• Este a 231-a zi de invazie provocată de Rusia în Ucraina.
  • Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că în timpul zilei de marți, 11 octombrie, trupele ruse au atacat Ucraina cu treizeci de rachete de croazieră.
  • Autoritățile ucrainene susțin că 32 de ținte au fost doborâte.

UPDATE ORA 23.00

Ucraina are nevoie de 57 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar anul viitor și pentru a reconstrui infrastructura critică și energetică.

În plus, nu mai puțin de 5 miliarde de dolari în limite de credit pentru achiziționarea de gaz și cărbune, spune Zelenski la FMI-Banca Mondială.

UPDATE ORA 22.00

Franța va furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană în urma atacului cu rachete al Rusiei, despre care el a spus că are ca scop „spargerea rezistenței ucrainene”.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

„Vom livra… radare, sisteme și rachete pentru a-i proteja de aceste atacuri”, a spus Macron pentru televiziunea France 2, adăugând că Franța negociază, de asemenea, să trimită alte șase unități mobile de artilerie Caesar.

UPDATE ORA 21.00

Președintele rus Vladimir Putin trebuie să „întoarcă la masă” pentru a discuta despre pacea în Ucraina, a declarat miercuri președintele francez Emmanuel Macron într-un rar interviu televizat.

„Astăzi, în primul rând, Vladimir Putin trebuie să oprească acest război, să respecte integritatea teritorială a Ucrainei și să revină la masă pentru discuții”, a declarat Macron pentru postul France 2, spunând că își propune să evite un „război global”.

UPDATE ORA 20.00

Canada va oferi Ucrainei muniție și echipament în valoare de 47 de milioane

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a anunțat, la o întâlnire de la Bruxelles, că țara ei va trimite obuze de artilerie, echipament de iarnă și camere cu drone ucrainenilor. In afara de asta. Pachetul va include și plata pentru comunicațiile prin satelit pentru ucraineni.

Potrivit lui Anand, costurile acestor articole separate din noul pachet de ajutoare sunt distribuite astfel: 15 milioane pentru îmbrăcăminte de iarnă, 15 milioane pentru camere de drone (Anand a amintit că Canada a donat deja Ucrainei peste 50 de astfel de camere), 2 milioane. pentru comunicații prin satelit, restul – pentru obuze cu un calibru de 155 mm.

UPDATE ORA 19.00

Declaraţiile premierului Olandei au fost făcute miercuri, în timpul unei vizite în României, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis, şi cu premierul român, Nicolae Ciucă.

„Nu este de principiu împotriva (Olanda n.r.)… România a făcut numeroşi paşi în direcţia bună… toate condiţiile trebuie să fie îndeplinite”, a declarat Mark Rutte. Premierul olandez a mai spus că informaţiile vor fi analizate în continuare.

UPDATE ORA 18.00

Klaus Iohannis afirmă că a reiterat toate argumentele care susţin că aderarea României la Schengen „nu e doar necesară, ci şi extrem oportună”.

„România îndeplineşte cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Spaţiul Schengen şi acţionează deja ca un membru de fapto al acestuia, în deplin spirit de solidaritate europeană. Suntem parte integrantă a reformei Spaţiului Schengen şi ne implicăm activ în eforturile de modernizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea şi consolidarea Spaţiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”, încheie Iohannis.

UPDATE ORA 17.00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită să înceapă livrările de gaze printr-o legătură a gazoductului Nord Stream 2, care rămâne operațională, dar este decizia UE dacă dorește acest lucru.

Rusia este pregătită să înceapă astfel de livrări. Mingea este în terenul UE. Dacă vor, pot să deschidă robinetul”, a declarat Putin în discursul său anual la forumul Russian Energy Week.

UPDATE ORA 16.00

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că nu vede un motiv întemeiat pentru a sta de vorbă cu președintele rus Vladimir Putin la summitul Grupului celor 20 de luna viitoare, care va avea loc în Indonezia.

Ar depinde în mod specific despre ce ar vrea să vorbească”, a declarat Biden pentru Jake Tapper de la CNN într-un interviu exclusiv, adăugând că dacă Putin ar vrea să discute despre vedeta americană de baschet Brittney Griner, încarcerată, atunci ar fi deschis la discuții.

Dar, uite, a acționat brutal”, a spus Biden. Cred că a comis crime de război. Și astfel că nu văd, nu văd nici un motiv pentru a ne întâlni cu el acum”.

UPDATE ORA 15.00

Guvernul bulgar a suspendat acordul privind scutirea de vize pentru rușii care dețin pașapoarte diplomatice și de serviciu, a anunțat televiziunea locală.


Numărul persoanelor rănite în urma unei lovituri rusești asupra unei piețe aglomerate din orașul Avdiivka, în regiunea ucraineană Donețk, a crescut la nouă, potrivit unui oficial al orașului.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise în urma bombardamentului rusesc asupra pieței din această dimineață, a declarat Vitalii Barabash, șeful administrației militare a orașului Avdiivka.

UPDATE ORA 14.00

Kremlinul a negat un raport potrivit căruia Elon Musk ar fi vorbit cu președintele Vladimir Putin înainte de a-și publica planul de pace pentru Ucraina, care ar fi urmat ca teritoriul să fie cedat definitiv Rusiei.

Într-un mail trimis abonaților Eurasia Group, Ian Bremmer a declarat că directorul general al Tesla i-a spus că Putin era pregătit să negocieze. De atunci, Musk a negat acest raport.

UPDATE ORA 13.00

Rusia a continuat să atace marți infrastructura cheie din Ucraina cu atacuri cu rachete. Pe fondul avertismentelor din partea ONU și a unor țări din NATO, potrivit cărora Moscova ar putea să comită o crimă de război prin continuarea atacurilor mortale asupra unor ținte civile, Ministerul rus al Apărării a confirmat că trupele sale au continuat să lanseze atacuri aeriene cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii energetice și militare din Ucraina.

UPDATE ORA 12.00

Aproximativ 30% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost lovită de Rusia începând de luni, au declarat oficialii. În timp ce milioane de persoane din Ucraina se confruntă cu pene de curent din cauza atacurilor, guvernul a îndemnat civilii să reducă consumul de electricitate și să nu folosească aparate electrocasnice precum cuptoarele și mașinile de spălat.

UPDATE ORA 11.00

Papa Francisc a condamnat miercuri bombardamentele neîncetate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a făcut apel la cei care au soarta războiului în mâinile lor să înceteze. El a fost citat spunând: Inima mea este mereu îndreptată către oamenii din Ucraina, în special către cei care trăiesc în locurile afectate de bombardamente.

UPDATE ORA 10.00

Liderii din Grupul celor șapte națiuni (G7) au avertizat ieri, într-o declarație făcută în urma unei convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski, asupra consecințelor grave în cazul în care Rusia va folosi arme nucleare.

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat că amenințările Rusiei ar putea duce la greșeli și erori de calcul catastrofale, la o săptămână după ce a declarat că riscul unui Armaghedon nuclear a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani.

UPDATE ORA 09.00

Operatorul polonez de conducte Pern spune că a detectat o scurgere în conducta de petrol Druzhba

Operatorul polonez de oleoducte Pern a detectat marți seara o scurgere pe o linie a conductei Druzhba, care transportă petrol din Rusia către Europa, a anunțat miercuri.

Pern a precizat că în acest moment cauzele scurgerii sunt necunoscute. Aceasta a fost detectată într-o secțiune a conductei, la aproximativ 70 km de orașul Plock din centrul Poloniei.

UPDATE ORA 08.00

Rusia reține opt persoane în urma atacului de pe podul din Crimeea și numește presupusul organizator

Opt persoane au fost reținute în urma atacului de la sfârșitul săptămânii trecute de pe podul din Crimeea, iar forțele de securitate ale Rusiei au numit o persoană de rang înalt din Ucraina ca fiind în spatele acestora, potrivit unor rapoarte ale agenției de știri de stat Tass.

UPDATE ORA 07.00

Moscova nu ar refuza o întâlnire între Putin și Biden la reuniunea G20 de luna viitoare, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Moscova este deschisă la discuții cu Occidentul privind războiul din Ucraina, dar nu a primit încă nicio ofertă serioasă de negociere, a declarat Lavrov într-un interviu la televiziunea de stat rusă.

UPDATE ORA 06.00

Autoritățile ucrainene au declarat marți că au exhumat cadavrele a zeci de persoane, inclusiv civili și un bebeluș de un an, pentru a determina cauza morții după retragerea trupelor rusești din Lyman și Sviatohirsk, două orașe recent eliberate în estul regiunii Donețk.

UPDATE ORA 05.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut liderilor G7 să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană și o misiune internațională de monitorizare la granița cu Belarus.

UPDATE ORA 04.00

Rusia a continuat să atace marți infrastructura cheie din Ucraina cu atacuri cu rachete. Pe fondul avertismentelor din partea ONU și a unor țări din NATO, potrivit cărora Moscova ar putea să comită o crimă de război prin continuarea atacurilor mortale asupra unor ținte civile, Ministerul rus al Apărării a confirmat că trupele sale au continuat să lanseze atacuri aeriene cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii energetice și militare din Ucraina.

UPDATE ORA 03.00

Rusia suportă pierderi în sudul Ucrainei

Trupele ruse au suferit pierderi de echipamente și personal în sudul Ucrainei, a relatat cotidianul Kyiv Independent, citând Comandamentul Operațional al Ucrainei.

UPDATE ORA 02.00

Exporturile de energie par să ajute Rusia să treacă peste sancțiunile occidentale, relatează AFP.

Moscova spune că inflația se atenuează și că ocuparea forței de muncă este practic deplină, contrazicând previziunile de catastrofă ale multor experți financiari.

Marți, Fondul Monetar Internațional a oferit un oarecare sprijin opiniei Rusiei, afirmând că recesiunea va fi mai puțin severă decât se așteaptă datorită exporturilor de petrol și a cererii interne relativ stabile.

UPDATE ORA 01.00

Biden, întrebat dacă Putin va folosi arme nucleare, spune: Nu cred că o va face

Când președintele american Joe Biden a fost întrebat, într-un interviu acordat marți seară la CNN, dacă crede că Putin va folosi arme nucleare, el a răspuns: Nu cred că o va face.

Biden vorbea după ce săptămâna trecută a avertizat că lumea se confruntă cu cea mai acută amenințare nucleară din ultimii 60 de ani -de la criza rachetelor din Cuba.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că în timpul zilei de marți, 11 octombrie, trupele ruse au atacat Ucraina cu treizeci de rachete de croazieră, șapte lovituri aeriene și aproximativ douăzeci și cinci de lovituri din sistemele de lansare multiplă de rachete (MLRS).

Autoritățile ucrainene susțin că 32 de ținte au fost doborâte. În urma atacului masiv cu rachete, a fost distrusă infrastructura a peste zece localități din regiunile Lvov, Vinnița, Dnepropetrovsk, Zaporojie și Donețk.

Pe parcursul zilei de marți, 11 octombrie, unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile rușilor în zonele localităților Nikolaevka, Soledar, Bahmut, Maiorsk și Pervomaiskoie, anunță autoritățile ucrainene.

Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

FOTO – Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine