• Serviciul de informații militare al Ucrainei a anunţat sâmbătă, 12 noiembrie, că Moscova și Teheranul pregătesc proiectul de acord privind furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia.
  • Anterior, la 16 octombrie, Washington Post a relatat, citând oficiali americani și aliați neidentificați din domeniul securității, că Iranul pregătește primul transport de rachete Fateh-110 și Zolfaghar pentru Rusia.
  • De la începutul lunii octombrie, Rusia a folosit arme de fabricație iraniană pentru a lansa atacuri masive asupra infrastructurii critice din Ucraina.

UPDATE ORA 23.00

Șeful administrației militare regionale din regiunea Herson a împărtășit duminică o actualizare a stării satelor eliberate, inclusiv a regulilor impuse în cadrul legii marțiale și a restabilirii serviciilor cheie. În pofida revenirii controlului ucrainean, locuitorii ar trebui să stea departe de zonele recent eliberate pentru riscul unor atacuri rusești, a scris duminică oficialul, Iaroslav Ianoșevici, într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 22.00

După două nopți de bucurie în urma eliberării orașului lor, locuitorii din Herson au început duminică să evalueze amploarea pagubelor provocate de cele opt luni lungi de ocupație rusă, locuitorii rămânând în continuare fără electricitate și apă.

Duminică, președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele rusești au distrus infrastructura cheie înainte de a se retrage, în timp ce primarul din Herson a declarat că situația umanitară este gravă din cauza lipsei de medicamente și de pâine.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 21.00

Într-o înregistrare video neverificată distribuită pe canalele Telegram, despre care presa rusă a afirmat că ar avea legătură cu grupul de mercenari Wagner, bărbatul s-a identificat ca fiind Evgheni Nuzhin, în vârstă de 55 de ani, și a declarat că a schimbat tabăra pentru a lupta împotriva rușilor”. În înregistrare, Nuzhin, care apare cu capul lipit cu bandă adezivă de un zid de cărămidă, și-a dat numele, data nașterii și a spus că a schimbat tabăra pe 4 septembrie.

UPDATE ORA 20.00

Ucraina s-a folosit de discuțiile de la Cop27 privind clima pentru a demonstra că invazia Rusiei provoacă o catastrofă ecologică și umanitară, combustibilii fosili fiind un catalizator cheie al distrugerii țării.

Ucraina a trimis 20 de oficiali la summitul de la Sharm el-Sheikh, Egipt, pentru a explica legăturile dintre războiul lansat de Rusia în februarie, costul în creștere al energiei din cauza statutului Rusiei de furnizor cheie de gaze și emisiile de gaze care încălzesc planeta în urma ofensivei.

UPDATE ORA 19.00

Companiile de utilități din Herson lucrau pentru a restabili infrastructura critică avariată și minată de forțele rusești în fugă, majoritatea locuințelor din orașul din sudul Ucrainei rămânând în continuare fără electricitate și apă, au declarat astăzi oficialii regionali.

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Yanushevych, a declarat că autoritățile au decis să mențină starea de asediu între orele 17.00 și 8.00 și să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în oraș ca măsură de securitate, relatează Reuters.

UPDATE ORA 18.00

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că unele sancțiuni împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare chiar și după un eventual acord de pace cu Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, potrivit Reuters. Yellen a spus că orice eventual acord de pace ar implica o revizuire a sancțiunilor pe care SUA și aliații săi le-au impus economiei Rusiei, potrivit Journal.

UPDATE ORA 17.00

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Rusia va fi îngrijorată” și dezamăgită” de pierderea Hersonului, relatează PA. Cu toate acestea, el a spus că este important să nu subestimăm” Moscova, subliniind că dacă au nevoie de mai multă carne de tun, asta vor face”.

Vorbind în fața televiziunilor din Westminster, Wallace a spus că ar îndemna la prudență” atunci când se iau în considerare scenele de bucurie de pe străzile din Herson.

UPDATE ORA 16.00

Prim-ministrul Rishi Sunak i-a lăudat pe apărătorii Ucrainei în Duminica comemorării. El a declarat:

Anul acesta, mai mult ca oricând, ne amintim de imensa datorie de recunoștință pe care o avem față de cei care își dau viața pentru a-și proteja țara. În timp ce tăcem împreună în Duminica comemorării, vom onora memoria bărbaților și femeilor pe care i-am pierdut și vom aduce un omagiu curajoșilor soldați din Ucraina, care continuă lupta pentru libertate.

UPDATE ORA 15.00

În seara zilei de 12 noiembrie, inamicul a lansat un atac masiv asupra zonelor rezidențiale din orașul Nikopol cu tunuri de artilerie și MLRS. În urma bombardamentelor, oamenii au fost răniți în propriile case și duși la spital.

UPDATE ORA 14.00

Odată cu retragerea din Herson, rușii au distrus complet infrastructura critică: rețelele de comunicații și de alimentare cu apă, căldură și energie electrică trebuie refăcute, declară președintele Zelenski în discursul său.

UPDATE ORA 13.00

Artileria rusă a lansat cel puțin 40 de proiectile și rachete asupra orașului Nikopol în cursul nopții trecute, declară Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare raionale (raionul Dnipropetrovsk).

UPDATE ORA 12.00

Anchetatorii și experții criminaliști lucrează la locurile atacurilor, inspectează locurile de bombardament, colectează probe materiale și documentează consecințele atacului inamic al forțelor de ocupație ale Federației Ruse.

UPDATE ORA 11.00

Au fost avariate zeci de case particulare și clădiri cu mai multe etaje, anexe, mașini, un autobuz, conducte de gaz. Au fost avariate o grădiniță, un colegiu, o clădire administrativă, un magazin de anvelope, o întreprindere industrială, un magazin, o brutărie.

UPDATE ORA 10.00

Lupte intense continuă să fie consemnate în raioanele Lugansk și Donețk, unde forțele de apărare ale Ucrainei au respins atacurile rusești vizând preluarea controlului asupra a 13 localități.

UPDATE ORA 09.00

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au efectuat 4 lovituri cu rachete și 16 lovituri aeriene, precum și peste 40 de atacuri folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).

UPDATE ORA 08.00

Negocierile cu Federația Rusă ar putea fi reluate în a doua jumătate a anului 2023, potrivit lui David Arakhamiia, președinte al partidului „Slujitorul Poporului” din Ucraina.

„Nu cred că Putin este capabil să demonstreze vreun succes militar, așa că poate că (n.r. cei de la Kremlin) vor încerca pe frontul diplomatic să demonstreze ceva oamenilor lor.”, a declarat Arakhmiia ieri seară.

UPDATE ORA 07.00

Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a declarat că organizația sa a început să antreneze civili din regiunile rusești de la granița cu Ucraina pentru a forma o miliție și a construi fortificații.

UPDATE ORA 06.00

Au apărut rapoarte potrivit cărora unele trupe rusești au fost lăsate în Ucraina și s-au schimbat în haine civile. Unitatea de informații a Ministerului Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.

UPDATE ORA 05.00

Peste 30.000 de militari ruși au fost retrași pe malul estic al râului Dnipro. Ministerul Apărării a declarat că evacuarea sa a fost finalizată vineri la ora 5 dimineața, ora Moscovei.

UPDATE ORA 04.00

Armata rusă a abandonat cel puțin un sistem S-300 în regiunea Herson în timpul retragerii.

UPDATE ORA 03.00

Autoritățile ucrainene încep munca grea de reconstrucție în teritoriile recent eliberate în contraofensiva lor din sud.

UPDATE ORA 02.00

În timpul discuțiilor interne despre războiul din Ucraina, cel mai important general american, Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit, a condus în ultimele săptămâni un impuls puternic pentru a căuta o soluție diplomatică, în timp ce luptele se îndreaptă spre o pauză de iarnă.

UPDATE ORA 01.00

Lupte violente continuă în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde există un număr mare de trupe rusești recent mobilizate, potrivit unui oficial ucrainean.

Roman Vlasenko, șeful administrației militare din districtul Severodonetsk, a declarat pentru televiziunea ucraineană că în Lugansk există trei linii de front majore care se întind de la nord la sud. Vlasenko a spus că forțele ucrainene fac unele progrese în jurul orașului Svatove și mai departe spre nord.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Serviciul de informații militare al Ucrainei a anunţat sâmbătă, 12 noiembrie, că Moscova și Teheranul pregătesc proiectul de acord privind furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia, potrivit Kyiv Independent.

În această vară, Rusia a semnat un contract cu Iranul pentru furnizarea a aproximativ 1.750 de drone de două tipuri, Shahed și Mohajer. Primul lot, care a fost livrat Rusiei, a fost de aproximativ 350 de drone, iar al doilea de aproximativ 250” , a declarat Vadym Skibitskyi, reprezentant al Direcției de informații a Ministerului Apărării.

Anterior, la 16 octombrie, Washington Post a relatat, citând oficiali americani și aliați neidentificați din domeniul securității, că Iranul pregătește primul transport de rachete Fateh-110 și Zolfaghar pentru Rusia.

De la începutul lunii octombrie, Rusia a folosit arme de fabricație iraniană pentru a lansa atacuri masive asupra infrastructurii critice din Ucraina. Potrivit președintelui Zelenski, 30%-40% din sistemul energetic al țării a fost afectat de atunci.

Pe 7 noiembrie, Zelenski a declarat că Rusia va lansa probabil mai multe atacuri masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

În timp ce Moscova se aprovizionează cu arme din Iran, Ucraina a cerut în mod repetat aliaților să o ajute să-și consolideze apărarea aeriană.

Pentagonul a anunțat la 10 noiembrie autorizarea asistenței de securitate în valoare de până la 400 de milioane de dolari „pentru a răspunde nevoilor critice de securitate și apărare ale Ucrainei” .

Aceasta va include rachete pentru sistemele de apărare aeriană Hawk și patru sisteme de apărare aeriană Avenger. Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Patrick Ryder, a confirmat pe 8 noiembrie că Ucraina a primit două sisteme de apărare aeriană NASAMS, care sunt deja folosite pe câmpul de luptă.