• Peste 6.000 de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este probabil mult mai mare decât poate fi contabilizat în acest moment, potrivit ONU.
  • Cel puțin 397 de copii au fost uciși în acest război” , a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru afaceri politice și de consolidare a păcii.
  • ONU este, de asemenea, îngrijorată de distrugerea infrastructurii energetice critice, a spus DiCarlo.

UPDATE ORA 23.00

Coloane groase de fum negru au ieșit sâmbătă de la o centrală electrică din orașul Rivne din nord-vestul țării, după ce oficialii ucraineni au declarat că rachete rusești au lovit instalația. Scene similare au avut loc în întreaga țară, în timp ce compania de stat Ukrenergo se străduia să restabilească serviciul. Agenția a comparat barajul de sâmbătă cu consecințele atacurilor din 10-12 octombrie, spunând că loviturile au fost unele dintre cele mai distructive din această lună.

Dacă strategia Kremlinului de a viza infrastructura civilă continuă, ucrainenii ar putea avea parte de o iarnă lungă și întunecată, a declarat vineri ministrul infrastructurii din țară pentru CNN.

UPDATE ORA 22.00

Doi civili au murit în regiunea rusă Belgorod – în apropiere de granița de est a Ucrainei – după ce forțele ucrainene au bombardat zona, a declarat un oficial local. Primarul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat, de asemenea, că atacul a scos din funcțiune energia electrică pentru mii de locuitori din zonă.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„În Shebekino, bombardamentele au dus la pierderea energiei electrice pentru aproape 15.000 de persoane. Va dura între cinci și șase ore pentru a restabili energia electrică”, a scris el pe Telegram.

Shebekino este o așezare rusă din afara orașului Belgorod, situată la doar câțiva kilometri nord de granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 21.00

Rusia a bombardat rețelele de distribuție a energiei electrice și de încălzire din Ucraina

La câteva săptămâni de la venirea iernii, raidurile rusești cu rachete și drone lovesc centrale termice, substații electrice, transformatoare și conducte. Rezultatul: întreruperi permanente de energie electrică, stații de pompare a apei dezactivate și întreruperi generalizate ale internetului.

„Acesta este un act terorist planificat cu ajutorul unor experți ruși competenți în domeniul energiei, care urmărește să oprească sistemul energetic al Ucrainei. Adică, să realizeze o pană de curent completă în țară”, a declarat vineri Oleksandr Kharchenko, directorul general al Centrului de Cercetare Energetică din Kiev.

UPDATE ORA 20.00

Pagubele provocate de valul de atacuri de sâmbătă asupra instalațiilor energetice ucrainene sunt similare – sau ar putea fi mai grave – decât atacurile rusești de la începutul lunii, a declarat agenția energetică de stat.

Pe canalul său Telegram, compania de utilități Ukrenergo a comparat impactul barajului cu consecințele atacurilor din perioada 10-12 octombrie, care au redus capacitatea de generare a energiei electrice a țării cu aproximativ 30%.

Au fost impuse restricții de alimentare cu energie electrică în regiunile Kiev, Kiev (regiune), Cernihiv, Cerkasy, Zhytomyr, Sumy, Kharkiv, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Kirovohrad”, a scris sâmbătă compania de utilități.

UPDATE ORA 19.00

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a negat acuzațiile SUA și ale Occidentului potrivit cărora Iranul furnizează drone Rusiei, reluând dezmințirile altor oficiali de la Teheran și de la Moscova.

Condamnăm acuzațiile privind furnizarea de drone Rusiei în războiul din Ucraina. Suntem împotriva războiului oriunde în lume”, a declarat Abdollahian sâmbătă, potrivit agenției semioficiale iraniene de știri Tasnim.

UPDATE ORA 18.00

Armata ucraineană a declarat că a distrus zeci de rachete de croazieră rusești în timpul unei serii de atacuri asupra infrastructurii energetice din întreaga țară sâmbătă. Forțele aeriene ale țării au declarat că 18 rachete de croazieră inamice au fost distruse de aviație, unități de rachete antiaeriene și grupuri de foc mobile. În plus, rușii au atacat de pe navele din Marea Neagră cu rachete de croazieră Kalibr. În total, 16 lansări”, a scris online Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 17.00

Autoritățile instalate de Rusia în orașul Kherson au îndemnat sâmbătă locuitorii să părăsească orașul, acesta fiind cel mai recent din seria de apeluri de evacuare a civililor din această săptămână.

Kherson a fost anexat de Rusia chiar luna trecută, pe fondul unei condamnări internaționale ample. Oficialii de la Kiev au acuzat Kremlinul că generează isterie pentru a constrânge populația să plece, pe măsură ce se apropie contraofensiva ucraineană.

UPDATE ORA 16.00

Președintele rus Vladimir Putin crede că atacurile cu drone împotriva infrastructurii civile din Ucraina vor frânge cumva voința poporului ucrainean”, dar loviturile au efectul opus, a declarat vineri secretarul de stat american Antony Blinken.

El nu face decât să adâncească hotărârea de a-și apăra țara”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă cu ministrul francez de externe, Catherine Colonna, la Departamentul de Stat.

Blinken a repetat afirmația SUA potrivit căreia dronele rusești sunt furnizate de Iran, o evaluare reluată de un număr tot mai mare de instituții internaționale în această săptămână. Oficialii de la Moscova și Teheran neagă colaborarea la aceste atacuri.

UPDATE ORA 15.00

Iranul a condamnat cu fermitate un apel al Franței, Germaniei și Marii Britanii ca ONU să investigheze acuzațiile potrivit cărora Rusia a folosit drone de origine iraniană pentru a ataca Ucraina, a declarat ministerul său de externe.

Reuters relatează că purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanaani, a declarat că apelul de vineri al așa-numitului grup de țări E-3 a fost fals și nefondat și că a fost respins și condamnat cu fermitate.

UPDATE ORA 14.00

O echipă a Fondului Monetar Internațional a purtat discuții productive cu autoritățile ucrainene în această săptămână și va lucra în săptămânile următoare la cererea acestora de monitorizare sporită a programului în urma invaziei Rusiei, a declarat șeful misiunii FMI.

UPDATE ORA 13.00

Bombardamentele rusești provoacă întreruperi majore de energie electrică în centrul și vestul Ucrainei. Sute de mii de persoane din centrul și vestul Ucrainei s-au trezit sâmbătă cu pene de curent și cu rafale periodice de focuri de armă, în timp ce apărarea aeriană ucraineană încerca să doboare drone și rachete care se apropiau.

Rusia și-a intensificat loviturile asupra centralelor electrice, a sistemelor de alimentare cu apă și a altor infrastructuri cheie din întreaga țară, relatează Associated Press.

Forțele aeriene ucrainene au declarat astăzi, într-o declarație, că Rusia a lansat un atac masiv cu rachete vizând infrastructura critică, la câteva ore după ce sirenele de raid aerian au răsunat în întreaga țară. Aceasta a precizat că a doborât 18 din cele 33 de rachete de croazieră lansate din aer și de pe mare.

UPDATE ORA 12.00

Bombardamentele rusești provoacă întreruperi majore de energie electrică în centrul și vestul Ucrainei.

Sute de mii de persoane din centrul și vestul Ucrainei s-au trezit sâmbătă cu pene de curent și cu rafale periodice de focuri de armă, în timp ce apărarea aeriană ucraineană încerca să doboare drone și rachete care se apropiau.

UPDATE ORA 11.00

Utilizarea armelor nucleare de către Rusia ar fi un act de ostilitate împotriva umanității, afirmă premierul japonez.

Premierul japonez, Fumio Kishida, a avertizat astăzi că folosirea de către Rusia a armelor nucleare ar fi considerată un act de ostilitate împotriva umanității.

Kishida, care conduce singura țară care a fost lovită vreodată cu o bombă nucleară, a calificat drept profund îngrijorătoare zvâcnirile de sabie ale președintelui Vladimir Putin.

UPDATE ORA 10.00

Rușii consolidează punctele de trecere peste râul Nipru, afirmă Ministerul britanic al Apărării

Forțele rusești continuă să consolideze punctele de trecere peste râul Nipru și au terminat de construit un pod de barje lângă podul avariat Antonovskiy din Herson, în sudul Ucrainei, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE ORA 09.00

O echipă a Fondului Monetar Internațional a purtat discuții productive cu autoritățile ucrainene în această săptămână și va lucra în săptămânile următoare la cererea acestora de monitorizare sporită a programului în urma invaziei Rusiei, a declarat șeful misiunii FMI.

Gavin Gray a declarat că personalul FMI s-a întâlnit cu autoritățile ucrainene timp de patru zile la Viena și a discutat concluziile sale cu ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, și cu guvernatorul băncii naționale a Ucrainei, Andriy Pyshnyi.

UPDATE ORA 08.00

Blinken spune că Putin nu este interesat să oprească războiul. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că SUA vor menține contactele cu Rusia, dar că orice diplomație mai amplă depinde de interesul președintelui Vladimir Putin de a opri agresiunea.

UPDATE ORA 07.00

Pentagonul a confirmat, de asemenea, o convorbire telefonică între secretarul american al apărării și ministrul rus al apărării. Aceștia au precizat că Austin a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare cu Serghei Șoigu.

UPDATE ORA 06.00

Rusia a afectat cel puțin jumătate din capacitatea de producție de energie termică a Ucrainei începând cu 10 octombrie, a declarat Ucraina. Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că 30-40% din întreaga infrastructură energetică națională a fost afectată, dar că nu toate unitățile energetice afectate au încetat complet să funcționeze.

UPDATE ORA 05.00

Corporația nucleară rusă de stat Rosatom a afirmat că SUA au blocat efectiv participarea Rusiei la o conferință privind energia nucleară, prin faptul că nu i-au eliberat vize de intrare.

Rosatom și Rostekhnadzor, organismul de supraveghere a siguranței industriale din Rusia, au planificat să participe la conferința ministerială a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Washington din 26-28 octombrie, relatează Reuters citând o declarație a Rosatom, dar nu au primit încă vize.

UPDATE ORA 04.00

Ministerul rus al Culturii intenționează să elimine de pe materialele sale publicitare numele personalităților culturale care au renegat țara, relatează Meduza.

UPDATE ORA 03.00

Rusia susține că a distrus un depozit cu echipamente militare ucrainene de fabricație străină în regiunea Kherson, relatează Reuters. Agenția nu a fost în măsură să verifice imediat raportul.

UPDATE ORA 02.00

Marea Britanie, Franța și Germania au cerut o anchetă ONU privind acuzațiile potrivit cărora Rusia folosește drone iraniene în Ucraina. Dacă se va dovedi că sunt adevărate, acuzațiile ar încălca Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU. O scrisoare, consultată de Reuters, a fost distribuită membrilor Consiliului de Securitate al ONU de către cele trei țări, cunoscute sub numele de E3.

UPDATE ORA 01.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a întârziat trecerea a peste 150 de nave programate să transporte exporturi de cereale prin Marea Neagră. Într-un discurs video, el a declarat că acțiunile Rusiei înseamnă că Ucraina a livrat cu trei milioane de tone de cereale mai puțin decât era planificat.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Peste 6.000 de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este probabil mult mai mare decât poate fi contabilizat în acest moment, potrivit ONU, potrivit CNN.

Până la 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 de morți și 9.634 de răniți de la 24 februarie” , a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, în timp ce vorbea vineri la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Cel puțin 397 de copii au fost uciși în acest război” , a mai spus ea.

ONU este, de asemenea, îngrijorată de distrugerea infrastructurii energetice critice, a spus DiCarlo.

Combinate cu creșterea prețurilor la gaz și cărbune, privațiunile provocate de aceste atacuri amenință să expună milioane de civili la greutăți extreme și chiar la condiții care le pun viața în pericol în această iarnă” , a spus DiCarlo, subliniind că atacurile care vizează civili și infrastructura civilă sunt interzise.

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina și-a prezentat raportul în această săptămână Adunării Generale a ONU, a adăugat aceasta.

Documentul afirmă că există motive rezonabile pentru a concluziona că în Ucraina au fost comise crime de război și încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional” , a spus DiCarlo.