• Zelenski a spus că armata sa din sud avansează cu prudență pentru ca acțiunea ofensivă să meargă cu cât mai puține pierderi, în condițiile în care inamicul nu are de gând să-și predea pozițiile fără luptă.
  • În mesajul său video zilnic, Zelenski a declarat: „Cu siguranță nu voi hrăni inamicul cu toate detaliile operațiunilor noastre, nici în sud, nici în est, nici oriunde altundeva.
  • „Prin urmare, ne mișcăm foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile. În interesul eliberării întregului nostru pământ și ca pierderile să fie cât mai mici. ” , a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 23:00

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat joi că Statele Unite nu au fost anunțate” că vedeta WNBA Brittney Griner a fost transferată într-o închisoare din Rusia.

Din păcate, a devenit o practică standard din partea Federației Ruse să nu ne informeze din timp atunci când deținuți cetățeni americani sunt transferați de la un centru de detenție la altul”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE ORA 22:00

Departamentul de Stat este la curent cu rapoartele potrivit cărora Rusia a ordonat expulzarea unui cetățean american”, a declarat joi purtătorul de cuvânt Ned Price, dar nu a oferit mai multe detalii.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Continuăm să insistăm ca Rusia (…) să permită accesul consular consistent și în timp util la toți cetățenii americani deținuți. Ne luăm în serios rolul de a asista cetățenii americani din străinătate. Monitorizăm îndeaproape această situație”, a declarat Price, adăugând că, din câte a înțeles el, SUA nu au primit acces consular la persoana în cauză.

UPDATE ORA 21:00

Armata ucraineană a declarat joi că a recucerit porțiuni de teritoriu în Herson, după ce Moscova a ordonat o retragere parțială din zonă, deși oficialii de la Kiev au avertizat că soldații ruși care se retrag ar putea transforma capitala regională într-un oraș al morții” pe drumul lor.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că, în doar 24 de ore, forțele ucrainene au împins linia frontului în regiunea cheie din sudul Hersonului înainte cu 7 kilometri și au preluat controlul a peste 260 de kilometri pătrați de teritoriu. Kievul a declarat că a preluat controlul asupra orașelor Snihurivka și Kyselivka, ambele situate de-a lungul unor drumuri cheie care duc în orașul Herson, capitala regională. Kyselivka se află la aproximativ 15 kilometri (9 mile) de orașul Herson.

UPDATE ORA 20:00

Suedia va continua discuțiile cu Turcia pentru a depăși obiecțiile ridicate de Ankara cu privire la oferta Stockholmului de a adera la alianța NATO, a declarat joi ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom.

Suedia lucrează cu sârguință pentru o intrare rapidă și fără probleme în NATO”, a declarat Billstrom reporterilor la Berlin, după o întâlnire cu omologul său german Annalena Baerbock. Cred că discuțiile continuă într-un mod foarte pozitiv”, a spus ea, adăugând că recenta vizită a premierului suedez în Turcia a arătat că există încă mult spațiu pentru dialog”.

UPDATE ORA 19:00

O imagine din orașul ucrainean Melitopol, ocupat de Rusia, arată fumul care înnoroiește orizontul de seară. Primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov, a declarat pe Telegram că au avut loc „4 explozii puternice pe care le-a auzit tot orașul”.

Fedorov, care nu se află el însuși în Melitopol, a declarat: clarificăm detaliile”. Orașul a fost ocupat de ruși încă din primele zile ale invaziei, dar în ultimele luni, obiectivele militare și căile ferate au fost atacate în mod regulat de artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune.

UPDATE ORA 18:00

Președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat că SUA văd începuturile” retragerii forțelor rusești din Herson.

Vedeți retragerea forțelor rusești din Herson. Vedem începuturile acestui lucru. A fost anunțat ieri de ministrul rus al apărării Serghei Șoigu. Deci, asta se întâmplă”, a declarat Milley într-un interviu pentru CNBC.

UPDATE ORA 17:00

Trupele ucrainene au intrat joi în orașul Kyselivka din regiunea Herson, fost ocupat de ruși, potrivit unor înregistrări video de pe rețelele de socializare geolocalizate de CNN.

Kyselivka este a noastră”, spune un soldat în videoclip. Intrăm înăuntru. Inamicul tocmai a fugit. Glorie Ucrainei!” Videoclipurile arată soldați din Brigada 28 ucraineană care pozează în fața unor panouri de semnalizare a orașului. Kyselivka se află la aproximativ 15 kilometri nord-vest de orașul Herson, de-a lungul drumului principal dinspre Mykolaiv, aflat sub control ucrainean.

UPDATE ORA 16:00

Erdogan, despre retragerea trupelor ruse din Herson: „Decizie pozitivă și importantă”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara își continuă eforturile diplomatice de mediere între Ucraina și Rusia aflate în război, scrie Daily Sabah.

„Trupele ruse care părăsesc Herson este o decizie pozitivă și importantă” , a spus Recep Erdogan la o ședință de informare, după ce Moscova și-a anunțat retragerea din Herson.

Șeful statului turc a adăugat că se va întâlni cu președintele rus la întâlnirea liderilor G20 de la Bali săptămâna viitoare.

În cazul în care Vladimir Putin nu va participa la summit, Erdogan a precizat că va continua eforturile diplomatice prin telefon.

UPDATE ORA 15:00

Șeful NATO: Retragerea trupelor ruse din Herson este o altă victorie pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că Rusia se află sub „presiune grea” după ce ministrul apărării al țării a ordonat trupelor sale să se retragă din Herson, potrivit Kyiv Independent.

„Ceea ce este clar este că Rusia este supusă unei presiuni puternice și dacă pleacă din Herson ar fi o altă victorie pentru Ucraina”, a spus Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută la Roma.

UPDATE ORA 14:00

În ultimele 24 de ore, Ucraina a eliberat 1 localități din regiunea Herson, anunță pe Telegram comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi

De asemenea, armata ucraineană a recucerit Snihurivka, un oraș din sudul regiunii Nikolaev care se află pe drumul principal spre orașul Herson, ocupat de Rusia, scrie Ukrainskaia Pravda.

„Astăzi, 10 noiembrie, așezarea Snihurivka a fost eliberată de către batalionul 131 de cercetași separați”, spune un soldat.

UPDATE ORA 13:00

Zelenski a redus condițiile pentru a se așeza la masa negocierilor cu Rusia

Volodimir Zelenski, a mai redus din condiţiile pe care le pune pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi nu va mai cere destituirea lui Putin, scrie Kyiv Post.

Publicaţia a indicat că administraţia preşedintelui american Joe Biden a reuşit să obţină ca liderul ucrainean să-şi flexibilizeze condiţiile atunci când vine vorba să negocieze cu Rusia.

Kyiv Post aminteşte că, la 6 noiembrie, Zelenski a declarat că este deschis ,,discuţiilor sincere” cu Rusia.

Iar, pentru a face acest lucru, Zelenski a formulat o serie de condiţii, dintre care unele erau deja cunoscute, cum ar fi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, pedepsirea criminalilor de război şi reparaţii de război, între altele.

Însă, spre deosebire de anunţurile anterioare, Zelenski a ”omis” să menţioneze condiţia potrivit căreia Putin trebuie destituit din funcţie înainte de a putea avea loc astfel de negocieri, a remarcat cotidianul ucrainean.

Această schimbare s-a produs după ,,zile de negocieri între Kiev şi Washington’‘ care au inclus o reuniune, săptămâna trecută, a consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, cu Zelenski, în capitala ucraineană.

UPDATE ORA 12:00

Rusia vrea să transforme Herson în „orașul morții” , afirmă Kievul

Consilierul președintelui Ucrainei a declarat joi că Rusia vrea să transforme Herson într-un „oraș al morții” și a acuzat Moscova că exploatează totul, de la apartamente la sisteml de canalizare și că plănuiește să bombardeze orașul de pe malul celălalt al fluviului Nipru, scrie Reuters.

Declarația lui Mikhailo Podoliak vine la o zi după ce ministrul rus al apărării a ordonat trupelor sale să se retragă din Herson și să ia linii defensive pe malul opus al Niprului.

„Așa arată lumea rusă: a venit, a jefuit, a sărbătorit, a ucis «martori», a lăsat ruine și a plecat”, a scris Podoliak, pe Twitter.

UPDATE ORA 11:00

Ucraina anunță că a recuperat un oraș din Mikolaiv

Trupele ucrainene au postat joi o înregistrare despre care susțin că este de la Snihurivka, în regiunea Mikolaiv. Imaginile ar marca prima confirmare oficială că trupele ucrainene au capturat orașul, scrie France 24.

„Astăzi, 10 noiembrie 2022, așezarea Snihurivka a fost eliberată de forțele din 131 batalion separat de recunoaștere. Glorie Ucrainei!” , este mesajul care însoțește imaginile video.

UPDATE ORA 10:00

Nou atac cu rachete asupra Zaporojie

Forțele ruse au lansat joi dimineață un atac cu rachete asupra unei întreprinderi agricole din regiunea Zaporojie, a anunțat Oleksandr Starukh, șeful Administrației Militare Regionale din regiune, citat de Pravda.

„Inamicul nu se va calma în niciun fel. În jurul orei 7 dimineața, 2 rachete, probabil S-300, au explodat pe teritoriul unei întreprinderi agricole din Vilnianschyna.

Clădirile și echipamentele agricole au fost avariate” , a transmis acesta. Starukh notează că, conform datelor preliminare, nu au existat victime.

UPDATE ORA 09:00

Bătălia de la Herson nu s-a încheiat, deoarece forțele ruse intră într-o nouă fază

Forțele ruse își retrag forțele peste râul Nipro pentru a întârzia forțele ucrainene, în loc să încerce să oprească complet contraofensiva Ucrainei, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului, citat de Kyiv Independent.

Cu toate acestea, retragerea va dura și rămâne de văzut dacă Rusia o poate desfășura „în ordine relativ bună sub presiunea ucrainei” , potrivit ISW.

UPDATE ORA 08:00

Amnesty: Deportările din Rusia sunt probabil „crime împotriva umanității”

Pe baza mărturiilor depuse de 88 de ucraineni, organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International apreciază că Rusia a comis probabil crime împotriva umanităţii prin deportarea forţată a civililor din Ucraina, scrie AL Jazeera.

,,Au fost despărţiţi copii de familii (…) cu încălcarea dreptului umanitar internaţional” , a comunicat joi Amnesty.

Aproape toţi martorii contactaţi de organizaţie au ajuns ulterior în Ucraina sau în alte ţări europene. Cei mai mulţi erau originari din Mariupol, oraşul din sud-estul Ucrainei distrus de ruşi în proporţie de 90%; alţii proveneau din regiunile Harkov, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Ei au relatat despre transferul forţat al ucrainenilor în Rusia sau în zone din ţara lor controlate de separatiştii pro-ruşi. În special cei din Mariupol au descris condiţiile de constrângere – ei nu au avut de ales decât dacă să meargă în Rusia sau în teritoriile ocupate de ruşi. Odată ajunşi în Rusia, mai mulţi dintre cei deportaţi au fost presaţi să ceară cetăţenia rusă.

Agnes Callamard, secretara generală a Amnesty, a declarat într-un comunicat că ,,a despărţi copii de familii şi a obliga oameni să îşi părăsească domiciliul pentru a merge la sute de kilometri distanţă este o nouă dovadă a suferinţelor grave pe care invazia rusă le-a provocat civililor ucraineni”.

Ea a mai afirmat că ,,tactica rusă deplorabilă de transfer forţat şi deportare constituie o crimă de război” şi că ,,Amnesty International apreciază că aceasta trebuie să facă obiectul unei anchete drept crimă împotriva umanităţii” .

Civilii intervievaţi de organizaţie au descris ,,procese de selecţie abuzive” în aşa-numite lagăre de ,,filtrare” , proceduri care au fost urmate uneori de detenţie arbitrară, rele tratamente sau chiar tortură.

Unul din cazuri este al unei femei despărţite de fiul ei de 11 ani; ea a fost apoi arestată şi şi-a mai văzut niciodată copilul, susţine Amnesty.

UPDATE ORA 07:00

Decizia Rusiei de a retrage trupele din apropierea orașului Herson este un pas pozitiv, a spus joi Tayyip Erdogan la o conferință de presă făcută înainte să plece în Uzbekistan pentru un summit al statelor turcești.

Președintele Turciei a dat această declarație ca răspuns la o întrebare despre perspectivele unor negocieri între Moscova și Kiev

UPDATE ORA 06:00

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa săptămâna viitoare la summitul G20 din Bali, în Indonezia, a anunţat, joi, ambasada Rusiei la Jakarta, scrie The Guardian.

Pot confirma că (ministrul de externe) Serghei Lavrov va conduce delegaţia rusă la G20. Programul preşedintelui Putin este încă în curs de elaborare, el ar putea participa virtual” , a declarat Iulia Tomskaia, şefa de protocol la ambasada Rusiei în Indonezia.

UPDATE ORA 05:00

Trupele ruse au bombardat miercuri orașul Krîvîi Rih, anunță șeful administrației militare din Krîvîi Rih, Oleksandr Vilkul, care a menționat că rușii ar fi folosit lansatoare multiple de rachete BM-30 Smerch sau Tornado S.

https://t.me/vilkul/2234

UPDATE ORA 04:00

SUA: Peste 100.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina

Peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a estimat miercuri şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, adăugând că pierderile sunt probabil similare de partea ucraineană, potrivit Reuters.

Milley a spus că războiului a făcut probabil 40.000 de victime în rândul civililor.

UPDATE ORA 03:00

Rușii au bombardat localitățile Marganeț, Krasnogrigorievka și Nikopol, anunță șeful administrației militare din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko.

O femeie de 80 de ani a fost rănită la Nikopol. În oraș, au fost avariate 10 case înalte și private, o benzinărie, o conductă de gaz și linii electrice, a anunțat Reznicenko.

UPDATE ORA 02:00

Rusia anunță că este pregătită pentru negocieri „ținând cont de realitățile din acest moment”

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a declarat, miercuri, că Federația Rusă este pregătită să negocieze cu Ucraina „ținând cont de realitățile din acest moment”. 

„Suntem încă deschiși la negocieri. Nu am renunțat niciodată la ele. Suntem pregătiți să le susținem, desigur ținând cont de realitățile din acest moment”, a spus Maria Zakharova.

UPDATE ORA 01:00

Armata rusă a primit ordin să se retragă din Herson

Rusia urmează să-şi retragă trupele din Herson, singurul centru regional cucerit de către armata rusă de la lansarea invaziei Ucrainei, la 24 februarie, scrie BBC.

Comandantul armatei ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a anunțat acest lucru, precizând că nu mai este posibil să se mențină linia de aprovizionare a orașului.

De asemenea, este vorba despre o lovitură semnificativă, deoarece Rusia se confruntă cu o contraofensivă ucraineană.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Forțele Armate ale Ucrainei din sud avansează cu prudență pentru ca acțiunea ofensivă să meargă cu cât mai puține pierderi, în condițiile în care inamicul nu are de gând să-și predea pozițiile fără luptă, potrivit CNN.

„Cu siguranță nu voi hrăni inamicul cu toate detaliile operațiunilor noastre, nici în sud, nici în est, nici oriunde altundeva. Când vom obține rezultatul dorit, toată lumea îl va vedea. Negreșit. Dar trebuie să înțelegeți: nimeni nu pleacă nicăieri dacă nu se simte puternic. Dușmanul nu ne face daruri, nu face «gesturi de bunăvoință». Noi alegem toate acestea” , a declarat Volodimir Zelenski.

„Și atunci când lupți, trebuie să înțelegi că fiecare pas înseamnă întotdeauna rezistență din partea inamicului, înseamnă întotdeauna pierderea vieților eroilor noștri. Prin urmare, ne mișcăm foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile. În interesul eliberării întregului nostru pământ și ca pierderile să fie cât mai mici. Așa vom asigura eliberarea Hersonului, Kahovka, Donețk și a celorlalte orașe ale noastre” , a spus Volodimir Zelenski. .