre armate avansează cu putere chiar pe malul râului Dnipro, mai aproape de Berislav”, a declarat Serhii Khlan, consilier al șefului administrației militare din regiunea ucraineană Kherson, în cadrul unui briefing de presă.

UPDATE ORA 16.00

Paza de coastă suedeză a declarat că una dintre scurgerile de la conducta Nord Stream 2 nu s-a oprit, ci a crescut în dimensiuni, potrivit autorităților suedeze. În urma unui survol al locurilor de scurgere luni dimineață, o scurgere de la Nord Stream 1 nu mai era vizibilă și, prin urmare, se poate spune că s-a oprit, a declarat Garda de Coastă suedeză.

Cu toate acestea, cea mai mică de la Nord Stream 2 este în schimb puțin mai mare decât ieri” și măsoară aproximativ 30 de metri în diametru, a precizat paza de coastă într-un comunicat.

Paza de coastă a adăugat că ia măsuri de urgență” pentru o perioadă mai lungă de timp decât se aștepta, din cauza scurgerii mai mari.

UPDATE ORA 15.00

Duma de stat a Rusiei aprobă în unanimitate anexarea regiunilor ucrainene.

Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat legile privind anexarea a patru teritorii ucrainene la Rusia.

Niciun legislator din camera inferioară nu a votat împotriva proiectului de lege și a modificărilor constituționale ale președintelui Vladimir Putin pentru încorporarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk în Rusia.

UPDATE ORA 14.00

Ministerul lituanian de Externe l-a declarat persona non grata pe cel mai important diplomat rus din această țară, Serghei Ryabokon.

Ryabokon, însărcinat cu afaceri la ambasada rusă din Vilnius, a primit cinci zile pentru a părăsi țara, potrivit unui comunicat al ministerului.

UPDATE ORA 13.00

Paza de coastă a Suediei a declarat că nu mai vede nicio scurgere de la conducta Nord Stream 1 în Marea Baltică.

O scurgere mai mică de la Nord Stream 2 a fost încă vizibilă în timpul observațiilor efectuate în timpul unui survol efectuat luni dimineață, a precizat paza de coastă într-un comunicat.

UPDATE ORA 12.00

Declarațiile lui Peskov:

  • Nu există planuri de a organiza referendumuri privind granițele noilor teritorii, unde acestea au devenit parte a Federației Ruse;
  • Federația Rusă monitorizează îndeaproape situația din jurul încercării Ucrainei de a adera la NATO;
  • Putin va avea o întâlnire de lucru cu șefa Ministerului Culturii, Lyubimova;
  • Orientarea Ucrainei în NATO și confirmarea viitoarei sale apartenențe la alianță a fost unul dintre motivele pentru operațiunea militară specială;
  • Moscova nu înțelege care este calendarul în care Nord Stream poate fi restabilit și cu ce țări poate coopera în această chestiune;
  • SUA vor putea să vândă mai mult din GNL-ul său la un preț ridicat dacă nu va exista o aprovizionare prin Nord Stream;
  • Nu pot exista discuții de pace cu Japonia când Tokyo impune sancțiuni și oferă asistență militară Ucrainei.

UPDATE ORA 11.00

Rusia va continua să se consulte cu populația din regiunile Herson și Zaporojie cu privire la problema granițelor în care au devenit parte a Federației Ruse.

UPDATE ORA 10.00

Zelenski: Ucraina a făcut progrese atât în Herson, cât și în Donețk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu înregistrează succese militare doar în Liov, ci și în Kherson. În declarația sa de peste noapte, el a spus că forțele ucrainene au eliberat micile așezări Arkhanhelske și Myrolyubivka din regiunea Herson.

De asemenea, Ucraina a făcut presiuni pentru a recâștiga o parte din teritoriile din regiunea Luhansk. Acest lucru înseamnă că Rusia nu deține întregul teritoriu al nici uneia dintre zonele din Ucraina ocupată pe care a anunțat că le va anexa vineri.

UPDATE ORA 09.00

Liderul impus de Rusia spune că situația militară este tensionată în Hersonul ocupat. Kirill Stremousov, care este adjunctul șefului autorității impuse de Rusia în Hersonul ocupat, a declarat pe Telegram că totul este sub control în regiune, în ciuda rapoartelor potrivit cărora Ucraina a făcut unele progrese în zonă.

UPDATE ORA 08.00

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că, în opinia sa, Ucraina face progrese în război.

Într-un interviu pentru CNN, difuzat duminică, Austin atribuie schimbarea cursului războiului calibrului soldaților ucraineni și utilizării de către aceștia a armelor furnizate de SUA și de țările NATO.

UPDATE ORA 07.00

Ucraina începe să creadă că poate să recupereze Crimeea, potrivit celui mai important reprezentant al lui Volodimir Zelenski în regiune. Deși nu există nicio sugestie că Ucraina este aproape de a fi în măsură să recâștige regiunea anexată, Tamila Tasheva și echipa sa își petrec zilele discutând despre logistica a ceea ce s-ar întâmpla dacă Kievul ar recâștiga controlul.

UPDATE ORA 06.00

Scurgerile de gaz de pe conducta avariată Nord Stream 1 au încetat acum. Acest lucru vine după anunțul de sâmbătă, când s-a anunțat că nu mai curgeau gaze din Nord Stream 2.

Agenția daneză pentru energie a declarat duminică că a fost informată de Nord Stream AG că a fost obținută o presiune stabilă în conducta avariată Nord Stream 1 și că acest lucru indică faptul că scurgerea de gaze naturale din ultimele scurgeri a încetat acum, relatează Reuters.

UPDATE ORA 05.00

Germania, Danemarca și Norvegia au comandat un lot de arme cu rază lungă de acțiune care urmează să fie construite pentru Ucraina. Furnizarea a 16 obuziere slovace Zuzana-2, tocmai anunțată de Ministerul german al Apărării, va începe anul viitor.

UPDATE ORA 04.00

Curtea Constituțională a Rusiei a recunoscut anexarea a patru teritorii ucrainene cheie ca fiind legală. Curtea a aprobat efectiv acordurile de anexare semnate de Vladimir Putin cu liderii regiunilor, susținuți de Moscova, în ciuda condamnării pe scară largă de către Occident.

UPDATE ORA 03.00

Recucerirea lui Lyman a devenit cea mai populară știre din mass-media, a remarcat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de duminică seara. Dar succesele soldaților noștri nu se limitează la Lyman, a adăugat el.

Cel puțin de două ori pe zi – dimineața și seara – primesc rapoarte de la militarii noștri. În această săptămână, cea mai mare parte a rapoartelor este lista localităților eliberate de inamic în cadrul operațiunii noastre de apărare în curs de desfășurare, a spus el.

UPDATE ORA 02.00

Recapturarea lui Lyman de către trupele ucrainene este cea mai mare pierdere a Rusiei pe câmpul de luptă de la contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov, în septembrie.

Forțele rusești au capturat Lyman de la Ucraina în luna mai și l-au folosit ca centru logistic și de transport pentru operațiunile sale din nordul regiunii Donețk.

UPDATE ORA 01.00

SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina și ar scufunda flota sa din Marea Neagră dacă președintele rus Vladimir Putin ar folosi arme nucleare, a declarat duminică fostul director al CIA și general de armată cu patru stele în retragere David Petraeus. Petreaus a declarat că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre reacția probabilă a SUA, dar a declarat pentru ABC News că el crede că un atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar declanșa un răspuns al NATO condus de SUA.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ucrainene au doborât duminică 8 drone kamikaze de fabricație iraniană, informează Kyiv Independent. Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, forțele aeriene ucrainene au efectuat, de asemenea, patru lovituri care au lovit două depozite de arme rusești, precum și două sisteme de rachete antiaeriene.

Trupul lui Paul Urey, un voluntar britanic din aviație care a murit după ce a fost capturat de separatiștii pro-ruși din Ucraina, a fost returnat în Marea Britanie. Familia lui Urey a strâns 9.000 de lire sterline pentru repatrierea corpului său, după ce Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a declarat că nu poate plăti costurile de transport.