• Marți, cancelarul german Olaf Scholz a promis că va livra mai multe tancuri antiaeriene Gepard Ucrainei.
  • Vom continua să lucrăm pentru a furniza acest sistem foarte eficient”, a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă.
  • De asemenea, Germania furnizează peste 350 de generatoare, în condițiile în care Ucraina suferă întreruperi de energie electrică din cauza bombardamentelor rusești.

UPDATE ORA 23:00

Biroul președintelui ucrainean a salutat propunerea președintelui Comisiei Europene de a înființa o instanță specializată pentru a judeca Rusia pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 22:00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că este imperativ ca NATO să aprovizioneze rapid Ucraina în timp ce războiul continuă.

Trebuie să fiți alături de noi nu doar atât timp cât este nevoie, ci și să ne aprovizionați cu tot ceea ce este necesar cât mai repede”, a declarat Kuleba.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Kuleba a participat la reuniunile NATO și G7 de la București.

UPDATE ORA 21:00

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, al cărui grup Wagner Group a jucat un rol important în conflictul din Ucraina, a cerut ca întreprinderile rusești să acorde timp angajaților pentru a se antrena în taberele grupului militar privat Rusia.

Într-o declarație a grupului său Concord, Prigozhin – care este cunoscut și ca bucătarul președintelui rus Vladimir Putin – a declarat că mulți milițieni voluntari, în special din regiunile Belgorod și Kursk, primesc în prezent pregătire militară în bazele Wagner PMC.

UPDATE ORA 20:00

Ministrul ucrainean de externe, apel către NATO să furnizeze provizii „atât de repede cât este necesar”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că este imperativ ca NATO să aprovizioneze rapid Ucraina pe măsură ce războiul continuă.

„Trebuie să fiți alături de noi nu doar atât timp cât este nevoie, ci și să ne aprovizionați cu tot ceea ce este necesar cât mai repede”, a declarat Kuleba, potrivit CNN.

Kuleba a participat la reuniunile NATO și G7 de la București. „Am mulțumit tuturor statelor prezente aici, care au spus că vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Este un semn foarte semnificativ pentru noi, deoarece nu am mai avut până acum un sprijin atât de unanim în acest sens” , a spus el.

Kuleba a salutat, de asemenea, noile echipamente.

„Acestea sunt transformatoare, generatoare, arme, uniforme de iarnă. Nu pot vorbi despre toate, dar printre acestea se numără și artilerie de 155 mm, obuze, vehicule blindate. Toate acestea vor fi livrate în curând în Ucraina și vor întări forțele noastre armate”, a declarat el.

Vorbind despre sistemul american de apărare antiaeriană Patriot, Kuleba a spus: „Până acum nimeni nu vorbea despre această problemă, cu excepția noastră. Noi am fost singurii care am ridicat-o. Dar acum se discută această problemă. Este o discuție foarte serioasă și substanțială”.

Marți, CNN a relatat că SUA ia în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacitățile lor de apărare aeriană împotriva atacurilor rusești care se apropie, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

Kuleba a declarat că a cerut insistent o schimbare de abordare din partea donatorilor occidentali ai Ucrainei, care acum dă roade. „Acum totul este furnizat”, a spus el.

„Aceste decizii au fost luate după ce a avut loc un fel de tragedie pe linia frontului, ceea ce nu a lăsat altă opțiune decât să fie luată această decizie.

Am spus: „Schimbați-vă logica. Nu așteptați să se întâmple ceva rău. Luați această decizie acum pentru a preveni tragediile, pentru a acționa mai proactiv și pentru a elibera mai multe teritorii ucrainene și cetățeni ucraineni””.

UPDATE ORA 19:00

55% dintre ruși doresc negocieri de pace cu Ucraina

Mai mult de jumătate dintre ruşi, aproximativ 55%, pledează pentru negocieri de pace cu Ucraina. Procentul a crescut simţitor în ultimele luni, potrivit Pravda.

Datele apar în cel mai recent sondaj al Serviciului Federal de Protecție al Rusiei. Potrivit sursei citate, astfel de cercetări sunt efectuate la ordinul Kremlinului și doar pentru „uz intern”.

Potrivit sondajului, doar 25% dintre respondenți susțin continuarea războiului, iar aproximativ 55% dintre respondenți doresc negocieri de pace. În iulie 2022, sondajele arătau că doar 30% dintre ruși susțineau negocierile.

Conform informațiilor Meduza, aceste date coincid cu rezultatele sondajului organizaţiei neguvernamentale ruse Levada, din octombrie, care arăta că 57% dintre respondenți se poziționează „pentru” și „mai degrabă pentru” negocieri, iar 27% „pentru” și „mai degrabă pentru” continuarea acțiunilor de luptă.

Două surse de presă apropiate administrației președintelui rus au declarat că, pe viitor, Kremlinul intenționează să limiteze numărul de sondaje privind poziția rușilor față de război. Una dintre surse a declarat că „acum este posibil să se facă tot felul de sondaje; este mai bine să nu se facă” .

UPDATE ORA 18:00

Administrația Biden ia în calcul desemnarea Grupului Wagner ca organizație teroristă

Administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare desemnarea Grupului Wagner, drept organizație teroristă străină, pe fondul eforturilor actuale de a impune sancţiuni Rusiei pentru războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, potrivit CNN.

Nu a fost luată nicio decizie finală și nu este clar cât de departe este administrația de a face această desemnare, având în vedere procesul juridic laborios pentru a face acest lucru, a explicat oficialul.

Grupul Wagner este o organizaţie de mercenari care a fost puternic implicată în luptele din Ucraina. Grupul este adesea descris ca fiind trupele neoficiale ale președintelui Vladimir Putin. Grupul a fost acuzat de crime de război în Africa, Siria și Ucraina.

Grupul a fost fondat de un oligarh rus, Evgheni Prigojin, lucru pe care acesta l-a recunoscut la începutul acestui an. Prigojin este atât de apropiat de Kremlin încât este cunoscut ca „bucătarul” lui Putin. Grupul este deja sancționat de SUA, dar administrația Biden are în vedere etichetarea sa ca organizație teroristă, pe fondul presiunilor – atât din partea ucrainenilor, cât și din partea Congresului.

„În timp ce Ucraina continuă să ia avânt pe câmpul de luptă, președintele Putin și-a concentrat furia și focul asupra populației civile din Ucraina” , a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, într-o conferință de presă susținută miercuri, la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la București, precizând că țintele lui Putin sunt căldura, apa și electricitatea. „Această brutalizare a populației Ucrainei este barbară” .

UPDATE ORA 17:00

Rușii susțin că au cucerit o altă așezare în Donețk

Rușii susțin că au cucerit o altă așezare în Donețk Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale au ocupat o localtate din regiunea Donețk din estul Ucrainei, potrivit CNN.

„Ca urmare a acțiunilor ofensive ale trupelor ruse, Andriivka (Republica Populară Donețk) a fost complet eliberată de forțele armate ucrainene” , a transmis Ministerul rus al Apărării.

Andriivka este o mică așezare la sud de orașul Bakhmut, într-o regiune care a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte ale războiului.

Ministerul a spus că trupele ruse au continuat „operațiunile ofensive de succes pentru eliberarea Vodiane”, o localitate din apropiere.

UPDATE ORA 16:00

Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, a declarat miercuri, la finalul întâlnirii de la București a miniștrilor de externe din cadrul NATO, că „Putin crede că dacă ridică destul de mult costurile, lumea va abandona Ucraina” .

Secretarul Departamentului de Stat american spune însă că președintele rus se înșeală, iar mesajul „clar și răspicat” al aliaților în întâlnirea din Capitală a fost că „hotărârea noastră colectivă de a sprijini Ucraina va continua să fie de fier și în timpul iernii și atât timp cât este nevoie ca să câștige” , scrie Mediafax.

„Recunosc contribuțiile pe care le-a adus România în ultimul an, dar și lui Jens Stoltenberg pentru conducerea decisivă a Alianței. Ucraina continuă să își îmbunătățească avântul pe câmpul de bătălie, în timp ce președintele Putin atacă populația civilă și a făcut ca milioane de oameni să trăiască în frig, fără lumină.Copiii, cei bătrâni și bolnavi sunt noile ținte ale lui Putin și le lovește puternic în mod barbar. Urmează o iarnă grea. Vrea să îi facă pe ucraineni să plece de acasă, să fie înfometați și să crească prețurile la energie, să dezbine NATO.

Președintele Putin crede că dacă ridică costurile destul de mult, lumea va abandona Ucraina, îi vom lăsa singuri. Strategia lui nu a funcționat și nu va funcționa, îi vom arăta în continuare că se înșeală. Asta am auzit tare și răspicat spunându-se aici la București din partea fiecărei țări. Știm că luând apărare Ucrainei, acceptăm costuri dificile, în special pentru aliații noștri europeni. Însă costul inacțiunii ar fi mult mai mare. Cedând în fața agresiunii ruse, acceptând încercările sale de a redesena cu forța granițele, de a distruge regulile care ne-au adus tuturor mai multă securitate. Aceasta ar avea repercusiuni nu doar în Europa, ci literalmente în jurul lumii. Mesajul ca urmare a întâlnirii noastre este acesta: Hotărârea noastră colectivă de a sprijini Ucraina va continua să fie de fier și în timpul iernii și atât timp cât este nevoie ca Ucraina să câștige”, a transmis Antony Blinken, miercuri, la București.

UPDATE ORA 15:00

Explozie la Ambasada Ucrainei din Madrid

O scrisoare bombă a explodat la Ambasada Ucrainei din Spania. Cel puțin un angajat al misiunii a fost rănit ușor, după ce a fost surprins de explozia unui plic în care se afla un artefact exploziv.

Incidentul s-a produs la ora locală 13, iar poliția spaniolă a început o anchetă cu privire la originea plicului capcană. Forțele speciale antitero TEDAX au fost mobilizate, iar zona ambasadei a fost izolată de poliție.

Angajatul ambasadei Ucrainei de la Madrid a reușit să se deplaseze singur la un spital din apropiere, unde a primit îngrijiri.

Poliția națională spaniolă a declarat că este prea devreme pentru a ști dacă explozia a avut loc atunci când angajatul a încercat să deschidă plicul sau pur și simplu cand a mutat scrisoarea.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a emis o instrucțiune urgentă pentru a intensifica securitatea la toate ambasadele ucrainene din străinătate” , a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Oricine se află în spatele acestei explozii nu va reuși să intimideze diplomații ucraineni sau să oprească munca lor zilnică pentru a întări Ucraina și a contracara agresiunea rusă” , a declarat Nikolenko, citându-l pe Kuleba.

UPDATE ORA 14:00

2.500 de locuitori din Herson au fost evacuați și au primit sprijin umanitar

Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar a declarat că 2.500 de civili au părăsit Hersonul în alte regiuni sigure din jurul Ucrainei, potrivit CNN.

Oamenii sunt mutați prin „rute dovedite” către Liov și Hmelnytskyi, potrivit comunicatului. Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a adăugat că persoanele care pleacă vor primi „plăți în numerar” când ajung în gară: 53 de dolari per adult și 80 dolari per copil sau persoană cu dizabilități.

„Oamenii se bazează pe suport în numerar. Prin urmare, îl primesc imediat la sosire” , a spus Vereșciuk.

UPDATE ORA 13:00

UE vrea să înființeze un tribunal special pentru judecarea crimelor de război din Ucraina

Uniunea Europeană urmează să înfiinţeze o instanță specializată, susținută de Națiunile Unite, care să judece ”crimele Rusiei în Ucraina” , a anunțat miercuri preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

„Suntem pregătiți să începem să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru această instanță specializată” , a spus von der Leyen.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina susține că a mai ucis încă 500 de soldați ruși în ultimele 24 de ore, ceea ce face ca numărul total al celor care au murit în luptă din 24 februarie să ajungă la aproximativ 88.880.

Statul major al forțelor armate a declarat că a eliminat alte trei tancuri și alte șase transportoare blindate de trupe.

UPDATE ORA 11.00

Comisia Europeană a prezentat miercuri o actualizare a planurilor sale de înghețare și confiscare a activelor rusești.

Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele executivului UE. Ea a precizat că, pe termen scurt, UE și partenerii săi ar putea gestiona fondurile și să le investească.

UPDATE ORA 10.00

UE va încerca să înființeze o instanță care să investigheze și să judece crimele de război ale Rusiei.

UE va încerca să înființeze o instanță, susținută de ONU, pentru a investiga și urmări în justiție crimele de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE ORA 09.00

Marea Britanie va semna un nou acord de comerț digital cu Ucraina, care va oferi acestei țări acces la industria serviciilor financiare britanice.

Prim-viceprim-ministrul ucrainean, Iulia Svyrydenko, va semna miercuri acordul cu secretarul britanic pentru comerț, Kemi Badenoch. Oficialii spun că acordul – bazat pe un acord similar încheiat la începutul acestui an între Marea Britanie și Singapore – va sprijini comerțul digital prin facilitarea fluxurilor de date transfrontaliere.

UPDATE ORA 08.00

Șeful biroului lui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a vorbit miercuri dimineață cu consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan.

Aceștia au discutat despre sprijinul SUA pentru programul Cereale din Ucraina”, care se derulează pentru a scoate cereale din portul Odesa, și despre sprijinul acordat Ucrainei în lunile de iarnă.

Potrivit agenției de știri Interfax, un purtător de cuvânt a declarat: Yermak l-a informat pe interlocutor despre situația operațională de pe front, precum și despre posibilele măsuri pe care Rusia le pregătește pentru a continua teroarea împotriva populației civile din Ucraina”.

UPDATE ORA 07.00

Statele Unite vor oferi 53 de milioane de dolari pentru a sprijini sistemul electric al Ucrainei, care se confruntă cu un baraj de atacuri din partea Rusiei.

Finanțarea va fi destinată achiziționării de echipamente critice pentru rețeaua de electricitate, care vor fi livrate rapid în Ucraina în regim de urgență pentru a-i ajuta pe ucraineni să persevereze în timpul iernii, potrivit unei note de presă a Departamentului de Stat al SUA.

UPDATE ORA 06.00

Oficialii ucraineni au declarat că forțele rusești bombardează toate așezările de-a lungul malului vestic al râului Dnipro, în sudul regiunii Herson, inclusiv teritoriul recent eliberat.

Serhii Khlan, membru al consiliului regional din Herson, a declarat într-o conferință de presă că ocupanții continuă să bombardeze atât orașul Herson, cât și partea de pe malul vestic al regiunii Herson.

UPDATE ORA 05.00

Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacitățile de apărare aeriană ale acesteia împotriva atacurilor rusești, a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării.

UPDATE ORA 04.00

După o relație uneori dificilă, guvernul ucrainean a lăudat compania americană SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, pentru că a ajutat-o să maximizeze utilizarea terminalelor mobile de mare viteză prin satelit Starlink.

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat într-un interviu acordat Interfax că ministerul a adus peste 22.000 de terminale Starlink în Ucraina cu ajutorul donatorilor internaționali și al SpaceX.

UPDATE ORA 03.00

Deficitul de energie electrică în Ucraina se situa marți la 30%, în ușoară creștere față de luni, potrivit companiei de stat de electricitate a țării.

UPDATE ORA 02.00

Miniștrii de externe ai NATO au declarat marți, într-o declarație comună, că rămân fermi în angajamentul față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și au promis că aliații vor ajuta Ucraina în timp ce aceasta își repară infrastructura energetică pe fondul atacurilor rusești.

UPDATE ORA 01.00

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că al doilea sezon de iarnă al războiului va fi foarte dificil.

El a declarat în cadrul unei ședințe de guvern că Rusia va bombarda în continuare infrastructura energetică; obiectivul lor este de a îngheța Ucraina și de a comite un alt genocid al poporului ucrainean.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marți, cancelarul german Olaf Scholz a promis că va livra mai multe tancuri antiaeriene Gepard Ucrainei.
Vom continua să lucrăm pentru a furniza acest sistem foarte eficient”, a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă comune cu organizațiile financiare și economice mondiale.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski i-a vorbit marți lui Scholz, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre loviturile aeriene rusești asupra infrastructurii civile, a aprovizionării cu apă și electricitate, potrivit unui comunicat de presă al guvernului. Cancelarul a condamnat bombardamentele în curs și a asigurat Ucraina de asistență suplimentară pe termen scurt, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, într-un comunicat de presă, scrie CNN.

Președintele ucrainean și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul foarte cuprinzător al Germaniei în termeni monetari, dar și în ceea ce privește livrările de arme, deoarece sistemele de artilerie și de apărare aeriană pe care le furnizăm au un impact foarte semnificativ asupra capacității Ucrainei de a-și garanta integritatea și suveranitatea”, a declarat Scholz jurnaliștilor.

Până în prezent, guvernul german a oferit asistență financiară pe termen scurt pentru repararea infrastructurii energetice în valoare de aproximativ 56 de milioane de euro (aproximativ 58 de milioane de dolari), a precizat Hebestreit în comunicatul de presă. De asemenea, Germania furnizează peste 350 de generatoare, în condițiile în care Ucraina suferă întreruperi de energie electrică din cauza bombardamentelor rusești.

Cancelarul a reiterat sprijinul continuu al Germaniei pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce privește apărarea aeriană și reconstrucția pe termen lung. Scholz a declarat că oferta Germaniei de a oferi Poloniei sistemul său de apărare antiaeriană Patriot nu a fost scoasă din discuție, după ce rachete rătăcite au lovit această țară pe 15 noiembrie.