• Polonia a anunţat oficial miercuri dimineaţă că o rachetă de fabricaţie rusească a căzut în partea de est a ţării.
  • Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a aterizat în țara sa și a ucis două persoane pare a fi un accident nefericit”.
  • Este foarte probabil ca racheta, de fabricație rusească, să fi fost folosită de apărarea antiaeriană ucraineană, a adăugat el.
  • Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil” ca o rachetă care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia, dar a promis sprijin pentru ancheta privind rachetă pe care polonezii au numit-o de fabricaţie rusească”, relatează AP.
  • Oficial SUA: Ucraina confirmă activităţi antibalistice în apropierea locului incidentului din Polonia.

UPDATE 23.00

Țările NATO nu au niciun indiciu că racheta care a căzut pe teritoriul polonez ar fi putut fi lansată de trupele rusești, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat postului de radio BBC. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat postului de televiziune BBC.

UPDATE 22.00

Zelenski cere sa ia parte la ancheta polonezo-americana din Polonia

Astăzi a fost o zi lungă și grea. Iar acum, seara, se pare deja că evenimentele de dimineață au avut loc cel puțin ieri sau alaltăieri. Și ziua nu s-a terminat încă. Există încă o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema noului val de teroare a rachetelor rusești. Urmărim declarațiile, lucrăm cu partenerii, protejăm interesele ucrainene.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Desigur, una dintre principalele probleme ale Consiliului de Securitate este situația din Polonia: clarificarea tuturor circumstanțelor în care agresiunea rusă a trecut granița poloneză. Poziția ucraineană este foarte transparentă: dorim să stabilim toate detaliile, toate faptele. De aceea, avem nevoie ca experții noștri să se alăture activității anchetei internaționale și să aibă acces la toate datele disponibile pentru partenerii noștri și la locul exploziei.

Toate informațiile noastre sunt disponibile publicului. Le-am furnizat partenerilor noștri încă din acea noapte – din primele ore în care lumea a început să afle ce s-a întâmplat. Seara, am vorbit cu președintele Duda și i-am transmis condoleanțe. Agresiunea rusă a provocat moartea a doi cetățeni polonezi. Vreau să păstrăm un minut de reculegere în memoria tuturor celor ale căror vieți au fost curmate de acest război rusesc.

UPDATE 21.00

Șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley a încercat să vorbească marți cu omologul rus, dar încercările au fost fără succes”
Șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, a încercat să vorbească cu omologul său rus, generalul Valery Gerasimov, marți, în urma rachetei care a căzut în Polonia, dar încercările nu au avut succes, a declarat Milley în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, miercuri.

Milley a vorbit cu omologul său ucrainean, cu omologul său polonez și cu alți șefi ai apărării din Europa după explozia de ieri din Polonia, a spus el.

Personalul meu nu a reușit să mă pună în legătură cu generalul Gerasimov”, a spus Milley. Am vorbit cu omologul meu ucrainean, generalul [Valerii] Zaluzhny – de fapt, am vorbit cu el de mai multe ori -, de asemenea cu omologul polonez și cu alți câțiva (șefi ai apărării) din Europa”, a adăugat el.

UPDATE 20.00

Ungaria consideră iresponsabile afirmațiile lui Zelenski privind rachetele din Polonia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri reporterilor că a primit semnale de la partenerii occidentali ai Kievului că Putin dorește discuții directe. Zelenski a adăugat că a propus o formă publică de negocieri.

Am primit semnale – că Putin vrea discuții directe. […] Am propus o formă publică pentru că Rusia poartă război public”, a spus Zelenski.

UPDATE 19.00

Zelenski: Nu am nici o îndoială că nu a fost vorba de racheta noastră sau de lovitura noastră de rachetă. Trebuie să facem parte din anchetă. Vreau să fim corecți și, dacă a fost vorba de utilizarea apărării noastre aeriene, vreau să am aceste dovezi”.

UPDATE 18.30

Suedia a anunțat imediat o creștere de patru ori a ajutorului militar acordat Ucrainei
Noul guvern al Suediei a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar de 3 miliarde SEK (287 milioane de dolari) pentru Ucraina și un alt pachet de ajutor umanitar de 720 de milioane de coroane (69 de milioane de dolari). Potrivit agențiilor mondiale, ministrul suedez al apărării, Pal Junson, a spus că noul pachet va include, în special, sisteme de apărare aeriană și muniție din depozitele armatei suedeze.

„Acest pachet de ajutor militar este mai mare decât toate cele opt anterioare împreună”, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson la o conferință de presă, adăugând că Suedia a decis să transfere armele în Ucraina „exact pe lista de priorități” a ucrainenilor înșiși.

Guvernul social-democrat anterior al Suediei a oferit Ucrainei mai multe pachete de ajutor militar în valoare totală de peste un miliard de coroane, iar aceste pachete includ, printre altele, sisteme antitanc, muniție, căști și veste antiglonț. După alegerile din septembrie, acest guvern a fost înlocuit de o coaliție de partide de centru-dreapta și de dreapta conduse de liderul Partidului Moderat Kristerson.

Reuters notează că noul pachet nu include obuzierele autopropulsate Archer suedeze-norvegiene de înaltă tehnologie pe care le-a cerut Ucraina – însă ministrul Apărării Yunson nu a exclus ca acestea să fie incluse în pachetele viitoare.

UPDATE 18.00

NATO va acorda mai multă atenție apărării aeriene după ce o rachetă care a ucis două persoane a căzut marți în Polonia, a declarat ambasadorul Lituaniei la Alianța Devidas Matulionis. El a subliniat că nu există indicii că acesta ar fi fost un atac deliberat, dar responsabilitatea războiului din Ucraina și a tuturor consecințelor acestuia revine Rusiei.

UPDATE 17.20

Oficial american: Armata ucraineană spune SUA și aliaților că a încercat să intercepteze o rachetă în apropiere de locul loviturii din Polonia
Armata ucraineană le-a spus SUA și aliaților că a încercat să intercepteze o rachetă rusă în perioada și în apropierea locului unde a avut loc atacul cu rachete din Polonia, a declarat un oficial american pentru CNN. Nu este clar că această rachetă de apărare aeriană este aceeași rachetă care a lovit Polonia, dar aceste informații au informat o evaluare în curs de desfășurare a atacului din partea SUA.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a făcut referire la CNN la comentariile președintelui american Joe Biden de aseară: Este puțin probabil, având în vedere traiectoria, ca aceasta să fi fost lansată din Rusia. Dar vom vedea. Vom vedea”.

UPDATE 17:00 Oficial SUA: Ucraina confirmă activităţi antibalistice în apropierea locului incidentului din Polonia

Un oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că armata ucraineană a transmis Statelor Unite şi altor naţiuni aliate că a încercat să intercepteze o rachetă rusă în intervalul şi în apropierea zonei din sud-estul Poloniei unde s-a produs incidentul.

Deocamdată, nu s-a stabilit cu certitudine dacă vreuna dintre rachetele lansate de sistemele antibalistice ucrainene a căzut în Polonia. Însă armata ucraineană a transmis aceste informaţii pentru a ajuta autorităţile militare americane care evaluează cazul.

UPDATE ORA 16.00

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că explozia produsă ieri în Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost probabil cauzată de doborârea unei rachete rusești fără nici o intenție de ambele părți”.

„Materialele colectate de serviciile noastre și furnizate de aliații noștri indică cel mai probabil că explozia de la Przewodów, în estul Poloniei, a fost cauzată de doborârea și distrugerea unei rachete rusești”, a declarat el.

UPDATE ORA 15.00

Oficialii ucraineni nu iau în considerare evacuarea orașelor după valul de lovituri cu rachete rusești de ieri asupra infrastructurii energetice care a lăsat milioane de oameni fără energie electrică, a declarat un oficial de rang înalt.

Vorbind la televiziunea ucraineană, Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui, a declarat că autoritățile s-au concentrat în schimb pe stabilizarea rețelei electrice a țării și că au făcut progrese semnificative.


Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că nu va specula cu privire la originea rachetei care a lovit ieri Polonia.

Wallace a declarat reporterilor: Cu toții încercăm să stabilim faptele, comunitatea internațională lucrează împreună. Cred că prim-ministrul polonez a fost destul de clar că vom progresa după ce vom ști exact ce s-a întâmplat. Ceea ce este evident este că rachetele zburau ieri, deoarece Rusia a tras peste 80 de rachete în Ucraina, lovind locații civile, ucigând în mod inevitabil civili nevinovați. Acest lucru se datorează agresiunii directe a Rusiei asupra acestui stat”.

UPDATE ORA 14.00

Ministerul rus de Externe a declarat că a interzis intrarea în țară a peste 50 de politicieni irlandezi, inclusiv a premierului Micheal Martin, din cauza sancțiunilor occidentale privind Ucraina.

Printre cei incluși pe listă se numără vicepremierul irlandez Leo Varadkar și ministrul irlandez de externe, justiție și finanțe.

UPDATE ORA 13.00

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că G20 nu a dorit nici război în Ucraina, nici șantaj nuclear și că reuniunea a evidențiat o mare convergență pentru a împinge Rusia să de-escaladeze (… ). Rusia trebuie să se întoarcă la masa negocierilor”.

China poate juca un rol de mediere mai mare alături de noi în lunile următoare”, a spus el, adăugând că a discutat cu președintele chinez Xi Jinping despre principiul” unei vizite în China la începutul anului 2023.

UPDATE ORA 12.00

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a aterizat în țara sa și a ucis două persoane pare a fi un accident nefericit”.

Este foarte probabil ca racheta, de fabricație rusească, să fi fost folosită de apărarea antiaeriană ucraineană, a adăugat el. Nu există motive pentru a crede că incidentul cu racheta a fost un atac intenționat, a spus Duda, sau că racheta a fost lansată de partea rusă.

UPDATE ORA 11.00

Războiul din Ucraina a fost cel mai dezbătut articol al unei declarații a liderilor G20 reuniți la un summit în această săptămână, a declarat miercuri președintele indonezian, îndemnând totodată toate părțile să nu escaladeze și mai mult tensiunile.

Joko Widodo, președintele Indoneziei, țara gazdă din acest an, a declarat că exploziile de rachete de marți din Polonia sunt regretabile. Reuters relatează că Widodo a adăugat că războiul a provocat devastare și suferințe umane uriașe și a cântărit asupra redresării economice globale.

UPDATE ORA 10.00

Papa Francisc a condamnat miercuri ultimul val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei și a făcut apel la încetarea focului pentru a evita riscul unei escaladări a conflictului.

Potrivit Reuters, acesta a vorbit în cadrul audienței sale generale din Piața Sfântul Petru de la Vatican.

UPDATE ORA 09.00

Sunak: Războiul lui Putin continuă să devasteze economia globală”, lumea ar trebui să aștepte o anchetă privind atacul cu rachete din Polonia.

Premierul britanic a acuzat războiul crud și necruțător” al lui Vladimir Putin că destabilizează economia mondială, cerând totodată aliaților din NATO să aștepte rezultatele unei anchete complete asupra circumstanțelor care au stat la baza rachetelor căzute ieri în Polonia”.

Sunak a subliniat că războiul din Ucraina a afectat pe toată lumea prin impactul său economic, spunând: Ar trebui să fim cu toții clari, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta este realitatea crudă și implacabilă a războiului lui Putin. Atâta timp cât continuă, reprezintă o amenințare la adresa securității noastre și a aliaților noștri. Și, atâta timp cât va continua, va continua să devasteze economia globală.”

UPDATE ORA 08.00

Președintele SUA, Joe Biden, și omologul său britanic, Rishi Sunak, au vorbit pentru a-și reafirma angajamentul față de Ucraina.

Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât Rusia își continuă agresiunea”, i-ar fi spus Biden lui Sunak, potrivit unui raport al presei de la Casa Albă. Mă bucur că suntem pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește susținerea Ucrainei”, a adăugat el.

UPDATE ORA 07.00

Un oficial american sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost lansată de forțele ucrainene împotriva unei rachete rusești care se apropia – AP.

Agenția de știri Associated Press relatează că primele constatări sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia, citând oficiali americani.

UPDATE ORA 06.00

Directorul CIA, Bill Burns, se află în capitala ucraineană pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și cu omologii săi din serviciile de informații, potrivit unui oficial american.

Burns se afla în siguranță în ambasada SUA în timpul atacurilor cu rachete rusești la Kiev.

Călătoria sa vine în urma unei întâlniri de luni în Turcia cu omologul său din serviciile de informații rusești, Serghei Narîșkin – și este a doua oară cunoscută în mai puțin de o lună când directorul CIA vizitează Kievul.

UPDATE ORA 05.00

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că ia în serios negațiile Rusiei privind implicarea în atac, adăugând că este posibil să fie vorba de o eroare tehnică.

Luând cuvântul la summitul G20 din Bali, el a declarat: M-am întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz. Există impresia generală că această rachetă nu este de fabricație rusă și această declarație deschide calea către anumite fapte, astfel încât nu ar trebui să insistăm că această rachetă a fost lansată din Rusia. Aceasta ar fi o provocare”.

UPDATE ORA 04.00

Liderii NATO și G7 condamnă atacurile barbare cu rachete ale Rusiei

Liderii NATO și G7 au condamnat atacurile barbare cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei, într-o declarație făcută în urma reuniunii de urgență care a avut loc anterior cu membrii în Bali.

UPDATE ORA 03.00

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre evaluările privind exploziile din Polonia, a anunțat miercuri Departamentul de Stat într-un comunicat.

El s-a angajat să rămână în strânsă coordonare și a afirmat că Statele Unite vor continua să lucreze îndeaproape cu aliații și partenerii pentru a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra.

UPDATE ORA 02.00

Franța îndeamnă la prudență, spunând că tipul de rachetă ar putea să nu-și identifice originea

Franța a îndemnat la cea mai mare prudență în ceea ce privește orice evaluare a originii rachetei care a căzut pe teritoriul Poloniei, membră a NATO, avertizând că multe țări au același tip de arme, astfel încât identificarea tipului de rachetă nu va identifica neapărat cine se află în spatele ei.

UPDATE ORA 01.00

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că a vorbit cu președintele polonez Andrzej Duda și că și-a exprimat condoleanțele față de acesta și față de cetățenii săi după exploziile din apropierea graniței Poloniei cu Ucraina.

UPDATE

Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că este „puţin probabil” ca o rachetă care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia, dar a promis sprijin pentru ancheta privind rachetă pe care polonezii au numit-o „de fabricaţie rusească”, relatează AP.

Biden a vorbit după ce a convocat miercuri dimineaţă, în Indonezia, o reuniune „de urgenţă” a liderilor G7 şi NATO pentru consultări privind atacul care a ucis două persoane în partea de est a Poloniei, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru”, a declarat Biden reporterilor când a fost întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. „Este puţin probabil, luând în considerare liniile traiectoriei, că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea”.

Nu a fost imediat clar dacă Biden sugera că racheta nu ar fi fost deloc lansată de Rusia sau dacă acesta nu a fost lansată de pe teritoriul acestui stat. Ucraina încă mai păstrează stocuri de armament de producţie ex-sovietică şi rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300.

Preşedintele american, care a fost trezit peste noapte de personal ca urmare a incidentului grav din Polonia, în timp ce se afla în Indonezia pentru summitul G20, l-a sunat miercuri dimineaţă pe preşedintele polonez Andrzej Duda pentru a-şi exprima „profundele condoleanţe” pentru pierderea de vieţi omeneşti. Biden a promis pe Twitter „sprijinul deplin al SUA pentru ancheta poloneză şi asistenţă în cadrul acesteia” şi „a reafirmat angajamentul de fier al Statelor Unite faţă de NATO”.

UPDATE

Polonia a anunţat oficial miercuri dimineaţă că o rachetă de fabricaţie rusească a căzut în partea de est a ţării, ucigând două persoane într-o explozie care a marcat primul moment de la invazia Ucrainei când arme ruseşti au căzut într-o ţară NATO.

Polonia a anunţat oficial miercuri dimineaţă că o rachetă de fabricaţie rusească a căzut în partea de est a ţării, ucigând două persoane într-o explozie care a marcat primul moment de la invazia Ucrainei când arme ruseşti au căzut într-o ţară NATO.

Preşedintele ucrainean Zelenski a denunţat lovitura ca fiind „o escaladare foarte semnificativă” a războiului.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că guvernul investighează şi îşi sporeşte gradul de pregătire militară.

O declaraţie a Ministerului polonez de Externe a identificat racheta ca fiind fabricată în Rusia. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune de urgenţă a trimişilor alianţei pentru a discuta despre evenimentele din apropierea graniţei ucrainene din Polonia.

Declaraţia Poloniei nu a abordat circumstanţele atacului, inclusiv dacă ar fi putut fi vorba de o eroare de ţintire sau dacă racheta ar fi putut fi deviată de la curs de către apărarea antirachetă ucraineană.

„Toţi aliaţii cu care m-am consultat m-au asigurat de sprijinul lor, respectând inclusiv art 5 din Tratatul NATO. Ambasadorul nostru va participa mâine la Consiliu şi va solicita activarea articolului 4 din Tratatul NATO. NATO este în alertă. Am întărit pregătirea forţelor armate poloneze, inclusiv a apărării aeriene. Avioanele noastre vor fi sprijinite de avioane ale aliaţilor. Acţionăm calm şi prudent. Investigaţiile sunt în curs”, a declarat preşedintele Poloniei.

Statele Baltice

Oficialii din Estonia, Letonia și Lituania au anunțat că țările lor sunt solidare cu Polonia, după veștile privind căderea unor rachete pe teritoriul acestei țări, scrie The Guardian.

Oficialii din statele baltice au reacționat rapid după veștile privind căderea unor rachete pe teritoriul Poloniei.

Ultimele știri din Polonia sunt foarte îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia” , a anunțat, într-un mesaj pe Twitter, Ministerul de Externe din Estonia.

Condoleanțe fraților noștri polonezi de arme. Regimul criminal rusesc a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO al Poloniei. Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă” , a scris ministrul leton al Apărării Artis Pabriks.

Președintele lituanian Gitanas Nausėda a postat și el pe Twitter un mesaj.

Vești îngrijorătoare din Polonia în această seară despre cel puțin două explozii. Menținem un contact strâns cu prietenii noștri polonezi. Lituania este puternic solidară cu Polonia. Fiecare centimetru din teritoriul NATO trebuie apărat!” , a spus oficialul.

Presa poloneză a anunțat moartea a două persoane în orașul Przewodow în urma impactului a două posibile rachete rătăcite a căror sursă este neclară. Incidentul a fost anunțat la puțin timp după un atac masiv cu rachete executat de Rusia asupra Ucrainei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune extraordinară a Comitetului pentru Securitate Națională și Apărare, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter. Muller nu a dat detalii despre motivul ședinței „de criză” și a precizat că va oferi informații după reuniune.

Un oficial american a declarat pentru agenția de presă AP că două rachete rusești au lovit Polonia, dar Pentagonul nu a confirmat oficial informația. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că relatările presei poloneze și ale oficialilor cu privire la căderea unor rachete „rusești” în zona orașului Przewoduv reprezintă o provocare deliberată cu scopul de a escalada situația.