• Principala precondiție a Kievului pentru a intra în negocieri cu Rusia în vederea încheierii războiului este returnarea tuturor terenurilor ucrainene capturate.
  • După invazia Rusiei de la sfârșitul lunii februarie, Kievul a cerut în mod repetat armament suplimentar din partea susținătorilor săi occidentali.
  • Discuțiile privind o încetare negociată a conflictului au crescut în ultimele zile, după ce Statele Unite au încurajat în privat oficialii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru discuții cu vecinul lor.

UPDATE ORA 24:00

Președintele ucrainean a precizat că aproximativ 4 milioane de persoane au rămas fără curent electric în 14 regiuni plus capitala Kiev, dar în regim de „stabilizare” a sistemului și nu de urgență.

Atacurile rusești cu rachete și drone au vizat infrastructura energetică a Ucrainei de câteva săptămâni, în timp ce se apropie iarna, când temperaturile pot coborî până la -20C.

UPDATE ORA 23:00

Ucrainenii spun că armata rusă a avut încă o zi cu pierderi mari: 780 de soldați, 15 tancuri, 12 blindate de luptă, 11 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 7 drone și 11 cisterne și alte vehicule.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

UPDATE ORA 22:00

Ramzan Kadîrov susține retragerea trupelor ruse din Herson

Liderul cecen numit de Kremlin, Ramzan Kadîrov, a declarat că sprijină decizia ministerului rus al apărării și a comandantului rus din Ucraina de a retrage trupele dintr-o parte a regiunii Herson, scrie CNN.

Kadîrov, care adesea l-a criticat pe ministrul apărării şi modul în care este condusă „operaţiunea militară specială” din Ucraina, a spus că generalul Serghei Surovikin „a salvat 1.000 de soldaţi care se aflau într-o încercuire reală” .

„După ce a cântărit toate argumentele pro şi contra, generalul Surovikin a luat o decizie dificilă, dar corectă, între sacrificii fără sens de dragul unor declaraţii pompoase şi salvarea vieţilor nepreţuite ale soldaţilor.

Toată lumea ştia că Herson este un teritoriu de luptă dificil, încă din primele zile ale operaţiunii speciale” , a spus Kadîrov pe Telegram.

UPDATE ORA 21:00

Oficialul rus instalat în regiunea Herson, care a murit într-un accident, a fost omagiat de Putin

Moartea lui Kirill Stremousov, şeful adjunct al administraţiei locale instalate de Rusia, a fost confirmată de şeful său, Vladimir Saldo, guvernatorul interimar al Khersonului, susţinut de Rusia. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a omagiat pe oficialul instalat de Moscova în regiunea ucraineană, scrie Mediafax.

Preşedintele Vladimir Putin i-a acordat post-mortem lui Kirill Stremousov Ordinul Curajului, o distincţie de stat, a precizat Kremlinul într-o declaraţie.

Un oficial instalat în Rusia a declarat că accidentul s-a produs după ce şoferul vehiculului lui Stremousov a încercat să evite să lovească un camion care efectuase o manevră periculoasă.

Vladimir Rogov, din regiunea învecinată Zaporojie, a scris pe Telegram că şoferul camionului este de vină.

Agenţia rusă de ştiri RIA a publicat o înregistrare video cu vehiculul distrus al lui Stremousov, care era distrus în totalitate.

Stremousov era o faţă foarte vizibilă pe reţelele de socializare, el având numeroase declaraţii pro-Moscova. În cea mai recentă, cu câteva ore înainte de moartea sa, el a denunţat ceea ce a numit „naziştii” ucraineni şi a declarat că armata rusă deţine „controlul deplin” asupra situaţiei din sud.

Ucraina l-a considerat un colaborator şi un trădător.

Moartea lui Stremousov a adâncit sentimentul de dezordine din jurul apărării Hersonului. La câteva ore după accidentul fatal, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă din oraşul ucrainean ocupat.

UPDATE ORA 20:00

Ucrainenii se tem de o capcană a rușilor la Herson

Forțele ruse ar putea pregăti o capcană pentru armata ucraineană în sudul regiunii Herson, a declarat marți un oficial militar ucrainean, chiar dacă de la Moscova s-a anunțat retragerea armatei de-a lungul Niprului.

„Ei încearcă să creeze o anumită impresie folosind informații false. Ei încearcă să dea impresia că pleacă de aici. Există opinia că încearcă să ne prindă în capcană și să ne înșele. De aceea, poate însemna că încearcă să prindă în capcană armata ucraineană în regiune” , a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar din sudul Ucrainei, pentru agenția Anadolu.

UPDATE ORA 19:00

Consilier al președintelui Ucrainei, după ce Șoigu a ordonat trupelor ruse să se retragă din Herson: „Este necesar să separăm cuvintele de fapte”

Mihail Podolyak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat miercuri, pentru Reuters, că este prea devreme pentru a vorbi despre o retragere a trupelor ruse din orașul Herson din sudul țării.

,,Este necesar să separăm cuvintele de fapte. Până când steagul ucrainean nu va flutura deasupra orașului Herson, nu are sens să vorbim despre o retragere a trupelor ruse. Ucraina nu ia în considerare aceste declarații” , a spus el.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat, miercuri, retragerea trupelor sale de pe malul vestic al râului Nipru.

El a spus că forțele ruse au rămas în Herson, care a fost capturat de trupele ruse la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, dar care a devenit centrul unei contraofensive ucrainene.

UPDATE ORA 18:00

Rușii susțin ucrainenii au pierdut în octombrie 12.000 de militari

Armata ucraineană a pierdut peste 12.000 de oameni în octombrie, a raportat ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, generalul armatei Serghei Surovikin, comandantul grupului comun de trupe din Ucraina.

„Numai în octombrie, inamicul a pierdut peste 12.000 de militari, 18 avioane, 12 elicoptere, șase sisteme de rachete antiaeriene, peste 200 de tancuri, peste 800 de alte vehicule de luptă blindate, 21 de lansatoare de rachete multiple. Aproximativ 350 de mercenari au fost scoși din luptă” , a spus Serghei Surovikin.

„În ciuda pierderilor mari de forță de muncă și echipamente, inamicul nu abandonează încercările ofensive.

Toate atacurile sale sunt oprite în timp util, pătrunderile în apărarea noastră sunt eliminate și poziția de-a lungul liniei frontului este restabilită” , a declarat Serghei Surovikin.

UPDATE ORA 17:00

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat trupelor ruse de ocupație să se retragă din partea nordică a orașului Herson, peste râul Nipru, transmite agenția rusă Tass.

Retragerea trupelor ruse era anticipată încă de dimineață de blogerii de război ruși, care au admis situația catastrofală a forțelor de ocupație, decimate de armata ucraineană în ultimele trei luni.

Orașul Herson este o țintă ca valoare strategică, dar și simbolică în războiul din Ucraina. Dacă trupele ruse nu s-ar fi retras, riscul unor pierderi uriașe de soldați ruși era enorm, potrivit analiștilor militari occidentali.

UPDATE ORA 16:00

Adjunctul șefului administraţiei ruse din regiunea Herson, Kiril Stremousov, a murit într-un accident

Adjunctul șefului administrației regiunii Herson, Kirill Stremousov, a murit, miercuri, într-un accident rutier, a declarat șefa organizației non-profit Good of the World – Crimean Volunteers, Valeria Petrusevich, potrivit CNN.

„Kiril Stremousov, guvernatorul adjunct al regiunii Herson, a murit. Informația este exactă, știu personal. Un accident. Despre Circumstanțe – mai târziu” , a scris Valeria Petrusevich pe Telegram.

Ulteriorr, administrația regională rusă a confirmat decesul lui Kiril Stremousov. Ministrul Sănătăţii din regiunea Herson, Vadim Ilmiev, a declarat că accidentul în urma căruia a murit oficialul rus s-a produs pe autostrada Herson-Armiansk.

„Într-adevăr, pot confirma că Kiril Stremousov a avut un accident. Nu am primit încă informații despre deces de la medici. O ambulanță a mers la locul accidentului” , a transmis Vadim Ilmiev, guvernatorul rus din Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a transmis deja condoleanțe familiei lui Kiril Stremousov.

UPDATE ORA 15.00

Un curs de pregătire militară de bază va fi adăugat în programele școlare din Rusia începând cu anul școlar următor, a declarat miercuri ministrul Educației, Serghei Kravtsov, potrivit agenției de presă de stat TASS.


Alegerile de la jumătatea mandatului din SUA sunt importante, dar rezultatul nu va avea un impact semnificativ asupra relațiilor dintre Rusia și SUA, care probabil vor rămâne proaste, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE ORA 14.00

O echipă CNN care a vizitat orașul Toretsk, aflat în apropierea liniei de front din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a raportat că a auzit schimburi intense de focuri de artilerie și focuri de armă.

Echipa a putut să vadă impactul artileriei primite din partea rusă și a auzit artileria ieșită din partea forțelor ucrainene. Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că în regiune au loc „lupte poziționale feroce”.

UPDATE ORA 13.00

Următorul summit al liderilor NATO va avea loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie, a anunțat miercuri NATO. Summitul va avea loc pentru prima dată în Lituania și se va concentra pe „consolidarea apărării colective și a descurajării Alianței și pe creșterea sprijinului pentru Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă al NATO.

„Este de așteptat ca Finlanda și Suedia să participe la summit în calitate de membri cu drepturi depline ai Alianței pentru prima dată la Vilnius”, a precizat NATO.

UPDATE ORA 12.00

O mină a ucis doi muncitori rutieri în regiunea Harkov din Ucraina

Doi muncitori din regiunea ucraineană Harkov au fost uciși marți de o mină în timp ce lucrau la repararea carosabilului, a declarat șeful administrației militare din regiune. Un echipament special a declanșat o mină în timp ce lucrau în districtul Chuhuiv.

UPDATE ORA 11.00

Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin din regiunea rusă Cecenia, a respins ca propagandă inamică rapoartele potrivit cărora trupele sale loiale au suferit pierderi grele în luptele recente din regiunea Luhansk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 10.00

Forțele Kievului au distrus marți două depozite de muniții rusești în sudul Ucrainei, potrivit armatei ucrainene. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a precizat miercuri pe Facebook că depozitele se aflau în Snihurivka, în regiunea Nikolaev, și Kostromka, în regiunea vecină Herson.

Comandamentul a enumerat, de asemenea, pierderile suferite de Rusia în sudul Ucrainei în ultimele 24 de ore, inclusiv patru tancuri, un sistem de rachete antiaeriene Tor-M2, un obuzier autopropulsat Acacia, două mortiere și nouă unități de vehicule blindate.

UPDATE ORA 09.00

Forțele rusești au atacat miercuri dimineață orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, cu drone care s-au autodetonat, rănind grav patru persoane și provocând un incendiu de proporții, potrivit unui purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa.

UPDATE ORA 08.00

Ucrainenii continuă să se pregătească pentru mai multe pene de curent, după ce operatorul de rețea al țării a anunțat consumatorii să se aștepte la întreruperi de energie electrică în Kiev și în alte regiuni luni și marți, în încercarea de a reduce presiunea asupra infrastructurii energetice afectate de atacurile cu rachete și drone rusești.

UPDATE ORA 07.00

Guvernul italian pregătește un nou pachet de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, a declarat un oficial al coaliției de guvernare.

Țările occidentale au livrat mai multe echipamente de apărare antiaeriană Ucrainei de când Zelenski le-a cerut luna trecută liderilor G7 ajutor pentru a opri rachetele rusești lansate asupra orașelor ucrainene.

UPDATE ORA 06.00

Zelenski va participa la summitul G20 de săptămâna viitoare de la Bali, cel mai probabil în mod virtual, a declarat marți purtătorul său de cuvânt la postul public de televiziune Suspilne. Anterior, poziția ucraineană a fost că Zelenskiy nu va apărea dacă Putin o va face.

UPDATE ORA 05.00

Rusia își intensifică eforturile de a construi bariere substanțiale de obstacole pentru a încetini înaintarea forțelor ucrainene în locații cheie pe care le apără, inclusiv în jurul orașului devastat Mariupol, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE ORA 04.00

Invazia Rusiei în Ucraina a distras atenția guvernelor lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat marți, în cadrul conferinței privind clima Cop27 din Egipt.

UPDATE ORA 03.00

Ucraina dorește ca acordul de export de cereale din Marea Neagră să fie extins pentru a include mai multe porturi și bunuri și speră că săptămâna viitoare va fi luată o decizie de prelungire a acordului pentru cel puțin un an, a declarat ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina.

UPDATE ORA 02.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că forțele sale resping treptat trupele rusești în unele părți din est și sud.

UPDATE ORA 01.00

Prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, a declarat că nu vede în prezent necesitatea de a evacua Kievul sau alte orașe care nu se află în apropierea frontului în războiul împotriva Rusiei. El a făcut aceste comentarii în cadrul unei reuniuni a cabinetului în urma atacurilor rusești asupra sistemului energetic ucrainean și după ce primarul Kievului le-a spus locuitorilor să ia în considerare totul, inclusiv cel mai rău scenariu în care capitala ar pierde complet energia și apa.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Principala precondiție a Kievului pentru a intra în negocieri cu Rusia în vederea încheierii războiului este returnarea tuturor terenurilor ucrainene capturate, potrivit unui oficial de securitate de rang înalt. Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat marți că partea ucraineană are nevoie, de asemenea, de garanția” unor sisteme moderne de apărare aeriană, avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune.

După invazia Rusiei de la sfârșitul lunii februarie, Kievul a cerut în mod repetat armament suplimentar din partea susținătorilor săi occidentali.

„Principala condiție a președintelui Ucrainei este restabilirea integrității teritoriale ucrainene”, a transmis Danilov pe Twitter. Garanție – apărare aeriană modernă, avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune. Strategie – pași proactivi. Rachetele rusești trebuie să fie distruse înainte de lansare în aer, pe uscat și pe mare”, a mai spus el.

Comentariile lui Danilov au fost făcute după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, în discursul său de peste noapte, că este deschis la negocieri autentice” cu Rusia care să restabilească granițele Ucrainei. De asemenea, el a cerut despăgubiri în urma atacurilor devastatoare ale Rusiei și a cerut ca cei responsabili de presupuse crime de război să fie pedepsiți.

Discuțiile privind o încetare negociată a conflictului au crescut în ultimele zile, după ce cotidianul Washington Post a relatat că Statele Unite au încurajat în privat oficialii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru discuții cu vecinul lor.

Se pare că oficialii americani doresc ca Ucraina să ia o poziție morală superioară și să pară mai interesată de negocieri, în contextul în care Kievul ar putea pierde în curând sprijinul internațional dacă rămâne ferm împotriva discuțiilor. După ce Rusia a anunțat anexarea a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina la sfârșitul lunii septembrie, Zelenski a declarat că Kievul nu va purta discuții cu Moscova atât timp cât președintele Vladimir Putin rămâne la putere.

Personalități guvernamentale au reafirmat această poziție în ultimele zile, afirmând că Kievul ar fi totuși dispus să negocieze cu un succesor al lui Putin. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este deschisă la discuții, dar că Kievul le refuză. Oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că nu vor negocia asupra teritoriilor pe care susțin că le-au anexat de la Ucraina.

În afară de Coreea de Nord, apropiată de Rusia, nici o țară nu recunoaște ultimele anexări. De asemenea, cea mai mare parte a lumii refuză să recunoască Crimeea, anexată în 2014, ca teritoriu rusesc. Între timp, SUA, principalul susținător al Ucrainei, organizează marți alegeri intermediare pentru Congres.

Deși majoritatea candidaților din ambele partide susțin ferm Kievul, unii candidați republicani de dreapta și-au exprimat îndoiala cu privire la costul ajutorului militar american, în timp ce alții de stânga s-au confruntat cu reacții negative după ce au cerut o diplomație viguroasă pentru a pune capăt războiului.Casa Albă afirmă că sprijinul SUA pentru Ucraina va fi neclintit și de nezdruncinat”, indiferent de rezultatul voturilor de marți.