• Armata ucraineană afirmă că a distrus o cantitate semnificativă de armament rusesc într-un atac împotriva unui nod feroviar din regiunea estică Lugansk.
  • De asemenea, a declarat că rușii au suferit pierderi substanțiale în Herson, Zaporojie și Donețk.
  • Cantitatea și natura pagubelor sunt în curs de precizare.

UPDATE ORA 24:00

Zelenski: Rusia a pierdut aproape 65.000 de soldați, dar nici măcar pierderea a 100.000 nu va pune Kremlinul pe gânduri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia a pierdut deja aproape 65.000 de soldați în războiul din Ucraina, informează Ukrainska Pravda.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

„Pierderile totale ale inamicului, în termeni de oameni uciși, se apropie de 65.000. Atât de mulți cetățeni ai Rusiei și-au dat viața pentru posibilitatea ca o mână de oameni de la Kremlin să ignore realitatea. Și, după cum continuă «operațiunea de înmormântare» a Rusiei, putem spune că nici măcar 100.000 de cetățeni ruși morți nu vor determina Kremlinul să se gândească puțin” , a declarat liderul ucrainean, în discursul video adresat națiunii sâmbătă seară.

„Doar victoriile adevărate ale Ucrainei, doar apărarea adevărată a acesteia de către lumea liberă în fața teroarii și șantajului rusesc – protecție prin sancțiuni, protecție prin ajutor pentru Ucraina -, doar strămutarea completă a ocupanților de pe teritoriul ucrainean și dezmembrarea capacităților agresive ale statului terorist – toate acestea sunt calea spre pace”, a mai spus Zelenski, în alocuțiunea sa.

UPDATE ORA 23:00

Zelenski: Trupele ucrainene deţin un oraş cheie, iar Rusia trage mai multe rachete

Trupele ucrainene deţin în continuare oraşul strategic Bakhmut din estul ţării, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, în timp ce situaţia din regiunea Donbas rămâne foarte dificilă, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters, potrivit Mediafax.

Zelenski, în mesjul său de seară, a mai spus că rachetele şi dronele ruseşti au continuat să lovească oraşele ucrainene, provocând distrugeri şi victime.

Deşi trupele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătraţi de teren în recentele ofensive din est şi sud, oficialii spun că progresele vor încetini probabil odată ce forţele Kievului vor întâmpina o rezistenţă mai hotărâtă.

Luptele sunt deosebit de intense în estul provinciilor Doneţk şi Luhansk, la graniţa cu Rusia.

Forţele ruseşti au încercat în repetate rânduri să cucerească Bakhmut, care se află pe un drum principal care duce spre oraşele Sloviansk şi Kramatorsk. Ambele sunt situate în regiunea Donetsk.

,,Luptele active continuă în diferite zone ale frontului. O situaţie foarte dificilă persistă în regiunea Doneţk şi în regiunea Luhansk” , a declarat Zelenski. ,,Cea mai dificilă situaţie este în direcţia Bakhmut, ca şi în zilele precedente. Ne menţinem poziţiile”.

Separat, statul major al forţelor armate ucrainene a declarat într-o postare pe Facebook că trupele au respins sâmbătă un total de 11 atacuri ruseşti separate în apropiere de Kramatorsk, Bakhmut şi oraşul Avdiivka, la nord de Doneţk.

Zelenski a precizat că forţele ruse, care luni au aruncat o ploaie de rachete de croazieră asupra mai multor oraşe ucrainene, au lovit ţinte în şapte regiuni în ultimele două zile.

,,Unele dintre rachete şi drone au fost doborâte, dar, din păcate, nu toate. Din păcate, există distrugeri şi victime”, a declarat el. Kievul a declarat vineri că se aşteaptă ca Statele Unite şi Germania să livreze sisteme antiaeriene sofisticate în această lună.

UPDATE ORA 22:00

Musk anunță că va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina

Elon Musk a afirmat sâmbătă că firma sa de rachete SpaceX va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina, la o zi după ce a spus că nu-și mai poate permite să facă acest lucru.

„La naiba cu asta… chiar dacă Starlink pierde în continuare bani și alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei”, a scris Musk, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Deocamdată dacă oferta lui Musk este autentică sau dacă nu cumva controversatul miliardar își exprima sarcasmul.

UPDATE ORA 21:00

Alte 7 nave cu produse agricole au părăsit porturile din regiunea Odesa Șapte nave încărcate cu produse agricole au părăsit sâmbătă cele două porturi din regiunea Odesa, îndreptându-se spre țări din Asia și Europa, a anunțat Ministerul ucrainean al Infrastructurii, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul a precizat că 341 de nave care transportau 7,5 milioane de tone de cereale au părăsit porturile ucrainene de când Kievul și Moscova au semnat acordul privind reluarea exporturilor de cereale, susținut de ONU și Turcia, pe data de 22 iulie.

UPDATE ORA 20:00

Rusia susține că avansul trupelor ucrainene în regiunile Herson și Luhansk a fost oprit

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că trupele sale au stopat încercările ucrainenilor de a avansa în regiunea Herson,potrvit Al Jazeera.

„În direcția Mikolaiv și Krivoi Rog, inamicul a efectuat încercări ofensive nereușite în apropierea așezărilor Dudchani, Sadok, Ișcenka din regiunea Herson. Ca urmare a acțiunilor trupelor ruse, toate atacurile au fost respinse”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov.

Acesta a precizat că trupele ruse au blocat încercările ucrainenilor de a ataca linia de apărare rusă din apropiere de orașul Lîman, în estul regiunii Luhansk.

De când a lansat contraofensiva din sudul și estul țării, armata ucraineană a reușit să recupereze mari porțiuni de teritoriu aflat sub ocupația rusă.

UPDATE ORA 19:00

Armata ucraineană anunță că a respins atacurile rușilor efectuate în apropierea a 11 localități

Statul Major General al Ucrainei a anunțat sâmbătă că forțele sale armate au respins, în ultimele 24 de ore, atacurile trupelor ruse efectuate în apropierea a 11 localități, informează UKRINFORM.

Conducerea armatei ucrainene a precizat, în actualizarea zilnică a situației de pe front, că forțele ruse au încercat să avanseze în apropierea așezărilor Novosadove, Yakovlivka, Berestove, Bahmut, Bakhmutske, Opytne, Krasnohorivka, Nevelske, Pervomaiske, Mariinka și Pobieda.

De asemenea, forțele ucrainene au lovit cinci puncte de comandă militară ale rușilor și șapte concentrări de trupe și echipamente militare, trei depozite de muniții și au doborât șase drone rusești și un elicopter.

UPDATE ORA 18:00

Rusia a lansat săptămâna aceasta sute de rachete asupra unor ținte preponderent civile

Forțele ruse au lansat săptămâna aceasta sute de raiduri cu rachete în Ucraina, cele mai multe dintre ele asupra unor ținte civile, a declarat vineri un înalt oficial militar american, potrivit CNN.

„De la atacul de săptămâna trecută asupra podului din strâmtoarea Kerci, am văzut că rușii continuă să riposteze. Utilizarea într-un mod foarte imprecis a munițiilor ghidate de precizie a continuat pe parcursul săptămânii”, a declarat oficialul american.

„Cred că este corect să spunem că este vorba despre câteva sute în ceea ce privește numărul de rachete pe care rușii le-au lansat împotriva țintelor ucrainene”, a precizat acesta.

Oficialul a arătat că rușii țintesc în principal civili, în special infrastructura civilă, inclusiv „electricitatea sau podurile”.

„Acestea au fost folosite asupra unor ținte civile, fie la întâmplare, fie, cu siguranță, în mod deliberat în ceea ce privește țintele de infrastructură, cum ar fi electricitatea sau podurile sau altceva” , a adăugat oficialul american.

UPDATE ORA 17:00

Bombardamentele ucrainene au provocat un incendiu la un depozit de petrol din regiunea rusă Belgorod

O rachetă lansată de pe teritoriul Ucrainei a lovit sâmbătă după-amiază un depozit de petrol din regiunea rusă Belgorod, provocând un incendiu la această instalație, a anunțat un oficial local, potrivit CNN și Ukrainska Pravda.

„Suntem din nou sub tir. Unul dintre proiectile a lovit un depozit de petrol din districtul Belgorod. Ma aflu la fața locului. Ministerul pentru Situații de Urgență se luptă deja cu flăcările. Nu există nicio amenințare de propagare a incendiului”, a scris Viaceslav Gladkov, guvernatorul Belgorodului, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.

El a atașat și o fotografie în care se vede un nor mare de fum negru cum se ridică deasupra unei clădiri în flăcări.

https://t.me/vvgladkov/958

UPDATE ORA 16:00

Aproximativ 15 000 de militari ucraineni se vor antrena în țările UE

Uniunea Europeană va anunța săptămâna viitoare crearea unei misiuni de antrenament pentru mii de trupe ucrainene în Europa și va aloca încă o jumătate de miliard de euro pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina, relatează Associated Press, citând diplomați și oficiali UE, transmite Unian.

Scopul este de a antrena aproape 15 000 de militari în mai multe țări, în principal Polonia și Germania, au declarat oficialii UE. Exercițiile vor include de la pregătire militară standard, până la instruire specializată bazată pe nevoile Ucrainei. UE speră că misiunea va fi operațională până la jumătatea lunii noiembrie, notează sursa citată.

UPDATE ORA 15.00

Arabia Saudită va aloca 400 de milioane de dolari în ajutor umanitar Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o conversație telefonică cu prințul ereditar Mohammed bin Salman, potrivit Ministerului de Externe al țării.

Prințul saudit a spus că poziția regatului susține mișcările către de-escaladare.

UPDATE ORA 14.00

Orașul Bakhmut rămâne o țintă a Rusiei, iar trupele sale fac progrese. Cei mai mulți dintre cei 70.000 de cetățeni din Bakhmut au fugit deja. Cei care au rămas sunt în majoritate bătrâni. Trăiesc fără apă curentă sau electricitate.

O mică coadă s-a format pentru ultima evacuare, iar voluntarii încă mai conduc cu curaj un microbuz în și dinspre oraș.

UPDATE ORA 13.00

Corupția endemică împiedică progresul militar rusesc, afirmă Ministerul britanic al Apărării

Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere singuri veste antiglonț – iar prețurile acestora au crescut vertiginos, se arată în cea mai recentă informare a serviciilor de informații britanice.

De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a declarat în actualizarea sa zilnică că corupția endemică și logistica slabă rămân o cauză a performanțelor slabe ale Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 12.00

Moscova face totul cum trebuie, în ciuda regreselor, insistă Putin

Vladimir Putin a declarat că Moscova face totul cum trebuie în războiul său din Ucraina, în ciuda unei serii de înfrângeri jenante.

Comentariile președintelui rus au fost făcute vineri, la câteva ore după ce oficialii instalați de Kremlin în regiunea sudică Kherson au îndemnat locuitorii să plece după ce Kievul a declarat că forțele sale avansează spre principalul oraș din regiune, Herson, relatează Agenția France-Presse.

UPDATE ORA 11.00

Statele Unite au avertizat că pot impune sancțiuni persoanelor, țărilor și companiilor care furnizează muniție Rusiei sau sprijină complexul militar-industrial al acesteia, în timp ce Washingtonul încearcă să sporească presiunea asupra Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 10.00

Secretarul general al ONU a cerut Federației Ruse să acorde Comitetului Internațional al Crucii Roșii acces deplin la toți prizonierii de război

António Guterres, în discursul său, a subliniat necesitatea aderării la normele dreptului internațional umanitar, în special, la a treia Convenție de la Geneva.

UPDATE ORA 09.00

Vladimir Putin a declarat că Moscova face totul cum trebuie în războiul din Ucraina, în ciuda unei serii de înfrângeri jenante.

Comentariile președintelui rus au fost făcute vineri, la câteva ore după ce oficialii instalați de Kremlin în regiunea sudică Kherson au îndemnat locuitorii să plece după ce Kievul a declarat că forțele sale avansează spre principalul oraș din regiune, Herson, relatează Agenția France-Presse.

UPDATE ORA 08.00

Mulți rezerviști ruși probabil își cumpără propriile veste antiglonț, spune Ministerul britanic al Apărării

Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț – iar prețurile acestora au crescut vertiginos, se arată în cea mai recentă informare a serviciilor de informații britanice.

UPDATE ORA 07.00

Vladimir Putin a declarat vineri că el crede că mobilizarea parțială a rezerviștilor din armată, ordonată luna trecută, va fi finalizată în două săptămâni, sporind forța de luptă a Rusiei.

El a declarat reporterilor, după ce a participat vineri la un summit în Kazahstan, că un total de 222.000 de rezerviști vor fi chemați, în scădere față de cifra de 300.000 vehiculată inițial.

UPDATE ORA 06.00

Belarus spune că trupele rusești vor începe să sosească în următoarele zile

Belarus a declarat că trupele rusești vor începe să sosească în țară în următoarele zile ca parte a forței sale comune, relatează Reuters. Acest lucru vine după ce președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat la începutul acestei săptămâni că trupele sale vor fi desfășurate împreună cu forțele rusești în apropierea graniței cu Ucraina, citând ceea ce el a descris ca fiind amenințări din partea Ucrainei și a Occidentului.

UPDATE ORA 05.00

Pentagonul a reacționat la informațiile potrivit cărora compania SpaceX, a lui Elon Musk, nu mai poate plăti pentru serviciile critice de sateliți din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru Reuters că departamentul de apărare al SUA continuă să colaboreze cu industria pentru a explora soluții pentru forțele armate ale Ucrainei în timp ce resping agresiunea brutală și neprovocată a Rusiei.

UPDATE ORA 04.00

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și-a făcut publică frustrarea că i s-a refuzat intrarea într-un cunoscut lagăr rusesc de prizonieri de război, după criticile dure ale lui Volodimir Zelenski.

În discursul său zilnic de seară, președintele Ucrainei a acuzat CICR de lipsă de leadership, sugerând că funcționarii își iau salariile fără să-și facă treaba.

UPDATE ORA 03.00

Ucraina a declarat că va găsi o soluție pentru ca Starlink să continue să funcționeze, după ce a apărut informația că SpaceX, compania lui Elon Musk, nu mai poate plăti pentru serviciile critice prin satelit.

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat că se așteaptă ca Starlink să asigure o conexiune stabilă până la sfârșitul negocierilor.

UPDATE ORA 02.00

SpaceX, compania lui Elon Musk, spune că nu mai poate plăti pentru serviciile critice de sateliți în Ucraina, pe care a catalogat-o drept o exclusivitate. Se pare că SpaceX cere guvernului SUA să înceapă să plătească în schimb.

UPDATE ORA 01.00

Un submarin rusesc ar fi fost reperat în largul coastelor franceze și escortat de marina franceză. Reuters relatează că nava a fost văzută în largul Bretaniei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata ucraineană afirmă că a distrus o cantitate semnificativă de armament rusesc într-un atac împotriva unui nod feroviar din regiunea estică Luhansk. De asemenea, a declarat că rușii au suferit pierderi substanțiale în Kherson, Zaporojie și Donețk.

Dar în actualizarea sa operațională de vineri, Statul Major General nu a făcut nici o mențiune despre luptele din jurul Bakhmut din Donețk, unde forțele rusești par să fi făcut unele câștiguri în ultimele zile. Dar Statul Major General a spus că Rusia continuă să își concentreze eforturile asupra încercărilor de a-și pune în aplicare planurile de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk”.

Statul Major General a precizat că potrivit informațiilor preliminare, în zona gării din orașul Antratsyt (Luhansk), soldații noștri au distrus o parte semnificativă din armele și echipamentele militare ale inamicului transportate pe calea ferată. Cantitatea și natura pagubelor sunt în curs de precizare”.

În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat liniile de aprovizionare rusești din Luhansk, în timp ce încearcă să se bazeze pe ofensiva sa de succes din Harkovul vecin. În alte zone, potrivit Statului Major General, aproximativ 150 de soldați ruși au fost uciși și circa 100 au fost răniți de atacurile ucrainene în Khlibodarivka (regiunea Donețk), Tokmak (regiunea Zaporojie) și Tokarivka (regiunea Kherson).

Statul Major General a afirmat că în orașul Kherson, forțele rusești au confiscat 13 nave de tip barjă pentru transportul de personal și echipamente peste râul Dnipro. Atacurile ucrainene cu rachete cu rază lungă de acțiune au făcut ca majoritatea podurilor de peste râu să fie impracticabile.

De asemenea, a afirmat că au fost distruse trei unități S-300. Rachetele S-300 au provocat pagube devastatoare în centrul Ucrainei, în special în Zaporojie și Mykolaiv.