• Franța va trimite în următoarele săptămâni sisteme de apărare aeriană, radare, rachete și arme în Ucraina pentru a se apăra împotriva atacurilor cu rachete și drone.
  • Fără a intra în detalii, Macron a spus că Franța furnizează informații militare Ucrainei.
  • Întrebat cu privire la succesul sancțiunilor internaționale, Macron a spus că acestea funcționează.

UPDATE ORA 23.00

NATO este gata să livreze Ucrainei echipamente antidronă, a declarat joi secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, după reuniunile miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.

Acest lucru vine în contextul în care Ucraina le-a cerut aliaților săi să îi furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție, după ce Rusia și-a intensificat utilizarea „dronelor kamikaze” în atacul brutal împotriva țării.

Aliații NATO ,,furnizează sisteme avansate, inclusiv artilerie, apărare aeriană și vehicule blindate”, a declarat Stoltenberg. ,,Le mulțumesc tuturor aliaților pentru contribuțiile lor semnificative și îi îndemn să continue să intensifice eforturile. De asemenea, furnizăm combustibil, îmbrăcăminte de iarnă și provizii medicale în cadrul pachetului cuprinzător de asistență al NATO”, a adăugat el.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

UPDATE ORA 22.00

Spania va furniza Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană ,,Hawk”, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei conferințe de presă după reuniunea ministerială NATO din Bruxelles.

,,Chiar astăzi, unul dintre aliații noștri a revenit cu o zi mai târziu și a spus că va împinge în sisteme Hawk suplimentare pe care ucrainenii le-au cerut. Așa că mulțumim Spaniei pentru că a reacționat foarte, foarte rapid”, a spus Austin.

UPDATE ORA 21.00

Maksym Kozytsky, șeful administrației militare regionale din orașul Lviv din vestul Ucrainei, a declarat astăzi că Rusia a lansat șase rachete în regiune. El a precizat că forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât patru dintre ele, dar două dintre rachete au atins o țintă.

Kozytsky nu a precizat ce a fost lovit de bombardament sau dacă au existat victime. Într-o postare pe conturile sale de Twitter și Telegram, el a spus: ,,Astăzi, inamicul a lansat 6 rachete pe teritoriul regiunii Lviv. Din păcate, există două lovituri. Patru rachete au fost doborâte de soldații PvK ,,Zahid”. Mulțumim apărării noastre antiaeriene pentru munca extrem de profesionistă.”

UPDATE ORA 20.00

Olaf Scholz: Vladimir Putin și colaboratorii săi au arătat clar că văd războiul din Ucraina ca pe o ,,mare cruciadă”. Ei văd acest conflict ca pe o cruciadă împotriva democrației liberale, a ordinii internaționale bazate pe reguli, a libertății și a progresului, precum și a întregului nostru mod de viață în general. Ei văd această ,,cruciadă” ca pe o opoziție la ceea ce Putin numește Occidentul colectiv. El se referă la noi toți.

UPDATE ORA 19.00

Rusia va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson
Rusia va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson din sudul Ucrainei, ca urmare a cererii administrației regionale de ocupație, joi devreme, rusă.

„În urma apelului șefului regiunii Herson a Federației Ruse, Vladimir Saldo, guvernul a decis să organizeze asistență pentru plecarea locuitorilor din regiune în alte regiuni ale țării”, a declarat vicepremierul rus Marat Khousnullin pe televiziunea rusă.

UPDATE ORA 18.00

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a avertizat joi Moscova că forțele sale vor fi ,,anihilate” de răspunsul militar al Occidentului dacă președintele Vladimir Putin va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei

,,Putin spune că nu blufează. Ei bine, nu-și poate permite să blufeze și trebuie să fie clar că nici oamenii care susțin Ucraina, nici Uniunea Europeană și statele membre, nici Statele Unite și NATO nu blufează”, a declarat Borrell la deschiderea unei academii diplomatice la Bruxelles.

,,Orice atac nuclear împotriva Ucrainei va crea un răspuns, nu un răspuns nuclear, dar un răspuns atât de puternic din partea militară încât armata rusă va fi anihilată”.

Temerile că Moscova ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina au crescut după ce Putin a lansat amenințări voalate în timp ce a pus în scenă anexarea a patru regiuni ocupate în fața pierderilor de pe câmpul de luptă.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia că se va confrunta cu ,,consecințe grave” dacă va lansa un atac nuclear împotriva vecinului său pro-occidental.

,,Ar exista un răspuns ascuțit – aproape sigur că ar atrage un răspuns fizic din partea multor aliați și, potențial, din partea NATO însăși”, a declarat miercuri un oficial NATO de rang înalt.

Dar alianța nu a amenințat că va folosi arsenalul său nuclear pentru a răspunde, deoarece Ucraina, care nu este membră a Alianței, nu este acoperită de clauza sa de autoapărare. Până acum, SUA și NATO s-au ferit să intervină militar în conflictul din Ucraina de teama de a nu declanșa un conflict nuclear catastrofal cu Moscova.

UPDATE ORA 17.00

Andriy Sadovyi, primarul orașului Lviv, a postat imagini de la o vizită în oraș a lui Harjit Sajjan, ministrul canadian pentru dezvoltare internațională. Lviv a fost unul dintre orașele a căror infrastructură electrică a fost atacată de Rusia la începutul săptămânii.

UPDATE ORA 16.00

Guvernatorul instalat de Moscova în Kherson îndeamnă locuitorii să evacueze orașul
Șeful regiunii Kherson din sudul Ucrainei, instalat de Moscova, a îndemnat locuitorii să părăsească zona și a cerut Rusiei să ajute la evacuarea oamenilor, relatează Agenția France-Presse.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, Vladimir Saldo, șeful administrației din Kherson, instalat de Rusia, a declarat: „Am sugerat tuturor locuitorilor din regiunea Kherson să plece, dacă doresc, în alte regiuni pentru a se proteja de loviturile rachetelor. Adresându-mă conducerii țării (Rusia), vă cer să ajutați la organizarea acestei activități.”

UPDATE ORA 15.00

Putin va susține mâine o conferință de presă la Astana. Ideea lui Erdogan de a organiza discuții în cinci părți pe tema Ucrainei nu a fost discutată, afirmă Peskov.

Kremlinul a declarat că Putin și Erdogan au discutat despre o posibilă cooperare privind crearea unei liste a celor mai sărace țări pentru a le furniza alimente.

UPDATE ORA 14.00

Ikea taie 10.000 de locuri de muncă în Rusia, după ce și-a oprit operațiunile.


Putin și Erdogan au discutat pe larg în tete-a-tete, a declarat Peskov pentru RIA Novosti. Putin și Erdogan nu au discutat subiectul unei înțelegeri ruso-ucrainene, declară Kremlinul. Putin îi oferă lui Erdogan crearea unui „hub de gaz” în Turcia pentru a exporta în Europa.

UPDATE ORA 13.00

RUSIA plănuiește să lovească sistemul ucrainean de transport de gaze prin întreruperea livrărilor de gaze către Europa, susține Zelenski.

Au aruncat în aer Nord Stream 1. Și apoi vor arunca în aer ceva în țara lor. Și vor da vina pe noi pentru a ne lovi sistemul de transport al gazelor. Ei vor spune: am reacționat doar. Și apoi vor spune Europei: Uite, nu există altă cale de aprovizionare cu gaz decât să lansăm de urgență Nord Stream-2.

UPDATE ORA 12.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara are doar 10% din ceea ce are nevoie în ceea ce privește apărarea aeriană. Potrivit Reuters, acesta a vorbit în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Zelenski a mai spus că diplomația nu este posibilă cu lideri care nu respectă dreptul internațional.

UPDATE ORA 11.00

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că nu există riscul” ca aprovizionarea occidentală cu armament pentru Ucraina să se termine înainte ca rezervele Rusiei să fie epuizate.

El a declarat pentru Deborah Haynes, corespondentul de apărare și securitate al Sky News:

Nu există niciun risc pentru că, spre deosebire de Rusia, care s-a izolat deja și am văzut asta ieri la votul de la Națiunile Unite, ei au nevoie de un lanț de aprovizionare. Mari părți ale lanțului de aprovizionare nu se aflau în Rusia. Au venit din toată lumea, inclusiv din Europa, inclusiv chiar și din Ucraina, o parte din lanțul lor de aprovizionare a fost în Ucraina.

Avem capacitatea de a recondiționa sau chiar de a fabrica un nou lanț de aprovizionare, ceea ce facem chiar acum. Fondul internațional condus în comun de Marea Britanie și Danemarca are ca scop plasarea de comenzi într-un spațiu de producție pentru a ne asigura că putem continua în 2023, 2024 și să continuăm să mergem mai departe.

UPDATE ORA 10.00

Biden spune că nu vede nici o rațiune” pentru a se întâlni cu Putin la summitul G20 de luna viitoare
Președintele american Joe Biden a declarat marți că nu vede un motiv întemeiat pentru a sta de vorbă cu președintele rus Vladimir Putin la summitul Grupului celor 20 de luna viitoare din Indonezia.

Ar depinde în mod specific despre ce ar vrea să vorbească”, a declarat Biden pentru Jake Tapper de la CNN într-un interviu exclusiv, adăugând că dacă Putin ar vrea să discute despre vedeta americană de baschet încarcerată Brittney Griner, atunci ar fi deschis la discuții.

Dar, uite, a acționat brutal”, a spus Biden. Cred că a comis crime de război. Și, prin urmare, nu văd, nu văd rațiune pentru a ne întâlni cu el acum”.

UPDATE ORA 09.00

Agenția de știri rusă de stat Tass relatează că oficialii de la Rosenergoatom, operatorul centralelor nucleare rusești, au început procesul de tranziție a centralei nucleare Zaporojie la procesele rusești, în special sistemul de depozitare a combustibilului uzat al Federației Ruse.

Publicația îl citează pe Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, care a declarat: „Procesul de trecere la sistemul rusesc a fost deja lansat”.

UPDATE ORA 08.00

În Marea Britanie, secretarul de stat pentru afaceri externe James Cleverly a făcut turul presei de dimineață. Până acum, interviurile sale au fost dominate în întregime de probleme interne. Cu toate acestea, la Sky News a menționat votul din cadrul ONU, spunându-le telespectatorilor că problemele interne sunt amplificate de invazia brutală a lui Putin în Ucraina.

UPDATE ORA 07.00

Aliații NATO au livrat noi sisteme de apărare aeriană în urma recentelor atacuri cu rachete ale Rusiei în întreaga țară. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a lăudat sosirea primului din cele patru sisteme de apărare Iris-T din Germania și o livrare accelerată a sofisticatelor sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (Nasams) din SUA.

UPDATE ORA 06.00

Statele Unite vor trebui să descurajeze pentru prima dată două mari puteri nucleare, a avertizat administrația Biden. Noua strategie de securitate națională (NSS) a Washingtonului prezintă China ca fiind cel mai capabil competitor pe termen lung, dar Rusia ca fiind amenințarea mai imediată și mai perturbatoare, subliniind poziția sa nucleară în legătură cu Ucraina.

UPDATE ORA 05.00

Un atac nuclear rusesc ar declanșa aproape cu siguranță un răspuns fizic din partea aliaților Ucrainei și, eventual, din partea NATO, a declarat un înalt oficial NATO. Orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova ar avea consecințe fără precedent pentru Rusia, a declarat oficialul, citat de Reuters.

UPDATE ORA 04.00

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a votat miercuri cu o majoritate covârșitoare pentru a condamna anexarea de către Rusia a unor părți din Ucraina, în timp ce 35 de națiuni s-au abținut, inclusiv China, India, Africa de Sud și Pakistan.

UPDATE ORA 03.00

Nikolaev a fost lovit de un atac cu rachete în timpul nopții, potrivit primarului

În timp ce așteptăm mai multe detalii despre atacul cu dronă raportat în această dimineață asupra regiunii Kiev, orașul Nikolaev din sudul țării a raportat, de asemenea, că a fost lovit de un tir de rachete în timpul nopții.

UPDATE ORA 02.00

Putin se va întâlni cu Erdoğan pentru a discuta, eventual, opțiunile de pace

Președintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, în marja unui summit regional care va avea loc în Kazahstan, în cursul zilei de astăzi.

Yuri Ushakov, consilier al Kremlinului, a declarat că președintele turc ar putea propune idei de pace, lăsând să se înțeleagă că ne așteaptă o discuție foarte interesantă și, sper, utilă, în timp ce vorbea miercuri cu reporterii.

UPDATE ORA 01.00

Regiunea Kievului, lovită de drone kamikaze

Forțele rusești ar fi lovit regiunea Kievului cu drone kamikaze, potrivit unor oficiali locali și a unor informații din presă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Franța va trimite în următoarele săptămâni sisteme de apărare aeriană, radare, rachete și arme în Ucraina pentru a se apăra împotriva atacurilor cu rachete și drone, a declarat miercuri președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului de televiziune France 2.

Macron, ale cărui comentarii vin după ce Ucraina s-a confruntat cu un val de atacuri cu rachete rusești, a declarat că livrările franceze vor ajuta în mod specific la înfrângerea acestor tipuri de amenințări.

El a adăugat că Franța va livra Ucrainei hardware-ul și instruirea necesară. Ucraina a solicitat în mod specific armele ca o prioritate. Președintele francez a precizat că această decizie a fost luată după o fază fără precedent de bombardamente” care au lovit orașele și infrastructurile ucrainene.

Fără a intra în detalii, Macron a spus că Franța furnizează informații militare Ucrainei. Întrebat cu privire la succesul sancțiunilor internaționale, Macron a spus că acestea funcționează.

Rusia este profund destabilizată: în capacitatea sa de a-și regenera armele, producția și industria”, a spus el. Macron a mai declarat: Ne aflăm într-un război hibrid. Nu folosim doar arme pe teren, ci și arme ale informației”, a spus el, adăugând că Rusia folosește o mare varietate de abordări pentru a purta conflictul, inclusiv: canale de propagandă, plata pentru influență, inclusiv pe rețelele de socializare, folosirea ca armă a migrației, șantajul și foametea.