• Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a făcut apel la încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina.
  • Întreaga lume suferă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina”, a declarat Sisi.
  • Summitul ONU privind clima din acest an are loc în orașul stațiune egiptean Sharm El-Sheikh.

UPDATE ORA 23:00

Națiunile occidentale au livrat mai multe echipamente de apărare antiaeriană Ucrainei de când președintele Volodimir Zelenski a cerut luna trecută ajutorul liderilor țărilor G7 pentru a opri ploaia de rachete rusești asupra orașelor ucrainene.

Oficialul italian al coaliției, care a refuzat să fie numit, a declarat că Roma este pregătită să furnizeze Ucrainei o varietate de sisteme de apărare aeriană, inclusiv SAMP/T franco-italian cu rază medie de acțiune și Aspide italian, precum și rachete portabile Stinger.

UPDATE ORA 22:00

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat că administrația Biden este încrezătoare” că sprijinul SUA pentru Ucraina va fi neclintit și de neclintit”, indiferent de rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului din SUA.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Am avut… anumite voci din Congres care au oferit alte puncte de vedere, dar Congresul reprezintă multe opinii diferite și cred că am văzut că marea majoritate a membrilor Congresului, republicani și democrați, au fost clari în legătură cu sprijinul lor, cu sprijinul nostru de durată pentru Ucraina”, a declarat secretarul de stat adjunct pentru Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Karen Donfried, într-o informare audio cu reporterii.

UPDATE ORA 21:00

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat marți că comunitatea internațională are nevoie de pace pentru a avea acțiuni comune și eficiente pentru a răspunde la criza climatică, într-un discurs virtual la summitul ONU privind clima COP27 din Egipt.

Trebuie să-i oprim pe cei care, cu războiul lor nebunesc și ilegal, distrug capacitatea lumii de a lucra unită pentru un obiectiv comun”, a declarat Zelenski într-un mesaj video preînregistrat.

UPDATE ORA 20:00

Mulți locuitori din capitala Ucrainei au declarat că ideea unui sfârșit negociat al invaziei rusești poate fi posibilă doar după ce Rusia se va retrage de pe teritoriul ucrainean.

Oficiali americani de rang înalt au îndemnat în ultimele săptămâni Ucraina să semnaleze că sunt încă deschiși la discuții diplomatice cu Rusia, pe fondul îngrijorărilor că sprijinul public pentru efortul de război al țării ar putea scădea în condițiile în care nu se întrevede un final al conflictului și nici una dintre părți nu este dispusă să înceapă discuții de pace, au declarat pentru CNN surse familiare cu discuțiile.

UPDATE ORA 19:00

Înaltul oficial ucrainean pentru regiunea estică Luhansk spune că trupele continuă să avanseze în ciuda unui număr uriaș” de rezerve rusești care sosesc în zonă.

Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat la televiziunea ucraineană că forțele armate avansează, dar trebuie ținut cont de faptul că există anumite particularități ale regiunii Luhansk: trupele de ocupație rusești au reușit să aducă acolo un număr uriaș de rezerve, au reușit să construiască structuri defensive, au minat o zonă foarte mare, așa că avansul este destul de precaut”.

UPDATE ORA 18:00

Mesajul ambasadorului SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, adresat ucrainenilor în ziua alegerilor din SUA este că sprijinul Americii nu va scădea, în ciuda întrebărilor tot mai mari cu privire la dorința legislatorilor de a menține sprijinul masiv al SUA pentru această țară, în timp ce aceasta continuă să se confrunte cu bombardamentele rusești.

Există un sprijin bipartizan clar pentru sprijinul pe care Statele Unite îl oferă Ucrainei și vom fi acolo atât timp cât va fi nevoie”, a declarat marți dimineață un înalt oficial al administrației pentru reporteri. Mesajul care va ieși din stânga alegerilor va fi același mesaj pe care l-am avut la început, există un sprijin bipartizan puternic pentru a sprijini poporul ucrainean în vremuri de nevoie, iar acest sprijin va continua atât timp cât va fi necesar.”

UPDATE ORA 17:00

Anchetatorii germani percheziționează sucursalele unei bănci elvețiene din Germania în legătură cu acuzațiile de spălare de bani care vizează un oligarh rus.

Ofițerii de la Biroul Poliției Criminale germane au început să percheziționeze sucursalele din Frankfurt și Munchen în cursul zilei de astăzi, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Procuraturii Generale din Frankfurt. Presa germană numește sucursalele bancare în cauză ca fiind cele ale UBS, banca elvețiană. Biroul procurorului nu a menționat numele băncii.

UPDATE ORA 16:00

Fermierii ucraineni sunt din ce în ce mai disperați” pe măsură ce acordul privind cerealele negociat de ONU se apropie de expirare, a declarat marți ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Cu siguranță sunt sub presiune, dar sunt și disperați. Ei au nevoie de încrederea pieței pentru a planta”, a declarat Thomas-Greenfield în declarațiile făcute în urma unei vizite la o fabrică de cereale din Kiev. Așadar, există și un sentiment de disperare pe care l-am auzit de la ei și voi transmite acest mesaj colegilor mei din Consiliul de Securitate, secretarului general, și știu că el știe acest lucru.”

UPDATE ORA 15:00

Ambasadorul american la ONU: Sprijinul SUA va continua „până când Ucraina va câștiga acest război” și Rusia își va retrage trupele

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a spus că sprijinul american pentru Ucraina este „neclintit” și va continua până când Kievul „câștigă acest război”.

„Am fost uniți din prima zi și nu am văzut nicio fisură în această unitate. Europa este unificată. NATO este unificată. Am avut sprijin bipartizan în Statele Unite pentru sprijinul pentru Ucraina”, a declarat Thomas-Greenfield pentru CNN în timpul unei călătorii neanunțate în capitala Kiev.

„Sprijinul nostru este neclintit și vom continua să fim uniți până când Ucraina va câștiga acest război și Rusia își va scoate trupele din Ucraina”, a adăugat Thomas-Greenfield.

Întrebată despre informațiile conform cărora oficialii americani au îndemnat Ucraina să semnaleze că este încă deschisă la discuții diplomatice cu Rusia, ambasadoarea SUA la ONU a precizat: „Am fost clari. Fără negocieri în care Ucraina să nu fie în scaunul șoferului. Nu există negocieri despre Ucraina fără Ucraina”.

UPDATE ORA 14:00

Zelenski va participa la reuniunea G20 din Bali, spune un consilier al președintelui ucrainean

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la summitul G20 din Bali săptămâna viitoare, cel mai probabil virtual, a declarat marți purtătorul său de cuvânt pentru radiodifuzorul public Suspilne, potrivit INTERFAX.

Zelenski a declarat săptămâna trecută că nu va fi prezent la reuniunea G20 dacă președintele rus Vladimir Putin va participa la summitul din Indonezia, programat în perioada 15-16 noiembrie.

Serhi Nikiforov, purtătorul de cuvânt al liderul de la Kiev, nu a spus dacă Zelenski și-a schimbat poziția. Vladimir Putin nu și-a confirmat încă participarea.

UPDATE ORA 13:00

Explozii vor fi auzite în apropiere de Kiev, marți, din cauza unor exerciții planificate

În districtele Vyshgorodsky și Buchansky din regiunea Kiev, se vor auzi explozii în timpul zilei de marți din cauza unor exerciții planificate, anunță Administrația Militară Regională pe Telegram, citată de Ukrainska Pravda.

Este vorba despre exerciții la care participă geniști și care presupun ”dezvoltarea abilităților pentru îndepărtarea și eliminarea obiectelor explozive”, precizează autoritățile locale.

Tot marți, vor avea loc exerciții pentru cadrele militare în raionul Buchansky, iar din această cauză, zgomotele exploziilor vor putea fi auzite în unele comunități din zonă.

UPDATE ORA 12:00

Președintele Indoneziei: Vladimir Putin va participa la summitul G20 de săptămâna viitoare „dacă este posibil”

Președintele rus Vladimir Putin se va alătura liderilor G20 la summitul de săptămâna viitoare din Bali „dacă este posibil”, a declarat marți omologul său indonezian, Joko Widodo, gazda întâlnirii, adăugând că liderul de la Kremlin ar putea participa virtual la reuniune, scrie Reuters.

Joko Widodo a spus că în timpul unei conversații telefonice de săptămâna trecută, Vladimir Putin nu a exclus participarea la summitul din Bali și că va fi prezent dacă este posibil.

„Dar dacă nu, poate că va cere să o facă virtual”, a declarat Widodo reporterilor, fără să dea alte detalii, precizează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Putin va decide până la sfârșitul săptămânii dacă va participa la summit. Indonezia nu a dar niciun semn că ar putea retrage invitația pentru președintele rus, dar liderul ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu va merge la reuniune dacă Putin va fi prezent.

UPDATE ORA 11:00

Atac cu rachete asupra infrastructurii civile din localitățile eliberate ale regiunii Herson

Rușii au atacat cu rachete regiunea Herson. Au fost atacate linii electrice, case particulare, centrale solare, instituții de învățământ, există răniți și morți, a anunțat poliția din regiunea Herson, potrivit UKRINFORM.

„Armata rusă continuă să lanseze lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile din regiunea Herson, în special asupra liniilor electrice, instituțiilor de învățământ și preșcolare”, se arată în raport.

Autoritățile ucrainene susțin că rușii au tras în localitățile recent eliberate și aproape de zona de luptă din regiunea Berislav.

https://www.facebook.com/khersonpolice.official/posts/495395419289477

UPDATE ORA 10:00

Sprijinul Americii pentru Ucraina va fi infailibil şi neclintit, indiferent de rezultatul alegerilor legislative de marți, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Președintele american Joe Biden „este hotărât să lucreze cu ambele partide”, democrat şi republican, în această direcție, a adăugat ea, în contextul în care conservatorii speră să preia controlul asupra a cel puțin una din cele două camere ale Congresului.

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a reiterat, într-un interviu difuzat luni pe CNN, dorința de a nu „da un cec în alb” Kievului dacă partidul său va obține majoritatea la alegerile de la jumătatea mandatului care au loc marți.

UPDATE ORA 10:00

Coreea de Nord neagă că a trimis arme în Rusia

Phenianul a negat marți că a vândut arme Rusiei în urma acuzațiilor americane că livrează în secret armament Moscovei pentru războiul din Ucraina, scrie CNN.

Statele Unite încercau „să strice imaginea” Coreei de Nord „pe arena internațională”, potrivit unei declarații a vicedirectorului pentru afaceri externe militare de la Ministerul Apărării din Coreea de Nord, publicată de agenția de știri de stat KCNA, potrivit CNN.

„Nu am făcut niciodată «trafic de arme» cu Rusia… nu avem niciun plan să facem acest lucru în viitor”, se precizează în declarație.

Potrivit serviciilor secrete americane, Coreea de Nord furnizează în secret Rusiei un număr semnificativ de obuze de artilerie pentru a fi folosite în Ucraina și încearcă să ascundă transporturile făcând să pară că muniția ar fi trimisă în țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

Oficialii americani cred că presupusele transporturi secrete din Coreea de Nord – împreună cu dronele și alte arme pe care Rusia le-a achiziționat de la Iran – sunt o dovadă suplimentară că arsenalul convențional de artilerie al Moscovei s-a diminuat în cele peste opt luni de lupte.

UPDATE ORA 09:00

Soldații ruși din Donețk se plâng că au fost trimiși într-o „bătălie de neînțeles”

Într-o scrisoare trimisă din prima linie unui guvernator regional din Rusia, membrii Brigadei 155 a Marinei Flotei Ruse din Pacific spun că au fost aruncați într-o „bătălie de neînțeles” în regiunea Donețk din estul Ucrainei, scrie CNN.

Scrisoarea, publicată luni pe un blog militar din Rusia, a fost trimisă guvernatorului din regiunea rusească Primorie, Oleg Kozhemyako.

,,Încă o dată am fost aruncați într-o luptă de neînțeles de generalul Muradov și de cumnatul său, conaționalul său Akhmedov, astfel încât Muradov să poată câștiga bonusuri pentru a-l face să arate bine în ochii lui Gerasimov (șeful Statului Major al Rusiei)” , se precizează în scrisoare.

,,Ca urmare a ofensivei «minuțios» planificate de «marii comandanți», am pierdut aproximativ 300 de oameni, morți și răniți (…). Am pierdut 50% din echipamentul nostru. Asta e numai brigada noastră. Comandamentul districtual împreună cu Akhmedov ascund aceste fapte și deformează statisticile oficiale ale victimelor de teamă să nu fie trase la răspundere” , continuă scrisoarea.

CNN precizează că nu poate verifica numărul soldaților care au semnat scrisoarea și nici gradele lor, dar Kozhemyako a confirmat că a primit o scrisoare de la soldații unității.

UPDATE ORA 08:00

Armata rusă avansează în direcțiile Bahmut, Avdeevka și Novopavlovsk – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În raportul de dimineață, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează despre respingerea atacurilor armatei ruse în zonele așezărilor Krasnogorovka, Bahmut, Ivangrad, Opîtnoe, Kleșceevka, Marinka, Pavlovka, Vodianoe și Maiorsk din Regiunea Donețk și Belogorovka în regiunea Lugansk.

De asemenea, conform părții ucrainene, pe teritoriul Belarusului continuă formarea trupelor din soldați ruși și bieloruși, iar pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson au fost introduse unități, presupus formate din cadre militare din Cecenia.

https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/453042157008868

UPDATE ORA 07:00

Forțele ruse din Mariupol demolează casele localnicilor – oficial local

Petro Andriușcenko, consilier al primarului orașului Mariupol, scrie pe Telegram că ocupanții ruși din orașul de la Marea Azov demolează casele localnicilor, cărora li se oferă o zi pentru a-și părăsi locuințele, relatează Ukrinform.

,,În timpul zilei, locuitorii au fost aruncați în stradă, informați despre evacuare împreună cu bunurile lor. Nici apartamente noi. Nici «fond de manevră». Nimic. Oameni pe stradă, casa în ruine și la gunoi. Furie. Doar furie”, a scris Andriușcenko.

https://t.me/andriyshTime

Potrivit Ukrinform, forțele ruse din Mariupol demolează fără avertisment casele pe care le-au deteriorat, distrugând astfel urmele faptelor comise aici.

Recent, a apărut o listă cu clădirile planificate a fi demolate în Mariupol anul acesta, care cuprinde 136 de construcții înalte, mai precizează sursa citată.

UPDATE ORA 06:00

Zelenski: Rusia trebuie forțată să participe la negocieri de pace

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de luni seară, că Rusia ar trebui să fie obligată să ia parte la discuții de pace ,,autentice” și a criticat ,,influenţa destabilizatoare” a Moscovei, referindu-se inclusiv la agenda climatică, scrie A News.

Principalul lucru pentru noi este să informăm lumea despre agresiunea rusă în curs, despre influența destabilizatoare pe care o exercită Rusia. Când lumea se concentrează pe combaterea războiului, crizelor energetice și alimentare, distrugerii relațiilor internaționale obișnuite, agenda climatică suferă în mod clar. Și distrugerea climei nu poate fi pusă cumva în așteptare…” , a spus Zelenski.

,,Prin urmare, oricine este serios în privința agendei climatice ar trebui să fie serios și cu privire la necesitatea de a opri imediat agresiunea rusă, de a ne restabili integritatea teritorială și de a forța Rusia la negocieri de pace autentice. 

UPDATE ORA 05:00

Kiev și Harkov sunt cele mai vulnerabile la întreruperile de curent

Compania energetică de stat din Ucraina, Ukrenergo, spune că sursele de energie sunt cele mai vulnerabile în regiunile Kiev și Harkov, după o serie de atacuri cu rachete rusești împotriva infrastructurii energetice.

CEO-ul Ukrenergo, Volodimir Kudritski, a declarat luni la televiziunea ucraineană că situația este grea după cinci atacuri masive cu rachete și o serie de atacuri mai mici.

„Echipele de reparații lucrează nonstop pentru a remedia daunele cauzate în ultimele săptămâni. Cea mai dificilă situație este în regiunea Kiev și regiunea Harkov”, a spus Kudritski.

„Aici sunt întreruperile programate, întreruperile orare, așa cum le numim noi, și au loc întreruperi suplimentare de urgență din când în când, pentru a echilibra sistemul energetic din aceste regiuni”.

„Lucrăm la îmbunătățirea situației din cadrul rețelei în orașul Kiev și regiunea Kiev, precum și în zona de nord, formată din regiunile Harkov, Sumi și Poltava”, a adăugat el.

UPDATE ORA 04:00

Rușii au bombardat raioanele Marganeț și Nikopol din regiunea Dnepropetrovsk. Șeful administrațieie militare a regiunii, Valentin Reznicenko susține că nu au existat victime. Atacul a fost lansat din sistemele „Grad” și din artileria grea.

„La Nikopol, obuzele rusești au avariat mai multe case cu multe etaje și private, două întreprinderi industriale, un spital, o școală, o școală profesională, mașini și o conductă de gaz”, a anunțat Reznicenko.

https://t.me/dnipropetrovskaODA

UPDATE ORA 03:00

Cel puțin două persoane ucise în bombardamentele din Donețk

Cel puțin două persoane au fost ucise după bombardamentele asupra districtului Petrovski din orașul Donețk, efectuată de Forțele Armate ale Ucrainei, susține primarul orașului numit de Rusia, Alexei Kulemzin.

Prima victimă este o adolescentă născută în 2008, în timp ce a doua victimă este o localnică de 49 de ani, susține primarul orașului. Alte patru persoane au fost rănite în urma bombardamentelor.

UPDATE ORA 02:00

Forțele ruse continuă să deporteze forțat civili din regiunea Herson

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei precizează că locuitorii din regiunea Herson au fost forțați să plece din cauza ostilităților în curs ale Rusiei, care s-au soldat inclusiv cu deconectarea unor părți ale regiunii de la electricitate și comunicații, potrivit Kyiv Independent.

Statul Major a mai raportat că trupele ruse continuă să jefuiască și să fure din regiune.

UPDATE ORA 01:00

Ucraina confiscă participații la companii strategice în temeiul legilor războiului

Ucraina a declarat luni că a invocat legile aplicabile pe timp de război pentru a prelua controlul asupra acțiunilor unui producător de motoare și a altor patru companii strategice de la unii dintre cei mai bogați oameni ai țării, potrivit Reuters.

A fost prima dată când guvernul a folosit legea marțială pentru o astfel de mișcare de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, iar președintele Volodimir Zelenski a spus că această mișcare este necesară pentru a satisface nevoile urgente ale sectorului apărării în timpul războiului.

Decizia a fost luată la o reuniune a înalților oficiali de securitate prezidată de Zelenski sâmbătă și a intrat în vigoare duminică, punând mizele private sub controlul Ministerului Apărării, au declarat trei oficiali de rang înalt.

Printre companii se numără producătorul de motoare Motor Sich, companiile energetice Ukrnafta și Ukrtatnafta, producătorul de vehicule AvtoKrAZ și producătorul de transformatoare Zaporizhtransformator.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a făcut apel la încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina, în cadrul unui discurs susținut în deschiderea summitului liderilor mondiali din cadrul conferinței ONU privind clima COP27.

Întreaga lume suferă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina”, a declarat Sisi. Acest război trebuie să se oprească, acest război și suferința pe care a provocat-o trebuie să se termine”.

Summitul ONU privind clima din acest an are loc în orașul stațiune egiptean Sharm El-Sheikh, unde mii de negociatori și susținători ai climei se vor reuni pentru a-și ridica ambițiile privind criza climatică. Negociatori din aproape 200 de țări vor dezbate, în următoarele două săptămâni, viitoarele propuneri de energie curată pentru a preveni cele mai grave consecințe ale crizei climatice, scrie CNN.

Sisi a făcut apel la liderii mondiali să ia urgent mai multe măsuri și acțiuni” pentru a clarifica modul în care vor reduce emisiile, ceea ce va încuraja părțile interesate să deblocheze fonduri adecvate” pentru a face față provocării schimbărilor climatice. Nu există timp pentru a sta deoparte, nu există spațiu pentru ezitare, de dragul generațiilor viitoare”, a declarat Sisi.