• Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba insistă asupra adoptării unui nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.
  • „Îi invit pe colegii mei din UE” să „respingă orice îndoială” și orice „oboseală” și să „finalizeze cât mai repede cel de-al nouălea pachet de sancțiuni care este așteptat de mult timp” , a declarat el.
  • În timp ce Moscova bombardează de săptămâni în şir infrastructurile energetice ale ţării, Kuleba a cerut din nou ţărilor occidentale să-şi sporească livrările de arme, în special sisteme de apărare antiaeriană.  

UPDATE ORA 23.00

Un tribunal rus a prelungit miercuri cu șase luni detenția politicianului de opoziție Ilya Yashin, care riscă să fie încarcerat pentru 10 ani pentru că a denunțat atacul președintelui Vladimir Putin asupra Ucrainei.

Consilierul municipal al Moscovei, în vârstă de 39 de ani, se află în boxa acuzaților în cadrul unei represiuni fără precedent a disidenței în Rusia, majoritatea activiștilor din opoziție fiind fie în închisoare, fie în exil.

În cazul în care va fi condamnat, el riscă până la 10 ani în spatele gratiilor. Iașin a refuzat să plece după ce Putin a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie, și a intrat în mod regulat pe canalul său de YouTube, care are 1,3 milioane de abonați, pentru a condamna ofensiva țării sale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

UPDATE ORA 22.00

Cele mai mari orașe din Europa vor dona Ucrainei generatoare și transformatoare de energie electrică în cadrul unei campanii comune. Aceasta are loc în contextul în care temperaturile încep să scadă, iar Rusia continuă să atace infrastructura energetică ucraineană.

Inițiativa Generatoare de speranță”, lansată miercuri de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și de Dario Nardella, primarul Florenței și președinte al Eurocities, o rețea de peste 200 de mari orașe europene, are ca scop furnizarea de energie pentru instalațiile esențiale din țară, inclusiv spitale, școli, stații de alimentare cu apă, centre de asistență, adăposturi și antene telefonice.

UPDATE ORA 21.00

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 36 au fost rănite în urma unui nou val de lovituri rusești în Ucraina, potrivit unor oficiali. Patru au murit în regiunea Kiev, a declarat șeful administrației militare din regiunea Kiev, Oleksii Kuleba, într-o declarație pe Telegram. În orașul Kiev, trei persoane au fost ucise miercuri, a declarat primarul Vitali Klitschko într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 20.00

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că securitatea energetică a Germaniei pentru acest sezon de iarnă este garantată, în contextul crizei energetice din Europa, declanșată de războiul Rusiei în Ucraina.

Este garantată pentru că guvernul german a luat o direcție curajoasă și pentru că gospodăriile și companiile din întreaga țară economisesc energie”, a declarat Scholz în fața Camerei inferioare a parlamentului german, Bundestag, la Berlin.

UPDATE ORA 19.00

Cel puțin patru persoane au fost ucise și 34 au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești în capitala ucraineană Kiev, a anunțat șeful administrației militare din regiunea Kiev, Oleksii Kuleba, într-o actualizare. Cinci dintre persoanele rănite sunt copii, a precizat el.

Alimentarea cu energie electrică la locurile unde au avut loc loviturile va fi reparată în următoarele ore”, a adăugat el, îndemnând populația să nu intre în panică. Toate serviciile și echipele de urgență lucrează la locurile unde au avut loc loviturile. Inginerii energeticieni au început deja să restabilească alimentarea cu energie electrică. Echipele de reparații lucrează”, a spus el.

UPDATE ORA 18.00

Asaltul pe scară largă al rachetelor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene a lăsat miercuri majoritatea centralelor electrice fără energie și marea majoritate a populației fără curent electric, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei într-o declarație pe Facebook.

Atacul cu rachete de astăzi a dus la scoaterea temporară de sub tensiune a tuturor centralelor nucleare, precum și a majorității centralelor termice și hidroelectrice”, a precizat acesta. Instalațiile de transmisie a energiei au fost, de asemenea, avariate. Ca urmare, marea majoritate a consumatorilor de electricitate din întreaga țară au fost deconectați de la curent. Există întreruperi de urgență. Lipsa de electricitate poate afecta disponibilitatea căldurii și aprovizionarea cu apă”.

UPDATE ORA 17.00

O tânără de 17 ani a fost una dintre cele trei persoane ucise în urma bombardamentelor Rusiei asupra capitalei ucrainene Kiev miercuri, a declarat primarul Vitali Klitschko într-o postare pe Telegram.

Trei persoane au fost ucise ca urmare a bombardamentului cu rachete de astăzi asupra capitalei. Printre ele se află și o fată de 17 ani”, a spus el. Unsprezece locuitori ai capitalei au fost răniți. 10 dintre ei au fost spitalizați în unități medicale din oraș. O victimă a fost tratată la fața locului”.

UPDATE ORA 16.00

Republica Moldova suferă o pană de curent masivă, în urma unui nou val de rachete rusești care vizează infrastructura critică din Ucraina, a declarat miercuri vicepremierul și ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu. El a adăugat că operatorul de transport al țării, Moldelectrica, lucrează pentru a reconecta mai mult de 50% din țară la electricitate.

UPDATE ORA 15.00

Parlamentul European a declarat Rusia regim terorist din cauza războiului său brutal împotriva Ucrainei și a cerut democrațiilor din întreaga lume să urmeze acest exemplu.

Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu aprobată de o largă majoritate a deputaților europeni, Parlamentul European a declarat că Rusia este un regim terorist ca urmare a distrugerii fizice deliberate a infrastructurii civile și a uciderii în masă a civililor ucraineni cu scopul de a elimina poporul ucrainean. Parlamentul a îndemnat cele 27 de state membre ale UE să facă aceeași desemnare cu toate consecințele negative pe care aceasta le implică.

UPDATE ORA 14.00

Oficiali din cel puțin două regiuni ucrainene au declarat că apărarea aeriană locală era în funcțiune împotriva rachetelor rusești, potrivit Reuters.

Un număr mare de rachete de croazieră rusești au fost raportate că se îndreaptă spre Kiev, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Jimmy Rushton, un analist independent de securitate și politică externă.

UPDATE ORA 13.00

Rusia a lansat noi atacuri cu rachete asupra Ucrainei, lovind cel puțin o țintă de infrastructură critică în Kiev, exploziile auzindu-se cu ecouri în întreaga capitală.

O alertă de raid aerian a fost emisă în întreaga țară. Presa ucraineană a raportat sisteme de apărare aeriană în acțiune în mai multe părți ale țării.

UPDATE ORA 12.00

Rusia a lansat probabil din septembrie împotriva Ucrainei un număr de vehicule aeriene fără echipaj (UAV) fabricate în Iran, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

De asemenea, este probabil că Rusia aproape și-a epuizat stocul actual de arme fabricate în Iran și va căuta să se reaprovizioneze, a precizat ministerul în actualizarea zilnică a informațiilor postată pe Twitter.

UPDATE ORA 11.00

Ministerul rus de Externe a criticat miercuri Ucraina, pe care a calificat-o drept atee, sălbatică și imorală pentru că a atacat o veche mănăstire creștin-ortodoxă din Kiev.

Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineața devreme un raid asupra complexului Pechersk Lavra din Kiev, vechi de 1.000 de ani – sau Mănăstirea Peșterilor din Kiev – ca parte a operațiunilor de contracarare a unor presupuse activități subversive ale serviciilor speciale rusești, a declarat SBU.

Situl este o comoară culturală ucraineană și sediul aripii susținute de Rusia a bisericii ortodoxe ucrainene care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei, a relatat Reuters.

UPDATE ORA 10.00

Lovitura asupra unei maternități din Ucraina a ucis un nou-născut

Un atac cu rachete lansat în timpul nopții a lovit o maternitate a unui spital din sudul Ucrainei, ucigând un nou-născut, au anunțat miercuri autoritățile ucrainene. Mama copilului și un medic au fost scoși în viață dintre dărâmături.

Guvernatorul regiunii a declarat că rachetele au fost rusești, potrivit AP. Lovitura din orașul Vilniansk se adaugă la bilanțul macabru suferit de spitale și alte unități medicale – și de pacienții și personalul acestora – în invazia rusă care intră în a zecea lună săptămâna aceasta.

UPDATE ORA 09.00

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU s-a întâlnit miercuri, la Istanbul, cu o delegație rusă pentru a discuta despre siguranța la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc, a anunțat organismul de supraveghere.

Centrala Zaporizhzhia, pe care Rusia a confiscat-o la scurt timp după invazia sa, a fost din nou zguduită de bombardamente în weekend, ceea ce a dus la noi apeluri din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă de protecție în jurul acesteia pentru a preveni un dezastru nuclear, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 08.00

Papa Francisc a declarat miercuri că ucrainenii de astăzi suferă din cauza martiriului agresiunii și a comparat războiul cu genocidul teribil din anii 1930, când liderul sovietic Iosif Stalin a provocat foamete populației din această țară.

El a vorbit la finalul audienței sale generale în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

UPDATE ORA 07.00

Compania rusă Gazprom a amenințat că va întrerupe fluxurile de gaze către Europa prin Ucraina încă de săptămâna viitoare. Într-o declarație, gigantul energetic rusesc de stat a declarat că unele fluxuri de gaz care sunt menținute în Ucraina erau de fapt destinate Moldovei și a acuzat Kievul că a împiedicat livrarea a 52,52 milioane de metri cubi de la tranzitul către Moldova.

UPDATE ORA 06.00

Șeful operatorului rețelei naționale de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, a calificat drept colosale pagubele provocate de atacurile cu rachete rusești asupra instalațiilor ucrainene de producere a energiei electrice.

UPDATE ORA 05.00

Guvernatorul regiunii Zaporojie spune că un nou-născut a fost ucis în atacul rusesc asupra maternității

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat miercuri dimineață, la primele ore ale dimineții, pe Telegram, că un atac cu rachete rusești asupra unei maternități din orașul Vilniansk, din regiunea Zaporojie, a ucis un nou-născut.

UPDATE ORA 04.00

Președintele polonez a vorbit cu o persoană care a făcut o farsă telefonică pretinzând că este Emmanuel Macron al Franței în noaptea în care o rachetă a lovit un sat de lângă granița cu Ucraina, a recunoscut biroul său.

UPDATE ORA 03.00

Grupul celor șapte națiuni urmează să anunțe în curând plafonul de preț pentru exporturile de petrol rusesc, iar coaliția va ajusta probabil nivelul de câteva ori pe an, mai degrabă decât lunar, a declarat marți un înalt oficial al Trezoreriei SUA.

UPDATE ORA 02.00

Kievul îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a protesta față de faptul că premierul Viktor Orbán a mers la un meci de fotbal purtând o eșarfă care înfățișează unele teritorii ucrainene ca făcând parte din Ungaria, a anunțat marți Ministerul ucrainean de Externe.

UPDATE ORA 01.00

Ucrainenii vor trăi probabil cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a declarat șeful unui important furnizor de energie, în timp ce guvernul a început evacuarea gratuită a locuitorilor din Herson către alte regiuni.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba insistă asupra adoptării unui nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

„Îi invit pe colegii mei din UE” să „respingă orice îndoială” și orice „oboseală” și să „finalizeze cât mai repede cel de-al nouălea pachet de sancțiuni care este așteptat de mult timp” , a declarat el într-o conferință de presă online, ministrul de externe al Ucrainei Kuleba, potrivit Ukrinform.

Kuleba a spus că Ucraina insistă, de asemenea, asupra necesității unui embargo energetic total, a unei prelungiri a embargoului petrolier pe ramura nordică a conductei Drujba și a unei interdicții asupra importurilor de gaz lichefiat din Rusia. În plus, Ucraina solicită sancțiuni împotriva Rosatom și suspendarea drepturilor Rusiei în cadrul AIEA.

În timp ce Moscova bombardează de săptămâni în şir infrastructurile energetice ale ţării, aruncând în întuneric milioane de ucraineni, Kuleba a cerut din nou ţărilor occidentale să-şi sporească livrările de arme, în special sisteme de apărare antiaeriană.