• Aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei este grav deteriorată, a anunțat șeful adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei, Kyrylo Tymoshenko.
  • Astfel, de joi, 20 octombrie, vor fi introduse restricții de furnizare a energiei electrice pe întreg teritoriul Ucrainei.
  • „Astăzi, inamicul a distrus din nou instalațiile de generare a energiei electrice. Mâine, începând cu ora 7:00 până la ora 23:00, este necesar să se reducă la minimum utilizarea energiei electrice.” , se arată în mesajul postat de Tymoshenko.

UPDATE ORA 24:00

Zelenski susține că rușii au minat un baraj esențial pe râul Nipru din regiunea Herson

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că forțele ruse au minat un baraj critic pe râul Nipru, în sudul regiunii Herson, precum și centrala hidroelectrică adiacentă, potrivit CNN.

„Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și unitățile centralei hidroelectrice de la Kahovka”, a declarat Zelenski, în cadrul unei intervenții prin videoconferință în fața Consiliului Europei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Potrivit acestuia, explozia barajului va duce la inundarea rapidă a orașului Herson și a peste 80 de așezări.

Barajul și centrala hidroelectrică de la Kahovka au funcționat la o capacitate mult redusă, deoarece zona a fost cucerită de forțele ruse în luna martie. Forțele ucrainene se află la aproximativ 40 de kilometri la nord de baraj.

În ultimele patru luni, acestea au lansat mai multe atacuri împotriva podului care face parte din baraj, pentru a împiedica utilizarea acestuia de către armata rusă.

UPDATE ORA 23:00

Zelenski: Ucraina nu a ordonat atacul asupra podului din Crimeea

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, pentru postul canadian de știri CTV, că Ucraina nu a ordonat atacul asupra podului Kerci și că explozia s-ar putea datora conflictelor interne din țara condusă de Vladimir Putin, informează The Kyiv Independent.

„Cu siguranță nu noi am ordonat asta, din câte știu eu” , a spus Zelenski. La o zi după explozia din 8 octombrie, președintele rus a acuzat „serviciile secrete ucrainene” că au avariat podul care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală prin strâmtoarea Kerci.

Drept răspuns, forțele ruse au lansat în dimineața zilei de 10 octombrie nu mai puțin de 84 de rachete pentru a ataca Ucraina.

Rachetele rusești și dronele kamikaze au lovit centrul Kievului și alte orașe importante din Ucraina, în cel mai important atac coordonat cu rachete împotriva Ucrainei de când a început invazia pe scară largă, în februarie. Zeci de alte explozii au fost raportate în întreaga Ucraină, inclusiv în Harkov, Krivoi Rig, Liov, Dnipro, Ternopil, Kremenciuk, Hmelnîțkîi și Jîtomir.

UPDATE ORA 22:00

Ucraina face apel la aliații internaționali pentru ajutor în domeniul infrastructurii de energie

Ucraina apelează la ajutorul aliaților săi globali în contextul în care se confruntă cu pene de curent provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii sale de energie, informează CNN.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat joi că Executivul de la Kiev colaborează cu NATO, Uniunea Europeană și alți parteneri pentru a depăși efectele atacurilor masive ale rușilor, care au scos din funcțiune cel puțin 40% din capacitatea de producere a energiei electrice a țării.

Un comunicat al Ministerului de Externe precizează că diplomații ucraineni au apelat la câteva zeci de organizații internaționale și nonguvernamentale și la companii private, solicitându-le generatoare și echipamente pentru sistemul de transport al gazelor.

„Primele livrări au fost deja aranjate din Italia, Franța, Lituania, Finlanda, Germania și Polonia. Primul din cele aproximativ 600 de echipamente va ajunge în Ucraina săptămâna viitoare” , se arată în comunicat.

„Atacurile țintite ale Rusiei asupra infrastructurii critice de energie sunt crime de război pentru care vom trage Rusia la răspundere. Teroarea rachetelor rusești nu va înfrânge nici Ucraina și nici pe partenerii noștri”, a afirmat Kuleba.

UPDATE ORA 21:00

Armata ucraineană vede un risc din ce în ce mai mare ca Rusia să redeschidă un front nordic din Belarus, spune un oficial

Un oficial militar ucrainean de rang înalt spune că există un pericol tot mai mare ca Rusia să deschidă un nou front în război prin coordonarea Moscovei cu Minskul, folosindu-se de Belarus pentru a tăia livrările militare către Ucraina, relatează CNN.

„Amenințarea ca forțele armate ruse să reia ofensiva pe frontul de nord este tot mai mare”, a declarat joi Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major al armatei, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

„De data aceasta, direcția ofensivei ar putea fi schimbată către (partea de vest) a graniței dintre Belarus și Ucraina pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare ale Ucrainei cu arme și echipamente militare din țările partenere” , a precizat Hromov.

Oficialul a adăugat că forțele de apărare ucrainene „iau măsuri pentru a asigura o acoperire fiabilă a frontierei de stat a Ucrainei și a orașului Kiev din direcția nordică”. „În cazul în care inamicul decide să deschidă așa-numitul al doilea front, și anume să desfășoare acțiuni ofensive din Republica Belarus, vom fi pregătiți pentru un răspuns adecvat”, a mai spus Hromov.

Ucraina și Belarus au o frontieră comună de 1.000 de kilometri, mare parte din aceasta fiind slab populată și puternic împădurită. Autoritățile belaruse au negat orice plan de mobilizare, dar au organizat un număr mare de exerciții de instrucție în acest an și au anunțat recent crearea unei grupări comune cu trupele ruse.

UPDATE ORA 20:00

Zelenski îi îndeamnă pe scriitori să descrie „teroarea” impusă de Rusia

Preşedintele ucrainean i-a îndemnat joi pe scriitori să descrie „teroarea” impusă de Rusia, într-un discurs adresat prin videoconferinţă participanţilor la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, unul dintre principalele evenimente editoriale din lume, potrivit Le Monde.

„În loc să importe cultura, Rusia importă moartea”, a denunţat Zelenski în discursul său difuzat în cadrul evenimentului. „Aşa că vă rog să faceţi totul pentru ca oamenii să ştie despre teroarea pe care Rusia a adus-o în Ucraina”, a spus liderul ucrainean, pentru care „cunoaşterea este răspunsul”.

„Cărţi, scenarii, articole, reportaje, acestea sunt răspunsurile” , a mai spus el.

UPDATE ORA 19:00

Penele de curent s-au extins în 3 regiuni din estul Ucrainei

Compania ucraineană de stat din domeniul energiei a fost nevoită să extindă restricțiile temporare de alimentare cu energie electrică la trei regiuni estice, în timp ce Ucraina continuă să se confrunte cu o aprovizionare limitată, informează CNN.

Harkov, Sumî și Poltava au fost adăugate pe lista zonelor aflate sub o „restricție controlată temporară”, potrivit Ukrenergo, furnizorul public de energie.

Compania a anunțat anterior în cursul zilei de joi că a fost nevoită să implementeze restricții privind utilizarea curentului electric în capitala Kiev și în alte regiuni centrale din cauza cererii ridicate de energie din această zonă.

Ihor Tabureț, șeful administrației militare regionale Cerkasî, a declarat că întreruperile de urgență ale energiei electrice sunt necesare pentru a stabiliza rețeaua electrică a țării. Alimentarea cu energie electrică a „facilităților importante din punct de vedere social” va fi menținută, a adăugat el.

UPDATE ORA 18:00

Moscova acuză Occidentul că încearcă să exercite ,,presiuni” asupra Iranului în legătură cu acuzațiile privind dronele

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat puterile occidentale că încearcă să exercite „presiune” asupra Teheranului prin acuzații potrivit cărora Moscova folosește drone de fabricație iraniană în Ucraina – acuzații pe care Rusia și Iranul le neagă, potrivit Al Jazeera.

„Tot ceea ce se face acum pe pista iraniană este subordonat unui singur obiectiv – presiunea asupra acestei țări. Iar Washingtonul mobilizează țările NATO și UE în acest sens, în sprijinul poziției sale”, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă.

Uniunea Europeană a anunțat joi că impune sancțiuni împotriva a trei generali iranieni și a unei firme de armament acuzate că au livrat drone iraniene Rusiei, despre care Kievul spune că au fost folosite pentru atacuri asupra Ucrainei. Zaharova a respins acuzațiile privind dronele ca fiind „zvonuri”.

„Totul nu este altceva decât un set de concluzii nefondate și ipoteze exagerate pe care Marea Britanie și Franța încearcă să le construiască într-o structură și care de fiecare dată se prăbușește în fața tuturor” , a mai afirmat reprezentanta diplomației ruse.

UPDATE ORA 17:00

Vor exista restricții controlate ,,temporare” la alimentarea cu energie electrică de stat în Kiev și în regiunile centrale

Furnizorul public de energie al Ucrainei, Ukrenergo, a anunțat joi că a fost „forțat” să pună în aplicare restricții privind utilizarea energiei electrice în capitala Kiev și în alte regiuni centrale din cauza creșterii rapide a consumului în această zonă, relatează CNN.

„Nivelul consumului de energie electrică crește rapid în regiunile centrale ale Ucrainei. Centrul de coordonare al Ukrenergo este obligat să introducă o restricție controlată temporară a consumului de energie electrică în această regiune”, se arată într-o postare pe Facebook.

„Cerem locuitorilor din (capitala) Kiev și din regiunea Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Cerkasî și regiunea Jîtomir să reducă urgent consumul de energie electrică! Acest lucru va ajuta la reducerea sarcinii pe rețelele electrice și va da timp companiilor energetice să repare echipamentele deteriorate de atacurile teroriste”, precizează furnizorul.

Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la ucraineni să își reducă consumul de energie începând de joi dimineața, de la ora locală 7.00, dar restricțiile au fost voluntare și nu au fost aplicate.

Ihor Taburets, șeful administrației militare regionale Cerkasî, a confirmat pe Telegram că vor avea loc „întreruperi de energie electrică de urgență” în regiune „pentru a stabiliza funcționarea rețelei electrice a țării”.

Alimentarea cu energie electrică a „facilităților importante din punct de vedere social” va fi menținută, a adăugat el.

Joi dimineață, administrația militară din regiunea Kiev a postat un calendar al posibilelor întreruperi de energie electrică în cazul în care Ukrenergo ar trebui să echilibreze rețeaua electrică.

UPDATE ORA 16.00

Poliția germană a declarat că bănuiește că incendiul izbucnit în cursul nopții la un hotel din nord-estul țării, care adăpostea refugiați ucraineni, a fost un caz de incendiu provocat din motive politice.

Paisprezece oaspeți, majoritatea ucraineni, și trei membri ai personalului se aflau în hotelul Schaefereck, cu acoperiș de stuf și acoperiș de paie, când a izbucnit incendiul, a declarat joi poliția din Rostock, adăugând că niciunul dintre ei nu a fost rănit.

După cum stau lucrurile, se suspectează incendierea intenționată și se presupune o motivație politică”, a declarat poliția într-un comunicat.

Procurorii au ordonat ca un anchetator specializat în incendii să cerceteze cauza incendiului, care a izbucnit la ora locală 21:20, în hotelul de lângă malul Mării Baltice, în satul Gross Stroemkendorf.

UPDATE ORA 15.00

Rusia a efectuat peste 300 de lovituri aeriene asupra infrastructurii energetice din Ucraina începând cu 10 octombrie, potrivit ministrului ucrainian al Energiei
Guvernul ucrainean a impus restricții privind utilizarea energiei electrice la nivel național pentru prima dată din februarie, în urma unui șir de atacuri despre care președintele Volodimr Zelenski a declarat că au lovit o treime din toate centralele electrice.

În cadrul noului regim de economisire a energiei, alimentarea cu energie electrică în întreaga Ucraină a fost restricționată joi între orele 7.00 și 23.00. Ministrul ucrainean al Energiei a declarat că guvernul urmărește o reducere cu 20% a consumului de energie și că ucrainenii răspund la apelul de limitare a consumului.

Observăm o scădere a consumului”, a spus el. Vedem o scădere voluntară. Dar când nu este suficient, suntem nevoiți să introducem opriri forțate”, a declarat ministrul Herman Halushchenko la televiziunea ucraineană. Una dintre instalațiile afectate miercuri a fost o termocentrală pe cărbune din orașul Burshtyn din vestul Ucrainei.

UPDATE ORA 14.00

Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova este pregătită să stimuleze exporturile de alimente și îngrășăminte pentru a ajuta la evitarea unei crize alimentare globale, dar este blocată de Statele Unite.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a declarat că Washingtonul îi șantajează” și persecută” pe cei care încearcă să facă comerț cu Rusia și, prin urmare, compromite securitatea alimentară globală.

Statele Unite nu au vizat direct exporturile agricole rusești, dar Moscova susține că sancțiunile radicale asupra infrastructurii de transport maritim, de asigurări, de logistică și de plăți a Rusiei îi zădărnicesc capacitatea de a exporta îngrășăminte și produse chimice.

UPDATE ORA 13.00

Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra unor noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza furnizării de drone letale către Rusia, a declarat președinția rotativă a consiliului blocului, deținută în prezent de Republica Cehă.

Ambasadorii UE au convenit asupra unor măsuri împotriva entităților care furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina”, a transmis pe Twitter președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene.

Statele UE au decis să înghețe activele a trei persoane și a unei entități responsabile pentru livrările de drone și … este, de asemenea, pregătită să extindă sancțiunile la alte patru entități iraniene care figurau deja pe o listă anterioară de sancțiuni.”

UPDATE ORA 12.00

Atacurile pământului pârjolit” ale Moscovei împotriva Ucrainei nu fac decât să consolideze alianța occidentală împotriva Rusiei, potrivit cancelarului german Olaf Scholz.

Scholz a declarat în fața membrilor Parlamentului german că președintele rus Vladimir Putin folosește energia și foamea ca arme, adăugând că astfel de tactici de pământ pârjolit nu vor ajuta Rusia să câștige războiul”.

Ele nu fac decât să întărească hotărârea și perseverența Ucrainei și a aliaților săi”, a spus el într-un discurs politic cheie înaintea unui summit al Consiliului European de la Bruxelles.

UPDATE ORA 11.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Iranul că primește bani însângerați” de la Rusia pentru furnizarea de drone kamikaze” folosite în atacurile mortale împotriva unor orașe, inclusiv Kiev.

Utilizarea dronelor în războiul din Ucraina a crescut din vară, când Statele Unite și Kievul spun că Moscova a achiziționat drone Shahed-136 din Iran. Teheranul a negat că a furnizat arme Rusiei, în ciuda dovezilor care demonstrează contrariul.

Nu am încredere în conducerea Iranului”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat miercuri postului canadian CTV. Ei au negat public toate acestea, spunând că nu am vândut nimic, dar iată că vedem. Sute de lovituri. În Ucraina, în capitală, în infrastructura civilă, în școli, în apropiere de universitate, la universitate și oprirea sistemului nostru energetic.”

UPDATE ORA 10.00

Rachete rusești au lovit joi o școală din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean.

În această dimineață, în jurul orei 7:20 (locală), teroriștii ruși au lansat un atac cu rachete pe teritoriul unei școli specializate pentru copii din satul Komyshuvakha”, a declarat pe Telegram Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului Biroului președintelui ucrainean. Informațiile despre distrugeri și victime sunt în curs de clarificare.

UPDATE ORA 09.00

Ambasadorul Iranului la Națiunile Unite, Amir Saeid Iravani, a negat miercuri că țara sa a furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina. Vorbind cu reporterii după o reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU, Iravani a afirmat că țările occidentale desfășoară o campanie de dezinformare împotriva Iranului, spunând că Teheranul nu ar încălca o rezoluție a Consiliului de Securitate prin livrarea de drone către Rusia.

Iranul are convingerea fermă că niciunul dintre exporturile sale de arme, inclusiv UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot), către vreo țară nu intră sub incidența prevederilor paragrafului patru din anexa B la rezoluția 2231″, a declarat Iravani, referindu-se la Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care restricționează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran.

UPDATE ORA 08.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat din nou presupusa utilizare de către Rusia a dronelor iraniene, afirmând că folosirea de către aceasta a unor astfel de arme de la Teheran arată că este falimentară din punct de vedere militar și politic”.

Atacurile cu drone și rachete continuă să vizeze infrastructura energetică și clădirile rezidențiale din Ucraina. Zelenski a declarat ieri că 30% din centralele electrice din Ucraina au fost doborâte de loviturile rusești, ceea ce a dus la pene de curent în multe orașe.

UPDATE ORA 07.00

Parlamentul European a declarat că premiul său cel mai important pentru drepturile omului va fi acordat poporului ucrainean.

Acest premiu este pentru ucrainenii care luptă pe teren, pentru cei care au fost forțați să fugă, pentru cei care și-au pierdut rude și prieteni, pentru toți cei care se ridică și luptă pentru cine și ce cred ei”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

UPDATE ORA 06.00

Reprezentantul permanent al Iranului la Națiunile Unite va informa reporterii cu privire la rapoartele conform cărora Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina. Ambasadorul Amir Saeid Iravani este așteptat să abordeze acuzațiile occidentale după o reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU.

Furnizarea de către Iran a acestor tipuri specifice de drone către Rusia reprezintă o încălcare a Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU și este o problemă pentru Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

UPDATE ORA 05.00

Organizația care supraveghează exportul de cereale din Ucraina a declarat că a aprobat șase nave care să părăsească țara asediată. Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, un acord anunțat în iulie între Ucraina, Rusia, Națiunile Unite și Turcia, a declarat că navele transportă 85.800 de tone de cereale și alte culturi.

Două nave care transportă mazăre și semințe de floarea-soarelui vor pleca spre Turcia. O navă va călători în Olanda, transportând 33.000 de tone de porumb.

UPDATE ORA 04.00

Marea Britanie a criticat atacurile cu rachete ale Rusiei din această săptămână asupra orașelor ucrainene, calificând atacurile drept noi profunzimi ale depravării”.

Aceste atacuri îngrozitoare asupra civililor sunt un alt exemplu teribil al deciziilor tot mai disperate și răzbunătoare ale președintelui rus Vladimir Putin și ale conducerii sale militare”, a declarat Ian Stubbs, în numele delegației britanice la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, sau OSCE.

UPDATE ORA 03.00

Orchestra New Era din Kiev a susținut un concert caritabil de debut la Kennedy Center din Washington, D.C., toate încasările fiind donate inițiativei UNITED24 a președintelui Volodimir Zelenski.

Orchestra s-a împrăștiat în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina și s-a reunit în Polonia înainte de a zbura în Statele Unite luna aceasta.

UPDATE ORA 02.00

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan s-a întâlnit cu secretarul de stat britanic pentru apărare Ben Wallace.

Ei au făcut un schimb de opinii cu privire la interesele comune de securitate națională, inclusiv Ucraina”, potrivit unui comunicat al Casei Albe privind convorbirea. Sullivan și Wallace și-au reiterat, de asemenea, angajamentul de a continua să ofere Ucrainei asistență de securitate în timp ce aceasta se apără împotriva agresiunii rusești.

UPDATE ORA 01.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că guvernul se pregătește pentru o avarie a sistemelor energetice din întreaga țară.

Lucrăm la crearea de puncte de alimentare mobile pentru infrastructura critică a orașelor, localităților și satelor. Ne pregătim pentru diverse scenarii de posibile consecințe”, a declarat Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei este grav deteriorată, a anunțat șeful adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei, Kyrylo Tymoshenko, potrivit Le Monde.

Astfel, de joi, 20 octombrie, vor fi introduse restricții de furnizare a energiei electrice pe întreg teritoriul Ucrainei.

„Astăzi, inamicul a distrus din nou instalațiile de generare a energiei electrice. Mâine, începând cu ora 7:00 până la ora 23:00, este necesar să se reducă la minimum utilizarea energiei electrice. Acest lucru este valabil pentru rezidenții din toate regiunile țării. Dacă nu o faceți, ar trebui să vă pregătiți pentru pene de curent temporare. De asemenea, începând de mâine, utilizarea iluminatului stradal în orașe va fi limitată”, se arată în mesajul postat de Tymoshenko. https://t.me/tymoshenko_kyrylo/2394