• Potrivit Forbes Ucraina, pe 31 octombrie, trupele ruse au tras în Ucraina 55 de rachete de croazieră Kh-101, 22 de rachete sol-aer S-300, o rachetă de avion Kh-59 și cinci drone de diferite tipuri.

  • Pe 31 octombrie, Rusia a lansat un atac în masă asupra sistemului energetic al Ucrainei la ora de vârf de luni pentru a treia oară în ultima lună.

  • Forțele aeriene ucrainene au raportat că a doborât 44 de rachete de croazieră trase asupra infrastructurii critice din orașele ucrainene.

    Recomandări

    NOU COD PENTRU SCHENGEN
    CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
    NE-A SALVAT VACCINUL?
    O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
    CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
    UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

UPDATE ORA 23.00

Personalul ucrainean de la centrala nucleară Zaporojie a restabilit alimentarea cu căldură în Enerhodar. De asemenea, a apărut apa caldă în clădirile rezidențiale. Acest lucru a devenit posibil după ce două unități ale centralei au fost transferate în stare de oprire la cald.

UPDATE ORA 22.00

Ministerul rus de Externe a emis o declarație privind prevenirea războiului nuclear. Ministerul rus de Externe a cerut celor cinci țări cu arme nucleare pe lângă Rusia – Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China) să renunțe la „încercările periculoase de a încălca interesele vitale ale altora”, ceea ce ar putea duce la consecințe catastrofale.

Declarația Ministerului de Externe „Cu privire la prevenirea războiului nuclear” afirmă că principala prioritate a Rusiei este prevenirea oricărei ciocniri militare între puterile nucleare. Utilizarea armelor nucleare de către Rusia este posibilă numai în cazurile descrise în doctrina militară, subliniază aceasta.

UPDATE ORA 21.00

Nord Stream AG a dezvăluit rezultatele inspecției Nord Stream

Compania elvețiană Nord Stream AG, ale cărei acțiuni sunt deținute în proporție de 51% de Gazprom, a publicat rezultatele inspecției inițiale la Nord Stream-1 avariat. Specialiștii au lucrat în zona economică exclusivă a Suediei.

Pe fundul Mării Baltice, la o distanță de 248 m unul de celălalt, au fost găsite pâlnii adânci de 3-5 m, arată compania într-un raport. Se observă că aceste pâlnii sunt de origine tehnogenă. Fragmentul conductei dintre pâlnii, reiese din raport, este complet distrus. Raza de dilatare a fragmentelor de conductă este de cel puțin 250 m.

UPDATE ORA 20.00

Patru scurgeri au apărut pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2 după ceea ce experții seismologi au sugerat că au fost explozii subacvatice. Inspectorii suedezi au găsit dovezi de sabotaj în timpul investigației lor, pe care Rusia a încercat în ultimele zile să le impute Marii Britanii.

Conductele, care leagă Rusia de Germania, s-au aflat în centrul tensiunilor geopolitice, deoarece Rusia a redus livrările de gaze către Europa ca represalii suspecte la sancțiunile occidentale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

UPDATE ORA 19.00

O citire de la Istanbul după conversația lui Recep Tayyip Erdoğan cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, mai devreme miercuri. Acesta i-a spus lui Zelenski prin telefon că abilitatea Ucrainei și a Rusiei de a vinde cereale este de o importanță critică pentru întreaga lume, a precizat biroul lui Erdoğan.

Vorbind după ce Rusia a declarat că își va relua participarea la un acord care eliberează exporturile de cereale din Ucraina devastată de război, Erdoğan a declarat că eforturile diplomatice ar trebui să fie sporite pentru a pune capăt războiului cu o soluție justă, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 18.00

Kremlinul a declarat că va reintra în coridorul de export de cereale din Ucraina administrat de ONU, după ce s-a retras în weekend în urma unui atac cu drone asupra navelor de război rusești din portul Sevastopol.


Președintele rus Vladimir Putin a confirmat că a instruit Ministerul Apărării să reia participarea la tranzacția cu cereale. Totuși, potrivit acestuia, Rusia se poate retrage din el dacă Ucraina își încalcă garanțiile de a nu folosi coridorul de cereale în scopuri militare. „Am cerut asigurări și garanții de la partea ucraineană că nu se va întâmpla așa ceva în viitor, că coridoarele umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare”, a spus președintele. Potrivit acestuia, prin medierea Turciei, Ucraina și-a dat o asemenea obligație.

După cum a spus președintele, chiar și în cazul retragerii din acordul cu cereale, Rusia este gata să trimită gratuit același volum de cereale care a fost destinat în conformitate cu acordul pentru țările cele mai sărace (3-4% din volumul total), gratuit. În cazul unei retrageri din acord, Vladimir Putin a promis, de asemenea, că nu va împiedica furnizarea de cereale din Ucraina către Turcia datorită neutralității acesteia și a capacităților industriei de prelucrare a cerealelor.

UPDATE ORA 17.00

Numărul de pasageri ai companiilor aeriene rusești a scăzut cu 20% în septembrie față de anul trecut, în condițiile în care impactul sancțiunilor occidentale continuă să afecteze industria.

Companiile aeriene rusești au transportat 9,87 milioane de pasageri în septembrie, a anunțat miercuri agenția rusă de statistică Rosstat, în scădere cu o cincime față de septembrie 2021. Țările occidentale au interzis companiilor aeriene rusești să le folosească spațiul aerian ca răspuns la trimiterea de către Moscova a forțelor sale armate în Ucraina în februarie, tăindu-le rutele profitabile către Europa și Statele Unite.

Producătorii de avioane Airbus și Boeing au încetat, de asemenea, să mai vândă avioane, piese și echipamente companiilor aeriene rusești, forțând unele companii să canibalizeze avioanele existente pentru a face rost de piese de schimb, relatează Reuters.

UPDATE ORA 16.00

Președintele rus Vladimir Putin a cerut modernizarea armelor folosite de armata rusă, relatează agenția de presă Reuters.

Armele trebuie să se îmbunătățească în mod constant, continuu și să rămână eficiente”, a declarat Putin, citat de Reuters, la o reuniune a Consiliului de coordonare al Rusiei. Pentru a realiza acest lucru, repet, este important să ne asigurăm că există o concurență activă între producători și dezvoltatori”.

Consiliul de coordonare a fost înființat de Putin la începutul acestei luni pentru a stimula sprijinul pentru invazia Moscovei în Ucraina, aflată acum în a noua lună.

UPDATE ORA 15.00

Rusia nu poate bloca producția și aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite.

Nu pot sta în calea hrănirii întregii lumi”, a declarat Linda Thomas-Greenfield pentru postul de televiziune CNN, după ce Moscova a declarat că va reveni la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.

Thomas-Greenfield a declarat că a fost încântată” să audă despre decizia Rusiei de a relua participarea la acest acord și că Moscova a fost în mod clar convinsă” că trebuie să facă acest lucru.

UPDATE ORA 14.00

Ministrul spaniol de externe predă ambulanțele Ucrainei
Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albarez a sosit la Kiev pentru a preda Ucrainei 30 de ambulanțe. Vizita lui Albarez nu a fost anunțată din timp. Ambulanţele sunt special echipate pentru a deservi femeile însărcinate, a precizat serviciul de presă al Ministerului de Externe.

Albarez este de așteptat să viziteze zonele afectate de ultimele lovituri cu rachete rusești. În plus, el se va întâlni cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba și cu prim-ministrul Denys Shmygal.

UPDATE ORA 13.00

Rusia reia participarea la „acordul cu cereale”
Moscova a primit garanții de la Kiev de a nu folosi coridorul umanitar în scopuri militare. Ministerul Apărării a raportat că, cu asistența ONU și a Turciei, Rusia a primit garanții scrise din partea Ucrainei de a nu folosi coridorul cerealelor pentru operațiuni de luptă. Din acest motiv, Rusia reia participarea la Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră. Informatiile sunt in curs de actualizare.

UPDATE ORA 12.00

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) afirmă că un cetățean ucrainean a fost reținut în Crimeea, fiind suspectat că plănuia să saboteze” o linie electrică în peninsula ocupată de la Marea Neagră.

FSB a declarat că un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost găsit având asupra sa diagrame ale liniilor electrice, trei dispozitive explozive și instrucțiuni de utilizare a acestora. Acesta a declarat că suspectează că bărbatul a fost recrutat de serviciile de informații ucrainene.

UPDATE ORA 11.00

Rusia este preocupată de securitatea sa și de obstacolele cu care se confruntă în ceea ce privește exportul de îngrășăminte și cereale, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, în timp ce țara sa încearcă să readucă Moscova la bordul unui acord de export de cereale din Marea Neagră.

Vorbind la Ankara, Cavusoglu a citat două motive pentru decizia Moscovei de a se retrage din acest acord, care a permis Ucrainei să își reia transporturile de cereale în timpul războiului cu Rusia.

Rusia are unele cerințe de securitate după atacul recent asupra navelor sale”, a spus el despre o lovitură din weekend asupra Flotei rusești din Marea Neagră.

UPDATE ORA 10.00

Singurul operator al rețelei electrice din Ucraina a anunțat că au fost implementate întreruperi de energie electrică în mai multe regiuni, în timp ce se pregătește să stabilizeze aprovizionarea cu energie afectată de recentele atacuri cu drone și rachete rusești.

Ukrenergo a precizat într-un comunicat că locuitorii din capitala Kiev, precum și din regiunile Cernihiv, Cerkasy, Zhytomyr, Sumy, Kharkiv și Poltava au rămas fără energie electrică începând cu ora locală 6.00. Restricțiile de consum sunt necesare pentru a reduce încărcătura rețelei, pentru a asigura o echilibrare sustenabilă a rețelei electrice și pentru a evita accidentele repetate, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 09.00

Rusia a lansat în spațiu o rachetă Soyuz care transporta un satelit militar, au anunțat agențiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării. Racheta – un vehicul de lansare de clasă medie Soyuz-2.1b – a fost lansată la ora 9:48, ora Moscovei (6:48GMT), de pe cosmodromul Plesetsk, a precizat ministerul.
Acesta nu a oferit detalii cu privire la scopul satelitului.

UPDATE ORA 08.00

O ploaie de rachete rusești a lovit centrale hidroelectrice, precum și alte infrastructuri energetice și de apă critice din Ucraina. Rusia a declarat că a lovit ținte militare și de infrastructură energetică, dar Ucraina a declarat că instalațiile sale militare nu au fost vizate.

UPDATE ORA 07.00

Mari părți ale Kievului au rămas fără energie electrică sau apă. Primarul capitalei ucrainene a declarat că 40 la sută dintre locuitori nu au apă, iar 270.000 de apartamente nu aveau curent electric luni seara.

UPDATE ORA 06.00

Douăsprezece nave de export de cereale au plecat din Ucraina, în ciuda deciziei Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii. De asemenea, ONU a confirmat că prima dintre cele 40 de inspecții planificate ale navelor a fost finalizată în apele Istanbulului.

UPDATE ORA 05.00

Moscova a calificat drept inacceptabile” mișcările de nave prin coridorul de securitate al Mării Negre. Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a afirmat că dorește angajamente” din partea Ucrainei de a nu utiliza coridorul de cereale din Marea Neagră în scopuri militare, adăugând că nu se poate pune problema de a garanta securitatea oricărui obiect” din zonă până atunci.

UPDATE ORA 04.00

Serviciile secrete militare ucrainene au declarat marți că Iranul intenționează să trimită peste 200 de drone de luptă forțelor rusești, inclusiv noua dronă de luptă iraniană, Arash-2. Serviciul de informații al apărării din Ucraina, parte a Ministerului Apărării, a declarat că un lot de peste 200 de drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 și Arash-2 este planificat să fie trimis din Iran în Federația Rusă la începutul lunii noiembrie”.

UPDATE ORA 03.00

Armata ucraineană i-a acuzat pe oficialii instalați de Rusia în regiunea sudică Herson că au răspândit dezinformări pentru a constrânge civilii să părăsească regiunea în cadrul unei evacuări forțate, ceea ce reprezintă o crimă de război.

Într-o declarație de marți, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat: Ocupanții continuă strămutarea forțată a civililor în teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson”.

UPDATE ORA 02.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marți, la Kiev, cu Kadri Simson, cel mai înalt oficial al Comisiei Europene în domeniul energiei.

Zelenski i-a mulțumit lui Simson pentru vizita sa în Ucraina, într-un moment în care infrastructura energetică a țării este atacată masiv de rachetele și dronele rusești, se arată într-un comunicat al Biroului președintelui Ucrainei.

UPDATE ORA 01.00

Statele Unite vor folosi toate instrumentele relevante și adecvate din setul nostru de instrumente pentru a expune, a confrunta și a contracara furnizarea de arme de către Iran către Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

În cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat, Price a declarat că SUA au țintit rețelele de proliferare UAV (vehicule aeriene fără pilot) ale Iranului în decursul lunilor de acum și căutăm întotdeauna ținte care pot fi adecvate pentru acest tip de răspuns, sancțiuni, alte, alte măsuri financiare”.

Știrea inițială

Potrivit Forbes Ucraina, pe 31 octombrie, trupele ruse au tras în Ucraina 55 de rachete de croazieră Kh-101, 22 de rachete sol-aer S-300, o rachetă de avion Kh-59 și cinci drone de diferite tipuri, care în total se ridică la aproximativ 760 de milioane de dolari, notează kyivindependent.

Pe 31 octombrie, Rusia a lansat un atac în masă asupra sistemului energetic al Ucrainei la ora de vârf de luni pentru a treia oară în ultima lună.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că a doborât 44 de rachete de croazieră trase asupra infrastructurii critice din orașele ucrainene.