• Președintele francez Emmanuel Macron este așteptat să discute despre războiul Rusiei în Ucraina, printre alte subiecte, în timpul viitoarei sale vizite de stat în Statele Unite.
  • Macron urmează să sosească la Washington, DC, marți seară.
  • Discuțiile private vor fi urmate de o conferință de presă cu Macron și președintele american Joe Biden.

UPDATE ORA 23.00

Ministrul german al justiției, Marco Buschmann, a declarat că atacurile cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene constituie o „crimă de război teribilă”.

Moscova a lansat o „distrugere sistematică a aprovizionării cu energie termică și electrică” în Ucraina, în timp ce se apropie iarna, a declarat Buschmann reporterilor după ce a găzduit discuții cu omologii săi din G7.

UPDATE ORA 22.00

Iată mai multe de la ministrul german al justiției, Marco Buschmann, care a declarat că țara sa a contribuit la izbucnirea războiului din Ucraina prin „aderarea” la gazoductul Nord Stream 2. Vorbind în timpul discuțiilor cu omologii săi din G7, Buschmann a declarat că Germania a rămas unită și a susținut Ucraina în fața invaziei Rusiei.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UPDATE ORA 21.00

Refugiații ucraineni și gazdele lor au depus o petiție la Downing Street, semnată de peste 4.500 de persoane, prin care solicită guvernului să ofere sprijin pentru locuințe celor care se luptă sau nu pot găsi o locuință independentă.

Krish Kandiah, fondatorul Fundației Sanctuary, organizația caritabilă din spatele petiției, a fost însoțit de refugiați ucraineni, inclusiv de Danylo, în vârstă de nouă ani din Kiev, care au bătut marți o tobă la 10 Downing Street pentru a înmâna petiția.

UPDATE ORA 20.00

Rusia acuză SUA de „toxicitate și ostilitate” după ce s-a retras din negocierile privind armele nucleare
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat SUA de „cel mai înalt nivel de toxicitate și ostilitate” și de „o dorință patologică de a face rău țării noastre”.

Comentariile ei au fost făcute după ce Rusia s-a retras de la discuțiile privind armele nucleare cu oficialii americani care urmau să aibă loc la Cairo în această săptămână. Scriind pe Telegram, Zakharova a declarat că decizia Moscovei de a amâna discuțiile a fost determinată de starea proastă a relațiilor cu Washingtonul.

UPDATE ORA 19.00

Miniștrii de externe ai NATO au declarat marți, într-o declarație comună, că rămân fermi în „angajamentul față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și au promis că aliații vor asista Ucraina în timp ce aceasta își repară infrastructura energetică pe fondul atacurilor rusești.

Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv activitățile hibride, șantajul energetic și retorica nucleară nesăbuită, subminează ordinea internațională bazată pe reguli”, potrivit declarației.

UPDATE ORA 18.00

Statele Unite vor oferi 53 de milioane de dolari pentru a sprijini sistemul electric al Ucrainei, care se confruntă cu un baraj de atacuri din partea Rusiei. Finanțarea va fi destinată achiziționării de echipamente critice pentru rețeaua de electricitate”, care vor fi livrate rapid în Ucraina în regim de urgență pentru a-i ajuta pe ucraineni să persevereze în timpul iernii”, potrivit unei note de presă a Departamentului de Stat al SUA.

Acest pachet de aprovizionare va include transformatoare de distribuție, întrerupătoare de circuit, descărcătoare de supratensiune, deconectoare, vehicule și alte echipamente cheie”, se arată în notă.

UPDATE ORA 17.00

Oficialii ucraineni au declarat că forțele rusești bombardează toate așezările de-a lungul malului vestic al râului Dnipro, în sudul regiunii Herson, inclusiv teritoriul recent eliberat. Serhii Khlan, membru al consiliului regional din Herson, a declarat într-o conferință de presă că ocupanții continuă să bombardeze atât orașul Herson, cât și partea de pe malul vestic al regiunii Herson”.

Ei bombardează absolut toate așezările situate de-a lungul coastei râului Dnipro”, a spus el.

UPDATE ORA 16.00

Liderii țărilor membre NATO discută despre posibilitatea transferului avioanelor MiG-29 și F-16 în Ucraina. Fostul comandant șef al Aliaților NATO și amiralul în retragere al Marinei SUA James Stavridis a făcut anunțul într-un material Bloomberg/ „Liderii din capitalele țărilor NATO discută o idee care a fost abandonată în primele zile ale războiului: să furnizeze fie luptători MiG-29 din epoca sovietică (polonezii s-au oferit să le transfere ucrainenilor), fie chiar surplusul de F american. -16 ani, luptători multi-rol ușor de învățat”, a scris el, domnul Stavridis.

În opinia sa, fără astfel de măsuri, Rusia va păstra un avantaj în confruntarea aeriană. Domnul Stavridis consideră că NATO va furniza Kievului un număr mare de sisteme de rachete aer-sol, inclusiv sistemul de apărare aeriană Iron Dome dezvoltat de Israel, precum și sistemul de apărare aeriană Patriot.

Revista britanică The Spectator a relatat pe 25 noiembrie că Statele Unite, după contactele cu armata chineză din martie, au convins Polonia să nu furnizeze avioane de luptă MiG-29 Ucrainei. Anterior, autoritățile poloneze au declarat că nu pot furniza singure avioane de luptă Kievului, deoarece această decizie ar trebui luată la nivelul întregii NATO. Casa Albă consideră că transferul MiG-29 în Ucraina ar putea duce la un război mondial. Șeful Ministerului de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba , a spus că situația din jurul furnizării de luptători MiG-29 către Ucraina este un „mister diplomatic”.

UPDATE ORA 15.00

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat că Moscovei nu i-a rămas altă opțiune decât să anuleze discuțiile cu SUA privind armele nucleare, au relatat agențiile de presă de stat.

Departamentul de Stat al SUA a declarat ieri că Rusia a amânat unilateral discuțiile privind tratatul de reducere a armelor nucleare New START, care ar fi trebuit să înceapă la Cairo în această săptămână. Ryabkov a afirmat că Washingtonul a dorit doar să discute despre reluarea inspecțiilor, în timp ce Moscova avea alte priorități.

UPDATE ORA 14.00

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Rusia vizează infrastructura energetică a Ucrainei pentru a îngheța” populația acesteia și a o supune.

Luând cuvântul înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul NATO la București, acesta a declarat: L-am văzut pe Vladimir Putin încercând să folosească ca armă aprovizionarea cu energie încă de la începutul acestui conflict. Această vizare a infrastructurii civile a infrastructurii energetice este în mod evident concepută pentru a încerca să înghețe ucrainenii în supunere.

UPDATE ORA 13.00

Alerte antiaeriene emise în toată Ucraina, pe fondul avertismentelor că Rusia pregătește noi lovituri

Alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, după avertismentele oficialilor că Rusia pregătește un nou val de atacuri cu rachete.

Nu au existat rapoarte imediate privind noi atacuri, iar Kievul a dat semnalul de alarmă după aproximativ 10 minute de alerte de raid aerian.

UPDATE ORA 12.00

NATO rămâne ferm angajată să sprijine Ucraina în această iarnă dificilă, chiar dacă nu se întrevede un final al conflictului cu Rusia, a declarat ministrul canadian de externe pentru The Guardian.

UPDATE ORA 11.00

Autoritățile ucrainene investighează locurile în care ar fi avut loc torturi în orașul Kherson.

La mai bine de două săptămâni de la retragerea rușilor, anchetatorii spun că au fost descoperite cinci camere de tortură în orașul din sudul țării și cel puțin alte patru în regiunea Herson.

Ucrainenii susțin că au fost închiși, bătuți, supuși la șocuri electrice, interogați și amenințați cu moartea, potrivit AP.

UPDATE ORA 10.00

Șeful NATO afirmă că alianța nu va renunța la ajutorul acordat Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța nu se va retrage din sprijinul acordat Ucrainei, făcând apel la parteneri să promită mai mult ajutor de iarnă pentru Kiev, care se pregătește pentru mai mult frig și întuneric din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii.

Miniștrii de externe ai NATO reuniți la București se concentrează pe intensificarea asistenței militare pentru Ucraina, cum ar fi sistemele de apărare antiaeriană și muniția, chiar dacă diplomații recunosc problemele de aprovizionare și de capacitate, dar discută și despre ajutorul non-letal, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 09.00

Rusia protestează față de criticile Vaticanului față de războiul din Ucraina

Trimisul Rusiei a exprimat puternica nemulțumire a Moscovei față de Vatican în urma ultimei condamnări a Papei Francisc privind cruzimea acțiunilor Rusiei în Ucraina, relatează agenția de presă RIA Novosti.

UPDATE ORA 08.00

Ritmul activității de transport maritim la nivel mondial va scădea anul viitor pe măsură ce turbulențele economice, conflictul din Ucraina și impactul pandemiei vor slăbi perspectivele comerciale, a declarat marți agenția ONU Unctad.

Cele mai mari bănci de investiții din lume se așteaptă ca creșterea economică globală să încetinească și mai mult în 2023, după un an zguduit de invazia Rusiei în Ucraina și de creșterea inflației.

Se așteaptă ca încetinirea să aibă un impact asupra transportului maritim, care transportă peste 80% din comerțul mondial, deși tarifele de transport al petrolierelor ar putea rămâne ridicate.

UPDATE ORA 07.00

Kievul plănuiește să ridice pomi de Crăciun, fără luminițe, în tot orașul distrus, într-o demonstrație sfidătoare a spiritului de sărbătoare, în timp ce milioanele de locuitori din zona capitalei suferă de pene de curent din cauza atacurilor rusești, au declarat oficialii.

UPDATE ORA 06.00

Statele Unite vor anunța un ajutor substanțial la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din România

Statele Unite ar urma să anunțe marți un ajutor financiar „substanțial” pentru Ucraina, pentru a o ajuta să facă față pagubelor provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice, au declarat oficiali americani de rang înalt.

Ajutorul, care va fi detaliat de secretarul de stat Antony Blinken în marja unei reuniuni NATO în capitala României, București, „este substanțial și nu este finalul”, a declarat luni un oficial de rang înalt pentru jurnaliști, vorbind sub protecția anonimatului și fără a oferi mai multe detalii.

Cu toate acestea, el a precizat că administrația Biden a prevăzut în buget 1,1 miliarde de dolari pentru cheltuieli energetice în Ucraina și Republica Moldova.

UPDATE ORA 05.00

Forțele rusești continuă să bombardeze infrastructura rezidențială și locuințele din orașul Kherson, recent eliberat, potrivit armatei ucrainene. În actualizarea sa de luni, thinktank-ul american Institute for the Study of War (ISW) a afirmat că trupele rusești sapă tranșee și își fortifică pozițiile în vederea unei posibile contraofensive ucrainene în estul Hersonului.

UPDATE ORA 04.00

Statele Unite vor anunța marți un nou ajutor pentru a ajuta Ucraina să restabilească energia electrică, în timp ce țara s-a confruntat cu o nouă săptămână de frig și întuneric, după ce loviturile rusești asupra rețelei sale electrice au provocat pene de curent.

UPDATE ORA 03.00

Linia telefonică pentru războiul din Ucraina dintre Rusia și SUA a fost folosită o singură dată, potrivit unei surse Reuters. Linia de comunicare a fost creată la începutul războiului.

UPDATE ORA 02.00

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că 329 de copii sunt considerați dispăruți în Ucraina, în timp ce 12.034 au fost deportați în Rusia. Potrivit portalului Copiii războiului al guvernului ucrainean, 440 de copii au fost uciși ca urmare a războiului din Rusia, iar 851 de copii sunt raportați ca fiind răniți.

UPDATE ORA 01.00

Rușii bombardează sporadic orașele, fără un scop strategic aparent, decât acela de a provoca victime. The Guardian a vizitat un cartier rezidențial din Dnipro, unde o serie de case au fost distruse de un focos cu fragmentare, conceput pentru a provoca un număr maxim de victime.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele francez Emmanuel Macron este așteptat să discute despre războiul Rusiei în Ucraina, printre alte subiecte, în timpul viitoarei sale vizite de stat în Statele Unite, potrivit unui oficial francez. Macron urmează să sosească la Washington, DC, marți seară. Miercuri dimineață, acesta va avea o serie de reuniuni de lucru axate pe spațiu, biodiversitate, climă și energie nucleară.

Discuțiile politice, a precizat oficialul, vor începe la Casa Albă joi dimineață, după o ceremonie de bun venit. Discuțiile private vor fi urmate de o conferință de presă cu Macron și președintele american Joe Biden. Ulterior, Macron va participa la un prânz de stat la Departamentul de Stat al SUA, găzduit de vicepreședintele Kamala Harris și de secretarul de stat Antony Blinken, a precizat oficialul. Ulterior, el se va întâlni cu un grup bicameral și bipartizan de legislatori americani, la invitația președintelui Camerei Reprezentanților, scrie CNN.

Miniștri și parlamentari francezi sunt, de asemenea, așteptați să facă parte din delegația lui Macron care călătorește în SUA pentru vizita de stat. Oficialul a declarat că vizita lui Macron în SUA vine într-un moment al războiului din Ucraina în care este important să confirmăm cooperarea incredibil de strânsă pe care am avut-o încă de la începutul acestui război al invaziei brutale a Rusiei, și chiar înainte, pregătindu-ne pentru un astfel de scenariu”.

Vrem să ne adaptăm sprijinul pentru Ucraina în acest moment și Franța se va organiza împreună cu Ucraina”, au adăugat ei, spunând că este un moment important pentru a reafirma, adapta și crește sprijinul pentru Ucraina și pentru a face față provocărilor globale care sunt interconectate și agravate de războiul din Ucraina. Apărarea strategică, energia și spațiul sunt „în centrul laturii parteneriatului bilateral” din cadrul vizitei de stat a lui Macron la Washington, a precizat oficialul.