• Pentagonul a anunțat o asistență suplimentară de 275 de milioane de dolari pentru securitatea Ucrainei.
  • Pachetul este cel de-al 24-lea pachet prezidențial de autoritate de retragere, a precizat Sabrina Singh.
  • SUA au livrat peste 18,5 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina” de la începutul administrației Biden, a adăugat Singh.

UPDATE ORA 23.00

Forțele susținute de Rusia afirmă că au finalizat retragerea civililor din orașul Herson, un oraș cheie din sudul Ucrainei. Orașul avea o populație de aproximativ 288.000 de persoane înainte de război și a fost unul dintre primele care au căzut în mâinile trupelor Moscovei după invazia din februarie. Un oficial instalat de Rusia în Herson a declarat că cel puțin 70.000 de persoane și-au părăsit locuințele din regiune în decurs de o săptămână.

UPDATE ORA 22.00

Rusia a acuzat Marina britanică de un atac terorist” asupra gazoductelor Nord Stream și a afirmat că specialiștii” britanici au ajutat la un atac cu drone în Sevastopol. Navele vizate, spune Rusia, erau implicate într-un acord negociat de ONU pentru a permite exportul de cereale ucrainene. Răspunzând acuzațiilor privind Nord Stream, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat: Pentru a distrage atenția de la modul dezastruos în care a gestionat invazia ilegală a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării recurge la vânzarea de afirmații false de o amploare epică” și că această ultimă poveste inventată spune mai multe despre argumentele care se poartă în interiorul guvernului rus decât despre Occident”.

UPDATE ORA 21.00

Guvernul rus a trimis o scrisoare Organizației Națiunilor Unite în care informează organismul internațional că începând de astăzi” suspendă pentru un termen nedeterminat” acordul privind cerealele din Marea Neagră, care a permis exporturi vitale de alimente din zonele ocupate din sudul Ucrainei, relatează Reuters.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Agenția de știri relatează că a văzut conținutul scrisorii și că, în urma a ceea ce a declarat Rusia, susținând că au fost atacuri asupra flotei sale navale din Marea Neagră, implicând forțe britanice, dar și ucrainene – afirmații pe care ucrainenii le neagă -, că Moscova nu poate, de asemenea, garanta siguranța navelor civile” care călătoresc în conformitate cu termenii acordului privind cerealele negociat la nivel internațional.

UPDATE ORA 20.00

Rusia și Ucraina au efectuat sâmbătă cel mai recent schimb de prizonieri de război, ambele părți returnând în jur de 50 de persoane, au declarat oficiali de la Moscova și Kiev. Direcția de informații militare a Ucrainei a raportat returnarea a 52 de deținuți, printre care soldați, marinari, polițiști de frontieră, membri ai gărzii naționale și medici.

Se lucrează la alte schimburi, a declarat aceasta, dar nu a oferit detalii. Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a predat 50 de prizonieri de război în urma discuțiilor, relatează Reuters.

UPDATE ORA 19.00

Ministerul rus al Apărării anunță, într-un comunicat de presă, retragerea din acordul încheiat cu ONU în această vară, privind permiterea exportului de cereale ucrainene, printr-un coridor securizat din Marea Neagră.

Ministerul spune că decizia a fost provocată de atacul terorist asupra Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității coridorului destinat cerealelor”. Oficialii ruși au spus că ucrainenii au folosit nouă drone, iar o navă de război rusă a fost lovită. Ministerul a învinuit, fără a oferi dovezi, specialiști britanici” pentru că ar fi oferit ajutor Ucrainei la planificarea atacului. A adăugat că, în cea mai mare parte, atacul cu drone ar fi fost respins.

Aperent este vorba de drone navale, nu aeriene. Mai multe filmulețe, ce par a fi filmate de pe un navomodel sau o torpilă semisubmersibilă circulă pe rețelele ucrainene și rusești. Imaginile par a fi fost surprinse chiar de drona atacatoare, iar într-unul din filme un elicopter militar pare că încearcă să o mitralieze pentru a o distruge. Autenticitatea imaginilor nu poate fi stabilită. Până acum Ucraina nu a dovedit că ar avea astfel de drone marine.

UPDATE ORA 18.00

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Ucraina a predat 50 de prizonieri de război în urma unor discuții, relatează Reuters. La începutul zilei de sâmbătă, Denis Pușilin, șeful regiunii Donețk (una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Rusia le-a proclamat unilateral drept teritoriu al său luna trecută), sprijinit de Moscova, a declarat, de asemenea, că are loc un schimb de prizonieri cu Ucraina.

El a spus că sunt schimbate 50 de persoane din fiecare parte. Sâmbătă, contul forțelor armate ucrainene a postat pe Telegram că 52 de ucraineni s-au întors acasă în timpul unui alt schimb de prizonieri.

UPDATE ORA 17.00

Rusia a declarat sâmbătă că va ridica în Consiliul de Securitate al ONU problema exploziilor de la gazoductul Nord Stream și a unui presupus atac cu drone în Crimeea, ambele incidente în care Moscova a afirmat că Marea Britanie este implicată.

Partea rusă intenționează să atragă atenția comunității internaționale, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, asupra unei serii de atacuri teroriste comise împotriva Federației Ruse în Marea Neagră și Marea Baltică, subliniind implicarea Marii Britanii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe Telegram.

UPDATE ORA 16.00

Un oficial ucrainean de rang înalt și-a exprimat sâmbătă scepticismul cu privire la preluarea Twitter de către Elon Musk, relatează Reuters. Relațiile lui Musk cu Kievul au fost precare de când miliardarul a sugerat la începutul lunii octombrie că Ucraina ar trebui să renunțe la terenurile ocupate pentru pace.

Musk, un autodeclarat absolutist al libertății de exprimare”, și-a exprimat dorința de a zdruncina moderarea conținutului Twitter și a scris pe Twitter că pasărea este eliberată” după finalizarea achiziției.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris sâmbătă pe Twitter: Pasărea chiar și-a obținut libertatea sau doar s-a mutat într-o nouă cușcă?”.

UPDATE ORA 15.00

Uniunea Europeană a înghețat active rusești în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro (14,6 miliarde de lire sterline) de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, într-un interviu publicat sâmbătă. Cifra a crescut față de cele aproximativ 13,8 miliarde de euro de la oligarhi și alte entități” pe care Reynders a anunțat în iulie că UE le-a înghețat, în principal în cinci țări.

Până în prezent, activele a 90 de persoane au fost înghețate, peste 17 miliarde de euro în șapte state membre, inclusiv 2,2 miliarde de euro în Germania”, a declarat el pentru grupul media german Funke, inclusiv pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

UPDATE ORA 14.00

Peste 10.000 de persoane au umplut vineri Piața Wenceslas din centrul capitalei cehe, demonstranții cerând demisia guvernului, în timp ce consumatorii se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor.

Protestul a fost al treilea de acest fel organizat de un grup care cere ieșirea țării din NATO și reînnoirea legăturilor cu Moscova.

Activiștii naționaliști au denunțat sancțiunile UE împotriva Moscovei ca fiind sursa tulburărilor din regiune și au cerut discuții cu Kremlinul pentru a asigura noi livrări de gaze naturale mai ieftine.

UPDATE ORA 13.00

Rusia acuză Marina britanică de atac terorist asupra gazoductelor Nord Stream.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că personalul marinei britanice a aruncat în aer luna trecută gazoductele Nord Stream, acuzând direct un membru important al NATO de sabotarea infrastructurii critice rusești, relatează Reuters.

Ministerul Apărării nu a prezentat dovezi pentru afirmația sa.

UPDATE ORA 12.00

Rămășițele unui om de stat rus din secolul al XVIII-lea au fost scoase din mormântul său din Kherson, potrivit ultimului raport al serviciilor de informații britanice.

Actualizarea de sâmbătă dimineață a declarat că îndepărtarea simbolică a rămășițelor prințului Grigori Potemkin din catedrala de la est de Dnipro, semnalează planurile lui Putin de a accelera retragerea din regiune.

UPDATE ORA 11.00

Ucraina a declarat că forțele ruse au lansat patru rachete, până la 25 de lovituri aeriene și peste 70 de atacuri cu sisteme de salve de rachete care au lovit zone din peste 35 de așezări în ultima zi.

UPDATE ORA 10.00

Vorbind în timpul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 82.000 de recruți au fost deja trimiși în Ucraina.

Șoigu a adăugat că Rusia nu mai recrutează persoane pentru forțele sale armate, spunând că notificarea cetățenilor a fost întreruptă.

UPDATE ORA 09.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut vineri un discurs virtual în direct la Yale School of Management.

Astăzi, postând pe Telegram despre conversație, el a scris: Este important pentru întreaga lume ca Rusia să piardă acum – în războiul din Ucraina. Când vom obține o victorie pentru noi înșine, vom obține o victorie și pentru alte națiuni a căror libertate este potențial în pericol.

UPDATE ORA 08.00

Un fost președinte rus i-a spus lui Elon Musk să își retragă serviciul de internet Starlink din Ucraina.

Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, îl felicita pe omul de afaceri pentru recenta sa preluare a Twitter când a făcut această cerere.

UPDATE ORA 07.00

Zeci de iranieni s-au adunat la Kiev în semn de protest față de faptul că guvernul iranian ar fi livrat drone către Rusia.

Demonstranții s-au adunat în Piața Maidan din oraș cu pancarte pe care scria poporul iranian este alături de Ucraina și fluturând steagurile naționale ale celor două țări.

UPDATE ORA 06.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că mobilizarea parțială anunțată de Rusia în septembrie a fost completă.

În cadrul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, transmisă de televiziunea de stat, Șoigu a declarat că 82.000 de recruți mobilizați se află în zona de conflict, iar alți 218.000 se află în pregătire.

UPDATE ORA 05.00

UE îl numește pe generalul polonez Piotr Trytek pentru a conduce o nouă operațiune de antrenament cu trupele ucrainene. Trytek, în vârstă de 51 de ani, a fost ales de blocul comunitar ca parte a angajamentului său de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.

UPDATE ORA 04.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că a primit vineri un apel telefonic de la omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian și că acesta a cerut Teheranului să nu mai trimită arme către Rusia.

UPDATE ORA 03.00

Ucraina a doborât până în prezent peste 300 de drone iraniene Shahed-136 kamikaze, a declarat vineri un purtător de cuvânt al forțelor aeriene, Iuriy Ihnat, în cadrul unui briefing. Dronele au devenit o armă cheie în arsenalul Rusiei în timpul războiului său din Ucraina și au fost folosite adesea în ultima lună pentru a viza infrastructura energetică crucială.

UPDATE ORA 02.00

Cel puțin patru persoane au fost ucise și 10 rănite în cel mai recent atac al trupelor ruse, a anunțat Ucraina. Mai multe orașe învecinate cu centrala electrică Zaporojie, ocupată de ruși, de cealaltă parte a râului Nipru, au fost lovite de bombardamente, se arată într-o declarație a biroului prezidențial.

UPDATE ORA 01.00

Rusia a lansat 4.500 de rachete pe parcursul războiului din Ucraina, afirmă Zelenski.

În războiul din Ucraina, Rusia a lansat peste 8.000 de lovituri aeriene și a tras 4.500 de rachete, a afirmat președintele Volodimir Zelenski.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pentagonul a anunțat o asistență suplimentară de 275 de milioane de dolari pentru securitatea Ucrainei prin intermediul autorității prezidențiale de retragere, a declarat vineri secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, în timpul unui briefing la Pentagon. Pachetul include muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, care au fost o armă cheie care a ajutat Ucraina să contracareze Rusia în conflictul în curs de desfășurare.

Pachetul include, de asemenea, 500 de cartușe de artilerie de 155 de precizie ghidate, 2.000 de cartușe de 155 mm de sisteme de minare antiblindate la distanță, peste 1.300 de sisteme antiblindate, 125 de Humvee-uri, arme de calibru mic și peste 2,75 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic și patru antene de comunicații prin satelit”, a declarat Singh.

Pachetul este cel de-al 24-lea pachet prezidențial de autoritate de retragere, a precizat Singh. SUA au livrat peste 18,5 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina” de la începutul administrației Biden, a adăugat Singh.

Singh a mai spus că un program de pregătire al Departamentului Apărării pentru ucraineni în vederea operării sistemului național avansat de rachete sol-aer (NASAMS) se va încheia în curând”.

Odată ce va fi finalizat, sistemul va fi gata pentru a fi livrat Ucrainei”, a spus ea.