• Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că a avut o convorbire urgentă” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Macron a declarat luni reporterilor că o „amenințare” planează încă asupra centralei.
  • Șeful agenției ruse pentru energie nucleară Rosatom, Alexey Likhachev, a declarat luni că centrala este în pericol de accident nuclear”.

UPDATE ORA 24:00

Zelenski le-a cerut primarilor din Franţa să ajute Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marţi primarilor din Franţa să furnizeze Ucrainei ajutoare pentru a împiedica Rusia să se folosească de frigul din această iarnă ”ca de o armă de distrugere în masă”.

,,Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă”, a spus Zelenski, într-un mesaj difuzat la Congresul Asociaţiei Primarilor din Franţa (AMF), la Paris, potrivit Time News.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

,,Pentru a supravieţui acestei ierni şi a nu permite Rusiei să transforme frigul în instrument al terorii şi supunerii, avem nevoie de multe lucruri”, a afirmat Zelenski. El a enumerat ”generatoare de diverse capacităţi” , ,,ajutor de deminare (şi) material pentru pompieri, salvatori şi medici” .

,,Vă cer să fiţi concreţi în ajutor şi să ne susţineţi oraşele şi comunităţile împotriva terorismului” , a subliniat el.

UPDATE ORA 23:00

Ministrul de externe al Ucrainei îndemnă țările UE să aprobe un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba insistă asupra adoptării unui nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

„Îi invit pe colegii mei din UE” să „respingă orice îndoială” și orice „oboseală” și să „finalizeze cât mai repede cel de-al nouălea pachet de sancțiuni care este așteptat de mult timp” , a declarat el într-o conferință de presă online, ministrul de externe al Ucrainei Kuleba, potrivit Ukrinform.

Kuleba a spus că Ucraina insistă, de asemenea, asupra necesității unui embargo energetic total, a unei prelungiri a embargoului petrolier pe ramura nordică a conductei Drujba și a unei interdicții asupra importurilor de gaz lichefiat din Rusia. În plus, Ucraina solicită sancțiuni împotriva Rosatom și suspendarea drepturilor Rusiei în cadrul AIEA.

În timp ce Moscova bombardează de săptămâni în şir infrastructurile energetice ale ţării, aruncând în întuneric milioane de ucraineni, Kuleba a cerut din nou ţărilor occidentale să-şi sporească livrările de arme, în special sisteme de apărare antiaeriană.  

UPDATE ORA 22:00

UE va acorda un ajutor financiar suplimentar de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană va acorda un ajutor financiar suplimentar de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina, a anunțat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană intenționează să ajute Ucraina cu un pachet de sprijin de 18 miliarde de euro în 2023, cu fonduri plătite în mod regulat, pentru reparații urgente și redresare, a declarat ea într-un mesaj pe Twitter. „Vom continua să sprijinim [Ucraina] atât timp cât va fi nevoie”, a scris președinta Comisiei Europene.

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmâgal a mulțumit UE pentru asistență, descriind demersul ca fiind „un alt pas de solidaritate”.

UPDATE ORA 21:00

Banca Mondială acordă un nou ajutor de 4,5 milioane de dolari Ucrainei

Banca Mondială va acorda un ajutor suplimentar de 4,5 milioane de dolari Ucrainei pentru a o ajuta să „susțină serviciile esențiale și funcțiile guvernamentale de bază la nivel național și regional”, potrivit CNN.

Banii, oferiți de SUA, vor ajuta la „plata salariilor pentru lucrătorii din spitale, angajații guvernamentali și școlari, pensii pentru persoanele în vârstă, salarii pentru funcționarii publici și programe sociale pentru persoanele vulnerabile” , a precizat Banca Mondială.

„Pe fondul războiului în curs de desfășurare și al distrugerii tot mai intense a infrastructurii, angajamentul nostru de a oferi asistență urgentă poporului ucrainean este mai puternic ca niciodată”, a declarat președintele Băncii Mondiale David Malpass.

„Acest grant suplimentar generos din partea Statelor Unite vine într-un moment critic, în condițiile în care țara se confruntă cu întreruperi grave ale aprovizionării cu energie și cu o vreme mai rece. Grupul Băncii Mondiale va continua să mobilizeze toate resursele disponibile pentru a ajuta Guvernul Ucrainei să răspundă nevoilor vitale ale cetățenilor săi” , a adăugat Malpass.

Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, a spus că fondurile vor ajuta Ucraina „să facă față nevoilor urgente în timpul iernii” .

UPDATE ORA 20:00

Guvernatorul Sevastopolului: Are loc un atac cu drone

Mihail Razvozhayev, guvernatorul Sevastopolului, instalat de Kremlin, a anunţat că are loc un atac cu drone.

„Forțele noastre de apărare aeriană lucrează chiar acum” , a precizat acesta, pe Telegram, potrivit The Guardian.

Două drone „au fost deja doborâte” , a adăugat el. Nicio infrastructură civilă nu a fost avariată, a precizat acesta, îndemnând populația să rămână calmă.

Sevastopol este cartierul general al flotei rusești din Marea Neagră. În octombrie, Rusia a acuzat Ucraina pentru un atac asupra portului cu ajutorul unor drone aeriene și maritime.

UPDATE ORA 19:00

Japonia va furniza Ucrainei generatoare şi lanterne solare

Guvernul japonez a anunțat că va furniza Ucrainei generatoare și lanterne solare ca ajutor de urgență în valoare de 2,57 milioane de dolari, potrivit INTERFAX.

Guvernul nipon anunţă că ajutorul are o importanţă semnificativă ca sprijin pentru pentru cei care nu pot folosi instalaţiile de încălzire şi echipamentele de iluminat din cauza întreruperii de electricitate.

Japonia va continua să „susțină și să fie alături” de poporul ucrainean „care se confruntă cu greutăți”, a mai transmis guvernul nipon, într-un comunicat.

UPDATE ORA 18:00

Rușii continuă să lanseze atacuri asupra Hersonului

Încă o persoană a fost ucisă în urma atacurilor trupelor ruse asupra orașului Herson, anunţă Halyna Luhova, șefa administrației militare a orașului Herson, într-un comentariu pentru Suspilne, radiodifuzorul public din Ucraina, potrivit Ukrainska Pravda.

„S-a întâmplat la ora 12:01. Un proiectil a lovit o conductă principală de gaz. Din păcate, o persoană a fost ucisă. Orașul este încă sub atac” , a spus Luhova.

Potrivit radiodifuzorului public din Ucraina, până la ora 15:00, în oraș au avut loc peste 10 explozii. Halyna Luhova a mai spus că există informații că armata rusă a lovit 11 instalații din oraș.

UPDATE ORA 17:00

Guvernul japonez a anunțat că va furniza Ucrainei generatoare și lanterne solare ca ajutor de urgență în valoare de 2,57 milioane de dolari.

„Pana de curent pe scară largă a avut loc în diferite zone din Ucraina, cauzată de distrugerea unei mari părți a instalațiilor de infrastructură energetică. În timp ce vremea se răcește în Ucraina, ajutorul are o importanță semnificativă ca sprijin pentru cei care nu pot folosi instalațiile de încălzire și echipamentele de iluminat din cauza penei de curent” , se arată în declarație.

Japonia va continua să „susțină și să fie alături” de poporul ucrainean „care se confruntă cu greutăți”, mai transmit autoritățile.

UPDATE ORA 16:00

Vladimir Putin se va întâlni cu mamele soldaților rezerviști

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni în această săptămână cu mamele soldaților rezerviști chemați să lupte în Ucraina, a anunțat Kremlinul, potrivit CNN.

Întâlnirea vine pe fondul plângerilor continue privind problemele legate de mobilizare. „Într-adevăr, o astfel de întâlnire este planificată, putem confirma” , a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Președintele organizează adesea astfel de întâlniri, nu toate sunt publice.

În orice caz, președintele primește informații de primă mână despre starea reală a lucrurilor”. Peskov nu a precizat data exactă la care Putin se va întâlni cu mamele soldaţilor rezervişti.

Potrivit preşedintelui Putin, 50.000 dintre soldații recrutați recent se află acum în Ucraina.

Soldații, familiile lor și bloggerii militari ruși au raportat dificultăți logistice, cum ar fi uniforme insuficiente, hrană proastă și lipsa de provizii medicale.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a-i cere scuze după ce premierul său, Viktor Orbán, a apărut în public purtând o eșarfă care înfățișează unele teritorii ucrainene ca făcând parte din Ungaria, a anunțat Ministerul de Externe.

UPDATE ORA 14.00

Șeful operatorului rețelei naționale de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, a descris drept colosale pagubele provocate de atacurile cu rachete rusești asupra instalațiilor ucrainene de producere a energiei electrice.

Volodymyr Kudrytskyi, directorul executiv al Ukrenergo, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că practic nicio stație termică sau hidroelectrică nu a fost lăsată nevătămată de atacurile rusești, a spus el.

UPDATE ORA 13.00

Refugiații ucraineni din Marea Britanie întâmpină dificultăți în a avea acces la locuințe private închiriate, deoarece nu reușesc să obțină garanți sau referințe, a dezvăluit Oficiul Național de Statistică.

ONS a intervievat aproape 3.000 de ucraineni care au fugit de invazia Rusiei în țara lor pentru a locui în Regatul Unit în cadrul a două sisteme de vize. Evaluarea a analizat opiniile și experiențele celor care au sosit în Regatul Unit în cadrul programelor de sponsorizare familială și case pentru Ucraina.

UPDATE ORA 12.00

Rusia reiterează că nu vrea să răstoarne guvernul Ucrainei

Rusia a reiterat că nu urmărește o schimbare a guvernului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că țara sa nu intenționează ca această operațiune specială să schimbe guvernul din Ucraina, relatează Sky News.

UPDATE ORA 11.00

Rușii au ucis, torturat și răpit ucraineni într-un model sistematic care ar putea implica înalți oficiali în crime de război, a declarat luni ambasadorul Departamentului de Stat al SUA pentru justiție penală globală.

Există tot mai multe dovezi că invazia Rusiei în Ucraina a fost însoțită de crime de război sistemice comise în fiecare regiune în care au fost desfășurate forțele rusești, a declarat ambasadorul general Beth Van Schaack.

UPDATE ORA 10.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va putea în curând să adauge Noua Zeelandă pe lista parlamentelor în fața cărora s-a adresat, după ce Wellington a acceptat o cerere în acest sens.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că guvernul a fost de acord cu cererea ambasadei ucrainene cu sediul la Canberra, care deservește ambele țări.

UPDATE ORA 09.00

Mai multe despre criza energetică de iarnă din Ucraina: guvernul ucrainean a oferit locuitorilor din orașul Herson, recent eliberat, care a rămas în mare parte fără electricitate și apă curentă, evacuări gratuite către regiuni cu o infrastructură mai bună, precum și cazare gratuită.

UPDATE ORA 08.00

Președintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni în zilele următoare cu mamele soldaților în mijlocul luptelor violente din Ucraina, a anunțat ziarul Vedomosti, citând trei surse neidentificate din cadrul administrației prezidențiale.

Rusia sărbătorește Ziua Mamei pe 27 noiembrie. Kremlinul nu a anunțat oficial nicio întâlnire a lui Putin cu mamele soldaților.

UPDATE ORA 07.00

Forțele ruse au lansat duminică aproape 400 de lovituri în estul Ucrainei, în cadrul unei campanii de tiruri de artilerie, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs de duminică seara.

UPDATE ORA 06.00

Kremlinul a declarat că îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili de presupusa execuție a prizonierilor de război ruși în Ucraina. Rusia a acuzat soldații ucraineni de executarea a peste 10 prizonieri de război ruși, citând un videoclip care circulă pe rețelele de socializare rusești.

UPDATE ORA 05.00

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că oficialii săi au identificat patru locații în care forțele rusești au torturat deținuți în orașul Herson.

UPDATE ORA 04.00

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că sistemul de sănătate din Ucraina se confruntă cu cele mai întunecate zile din timpul războiului de până acum.

UPDATE ORA 03.00

Trupele rusești au fost acuzate că au ars cadavre la o groapă de gunoi de la marginea orașului Kherson în timpul ocupației lor.

Locuitorii și lucrătorii de la fața locului au declarat pentru The Guardian că au văzut camioane deschise rusești sosind la locul de muncă, transportând saci negri care au fost apoi incendiați, umplând aerul cu un nor mare de fum și un miros de carne arsă.

UPDATE ORA 02.00

Kremlinul s-a declarat îngrijorat de ceea ce a afirmat că ar fi un bombardament ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie, care se află sub control rusesc. Iuriy Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării, a replicat că bombardarea centralei Zaporojie a fost o tactică rusă care urmărește să întrerupă furnizarea de energie electrică și să înghețe ucrainenii până la moarte.

UPDATE ORA 01.00

Ucraina urmează să evacueze civilii din zonele recent eliberate din regiunile Herson și Nikolaev. Locuitorii din cele două regiuni sudice au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din centrul și vestul țării, pe fondul temerilor că pagubele provocate infrastructurii de război sunt prea grave pentru ca oamenii să poată rezista în timpul iernii.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că a avut o convorbire urgentă” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la situația de securitate de la centrala nucleară din Zaporojie. Macron l-a informat pe Zelenski despre profunda sa îngrijorare” în urma recentelor lovituri în interiorul și în jurul sitului, potrivit unei redactări a convorbirii. Macron a declarat luni reporterilor că o „amenințare” planează încă asupra centralei.

Președintele francez a vorbit duminică și cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, pentru a discuta despre centrală și despre urmărirea demilitarizării sitului, potrivit Palatului Elysee, scrie CNN. Au avut loc bombardamente frecvente în interiorul și în jurul centralei și explozii mai puternice au fost auzite acolo în weekend, a declarat duminică AIEA. Oficialii ruși și ucraineni s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele recente de la uzină.

Șeful agenției ruse pentru energie nucleară Rosatom, Alexey Likhachev, a declarat luni că centrala este în pericol de accident nuclear”. AIEA a declarat că echipa sa de experți intenționează să efectueze luni o evaluare a impactului bombardamentelor asupra sitului.