• Două rachete ar fi căzut în Polonia, lângă graniţa din Przewodow, lăsându-se cu doi morţi.
  • Rusia a atacat capitala ucraineană Kiev, avariind clădiri rezidențiale din apropierea centrului orașului. În ceea ce pare a fi un atac la nivel național, au fost raportate lovituri și în Mykolaiv, Cernihiv și Zaporizhzhia, printre alte locuri.
  • Administrația Biden a anunțat o serie de noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina – dar din toate acestea lipsea o piesă de armament pe care armata ucraineană o căuta de mult timp.
  • Potrivit a doi oficiali, SUA a analizat modificările care pot fi aduse dronei letale.
  • Un oficial american a confirmat că armata conduce eforturile de a studia ce modificări sunt posibile la drona, care este fabricată de General Atomics și denumită în armată MQ-1C.

UPDATE ORA 24:00

Oficialii din Estonia, Letonia și Lituania au anunțat că țările lor sunt solidare cu Polonia, după veștile privind căderea unor rachete pe teritoriul acestei țări, scrie The Guardian.

Oficialii din statele baltice au reacționat rapid după veștile privind căderea unor rachete pe teritoriul Poloniei.

Ultimele știri din Polonia sunt foarte îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia” , a anunțat, într-un mesaj pe Twitter, Ministerul de Externe din Estonia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Condoleanțe fraților noștri polonezi de arme. Regimul criminal rusesc a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO al Poloniei. Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă” , a scris ministrul leton al Apărării Artis Pabriks.

Președintele lituanian Gitanas Nausėda a postat și el pe Twitter un mesaj.

„Vești îngrijorătoare din Polonia în această seară despre cel puțin două explozii. Menținem un contact strâns cu prietenii noștri polonezi. Lituania este puternic solidară cu Polonia. Fiecare centimetru din teritoriul NATO trebuie apărat!” , a spus oficialul.

Presa poloneză a anunțat moartea a două persoane în orașul Przewodow în urma impactului a două posibile rachete rătăcite a căror sursă este neclară. Incidentul a fost anunțat la puțin timp după un atac masiv cu rachete executat de Rusia asupra Ucrainei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune extraordinară a Comitetului pentru Securitate Națională și Apărare, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter. Muller nu a dat detalii despre motivul ședinței „de criză” și a precizat că va oferi informații după reuniune.

Un oficial american a declarat pentru agenția de presă AP că două rachete rusești au lovit Polonia, dar Pentagonul nu a confirmat oficial informația. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că relatările presei poloneze și ale oficialilor cu privire la căderea unor rachete „rusești” în zona orașului Przewoduv reprezintă o provocare deliberată cu scopul de a escalada situația.


În urma atacului masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei, 10 milioane de oameni au rămas fără energie electrică, iar mai multe unități nucleare de la două centrale nucleare au fost oprite, a anunțat președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

În multe orașe și regiuni ale țării noastre, există din nou întreruperi de urgență. Aproximativ 10 milioane de ucraineni sunt fără electricitate. Mai ales, în regiunea Harkov, regiunea Jitomir, regiunea Kiev, regiunea Lvov. Alte câteva orașe au suspendat furnizarea de căldură. Probleme de comunicare și pe internet. În urma loviturilor, au fost oprite astăzi mai multe unități nucleare la două stații” , a subliniat Zelenki.

UPDATE ORA 23:00

Zelenski, după atacul cu rachete asupra Ucrainei: Rusia nu-și va atinge obiectivul

Rusia „nu îşi va atinge obiectivul” de distrugere a infrastructurilor energetice ucrainene, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski după numeroase lovituri cu rachete ruse asupra Ucrainei.

Ceea ce vrea duşmanul este clar. El nu îşi va atinge obiectivul. 85 de rachete au fost trase marţi de armata rusă, în principal asupra unor infrastructuri energetice” , a declarat Volodimir Zelenski într-o scurtă înregistrare video postată pe reţelele sociale.

Liderul de la Kiev a îndemnat populaţia civilă „să rămână în adăposturi o perioadă de timp” pentru că, potrivit lui, „este posibil să mai fie alte 20 de lovituri” ruse.

UPDATE

Atacurile lansate astăzi de ruşi (peste 100 de rachete au fost zburat din lansatoarele Kremlinului, susţin ucrainenii) au produs victime colaterale.

Două rachete ar fi căzut în Polonia, lângă graniţa din Przewodow, lăsându-se cu doi morţi.

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a Comitetului de Securitate Naţională.

Dintre cele 100 de rachete lansante astăzi de Moscova, 70 ar fi fost interceptate, potrivit informaţiilor oferite de Kiev.

UPDATE ORA 21:00

Regiunea Harkov a rămas fără curent electric până cel puțin miercuri, anunță oficialii ucraineni

Șeful administrației regionale de stat din Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat că întreaga regiune, inclusiv orașul Harkov, a rămas fără curent electric, în urma bombardamentelor rusești.

„Nu există lumină nici în orașul Harkov, nici în nicio așezare a regiunii. Analizăm de cât timp vom avea nevoie pentru restabilirea energiei electrice în regiune.

Cu siguranță nu va mai fi curent electric până mâine dimineață (n.r. – miercuri dimineață)” , a precizat Oleg Sinegubov.

UPDATE ORA 20:00

Liov a rămas fără apă potabilă și curent electric

80% din Liov a rămas fără curent electric, iar alimentarea cu apă caldă a fost suspendată în oraș, a spus primarul Andri Sadovi.

De asemenea, s-a raportat că operatorii de telefonie mobilă au limitat operarea unor servicii în Liov pentru a economisi energie electrică.


15 instalații energetice avariate în Ucraina, în urma bombardamentelor rusești

15 infrastructuri energetice din Ucraina au fost avariate ca urmare a atacurilor cu rachete ale ocupanților, a declarat șeful adjunct al biroului președintelui Kirilo Timosenko.

Potrivit oficialului ucrainean, din cauza bombardamentului, există o întrerupere de curent în Kiev, Vinniția, Volyn, Donețk, Dnipropetrovsk, Jytomyr, Kiev, Kirovohrad, Liov, Poltava, Rivne, Sumî, Ternopil, Harkov, Hmelnitski, Cherkasy, Cernăuți și Cernihiv.


Ucrainenii anunță că au distrus 73 din cele aproape 100 de rachete rusești

Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a anunțat, marți, că 73 din cele peste 90 de rachete de croazieră inamice au fost distruse, la fel ca cele 10 drone kamikaze lansate de agresor asupra Ucrainei.

„Avem rezultate bune în apărarea antiaeriană. Am doborât 73 de rachete de croazieră din cele peste 90 lansate. În plus, mai sunt 10 „martiri” (n.r. – drone iraniene) distruși”, a spus Yuri Ignat.

UPDATE ORA 19:00

Rusia a tras circa 100 de rachete asupra Ucrainei, dinspre mările Caspică şi Neagră 

Rusia a tras circa 100 de rachete asupra Ucrainei marţi, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, potrivit CNN.

,,Au fost trase circa o sute de rachete (…) dinspre Marea Caspică, regiunea (rusă) Rostov” şi de asemenea ,,din Marea Neagră” , a declarat Iuri Ignat în direct la televiziunea ucraineană, precizând că ,,în acest stadiu nu s-a înregistrat utilizarea de drone de atac”.

Primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Kliciko, a înregistrat cel puţin trei rachete ruse care au lovit clădiri rezidenţiale.

,,În cartierul Pecersk, într-unul dintre imobilele lovite de o rachetă, echipele de salvare au găsit trupul unei persoane decedate” , a deplâns Kliciko pe Telegram.

,,Operaţiunile de salvare şi de căutare sunt în curs”, a adăugat primarul Kievului.

UPDATE ORA 18:00

Atacul de astăzi cu rachete rusești asupra Ucrainei este poate cel mai masiv

Atacul de astăzi cu rachete rusești asupra Ucrainei a fost poate cel mai mare din război: potrivit presei ucrainene, citând atașatul de presă al Forțelor Aeriene Ucrainene, rușii au tras aproximativ 100 de rachete.

Au depășit data de 10 octombrie, când au fost trase 84 de rachete” , a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.

Pe 10 octombrie, Rusia a lansat o campanie de lovitură masivă pentru a distruge infrastructura energetică civilă a Ucrainei.

Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei Kyrylo Timoşenko a spus că majoritatea grevelor de astăzi au avut loc în centrul şi nordul Ucrainei.

Pe lângă rachetele doborâte de Kiev, ei raportează, în special, că au lovit o anumită instalație de infrastructură energetică din Kovel, un oraș din nord-vestul Ucrainei, în apropierea granițelor cu Belarus și Polonia.


Biroul președintelui Ucrainei: situația cu electricitatea ca urmare a loviturilor cu rachete este critică

Ca urmare a atacului masiv cu rachete de astăzi, a apărut o situație critică în sectorul energetic ucrainean – a anunțat Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei Kyrylo Timosenko.

Teroriștii ruși au lansat un alt atac planificat asupra infrastructurii energetice. Situația este critică” , scrie Timoșenko.

Potrivit acestuia, cele mai multe lovituri au avut loc în centrul și nordul Ucrainei.

Situația din capitală este extrem de dificilă, se introduc programe speciale de oprire de urgență. Ukrenergo este nevoit să înceapă întreruperi de urgență pentru a echilibra sistemul energetic și a evita defecțiunile echipamentelor” , a spus Timoșenko.

UPDATE Atac major rusesc

Autoritățile ucrainene au raportat marți lovituri aeriene rusești în întreaga țară, de la est la vest, inclusiv atacuri în Kiev care au lovit clădiri rezidențiale. Au fost semnalate în țară și atacuri asupra unor instalații energetice care au lăsat fără curent electric zone mari.

Avalanșa de lovituri a avut loc în timp ce în întreaga Ucraină au fost emise alerte de raid aerian. Atacurile vin după ce Ucraina a înregistrat unul dintre cele mai mari succese militare de până acum – recucerirea, săptămâna trecută, a orașului Kherson din sudul țării.

Pe măsură ce pierderile sale de pe câmpul de luptă cresc, Rusia a recurs în ultimele luni din ce în ce mai mult la atacarea rețelei electrice din Ucraina, sperând aparent să transforme apropierea iernii într-o armă, lăsând oamenii în frig și întuneric.

Printre regiunile în care oficialii au raportat lovituri se numără Lviv, Jîtomîr , Hmelnîțkîi și Rivne, în vest, și Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în nord-est. De asemenea, mai multe atacuri cu rachete au lovit Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui Zelenski, potrivit primarului acestuia, Oleksandr Vilkul.

UPDATE

Rusia a atacat capitala ucraineană Kiev, avariind clădiri rezidențiale din apropierea centrului orașului.

În ceea ce pare a fi un atac la nivel național, au fost raportate lovituri și în Mykolaiv, Cernihiv și Zaporizhzhia, printre alte locuri.

În Kiev, două clădiri rezidențiale din cartierul Pechersk au fost lovite, potrivit primarului Vitali Klitschko.

Liderii mondiali se află în prezent la o reuniune a G20 în Indonezia, unde au condamnat războiul împotriva Ucrainei.

Mai multe rachete rusești au fost doborâte cu succes la Kiev, iar echipele de salvare sunt la fața locului, a declarat Klitschko. O alertă de raid aerian este în vigoare.

UPDATE

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat profunda îngrijorare față de alegerea Rusiei de a-și continua războiul în Ucraina, a anunțat președinția franceză după o întâlnire între Macron și omologul său chinez Xi Jinping în marja summitului G20.

UPDATE ORA 14.00

Un oficial occidental a avertizat că luptele din Ucraina riscă să degenereze într-o încrâncenare pe tot parcursul anului 2023, după retragerea Rusiei de la Herson, în care niciuna dintre părți nu va reuși să obțină un progres militar.

Evaluarea sumbră – dacă se dovedește a fi corectă – ar favoriza în cele din urmă Rusia, deoarece aceasta ocupă o mare parte din teritoriul ucrainean și vine pe fondul avertismentelor privind lipsa de muniții de ambele părți și a iminentei veniri a iernii.

UPDATE ORA 13.00

Unii dintre aliații occidentali ai Ucrainei sunt îngrijorați de consecințele economice ale unui război prelungit. Ziarul italian La Republicca a relatat că unii aliați ai NATO au avut în vedere începerea discuțiilor după ce Ucraina a recucerit Herson. Vineri, Ucraina a anunțat că forțele rusești au fugit de pe malul drept al Hersonului, dar ocupă în continuare partea stângă.

În replică, președintele Zelenski și consilierii săi au exclus categoric discuțiile, spunând că mai întâi Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina și să fie restabilite granițele internaționale ale țării.

UPDATE ORA 12.00

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține un briefing de presă la summitul G20 de la Bali. Vă vom oferi citate mai complete în timp util, dar până acum a acuzat Occidentul că încearcă să politizeze mesajul comun tradițional de la sfârșitul summitului prin menționarea Ucrainei.

UPDATE ORA 11.00

Reuniunile bilaterale continuă în cadrul summitului G20 de la Bali. Reuters relatează că ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a postat o fotografie cu cei doi, așezați la o masă în Bali, cu steagurile Rusiei și ONU, dar ministerul nu a oferit detalii despre ce au discutat cei doi.

UPDATE ORA 10.00

Germania va înființa un centru de întreținere în Slovacia pentru a întreține și repara armele pe care le-a livrat Ucrainei, a declarat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.

UPDATE ORA 09.00

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marți că lucrează pentru a afla detalii despre moartea studentului zambian aflat pe linia frontului din Ucraina, relatează Reuters, citând agenția de presă Tass.

Luni, Zambia a cerut Rusiei să explice cum a ajuns unul dintre cetățenii săi, care ispășea o pedeapsă cu închisoarea la Moscova, pe câmpul de luptă din Ucraina.

UPDATE ORA 08.00

Președintele american, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, au reiterat acordul lor că un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată”, a declarat Casa Albă. Textul citit de Beijing în urma întâlnirii mult așteptate de la Bali a fost ușor diferit și nu a menționat faptul că cei doi au convenit să se opună amenințării Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 07.00

Zelenski a salutat declarațiile din partea SUA și a Chinei. Aceasta este o grupare de state cu greutate. Și astăzi, în ajunul summitului, au fost deja făcute declarații cu greutate”, a declarat el în discursul său video de luni seară.

UPDATE ORA 06.00

Un fost deținut al închisorii ruse, care a dezertat în Ucraina după ce a fost recrutat de grupul militar privat Wagner, legat de Kremlin, ar fi fost executat și lovit în mod repetat cu un baros. Imaginile cu uciderea sumară a lui Evgheni Nuzhin au fost postate în weekend de canalul Telegram Grey Zone, legat de Wagner.

UPDATE ORA 05.00

Până în prezent, UE și statele sale membre au furnizat Ucrainei arme și echipamente militare în valoare totală de cel puțin 8 miliarde de euro, potrivit lui Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului comunitar.

UPDATE ORA 04.00

Directorul CIA, Bill Burns, s-a întâlnit luni în Turcia cu omologul său rus pentru a discuta despre consecințele utilizării armelor nucleare de către Rusia, în cadrul unei întâlniri rare la nivel înalt, au declarat oficiali americani.

Întâlnirea de la Ankara cu șeful serviciului rus de informații externe SVR, Serghei Narîșkin, a avut loc după ce s-a speculat că unele personalități americane de rang înalt ar dori ca Ucraina să intre în negocieri cu Kremlinul pentru a pune capăt războiului.

UPDATE ORA 03.00

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a cerut ca Rusia să acorde despăgubiri Ucrainei și să fie trasă la răspundere pentru comportamentul său. Adunarea a votat luni pentru aprobarea unei rezoluții, susținută de 94 din cei 193 de membri ai Adunării.

UPDATE ORA 02.00

Potrivit presei ruse, armata ucraineană a intrat în orașul Herois’ke, în peninsula Kinburn din sudul regiunii Herson, după o operațiune amfibie, în timp ce lupte grele continuă în întreaga regiune.

UPDATE ORA 01.00

SUA consideră că trupele rusești au efectuat o retragere relativ ordonată din orașul Herson, a declarat luni un oficial militar american de rang înalt, în contrast cu unele dintre cele mai haotice retrageri din țară.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pe măsură ce forțele rusești s-au retras în sudul Ucrainei, administrația Biden a anunțat o serie de noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina – dar din toate acestea lipsea o piesă de armament pe care armata ucraineană o căuta de mult timp: drona multifuncțională Gray Eagle, înarmată cu rachete Hellfire.

Potrivit a doi oficiali, SUA a analizat modificările care pot fi aduse dronei letale. Modificări care ar face ca potențialul de a pierde oricare dintre ele – cu tehnologia lor inteligentă la bord – să fie mai puțin periculos și ar putea crește probabilitatea ca Ucraina să le obțină.

Există modificări și schimbări tehnice specifice și de înaltă tehnologie care pot fi făcute la acestea și care ar putea face posibil acest lucru pe termen scurt”, a declarat un oficial din Congres. Dar aceste lucruri necesită timp și sunt destul de complexe”.

Un oficial american a confirmat că armata conduce eforturile de a studia ce modificări sunt posibile la drona, care este fabricată de General Atomics și denumită în armată MQ-1C.

Când vorbim de drone, aceasta este cât se poate de bună”, a declarat Seth Jones, directorul Programului de Securitate Internațională de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. Acestea sunt drone cu adevărat sofisticate”.

Cu toate acestea, fără nici o modificare, Gray Eagle, care poate transporta patru rachete Hellfire și poate zbura la 25.000 metri timp de aproape 30 de ore, probabil că nu se va regăsi pe viitoarele liste de ajutoare militare alocate Ucrainei.