• Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Rusia înarmează alimentele.
  • Uniunea Europeană a făcut apel la Rusia să revină asupra deciziei sale.
  • Ministerul a declarat că Ucraina a atacat flota din Marea Neagră de lângă Sevastopol cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă.

UPDATE ORA 23:00

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat că 40% din capitală a rămas fără apă, iar sute de mii de apartamente nu au electricitate. Locuitorii disperați au format cozi uriașe ca să colecteze apă de la pompe.
De asemenea, au fost înregistrate lovituri ale rachetelor rusești în cel de-al doilea oraș Harkiv, în Dnipro și Zaporojie din sud-est, în centrul Vinnyției și în regiunea de vest Lvov, oficialii ucraineni spunând că au fost lovite în total 18 facilități. Cu toate acestea, armata ucraineană a declarat că a doborât 44 de rachete de croazieră.

UPDATE ORA 22:00

Ucraina va primi asistență din 12 țări pentru refacerea infrastructurii energetice, – Ministerul de Externe Există deja un acord privind furnizarea de echipamente de la guverne și companii din 12 țări: Israel, Spania, Italia, Lituania, Germania, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Coreea, Slovacia, Slovenia, Finlanda și Franța. În total, vorbim despre 954 de unități de echipamente de putere. Primele loturi de ajutor sunt deja în Ucraina, restul sunt așteptate în viitorul apropiat.

UPDATE ORA 21:00

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a avut luni o conversație telefonică cu omologul său rus, Serghei Șoigu, pentru a discuta despre decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul de export de cereale cu Ucraina, negociat de ONU.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului turc al Apărării, Akar a cerut continuarea inițiativei privind cerealele, „care aduce o mare contribuție la soluționarea crizei alimentare mondiale și arată că toate problemele pot fi rezolvate prin cooperare și dialog”.

UPDATE ORA 20:00

Proprietățile persoanelor și entităților juridice din Crimeea „asociate cu regimul de la Kiev” vor fi „naționalizate”, au anunțat luni autoritățile susținute de Rusia în Crimeea.

„Am dat instrucțiuni de naționalizare a proprietăților unui număr de organizații și persoane fizice asociate cu regimul de la Kiev aflate pe teritoriul Republicii Crimeea. Decizia corespunzătoare va fi semnată de mine mâine, vom trimite documentele către Consiliul de Stat al republicii”, a declarat într-o postare pe Telegram șeful desemnat de Rusia în Crimeea anexată, Serghei Aksionov.

UPDATE ORA 19:00

Asociația ucraineană de fotbal (UAF) va solicita FIFA să interzică Iranului participarea la viitoarea ediție a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 din Qatar. UAF și-a anunțat intențiile luni, bazându-se pe istoricul Iranului de încălcare a drepturilor omului în țară și pe presupusa implicare a Iranului în invazia Rusiei în Ucraina.

În cazul în care Iranul ar fi eliminat din competiție, Ucraina ar putea servi drept echipă de înlocuire datorită rezultatelor din calificări. O declarație publicată pe site-ul UAF notează că decizia de a depune cererea a fost luată în cadrul unei reuniuni a Comitetului lor executiv.

UPDATE ORA 18:00

Norvegia, una dintre puținele țări NATO care împart o graniță terestră cu Rusia, își va consolida în continuare pregătirea militară, a anunțat luni guvernul norvegian. Țara își va extinde „prezența și patrulele în jurul infrastructurii critice din Marea Nordului” și „infrastructura critică pe uscat”, a declarat premierul Jonas Gahr Støre.

Anunțând noile măsuri în cadrul unei conferințe de presă la Oslo, el a declarat că nivelul sporit de activitate are ca scop să se asigure că Norvegia este „bine pregătită și capabilă să acționeze”, în condițiile în care țara se confruntă cu „cea mai gravă situație în materie de politică de securitate pe care am cunoscut-o în ultimele câteva decenii”.

UPDATE ORA 17:00

Dmytro Sakharuk, directorul executiv al companiei energetice ucrainene DTEK, spune că, după ultimul val de lovituri cu rachete rusești, nu se poate spune cât timp vor dura întreruperile de curent.

În funcție de pagube, a spus Saharuk, întreruperile de curent ar putea dura 6, 7, 8 ore.

„Dacă pagubele sunt critice și nu există o altă rezervă de alimentare cu energie electrică pentru consumatori, atunci ar putea dura chiar mai mult. Trebuie să fim pregătiți. Programele pe care le-am făcut pentru întreruperile de energie electrică sunt de 4-6 ore.”

UPDATE ORA 16:00

Rusia l-a convocat pe ambasadorul olandez la Moscova, Gilles Beschoor Plug, în legătură cu ceea ce afirmă că a fost o tentativă a serviciilor de informații străine de a-l recruta pe atașatul militar al Ambasadei Rusiei la Haga la începutul acestei luni, potrivit unui comunicat publicat luni de Ministerul rus de Externe.

„A fost emisă o notificare de protest ferm în legătură cu demersul de recrutare a atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Haga la 20 octombrie anul acesta de către un reprezentant al serviciilor de informații britanice. În timpul conversației, a fost subliniat faptul că astfel de acțiuni provocatoare sunt inacceptabile”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 15:00

Cel puțin 10 rachete rusești au fost interceptate de ucraineni deasupra capitalei Kiev

Cel puțin 10 rachete rusești au fost doborâte deasupra Kievului, luni dimineața, potrivit unui oficial local, în urma raidurilor aeriene lansate de armata rusă în 10 regiuni din Ucraina, scrie CNN.

„Poliția din regiunea Kiev descoperă acum resturi de la rachetele doborâte ale ocupanților în diferite zone ale regiunii”, a declarat șeful poliției regionale Andrii Nebytov, pe Telegram.

„Forțele de apărare aeriană au doborât cel puțin 10 rachete inamice.”

Oleksii Kuleba, șeful administrației militare a regiunii Kiev, a declarat că atacurile„au lovit ținte de infrastructură critică” și două persoane au fost rănite, una fiind rănită grav.

Moscova a lansat luni noi atacuri împotriva infrastructurii energetice critice din Ucraina, perturbând accesul la energie în întreaga țară.

UPDATE ORA 14:00

Kremlinul spune că un acord privind cerealele este „riscant” și „periculos”, dacă Ruisa nu poate garanta siguranța transportului

Fără garanțiile de siguranță ale Rusiei, continuarea acordului pentru transporturile de cereale la Marea Neagră este riscantă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

Rusia a anunțat că își va suspenda participarea la acordul de export de cereale intermediat de Națiunile Unite cu Ucraina „pentru o perioadă nedeterminată”, după ce Moscova a dat vina pe Kiev pentru atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea.

Acordul urmează să expire luna viitoare, iar oficialii de la Moscova au îndoieli dacă își vor prelungi participarea.

Întrebat despre condițiile Rusiei pentru reluarea acordului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze . Între timp, 12 nave au părăsit luni porturile Ucrainei de la Marea Neagră, în ciuda retragerii Rusiei din acord.

UPDATE ORA 13:00

Atacurile rusești au lovit 10 regiuni și au afectat 18 puncte de infrastructură, majoritatea de electricitate

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au vizat, prin atacurile de luni dimineața, „sistemele militare și energetice” ale Ucrainei, potrivit CNN.

„Forțele armate ale Federației Ruse au continuat loviturile cu mijloace aeriene și maritime cu rază lungă de înaltă precizie împotriva sistemelor militare și energetice ale Ucrainei”, a declarat luni ministerul. „Toate obiectele atribuite au fost lovite.”

Între timp, guvernul ucrainean a spus că țintele Rusiei au fost infrastructura energetică și „nu instalațiile militare”, adăugând că un număr mare de rachete au fost interceptate.

„Ținta lor nu erau obiectivele militare, ci infrastructura critică civilă”, a spus prim-ministrul Denîs Șmîhal pe Telegram. „Sute de așezări din șapte regiuni” au rămas fără energie electrică, iar inginerii „lucrează la capacitate maximă” pentru a repara daunele, a adăugat el.

Printre regiunile afectate se numără Kiev, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Harkov, a spus Șmîhal. Recentul bombardament a deteriorat infrastructura esențială din marile orașe din țară, în contextul în care țara se pregătește pentru sezonul rece.

UPDATE ORA 12:00

Mulţi dintre soldaţii nou mobilizaţi pe care Rusia i-a desfăşurat pe linia frontului din Ucraina în ultimele săptămâni sunt slab echipaţi , posibil cu arme în stare abia utilizabilă , apreciază analişti din serviciile de informaţii ale ministerului britanic al apărării, scrie The Independent.

Kremlinul a ridicat miza conflictului, declarând o mobilizare parţială de până la 300.000 de rezervişti în septembrie, dar ministerul britanic al apărării sugerează într-un buletin actualizat despre situaţia de pe frontul din Ucraina că acestora le-ar putea fi distribuite arme care datează din anii 1950, în timp ce Moscova se confruntă cu sisteme logistice suprasolicitate .

Rusia a desfăşurat pe front, de la jumătatea lunii octombrie, câteva mii  de rezervişti nou mobilizaţi, indică ministerul britanic, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, dar în multe cazuri ei sunt slab echipaţi .

În sprijinul afirmaţiilor sale, serviciile de informaţii britanice postează imagini din surse deschise (open source) care sugerează că acestora li s-a pus la dispoziţie, ca dotare, puşti de un tip introdus spre mijlocul secolului trecut.

În septembrie, ofiţerii ruşi erau îngrijoraţi că unii rezervişti mobilizaţi recent soseau fără arme în Ucraina , indică serviciile de informaţii britanice într-o postare pe Twitter.

Imagini din surse deschise (open source) sugerează că acele puşti care au fost date rezerviştilor mobilizaţi sunt de obicei AKM-uri, o armă introdusă pentru prima oară în 1959. Multe dintre ele sunt probabil într-o stare abia utilizabilă din cauza depozitării precare , conform acestora.

AKM trage cu muniţie de 7,62 mm, în timp ce unităţile regulate de luptă ale Rusiei sunt înarmate în cea mai mare parte cu puşti AK-74M sau AK-12 de 5,45 mm , explică experţii din cadrul serviciilor de informaţii britanice, adăugând că integrarea rezerviştilor cu soldaţii sub contract şi combatanţii mai vechi în Ucraina va însemna pentru logistica rusă că va trebui să trimită două tipuri de muniţie pentru armele de calibru mic pe poziţiile din prima linie în loc de un tip .

Aceasta va complica şi mai mult probabil situaţia deja suprasolicitată a sistemelor logistice ruse , apreciază ei.

UPDATE ORA 11:00

Ucraina: Un „atac masiv”  al Rusiei împotriva instalaţiilor energetice în mai multe regiuni

Un ,,atac masiv” al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană, la două zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea, despre care Moscova a spus că a fost comis de Kiev cu ajutorul Londrei, potrivit Kyiv Post.

,,Teroriştii ruşi au lansat, încă o dată, un atac masiv împotriva instalaţiilor sistemului energetic în mai multe regiuni” , a transmis un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko.

,,Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în timp ce altele şi-au atins ţinta” , a adăugat el.

UPDATE ORA 10:00

Ucraina: Mai multe explozii au fost auzite la Kiev

O serie de explozii s-au auzit luni dimineaţă la Kiev, potrivit unor martori din oraş citaţi de Reuters şi unor jurnalişti ai France Presse, în timp ce autorităţile regionale din nordul, estul şi centrul Ucrainei au raportat de asemenea lovituri de rachete.

Rusia şi-a intensificat în ultimele săptămâni atacurile cu rachete asupra Ucrainei după ce a dat vina pe Kiev pentru explozia ce a deteriorat Podul Crimeei.

Luni dimineaţă putea fi văzut fum ridicându-se deasupra Kievului după cel puţin zece explozii, au spus martorii citaţi de AFP.

De asemenea, curentul electric, precum şi reţelele de telefonie mobilă au căzut în anumite părţi ale oraşului.

Jurnalişti de la France Presse au anunţat de asemenea că cel puţin cinci explozii au fost auzite în capitala Ucrainei între orele 8.00 şi 8.20 (6.00 şi 6.20 GMT).

Capitala fusese deja lovită pe 10 şi 17 octombrie, mai ales de drone ruseşti de fabricaţie iraniană.

Ihor Terekhov, primarul Harkovului, a declarat că oraşul a fost lovit de două rachete care au vizat o istalaţie a infrastructurii critice” .

Au fost semnalate explozii şi în oraşele Zaporojie şi Cerkasî.

Perdanţii ruşi continuă să ducă război împotriva infrastructurii civile” , a scris Andri Ermak, şeful de cabinet aş preşedintelui Volodimir Zelenski, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Aceste ultime bombardamente asupra Kievului au loc la trei zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea despre care Moscova a spus că a fost comis de Ucraina cu ajutorul Londrei.

UPDATE ORA 09:00

În regiunea Vinnița, o rachetă rusă, doborâtă de sistemele de apărare aeriană, a căzut peste obiecte civile. Există distrugeri, anunță autoritățile locale.

UPDATE ORA 08:00

Rușii au atacat din sistemele MLRS, artileria grea și drone kamikaze raionul Nikopol din regiunea Dnepropetrovsk. Șeful administrației militare a regiunii, Valentin Reznicenko, anunță că o femeie de 31 de ani a murit. O altă femeie este rănită.

„Aproape 30 de clădiri înalte și case private au fost avariate în oraș. De asemenea, potrivit lui Reznicenko, a fost avariat un liceu, o clădire administrativă, mai multe mașini și linii electrice. https://t.me/dnipropetrovskaODA

În ultimele 24 de ore, rușii au atacat 20 de localități din Ucraina. Potrivit Statului Major General, în perioada 30-31 octombrie, rușii au lansat 4 rachete și 5 lovituri aeriene, au efectuat peste 90 de atacuri de la sisteme de lansare cu rachete multiple.

În special, în direcția Yujnobugsky, aproximativ 20 de localități de-a lungul liniei de contact au fost supuse loviturilor. https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/446957707617313

UPDATE ORA 07:00

 În toată Ucraina, cu excepția Crimeei ocupate, a fost declarată alertă aeriană. Presa ucraineană scrie despre explozii în regiunea Odesa. confirmare oficială din partea autrităilor locale încă nu există.

Există, de asemenea, informații că 15 rachete au fost trase de la port-rachete rusești din Marea Caspică, mai scrie presa ucraineană. https://t.me/uniannet

UPDATE ORA 06:00

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat duminică, la telefon, cu ministrul chinez de externe Wang Yi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre amenințările pe care acesta le reprezintă pentru securitatea globală și stabilitatea economică, a anunțat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

UPDATE ORA 05:00

În timp ce Ucraina anunță că forțele rusești se pregătesc să-și retragă unitățile din sudul regiunii Herson, oficialii instalați de Moscova raportează că situația „rămâne neschimbată”, potrivit The Gurdian.

„Orașul Herson continuă să își trăiască propria viață. Toți cei care doresc să părăsească partea de pe malul drept al regiunii Herson se pot deplasa liber de-a lungul punctelor de trecere organizate. Situația pe linia de front rămâne neschimbată”, a declarat guvernatorul pus de Rusia la conducerea regiunii, Kirill Stremousov.

Forțele ucrainene „continuă să își acumuleze forțele pentru a desfășura o contraofensivă asupra Hersonului” , a adăugat Stremousov.

UPDATE ORA 04:00

Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să creeze o foamete artificială în țările în curs de dezvoltare, solicitând un răspuns puternic din partea ONU și G20.

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat această acțiune drept „pur scandaloasă”, iar secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Rusia folosește piața alimentelor ca pe o armă.

UPDATE ORA 03:00

„Retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale arată că nu dorește să onoreze pactele internaționale”

Anunțul Rusiei că își va suspenda participarea la un acord de export de cereale intermediat de Națiunile Unite cu Ucraina este o dovadă că „Moscova nu este dispusă să respecte niciun acord internațional”, a declarat duminică Ministerul de Externe al Poloniei, citat de CNN.

„Polonia, împreună cu partenerii săi din UE, este pregătită să lucreze în continuare pentru a ajuta Ucraina și pe cei care au nevoie să transporte mărfuri esențiale” , a transmis ministerul, pe Twitter.

UPDATE ORA 02:00

Protest la Praga, împotriva mișcărilor proruse

Zeci de mii de cehi s-au adunat duminică în piața principală din Praga pentru a manifesta împotriva populismului și extremismului în creștere, la două zile după ce o coaliție de mișcări politice de extremă dreapta, grupuri marginale și Partidul Comunist au organizat un protest în același loc, scrie Reuters.

Fluturând steaguri cehe, americane, NATO și ucrainene, mulți dintre cei prezenți în mulțime și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, spre deosebire de protestul de vineri, când organizatorii acestuia, care se opun Uniunii Europene și NATO, au cerut discuții directe cu Moscova despre livrările de gaze.

UPDATE ORA 01:00

200 de nave blocate în urma deciziei Rusiei de a renunța la acordul cu cereale

Un total de 218 nave sunt „blocate efectiv” din cauza deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunțat duminică Ministerul Infrastructurii din Ucraina, citat de Reuters.

„Din cauza faptului că, la 30 octombrie, partea ucraineană nu are permisiunea Centrului Comun de Coordonare să treacă prin coridorul de siguranță și să efectueze inspecții, 218 nave sunt blocate în pozițiile lor actuale”, a transmis ministerul.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un total de 218 nave sunt efectiv blocate din cauza deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la un acord de export de cereale, a declarat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, relatează Reuters.

Rusia a declarat sâmbătă că a suspendat participarea la acordul mediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene, în urma atacurilor asupra flotei sale din Crimeea anexată de Rusia.

Întrucât Ucraina nu avea autorizații de la centrul comun de coordonare a schemei pentru a trece prin coridorul de siguranță, 218 nave sunt …blocate în pozițiile lor actuale, a declarat ministerul prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.

Ministerul a precizat că 95 de nave încărcate care au părăsit porturile ucrainene așteaptă să fie inspectate pentru a fi expediate către consumatorul final, iar 101 nave goale așteaptă să fie inspectate la intrarea în porturile ucrainene.

Acesta a precizat că 22 de nave cu produse agricole așteptau să părăsească porturile ucrainene.
Ucraina a declarat că acordul, care a deblocat trei porturi din Marea Neagră, i-a permis să exporte până acum aproximativ 9 milioane de tone de mărfuri agricole.