• Într-o conversație telefonică, Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Erdoğan pentru rolul său în restabilirea acordului.
  • Rusia a declarat că este pe deplin angajată în prevenirea războiului nuclear și că evitarea unei ciocniri între țările care au arme nucleare este prioritatea sa cea mai mare.
  • Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat că aceasta devine din nou un avanpost în strategia Rusiei de a viza capitala.

UPDATE ORA 22.00

Până astăzi, 10 milioane de tone (metrice) de grâne au fost exportate din porturile ucrainene, de la operaționalizarea acum trei luni a Inițiativei privind cerealele din regiunea Mării Negre, declară Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

UPDATE ORA 21.00

️Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a găsit vreo dovadă care să demonstreze acuzațiile formulate de Rusia la adresa Ucraine, privind fabricarea proiectilelor cu încărcătură nucleară sau radiologică, așa-zisele „bombe murdare”.

Experții AIEA au încheiat inspecțiile pe teren în Ucraina și nu au găsit „indicii de activități nucleare nedeclarate”, declară Rafael Grossi, directorul AIEA.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

UPDATE ORA 20.00

Oficiali ai ambasadei SUA s-au întâlnit joi cu americanca Brittney Griner, reținută în Rusia, potrivit secretarului de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ni s-a spus că ea se simte cât se poate de bine, așa cum este de așteptat în aceste circumstanțe. Așa cum am mai spus, guvernul SUA a făcut o ofertă semnificativă rușilor pentru a rezolva actuala detenție inacceptabilă și nedreaptă, abuzivă, a cetățenilor americani Brittney Griner și Paul Whelan”, a declarat Jean-Pierre reporterilor la bordul Air Force One.

UPDATE ORA 19.00

Organizația Națiunilor Unite își exprimă îngrijorarea tot mai mare cu privire la iarna grea cu care s-ar putea confrunta ucrainenii după atacurile asupra infrastructurii energetice și la numărul mare de persoane strămutate din cauza războiului.

Invazia rusă în Ucraina a determinat cea mai rapidă și mai mare deplasare la care s-a asistat în ultimele decenii. Aproximativ 14 milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele începând cu 24 februarie”, a declarat miercuri, într-o declarație, Filippo Grandi, Înaltul comisar al ONU pentru refugiați.

Ucrainenii sunt pe cale să se confrunte cu una dintre cele mai aspre ierni din lume, în condiții extrem de dificile. Organizațiile umanitare și-au intensificat în mod dramatic răspunsul, dar trebuie făcut mult mai mult, începând cu încetarea acestui război fără sens”, a scris Grandi în fața Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE ORA 18.00

Elveția refuză să transmită Germaniei muniția de ghepard Ministrul Economiei, Guy Parmelin, a anunțat, joi, la Berna, că Elveția nu poate fi de acord cu o cerere de transmitere a materialului de război de origine elvețiană în Ucraina, din cauza legii sale de neutralitate. Acest lucru se aplică atât timp cât Ucraina este implicată într-un conflict armat internațional. În octombrie, ministrul Apărării Christine Lambrecht (SPD) a scris Elveției, cerând ca aproximativ 12.400 de cartușe pentru tancurile Cheetah produse inițial în Elveția să fie predate Ucrainei.

UPDATE ORA 17.00

Poliția națională a Ucrainei: peste 800 de cadavre de civili găsite în zonele eliberate
De la începutul eliberării teritoriilor ucrainene de sub trupele rusești în așezările din regiunile Harkov, Donețk și Herson, poliția și Forțele Armate ale Ucrainei au găsit deja un total de 868 de cadavre de civili, dintre care 24 sunt copii.

Numai în ultimele 24 de ore au fost descoperite 14 cadavre. Acest lucru a fost anunțat joi de șeful Departamentului de Organizare, Sprijin Analitic și Răspuns Rapid al Poliției Naționale, Alexei Sergheev, în cadrul unui briefing departamental.

Vorbim doar despre acele orașe și sate care au supraviețuit ocupării trupelor ruse și au fost eliberate de când Forțele Armate ale Ucrainei au intrat în ofensivă. Numărul total al victimelor ocupației ruse este mult mai mare. Anterior, a raportat Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporarcă au fost deja exhumate peste o mie de cadavre, descoperite în diferite regiuni de la începutul contraofensivei.

Autoritățile ucrainene sunt convinse că toți acești oameni au fost uciși în timpul ocupației ruse.Potrivit lui Sergheiev, aceasta este încă o confirmare a faptului că Rusia efectuează de fapt genocidul poporului ucrainean. El a menționat că poliția națională a Ucrainei și-a reluat activitatea în 375 de așezări dezocupate: 43 în regiunea Donețk, 244 în Harkov și 88 în Herson.

UPDATE ORA 16.00

Un oficial de rang înalt numit de Rusia în Herson, care a declarat că trupele rusești se vor retrage cel mai probabil” pe malul estic al râului Nipru, a provocat o situație neclară în regiunea din sudul Ucrainei.

Vorbind joi la televiziunea rusă, șeful adjunct al administrației regionale, Kirill Stremousov, a declarat: Cel mai probabil, trupele noastre se vor retrage pe malul estic al regiunii Herson”.

Cu toate acestea, el nu a dat un termen pentru retragere și, în condițiile în care nu există semne aparente că trupele rusești de pe malul vestic ar face mișcări substanțiale pentru a pleca, declarația a provocat confuzie pe teren.

UPDATE ORA 15.00

Autoritățile ruse din Kherson au relocat civili din regiune, susținând că este pentru siguranța lor, în timp ce forțele ucrainene se apropie. La o săptămână după ce autoritățile ruse au relocat 70.000 de civili de pe malul drept al râului Nipru pe malul stâng, autoritățile ruse au declarat că mută 70.000 de civili de pe malul stâng pentru a fi relocați temporar în adâncimea regiunii Herson, precum și în alte regiuni ale Federației Ruse.

UPDATE ORA 14.00

Evenimentele din Herson – îndepărtarea steagurilor rusești, relocarea forțată a civililor, apoi pretinsa relocarea oprită a civililor – au ridicat semne de întrebare în rândul forțelor ucrainene.

În timp ce unii ar putea fi dornici să sărbătorească ceea ce pare a fi semnele unei retrageri rusești, alții îndeamnă la prudență.

UPDATE ORA 13.00

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat că, spre deosebire de afirmațiile Rusiei, Ucraina nu și-a asumat noi angajamente în afara termenilor semnate inițial în iulie.

UPDATE ORA 12.00

Steagul rusesc a fost îndepărtat de pe clădirea administrației regionale din Kherson, situată în zona malului vestic al orașului, unde forțele ucrainene au făcut progrese semnificative în urmă cu câteva săptămâni.

Forțele rusești și-au mutat sediul regional dincolo de râul Nipru, pe malul stâng, sunt din orașul Herson, potrivit Centrului ucrainean de rezistență națională din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE ORA 11.00

Liderul impus de Rusia în Kherson, Kirill Stremousov, a raportat că forțele ucrainene au distrus clădirea administrativă din Hola Prystan, care se află pe malul sudic al râului Nipru.

El le-a spus din nou locuitorilor din Hersonul ocupat – una dintre regiunile din Ucraina pe care Rusia a pretins că le anexează – că ar trebui să se mute de pe malul drept pe malul stâng al Niprului. Autoritățile impuse de Rusia au descris acest lucru drept o evacuare, în timp ce autoritățile de la Kiev au descris-o drept o deportare forțată a populației civile din Herson.

UPDATE ORA 10.00

Ucraina nu și-a asumat niciun angajament nou care să depășească termenii unui acord semnat în iulie pentru a elibera exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră după invazia Rusiei, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Reuters relatează că Oleg Nikolenko a scris pe Facebook că Ucraina nu a folosit niciodată coridorul de cereale din Marea Neagră în scopuri militare și nu a intenționat niciodată să facă acest lucru.

Rusia a încercat ieri să prezinte revenirea sa la acord ca urmare a primirii unor garanții din partea Ucrainei după atacul din weekend asupra flotei din Marea Neagră de la Sevastopol.

UPDATE ORA 09.00

Parlamentul Ungariei va decide când va programa o dezbatere privind ratificarea cererilor Finlandei și Suediei de aderare la NATO, a declarat în această dimineață ministrul său de externe, Peter Szijjarto, într-o conferință de presă, relatează Reuters.

Szijjarto a declarat că guvernul și-a făcut treaba prin depunerea proiectului de lege relevant în parlament. Ungaria și Turcia sunt singurii membri care nu au ratificat cererile de aderare.

UPDATE ORA 08.00

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a confirmat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, i-a spus omologului său turc că acordul de grăniceri din 22 iulie, negociat de Turcia și ONU, va continua să funcționeze începând de miercuri la prânz.

UPDATE ORA 07.00

Centrala nucleară Zaporojie este deconectată de la rețeaua electrică

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești au avariat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, potrivit companiei nucleare ucrainene Energoatom.

UPDATE ORA 06.00

Doi oligarhi ruși și parteneri de afaceri ai lui Roman Abramovici au fost adăugați pe lista de sancțiuni a guvernului britanic. Alexander Abramov și Alexander Frolov, despre care guvernul britanic a declarat că sunt cunoscuți ca fiind asociați de afaceri ai fostului proprietar al clubului Chelsea FC, s-au numărat miercuri printre cei patru noi magnați ruși din domeniul oțelului și petrochimiei adăugați pe lista de sancțiuni.

UPDATE ORA 05.00

Au fost publicate detalii despre pagubele provocate gazoductului Nord Stream de exploziile de la sfârșitul lunii septembrie. Nord Stream AG a declarat că aproximativ 250 de metri din conducta din Marea Baltică a fost distrusă.

UPDATE ORA 04.00

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că exporturile de cereale din Ucraina vor continua cu sau fără aprobarea Rusiei și se pare că a intermediat retragerea Rusiei. Zelenski i-a mulțumit lui Erdoğan pentru rolul său în restabilirea acordului.

UPDATE ORA 03.00

Un convoi mare de nave a transportat o cantitate record de cereale, sfidând avertismentele Rusiei, care a avertizat că nu va fi sigur fără participarea sa. Ministerul rus al Apărării a declarat că a primit garanții scrise din partea Kievului că nu va folosi coridorul de cereale din Marea Neagră pentru operațiuni militare împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 02.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat umilitoarea revenire umilitoare a Moscovei și a salutat un rezultat diplomatic semnificativ pentru țara noastră și pentru întreaga lume. Punerea în aplicare a inițiativei privind exportul de cereale continuă, a declarat el în discursul său de miercuri seara.

UPDATE ORA 01.00

Retragerea umilitoare a Moscovei a avut loc la două zile după ce un convoi mare de nave a transportat o cantitate record de cereale, sfidând avertismentele Rusiei că nu ar fi sigur fără participarea sa, și după contacte diplomatice la nivel înalt între Turcia – unul dintre garanții sistemului cu ONU – și Rusia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Kremlinul a declarat că va reintra în coridorul de export de cereale din Ucraina, administrat de ONU. Rusia s-a retras în weekend, în urma unui atac cu drone asupra navelor de război rusești din portul Sevastopol.
Retragerea umilitoare a Moscovei a venit la două zile după ce un convoi mare de nave a transportat o cantitate record de cereale, sfidând avertismentele Rusiei că nu ar fi sigur fără participarea sa, și după contacte diplomatice la nivel înalt între Turcia – unul dintre garanții sistemului cu ONU – și Rusia.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, va fi văzut ca și cum ar fi reușit să pună la îndoială bluful rușilor de a bloca porturile ucrainene sau chiar de a scufunda nave civile de marfă care transportă cereale în străinătate. Liderul turc declarase că exporturile de cereale din Ucraina vor continua cu sau fără aprobarea Rusiei și se pare că a intermediat retragerea rușilor.