- Peste 1.100 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă pe parcursul războiului.
- Ucraina vrea să-i aducă înapoi acasă pe toți cei care au fost luați prizonieri de forțele ruse.
- Rusia și Ucraina au organizat mai multe schimburi de prizonieri în timpul războiului. Cel mai recent a avut loc joi.
UPDATE ORA 24:00
UPDATE ORA 23:00
O pictură murală de pe un zid din Ucraina, realizată de Banksy, a fost tăiată
Advertisment
Un grup de persoane a încercat să ia o pictură murală realizată de artistul graffiti Banksy în Ucraina, tăind-o de pe un zid afectat de bătăliile din timpul războiului, a declarat guvernatorul regiunii Kiev, citat de Sky News, potrvit Mediafax.
Grupul a reuşit să taie o secţiune de tablă şi tencuială pe care se afla imaginea unei femei cu mască de gaze şi halat de baie care ţine un extinctor de incendiu pe latura unei clădiri pârjolite de război.
Recomandări
Cei care au vrut să ia pictura au fost reperaţi în oraşul Hostomel, în apropiere de Kiev, iar pictura murală a fost recuperată, a declarat Oleksiy Kuleba.
Imaginea era încă intactă, iar poliţia o proteja, a adăugat el.
„Aceste imagini sunt, la urma urmei, simboluri ale luptei noastre împotriva inamicului … Vom face totul pentru a păstra aceste opere de artă stradală ca un simbol al victoriei noastre”, a spus el.
Banksy, ale cărui lucrări se pot vinde cu milioane de dolari pe piaţa de artă, a confirmat că a pictat această operă murală şi alte şase luna trecută, în locuri grav afectate de lupte grele după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie.
Una dintre celelalte picturi murale arată o fată gimnastă care face echilibristică pe o mică grămadă de moloz de beton. O alta arată un bătrân care face baie.
Poliţia a publicat imagini cu zidul galben din Hostomel, cu o mare bucată tăiată până la zidăria de cărămidă.
Războiul Rusiei în Ucraina se află acum în cea de-a zecea lună. Forţele Moscovei au fost împinse înapoi din jurul Kievului în prima fază a războiului, dar luptele continuă în est şi în sud.
UPDATE ORA 22:00
Zelenski spune că nivelul de plafonare a preţului la petrolul rusesc nu este serios
Plafonarea preţului la 60 de dolari pentru petrolul rusesc transportat pe cale maritimă, convenită de Grupul celor şapte naţiuni şi Australia, nu este serioasă şi nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia să pornească un război în Ucraina, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax.
Uniunea Europeană urmează să aprobe plafonul după ce G7 şi Australia au ajuns vineri la un acord. Măsura are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în acelaşi timp o creştere bruscă a preţurilor globale.
„Nu aţi putea numi o decizie serioasă stabilirea unei astfel de limite pentru preţurile ruseşti, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist”, a declarat Zelenski într-o adresă video.
„Este doar o chestiune de timp până când oricum va trebui să fie folosite instrumente mai puternice. Este păcat că acest timp va fi pierdut”.
Andriy Yermak, şeful administraţiei lui Zelenski, a declarat anterior că plafonul ar trebui să fie stabilit la 30 de dolari „pentru a distruge mai repede economia inamicului”.
Zelenski s-a plâns că lumea a dat dovadă de slăbiciune prin stabilirea plafonului la 60 de dolari, care, potrivit lui, ar umfla bugetul Rusiei cu 100 de miliarde de dolari pe an.
„Aceşti bani … vor merge spre destabilizarea în continuare tocmai a acelor ţări care încearcă acum să evite deciziile serioase”, a spus el.
UPDATE ORA 21:00
Miniștrii apărării din Rusia și Belarus au purtat discuții la Minsk, potrivit presei de stat
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a purtat discuții cu omologul său belarus Viktor Khrenin, potrivit Reuters.
Cele două părți au discutat despre cooperarea militară bilaterală și au modificat un acord privind „asigurarea în comun a securității regionale” , a precizat agenția, fără a oferi mai multe detalii.
Rusia și Belarus fac parte în mod oficial dintr-un „stat unional” și sunt strâns aliate din punct de vedere economic și militar, Moscova folosind Belarusul ca punct de pregătire pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina.
Belarus a declarat că nu va intra în războiul din Ucraina, dar președintele Alexander Lukașenko a ordonat în trecut desfășurarea de trupe alături de forțele rusești în apropierea graniței ucrainene, citând amenințări la adresa Belarusului din partea Kievului și a Occidentului.
UPDATE ORA 20:00
Rusia respinge plafonarea prețului petrolului la 60 de dolari pe baril
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova „nu va accepta acest plafon” , potrivit The Guardian.
Răspunsul vine după ce Grupul celor Șapte națiuni plus Australia s-au alăturat UE în adoptarea unui plafon de preț al petrolului rusesc de 60 de dolari pe baril.
Peskov a declarat că Rusia va efectua o analiză rapidă a acordului și apoi va răspunde.
Reprezentantul permanent al Moscovei la organizațiile internaționale din Viena, Mihail Ulyanov, a avertizat că națiunile susținătoare își vor regreta decizia.
„Din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc” , a scris Ulyanov pe Twitter.
,,Moscova a precizat deja că nu va furniza petrol acelor țări care susțin plafonări de preț împotriva pieței. Așteptați, foarte curând UE va acuza Rusia că folosește petrolul ca armă.”
UPDATE ORA 19:00
Grupul Wagner neagă trimiterea pachetelor sângeroase și explozive la ambasadele ucrainene
Un înalt oficial al guvernului rus și liderul grupului de mercenari aliat Moscovei, Wagner, au negat săptămâna aceasta că ar fi trimis pachete periculoase ambasadelor ucrainene din întreaga Europă, potrivit CNN.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a acuzat Rusia că se află în spatele celor peste 10 scrisori, care conţineau explozibili sau părţi de animale, trimise unei serii de diplomaţi ucraineni.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a trimis CNN un comentariu cu un singur cuvânt ca răspuns la această acuzație: „psihopați” . Iar Evgheni Prigojin, oligarhul rus și șeful grupului de mercenari Wagner, a spus că nu are nimic de-a face cu pachetele.
Au existat 17 cazuri de ambasade care au primit fie scrisori cu bombă, fie scrisori cu bombe false sau scrisori care conțineau părți din animale, cum sunt ochii de vacă sau de porc, spunea ministrul ucrainean Kuleba.
UPDATE ORA 18:00
Treisprezece localități din regiunea Luhansk au fost recucerite de ucraineni
Armata ucraineană a recucerit 13 localități din regiunea Luhansk, potrivit șefului administrației regionale, Serhiy Haidai.
El a spus că forțele rusești continuă să tragă cu artileria asupra satelor. Medicii urmează să se deplaseze săptămâna viitoare, iar pentru locuitori se organizează lemne de foc, a scris Haidai pe Telegram.
https://t.me/luhanskaVTSA/7215
UPDATE ORA 17:00
Kremlinul sugerează că Putin va merge în vizită în Donbas
Președintele rus Vladimir Putin „va vizita în cele din urmă Donbasul” , a declarat putătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit TASS.
„La momentul potrivit, acest lucru se va întâmpla, desigur, aceasta este o regiune a Federației Ruse” , a spus el, fără să precizeze când și unde anume va avea loc vizita.
UPDATE ORA 16.00
Optsprezece misiuni diplomatice ucrainene din 12 țări au primit pachete însângerate în ceea ce Ucraina a descris drept o campanie de teroare și intimidare. Oleh Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a declarat că pachetele au fost trimise simultan dintr-o țară europeană, pe care nu a putut să o dezvăluie cât timp ancheta este în curs de desfășurare.
UPDATE ORA 15.00
Un om de afaceri rus a fost arestat la Londra de către ofițerii care investighează posibile activități infracționale ale oligarhilor. Bărbatul în vârstă de 58 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost reținut joi de National Crime Agency (NCA), fiind suspectat de infracțiuni, inclusiv spălare de bani, conspirație pentru fraudarea Ministerului de Interne și conspirație pentru sperjur.
Un bărbat în vârstă de 35 de ani, care lucrează la reședința respectivă, a fost arestat în apropiere, fiind suspectat de spălare de bani și obstrucționarea unui ofițer, după ce a fost văzut plecând cu o geantă care conținea mii de lire sterline în numerar.
UPDATE ORA 14.00
Guvernul ucrainean va continua măsurile umanitare pentru evacuarea cetățenilor care se află în prezent pe malul stâng al Niprului și care nu au putut părăsi zona pe durata ocupației ruse.
Administrația militară ucraineană a regiunii Herson anunță că evacuarea este necesară întrucât anticipează intensificarea ostilităților în această zonă. De astăzi și până luni, în scopul evacuării, trecerea Niprului este operabilă numai pe timpul zilei și doar în zona portului fluvial al orașului Herson.
UPDATE ORA 13.00
Rusia deține în prezent nave de război încărcate cu 24 de rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră, declară Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al forțelor de apărare ucrainene din Sud.
Rusia a trecut în regim de luptă 18 nave din flota Mării Negre, iar patru dintre acestea – dintre care două sunt submarine – sunt pregătite pentru a lansa rachete Kalibr. Autoritățile de la Kyiv se așteaptă ca Rusia să declanșeze un nou atac masiv, cu rachete, din direcțiile sud (Crimeea și Marea Neagră) și nord (Belarus).
UPDATE ORA 12.00
De luni, 5 decembrie, intră în vigoare embargoul Uniunii Europene pentru importurile de petrol din Rusia pe cale maritimă.
UE a adoptat măsura în vara acestui an, în al șaselea pachet de sancțiuni, cu scopul de a reduce veniturile cu care regimul de la Kremlin întreține agresiunea împotriva Ucrainei. Din 24 februarie până în 28 noiembrie, Rusia a încasat 116,3 miliarde de euro din exporturile sale de petrol, pe mare sau prin conductele terestre, conform datelor publicate de Centrul de cercetare în energie și aer curat. De la 5 februarie, la nivelul UE va intra în vigoare partea a doua a embargoului, impus tuturor derivatelor din petrolul rusesc.
UPDATE ORA 11.00
Armata Ucrainei respinge ofensiva rusească în 14 localități din estul raioanelor Donețk și Lugansk. Pierderile armatei ruse în războiul din Ucraina au trecut de 90.000 de militari începând cu 24 februarie, susține Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
UE va aplica un plafon de 60 de dolari SUA pe barilul de petrol rusesc, de luni, 5 decembrie. Consensul la nivelul statelor membre a fost obținut ieri seară târziu, după ce Polonia a renunțat la poziția proprie privind impunerea unui plafon de 30 de dolari SUA pe baril.
UPDATE ORA 10.00
Rusia investește un mare efort militar pentru a cuceri orașul Donețk, afirmă Marea Britanie
Ministerul britanic al Apărării a publicat o actualizare privind eforturile militare ale Rusiei în Ucraina. Forțele rusești continuă să investească o mare parte din forța lor de foc globală într-un sector de aproximativ 15 km de linie de front înrădăcinat în jurul orașului Bakhmut din regiunea Donețk, afirmă Ministerul Apărării. În ultimele zile, Rusia a făcut probabil mici progrese pe axa sudică a acestui asalt și este posibil să planifice să încercuiască orașul.
UPDATE ORA 09.00
G7 și Australia au convenit să limiteze prețul plătit pentru țițeiul rusesc transportat pe mare la 60 de dolari pe baril, la câteva ore după ce membrii UE au depășit rezistența internă pentru a ajunge la aceeași decizie în cursul zilei.
UE a convenit asupra prețului după ce Polonia, care se opune, și-a dat sprijinul, deschizând astfel calea pentru aprobarea formală în weekend. Într-o declarație, Grupul celor șapte economii principale și Australia au afirmat că plafonarea prețului va intra în vigoare la 5 decembrie sau foarte curând după aceea.
UPDATE ORA 08.00
Refugiații ucraineni vor petrece încă cinci luni pe o navă care îi găzduiește din luna iunie a acestui an, a confirmat guvernul scoțian. MS Victoria, care este ancorată în Leith, Edinburgh, va continua să ofere „cazare sigură pentru persoanele strămutate” până în iunie 2023, cu opțiunea de prelungire.
Cu toate acestea, liderul liberal-democrat scoțian Alex Cole-Hamilton a acuzat guvernul scoțian că a prelungit „în liniște” contractul, potrivit informațiilor prezentate vineri de LBC.
UPDATE ORA 07.00
Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară din Zaporojie până la sfârșitul anului, a declarat șeful organismului de supraveghere atomică al ONU, citat. Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost nevoită să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori, potrivit Reuters.
UPDATE ORA 06.00
Se pare că Statele Unite colaborează cu două țări din Orientul Mijlociu pentru a transfera sisteme avansate de apărare antiaeriană Nasams în Ucraina în următoarele trei până la șase luni. Kievul a primit două din cele opt livrări aprobate de Nasams la începutul lunii noiembrie.
UPDATE ORA 05.00
Retragerea Rusiei de pe malul vestic al râului Nipru luna trecută a oferit forțelor armate ucrainene oportunități de a lovi noduri logistice și linii de comunicații rusești suplimentare, a sugerat Ministerul britanic al Apărării. Este posibil ca această amenințare să-i fi determinat pe logisticienii ruși să relocheze nodurile de aprovizionare, inclusiv punctele de transfer feroviar, mai la sud și mai la est, afirmă cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice.
UPDATE ORA 04.00
Rusia a testat o nouă rachetă cu sistem de apărare antirachetă, a anunțat astăzi Ministerul Apărării. Racheta a fost lansată din poligonul de testare Sary Shagan din Kazahstan. În afară de faptul că testul a fost un succes, ministerul a oferit puține alte detalii.
UPDATE ORA 03.00
Consilierul economic principal al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski a cerut BP să se retragă în totalitate din Rusia, după ce gigantului petrolier Rosneft i-a fost oferit un dividend de 580 de milioane de lire sterline. Oleg Ustenko i-a scris directorului general al BP, Bernard Looney, pentru a cere companiei britanice să rupă legăturile cu firma rusă controlată de stat, la nouă luni după ce și-a anunțat intenția de a părăsi țara.
UPDATE ORA 02.00
Arhiepiscopul de Canterbury a declarat că nu trebuie „în nici un caz să forțăm pacea” în Ucraina. Justin Welby a adăugat că nevoia de sprijin va fi „pe termen foarte lung”, a relatat Press Association.
UPDATE ORA 01.00
Biden și Macron s-au angajat să tragă Rusia la răspundere pentru „atrocitățile și crimele de război larg documentate” din Ucraina. Biden a declarat că sprijinul lor va continua în fața agresiunii rusești. Într-o declarație comună, liderii au spus: „Țintirea intenționată a civililor și a infrastructurii civile constituie crime de război ai căror autori trebuie să fie trași la răspundere”.
Știrea inițială
Peste 1.100 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă pe parcursul războiului, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Sky News. https://www.facebook.com/watch/zelenskiy.official/
Președintele ucrainean a precizat, în cadrul discursului de seară, că țara sa trebuie să-i aducă înapoi acasă pe toți cei care au fost luați prizonieri de forțele ruse.
Rusia și Ucraina au organizat mai multe schimburi de prizonieri în timpul războiului. Cel mai recent a avut loc joi, când cele două țări au eliberat câte 50 de militari.
Partenerii noștri