• Autoritățile ucrainene încep munca grea de reconstrucție în teritoriile recent eliberate în contraofensiva lor din sud.
  • Șeful administrației militare regionale din Nikolaev a îndemnat localnicii să se ferească de orice explozibil lăsat în urmă de ruși.
  • Mâine ne așteptăm să reaprovizionăm depozitele cu ajutoare umanitare pentru populație”, a declarat liderul Vitalii Kim.

UPDATE ORA 24:00

Rusia și Iran pregătesc un acord pentru livrări de rachete balistice

Serviciul de informații militare al Ucrainei a anunţat sâmbătă, 12 noiembrie, că Moscova și Teheranul pregătesc proiectul de acord privind furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia, potrivit Kyiv Independent.

„În această vară, Rusia a semnat un contract cu Iranul pentru furnizarea a aproximativ 1.750 de drone de două tipuri, Shahed și Mohajer. Primul lot, care a fost livrat Rusiei, a fost de aproximativ 350 de drone, iar al doilea de aproximativ 250” , a declarat Vadym Skibitskyi, reprezentant al Direcției de informații a Ministerului Apărării.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Anterior, la 16 octombrie, Washington Post a relatat, citând oficiali americani și aliați neidentificați din domeniul securității, că Iranul pregătește primul transport de rachete Fateh-110 și Zolfaghar pentru Rusia.

De la începutul lunii octombrie, Rusia a folosit arme de fabricație iraniană pentru a lansa atacuri masive asupra infrastructurii critice din Ucraina. Potrivit președintelui Zelenski, 30%-40% din sistemul energetic al țării a fost afectat de atunci.

Pe 7 noiembrie, Zelenski a declarat că Rusia va lansa probabil mai multe atacuri masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

În timp ce Moscova se aprovizionează cu arme din Iran, Ucraina a cerut în mod repetat aliaților să o ajute să-și consolideze apărarea aeriană.

Pentagonul a anunțat la 10 noiembrie autorizarea asistenței de securitate în valoare de până la 400 de milioane de dolari „pentru a răspunde nevoilor critice de securitate și apărare ale Ucrainei”.

Aceasta va include rachete pentru sistemele de apărare aeriană Hawk și patru sisteme de apărare aeriană Avenger. Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Patrick Ryder, a confirmat pe 8 noiembrie că Ucraina a primit două sisteme de apărare aeriană NASAMS, care sunt deja folosite pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 23:00

În genunchi, răbufnind în plâns, își întâlnește nepotul care a eliberat orașul Herson

O vârstnică cade în genunchi și plânge zgomotos – astfel își întâlnește nepotul militar care a eliberat orașul Herson de sub ocupația armatei ruse, se arată într-un video publicat pe o pagină de Twitter.

UPDATE ORA 22:00

O rachetă Iskander-K a aterizat printre clădirile rezidenţiale din Zaporojie

O rachetă balistică rusă Iskander-K care conținea 54 de submuniții cu dispersie a aterizat printre clădirile rezidențiale din districtul Shevchenkivsky din Zaporizhzhia pe 12 noiembrie, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Zelenski, potrivit Kyiv Independent.

Munițiile cu dispersie nu au reușit să explodeze, prezentând un pericol grav pentru civilii din apropiere. Aceștia vor fi evacuați temporar în timp ce specialiștii în explozibili vor curăța zona, a declarat Timoșenko.

UPDATE ORA 21:00

Zelenski: înainte de a fugi, ruşii au distrus toată infrastructura importantă din Herson

Forţele ruseşti au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a fugi, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, menţionând reţelele de comunicaţii şi aprovizionarea cu apă, căldură şi electricitate, potrivit MEDIAFAX.

„Înainte de a fugi din Herson, ocupanţii au distrus toate elementele infrastructurii critice: comunicaţii, apă, căldură, electricitate” , a spus Zelenski într-o mesaj video.

Liderul ucrainean a mai declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 60 de localităţi din regiunea Herson şi că desfăşoară „măsuri de stabilizare” în oraş.

„Ruşii au acelaşi scop: să umilească oamenii cât mai mult posibil. Dar vom restabili totul, credeţi-mă.

Poliţia a lansat măsuri de stabilizare. Măsuri de stabilizare sunt în curs de desfăşurare şi în Herson”, a spus Zelenski, precizând că până în prezent au fost neutralizate aproape 2.000 de mine şi obuze neexplodate.

Ruşii s-au retras zilele trecute din Herson, oraş pe care l-au ocupat încă de la începutul războiului.

UPDATE ORA 20:00

După victoria din Herson, Zelenski susține că forțele ucrainene vor elibera și teritoriile din Donbas și Crimeea

„Astăzi simțim cu toții bucuria împreună. Nu știu dacă este cel puțin o persoană care nu a vizionat videoclipul cu oamenii noștri din Herson întâlnindu-se cu apărătorii ucraineni. Și vom mai vedea multe astfel de întâlniri. În acele orașe și sate care sunt încă sub ocupație. Nu uităm pe nimeni, nu vom lăsa pe nimeni în urmă.

Va fi la fel și în Genichesk și Melitopol. Vom veni în toate orașele și satele noastre din Donbas. Vom vedea cu siguranță cum forțele ucrainene vor întâlni steaguri ucrainene în Crimeea, pe care le păstrează acolo, și vor fi sute de steaguri pe străzi în ziua eliberării.

Mulțumesc tuturor celor care luptă și lucrează pentru victoria Ucrainei! Mulțumim tuturor celor din lume care ne ajută! Slavă veșnică tuturor celor care și-au dat viața pentru Ucraina!” , a scris Zelenski pe Telegram. https://t.me/V_Zelenskiy_official/3971

UPDATE ORA 19:00

Kievul se pregătește de represalii, după retragerea ruşilor din Herson

Există temeri că Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei în urma retragerii lor din orașul Herson, scrie BBC.

Oleksiy Kuleba, șeful administrației militare din regiunea Kiev, a declarat pentru BBC că nivelul de amenințare a atacurilor asupra regiunii Kiev rămâne ridicat și ar putea crește după știrile despre Herson.

„Într-adevăr, în ultima lună, după succesele de pe front ale forțelor armate ale Ucrainei, am asistat la bombardarea masivă a așezărilor pașnice din Ucraina. Acum vreau să spun că amenințarea atacurilor cu rachete asupra regiunii Kiev rămâne ridicată” , a spus oficialul ucrainean.

Kuleba a continuat: „Avem de-a face cu un inamic josnic și imprevizibil. Suntem în permanență în alertă și, în calitate de autorități, facem tot ce este posibil”.

UPDATE ORA 18:00

Rusia a furat 15.000 de opere de artă din Herson

Forțele ruse care s-au retras din Herson și din zonele învecinate au furat aproximativ 15.000 de lucrări de artă din regiune, a anunțat Centrul Național de Rezistență al armatei ucrainene, scrie Kyiv Independent.

Centrul a precizat că soldații ruși au jefuit, printre altele, Muzeul de Artă Oleksiy Shovkunenko din Herson. Colecția muzeului include picturi religioase din secolul al XVII-lea și începutul secolului al XX-lea, artă ucraineană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, precum și lucrări ale unor artiști contemporani, potrivit centrului.

Patru camioane cu opere de artă furate au ajuns la Simferopol, un oraș din Crimeea ocupată, potrivit centrului.

Centrul a precizat că soldații ruși au jefuit, de asemenea, casele locuitorilor locali, furând diverse aparate electrocasnice.

Pe 5 noiembrie, Muzeul de Artă Oleksiy Shovkunenko din Kherson a declarat că forțele ruse și colaboratorii au furat „tot ce au văzut, tot ce au putut ajunge”, fără a ambala corespunzător operele pentru a le transporta în timp ce se retrăgeau din oraș.

UPDATE ORA 17:00

Casa Albă salută „victoria extraordinară” a Ucrainei în Herson

Casa Albă a comentat „victoria extraordinară” pentru Ucraina după retragerea forţată a armatei ruse şi recucerirea oraşului Herson, în sudul ţării.

„Se pare că ucrainenii tocmai au repurtat o victorie extraordinară: singura capitală regională capturată de Rusia în acest război s-a întors acum sub drapel ucrainean, ceea ce este cu totul remarcabil” , a declarat consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care îl însoţeşte pe preşedintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgia.

Sullivan a făcut declarații după intrarea trupelor ucrainene în oraş, ceea ce reprezintă un nou eşec usturător pentru Rusia, după aproape nouă luni de război în Ucraina.

„Retragerea forţelor ruse va avea „implicaţii strategice mai largi” , în special atenuarea ameninţării pe termen lung din partea Rusiei asupra mai multor oraşe din sudul Ucrainei, printre care şi Odesa” a declarat el.

„Este un moment mare şi se datorează tenacităţii incredibile şi abilităţii ucrainenilor, cu sprijinul unit şi neclintit al SUA şi al aliaţilor noştri” , a adăugat Sullivan.

Întrebat despre informaţiile potrivit cărora administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi început să exercite presiuni asupra preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a lua în considerare negocieri cu Putin, Jack Sullivan a declarat că Rusia, nu Ucraina este cea care trebuie să se decidă dacă să se aşeze sau nu la masa negocierilor.

„Rusia continuă să aibă „revendicări trăsnite” cu privire la autoproclamatele sale anexări de pământuri ucrainene, chiar şi atunci când se retrage în faţa contraofensivei ucrainene. Ucraina este parte a păcii în acest conflict, iar Rusia este partea războiului. Rusia a invadat Ucraina. Dacă Rusia ar alege să înceteze să mai lupte în Ucraina şi să plece, ar însemna sfârşitul războiului. Dacă Ucraina ar alege să se oprească să se bată şi să abandoneze, ar însemna sfârşitul Ucrainei” , a subliniat consilierul Casei Albe.

„În acest context, poziţia noastră rămâne aceeaşi ca în trecut şi, în mod fundamental, este în strânsă consultare şi în sprijinul preşedintelui Zelenski” , a mai subliniat Sullivan.

UPDATE ORA 16:00

UK: Retragerea Rusiei din Herson marchează un alt eșec strategic pentru ei

Marea Britanie a declarat că retragerea Rusiei din singura capitală regională din Ucraina pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie, a fost o altă umilință pentru armata sa, dar că Moscova continuă să reprezinte o amenințare, potrivit INTERFAX.

„Retragerea anunțată a Rusiei din Herson marchează un alt eșec strategic pentru ei”, a declarat sâmbătă ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, într-un comunicat.

„În februarie, Rusia nu a reușit să cucerească niciunul dintre obiectivele sale majore, cu excepția Hersonului. Acum, odată cu cedarea și a acestuia, oamenii obișnuiți din Rusia trebuie să se întrebe cu siguranţă „la ce a folosit totul?” , a declarat Wallace.

Potrivit Reuters, Wallace a declarat că armata rusă a suferit pierderi uriașe de vieți omenești în schimbul izolaționismului și umilinței internaționale, iar Ucraina va continua cu sprijinul Marii Britanii și al comunității internaționale.

„Și, deși retragerea este binevenită, nimeni nu va subestima amenințarea continuă reprezentată de Federația Rusă” , a conchis el.

UPDATE ORA 15.00

Armata ucraineană a respins atacurile rusești în apropiere de Masutivka și Orlyanka din regiunea Harkov; Novoselivske, Myasozharivka, Makiyivka și Bilohorivka din regiunea Luhansk și Soledar, Bakhmut, Krasnohorivka, Verkhnokamyanske, Pervomayske, Nevelske, Maryinka și Pavlivka din regiunea Donețk, – Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 14.00

Poliția de frontieră din Belarus a acuzat Ucraina că a plantat mine la granița dintre cele două țări(de partea ucraineană)

UPDATE ORA 13.00

Procurorul general al Ucrainei a declarat că trei cadavre găsite în timpul unei percheziții în regiunea Herson sunt investigate pentru a se stabili dacă au fost victime ale unor crime de război.

Soldații au găsit cadavrele într-o pivniță din Berislav, la nord de Herson, de-a lungul râului Dnipro, unde au descoperit că aveau craniile fracturate.

UPDATE ORA 12.00

Nu doar în Herson se sărbătoresc evenimentele de astăzi, ci și la Kiev, unde oamenii se adună pentru a marca revenirea orașului din sudul Ucrainei în mâinile ucrainenilor.

UPDATE ORA 11.00

În direcția Bakhmut, armata rusă a bombardat Andriyivka, Bakhmut, Bakhmutske, Verkhnokamyanske, Zalizne, Klischiyivka, Mayorsk, Opytne, Soledar și Yakovlivka din regiunea Donețk, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 10.00

Pentagonul a anunțat un nou pachet de apărare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Noul ajutor va include patru sisteme de apărare antiaeriană Avenger cu rază scurtă de acțiune, ceea ce reprezintă o premieră în cadrul pachetelor aprobate pentru războiul din Ucraina. Acesta va include, de asemenea, mai multe rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK, mai multe rachete antiaeriene Stinger, muniție HIMARS, rachete de artilerie ghidate cu precizie și Humvee-uri.

UPDATE ORA 09.00

Noile imagini din satelit ale Maxar, o companie de tehnologie spațială din Colorado, arată daune masive aduse podului Antonovskiy din Herson și altor structuri după retragerea rușilor de peste râul Dnipro.

Podul este principala cale de trecere peste râul Dnipro în apropierea orașului Herson.

UPDATE ORA 08.00

Atacurile rusești asupra instalațiilor electrice au un efect disproporționat asupra civililor din Ucraina, având un impact nediscriminatoriu asupra unor funcții critice precum asistența medicală și încălzirea, potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE ORA 07.00

Șapte persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești asupra unui bloc de cinci etaje din Nikolaev, care a avut loc vineri dimineață devreme. Echipajele serviciilor de urgență au lucrat pentru a încerca să găsească supraviețuitori.

UPDATE ORA 06.00

Cu toate acestea, au apărut rapoarte potrivit cărora unele trupe rusești au fost lăsate în Ucraina și s-au schimbat în haine civile. Unitatea de informații a Ministerului Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.

UPDATE ORA 05.00

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a negat că retragerea Rusiei din Herson a fost umilitoare pentru Kremlin, când a vorbit cu reporterii vineri dimineață. Peskov a declarat că nu există regrete în legătură cu anexarea orașului din sudul Ucrainei de către Rusia în cadrul unei ceremonii fastuoase la sfârșitul lunii septembrie.

UPDATE ORA 04.00

Peste 30.000 de militari ruși au fost retrași pe malul estic al râului Dnipro. Ministerul Apărării a declarat că evacuarea sa a fost finalizată vineri la ora 5 dimineața, ora Moscovei.

UPDATE ORA 03.00

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru BBC că forțele ucrainene controlează aproape în totalitate Herson.

UPDATE ORA 02.00

Un drapel ucrainean a fost arborat în Piața Svobody, în apropierea sediului administrației regionale, pentru prima dată de când orașul a căzut în mâinile Rusiei, la 2 martie. Un altul este arborat în fața sediului poliției naționale a orașului.

UPDATE ORA 01.00

Mulțimi bucuroase au fost văzute întâmpinând soldații în orașul Herson din sudul Ucrainei, după ce progresele înregistrate de forțele armate în ultimele zile au continuat. Forțele ucrainene au eliberat 41 de așezări pe măsură ce au avansat prin sud, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său de joi seara.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Autoritățile ucrainene încep munca grea de reconstrucție în teritoriile recent eliberate în contraofensiva lor din sud. Șeful administrației militare regionale din Mykolaiv, care se învecinează cu Herson, a vizitat vineri orășelul Snihurivka pentru a discuta despre restabilirea vieții în teritoriile eliberate din regiune”.

Lucrăm deja pentru a furniza comunităților eliberate electricitate și comunicații și pentru a restabili semnalul TV. Mâine ne așteptăm să reaprovizionăm depozitele cu ajutoare umanitare pentru populație”, a declarat liderul Vitalii Kim.

El a lăudat personalul spitalelor din oraș pentru că a lucrat în timpul ocupației rusești. De asemenea, el a îndemnat localnicii să se ferească de orice explozibil lăsat în urmă de ruși, scrie CNN.

În ciuda faptului că serviciile relevante au început deja să înlăture minele din teritoriile eliberate, îi avertizez pe locuitorii locali să fie atenți”, a adăugat Kim.