• Un oficial ucrainean de rang înalt a afirmat că „sarcina primordială” a forțelor ruse este de a menține linia frontului în sud.
  • Rușii se consolidează și trimit mai multe resurse în speranța de a ține în loc forțele ucrainene care se îndreaptă spre Herson, a declarat Oleksii Hromov.
  • Hromov a sugerat că în prezent există mai mult de 40 de grupuri tactice de batalioane rusești în regiunea Herson. Fiecare grup cuprinde aproximativ 1.000 de persoane.

UPDATE ORA 24:00

ONU: Peste 6.000 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina

Peste 6.000 de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este probabil mult mai mare decât poate fi contabilizat în acest moment, potrivit ONU,potrivit CNN.

„Până la 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 de morți și 9.634 de răniți de la 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, în timp ce vorbea vineri la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

„Cel puțin 397 de copii au fost uciși în acest război”, a mai spus ea.

ONU este, de asemenea, îngrijorată de distrugerea infrastructurii energetice critice, a spus DiCarlo.

„Combinate cu creșterea prețurilor la gaz și cărbune, privațiunile provocate de aceste atacuri amenință să expună milioane de civili la greutăți extreme și chiar la condiții care le pun viața în pericol în această iarnă”, a spus DiCarlo, subliniind că atacurile care vizează civili și infrastructura civilă sunt interzise.

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina și-a prezentat raportul în această săptămână Adunării Generale a ONU, a adăugat aceasta.

„Documentul afirmă că există motive rezonabile pentru a concluziona că în Ucraina au fost comise crime de război și încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional”, a spus DiCarlo.

UPDATE ORA 23:00

Forțele ucrainene au eliberat de sub ocupația rusă 88 de localități din regiunea Herson. Despre asta a anunțat Comandamentul Operațional „Sud”.

„Forțele de apărare au eliberat 88 de localități” , se arată în comunicat.

UPDATE ORA 22:00

O delegație a Congresului SUA vizitează Kievul

Trei membri ai Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA s-au întâlnit vineri la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

Este prima vizită a unei delegații a Congresului în capitala Ucrainei în mai bine de o lună și prima de când Rusia a început o campanie de atacuri aeriene care vizează infrastructura civilă din Kiev și din alte orașe importante.

Aflat în apropierea locului unde a avut loc recent un atac cu drone asupra unei centrale electrice din Kiev, reprezentantul Jim Himes, șeful delegației, i-a declarat lui Nic Robertson de la CNN că vizita are ca scop să arate solidaritate cu Ucraina, despre care a spus că „luptă pentru democrația la care ține atât de mult lumea”.

„Am simțit cu toții că este foarte important să fim aici, în mod bipartizan, pentru a face o declarație fără echivoc că poporul Statelor Unite și guvernul Statelor Unite sunt alături de poporul și guvernul Ucrainei”, a declarat Himes.

Reprezentantul republican Mike Turner a declarat că „există un sprijin bipartizan puternic pentru Ucraina și va continua”, întrebat de CNN dacă ajutorul american pentru Ucraina s-ar putea schimba dacă republicanii vor prelua controlul Camerei în alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie.

UPDATE ORA 21:00

Incendiu la o hală industrială din Belgorod, Rusia

O hală industrială din regiunea Belgorod, Rusia, a fost cuprinsă de flăcări, vineri seară, iar autoritățile locale dau vina pe bombardamentele ucrainene, potrivit Pravda.com.ua.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, , a declarat pe canalul său de Telegram că întreprinderea a fost lovită de un proiectil. Potrivit acestuia o femeie a fost rănită.

Ucraina nu a comentat oficial pe această temă.

UPDATE ORA 20:00

Moscova acuză Kievul de uciderea a doi jurnalişti, între cele patru victime ale bombardării unui pod din Herson

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat vineri că doi jurnaliști se numără printre cele patru persoane ucise de un bombardament nocturn ucrainean asupra unui pod din Herson, oraș ocupat de Rusia, informează The Moscow Times.

„Există informații despre doi jurnaliști uciși” , a declarat comitetul, care investighează crime majore. Acesta a precizat că 13 persoane au fost rănite în urma loviturii. Autoritățile instalate de Moscova în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au declarat că forțele Kievului au bombardat joi seara târziu podul Antonivskiy peste râul Nipru, folosit pentru evacuări.

„Patru persoane au fost ucise”, a declarat oficialul pro-Moscova Kirill Stremousov pe Telegram. „Orașul Herson, ca o fortăreață, se pregătește pentru apărarea sa”.

Armata ucraineană a negat uciderea civililor.

UPDATE ORA 19:00

Zelenski acuză Rusia că vrea să arunce în aer o centrală din Herson

Ucraina a solicitat ONU și UE să trimită observatori la centrala hidroelectrică Kakhovka din Herson, potrivit BBC.

Ucraina a acuzat Rusia că plănuiește să arunce în aer centrala. Rusia a negat aceste afirmații.

UPDATE ORA 18:00

Ucraina: 88 de locaţii din regiunea Herson au fost eliberate

Forţele de apărare ucrainene au eliberat 88 de locaţii din regiunea Herson, a declarat Kirilo Timosenko, adjunctul preşedintelui ucrainean, informează site-ul Ukrinform.

Potrivit datelor furnizate de Timoşenko, în zonele eliberate locuiesc 11.827 de ucraineni.

Soldaţii de la Kiev lucrează în districtul Berislav pentru a oferi ajutor umanitar, ca să se repare liniile electrice avariate prin instalarea de noi stâlpi de curent.

Timoşenko a mai spus că au fost curăţaţi 120 de kilometri de autostrăzi. De asemenea, comunicaţia mobilă a fost restabilită, în timp ce lucrările de deminare continuă în teritoriile revenite sub controlul Ucrainei.

În regiunea Harkov, în schimb, 155 de locuri au fost eliberate până acum de la Kiev.

UPDATE ORA 17:00

Rusia comite un genocid în Ucraina

Tobias Lindner, ministru de stat la Ministerul de Externe al Germaniei, a declarat că bombardamentele și uciderea civililor din Mariupol, negarea de către Vladimir Putin a existenței națiunii ucrainene și deportarea în masă a copiilor ucraineni în Rusia sunt semne ale unui război de tip genocid, relatează The Kyiv Independent.

„Crimele care sunt comise acum ar trebui calificate drept genocid și, cu o astfel de calificare, ar trebui să fie aduse în fața instanței”, a declarat Lindner.

„Apoi, instanța ar trebui să decidă dacă acestea sunt crime împotriva umanității sau genocid.”

Pe 26 februarie, Ucraina a intentat un proces la Curtea Internațională de Justiție a Națiunilor Unite cu privire la încălcarea de către Rusia a Convenției privind prevenirea și pedepsirea genocidului.

Țările care s-au alăturat acestui proces sunt Letonia, Lituania, Noua Zeelandă, Regatul Unit, Germania, SUA, Suedia, România, Franța, Italia, Polonia, Danemarca, Irlanda, Finlanda, Estonia, Spania, Australia, Portugalia, Austria, Luxemburg și Grecia.

UPDATE ORA 16:00

Țările baltice solicită înființarea unui tribunal special care să judece „crimele de agresiune” ale Rusiei în Ucraina

Cele trei state baltice au cerut vineri, 21 octombrie, în a doua zi a summit-ului Consiliului European de la Bruxelles, crearea unui tribunal special privind Ucraina, relatează AFP.

„Trebuie neapărat să discutăm despre răspunsul legal la crimele de agresiune care au fost comise şi despre înfiinţarea unui tribunal special pentru a-i urmări pe cei care se fac vinovaţi în justiţie.

Crimele de război ţin de competenţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), dar crimele de agresiune pot fi judecate doar de un tribunal special şi cred că Uniunea Europeană ar putea fi un lider în acest sens” , a spus premierul eston Kaja Kallas.

La rândul său, prim-ministrul leton Krisjanis Karins a cerut Europei să nu condamne doar verbal acțiunile Moscovei, „ci şi să înceapă să lucreze în vederea înfiinţării unui tribunal pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atrocităţile pe care le comite în prezent în Ucraina” .

Statele baltice au mai cerut recent UE crearea unui astfel de tribunal, care să fie complementar Curții Penale Internaționale.

Miniștrii Apărării din Rusia și Statele Unite au purtat conversații telefonice

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a purtat discuţii telefonice cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin. Au fost discutate probleme de securitate internațională, inclusiv situația din Ucraina.


Vladimir Putin a semnat un decret de înființare a unui Consiliu de Coordonare pentru a asigura nevoile operațiunii speciale. Prima întâlnire va avea loc la începutul săptămânii viitoare

UPDATE ORA 15.00

Vladimir Putin a fost deschis pentru negocieri cu Ucraina încă de la început, a afirmat Kremlinul, adăugând că nimic nu s-a schimbat în această privință. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut această afirmație ca răspuns la comentariile președintelui turc, relatează AP.

Dacă vă amintiți, președintele Putin a încercat să inițieze discuții atât cu NATO, cât și cu Statele Unite, chiar înainte de operațiunea militară specială, a declarat Peskov, referindu-se la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a început în urmă cu aproape opt luni.

UPDATE ORA 14.00

Ucraina amenință că va riposta și mai dur dacă Rusia va distruge barajul hidroelectric de la Herson

Biroul lui Volodimir Zelenski a promis că nu va ceda la pace prin constrângere – amenințând că va riposta și mai dur dacă Rusia va distruge un baraj hidroelectric din Herson.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a afirmat că Rusia a recurs la distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovska deoarece șantajul nuclear nu a funcționat.

UPDATE ORA 13.00

Fondatorul Tesla, Elon Musk, a devenit din ce în ce mai proeminent în dezbaterile legate de războiul din Ucraina, pe fondul unor informații recente potrivit cărora ar fi comunicat cu Vladimir Putin.

El s-a confruntat cu numeroase critici după ce a propus un acord de pace care ar implica cedarea Crimeei către Rusia de către Ucraina.

Cea mai recentă intervenție a sa implică un schimb de replici oarecum bizar pe Twitter cu fostul prim-ministru rus, înalt oficial al Kremlinului și aliat proeminent al lui Putin, Dmitri Medvedev.

UPDATE ORA 12.00

Kremlinul a evitat să răspundă la întrebarea dacă președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor sale să se retragă din Kherson.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a trimis întrebarea către Ministerul rus al Apărării, spunând: Această întrebare se referă la desfășurarea operațiunii militare speciale. Vă recomand să o adresați Ministerului Apărării.

UPDATE ORA 11.00

Președintele Zelenski s-a adresat ieri șefilor de stat și de guvern din statele membre ale UE, întruniți la Consiliul de toamnă, să aprobe eliberarea până la finele anului curent a tranșei de 6 miliarde de euro ca asistență macro-financiară pentru Ucraina.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că a treia tranșă (însumând 3 miliarde de euro) este așteptată la începutul lunii decembrie anul acesta.

Background: UE a aprobat în primăvară o asistență macro-financiară de 9 miliarde euro pentru Ucraina, din care au fost efectiv transferate 3 miliarde (un miliard la începutul lunii august și două miliarde în săptămâna curentă). Principalul obstacol în calea operaționalizării restului de fonduri este reprezentat de indecizia liderilor UE cu privire la natura alocării: granturi sau împrumuturi.

UPDATE ORA 10.00

În ultimele 24 de ore, rușii au lansat trei atacuri cu rachete, 24 atacuri aeriene și peste 30 de lovituri cu rachete din MLRS-uri (sisteme de rachete cu lansare multiplă).

Mai mult de 15 așezări ucrainene au fost vizate de aceste atacuri, inclusiv Nikolaev, Nova Kamianka și Mala Seidemynukha (raionul Herson), precum și Hatyshche (raionul Harkov).

Invadatorii ruși continuă să atace infrastructura critică și instalațiile civile ale Ucrainei cu rachete de croazieră, rachete aer-sol și anti-aeriene, dar și cu drone de atac Shahed-136 de fabricație iraniană.

UPDATE ORA 09.00

Până la 2.000 de militari din recent mobilizatele forțe armate ale Federației Ruse au sosit în teritoriile capturate temporar din raionul Herson pentru a reconstitui unitățile combatante epuizate, de-a lungul liniei de contact.

În același timp, autoritățile de ocupație au ordonat așa-ziselor „instituții bancare rusești” din raionul Herson să înceapă pregătirile pentru evacuare.

Instituțiile medicale și de învățământ întocmesc liste de evacuare a personalului medical și a personalului didactic sosit anterior din Rusia. Facilitățile umanitare din Herson și-au încetat operațiunile.

UPDATE ORA 08.00

Fiecare parte în conflict a acuzat-o pe cealaltă parte pentru loviturile mortale din 29 iulie, în timp ce Organizația Națiunilor Unite a avertizat cu privire la condițiile sanitare dezastruoase în care se află cei rămași în instalație.

Gennady Gatilov, ambasadorul Rusiei la Geneva, a declarat că Ministerul rus al Apărării a acordat permisiunea pentru o vizită a Crucii Roșii la Olenivka la 4 august.

UPDATE ORA 07.00

Moscova a primit acuzații din partea SUA împotriva a cinci cetățeni ruși pentru presupuse încălcări ale sancțiunilor, ca o încercare de a intimida comunitatea de afaceri din Rusia și din străinătate, a declarat ministerul său de externe.

Miercuri, procurorii americani i-au acuzat pe cei cinci de eludarea sancțiunilor și de alte încălcări legate de expedierea de tehnologii militare cumpărate de la producători americani către cumpărători ruși. Unele dintre componentele electronice obținute prin această schemă au fost găsite în platformele de arme rusești confiscate în Ucraina, au declarat procurorii.

UPDATE ORA 06.00

Autoritățile din Herson, instalate de ruși, afirmă că 15.000 de persoane au fost evacuate

Autoritățile instalate de Rusia în regiunea Herson, anexată în sudul Ucrainei, au declarat că aproximativ 15.000 de persoane au fost evacuate în fața unui avans ucrainean, relatează AFP.

UPDATE ORA 05.00

Rusia a declarat că Crucea Roșie a avut permisiunea de a vizita o închisoare celebră în care zeci de prizonieri de război ucraineni au murit în urma unui bombardament din iulie, dar a fost blocată din cauza situației de securitate.

UPDATE ORA 04.00

Rusia a luat 16,2 miliarde de dolari din principalul său fond de averi străine pentru a-și acoperi deficitul bugetar, relatează AFP, în timp ce invazia din Ucraina continuă să cântărească puternic asupra finanțelor publice.

Ministerul de Finanțe a declarat că guvernul a aprobat scoaterea fondurilor din fondul național de bogăție pentru a finanța cheltuielile bugetare și pentru a asigura echilibrul bugetar.

UPDATE ORA 03.00

Aliații NATO vor acționa în cazul în care Suedia sau Finlanda vor fi supuse la presiuni din partea Rusiei sau a unui alt adversar înainte de a deveni membre cu drepturi depline ale alianței, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE ORA 02.00

Ucraina a început să restricționeze alimentarea cu energie electrică în întreaga țară începând de joi, de la ora 7 dimineața, ca răspuns la loviturile Rusiei împotriva infrastructurii sale energetice.

UPDATE ORA 01.00

Marea Britanie sancționează Iranul din cauza dronelor folosite în atacurile rusești din Ucraina

Marea Britanie implementează noi sancțiuni împotriva a trei persoane iraniene și a unei întreprinderi responsabile de furnizarea către Rusia a dronelor folosite pentru bombardarea Ucrainei, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un oficial ucrainean de rang înalt a afirmat că „sarcina primordială” a forțelor ruse este de a menține linia frontului în sud, potrivit CNN.

Rușii se consolidează și trimit mai multe resurse în speranța de a ține în loc forțele ucrainene care se îndreaptă spre Herson, a declarat Oleksii Hromov, un oficial din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Inamicul plănuiește să îndeplinească această sarcină cu ajutorul primului val al mobilizării parțiale (…)” , a spus el.

Hromov a sugerat că în prezent există mai mult de 40 de grupuri tactice de batalioane rusești în regiunea Herson. Fiecare grup cuprinde aproximativ 1.000 de persoane.