• Armata ucraineană a declarat că așezările din estul Donețkului și nord-estul Harkovului au fost supuse unui foc intens din partea Rusiei.
  • Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele rusești își mențin liniile de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov și Luhansk.
  • Mai la sud, liniile frontului din Donețk continuă să fie supuse unor bombardamente rusești intense în aproape 20 de zone, potrivit armatei.

UPDATE ORA 24:00

Zelenski spune că situația de pe linia frontului din est este „foarte dificilă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut vineri seară că situația militară în unele părți din estul Ucrainei este „foarte dificilă”, dar a precizat că forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor efectuate de ruși, potrivit CNN.

„Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas – Bahmut, Soledar, Mariinka, Kreminna”, a spus Zelenski, în discursul său video adresat zilnic națiunii. Cele patru orașe se află pe linia frontului în regiunile Donețk și Luhansk, linie care s-a mișcat foarte puțin în ultimele trei luni.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Nu mai există niciun loc de loc de trai pe teren în aceste zone care să nu fie deteriorat de obuze și foc” , a afirmat Zelenski.

„Ocupanții au distrus de fapt Bahmut – un alt oraș din Donbas, pe care armata rusă l-a transformat în ruine pârjolite”, a adăugat liderul de la Kiev. https://www.facebook.com/watch/zelenskiy.official/

UPDATE ORA 23:00

Rusia interzice accesul pe teritoriul său pentru 200 de canadieni

Rusia a interzis intrarea în țară a 200 de canadieni importanți, ca răspuns direct la sancțiunile anunțate de Ottawa împotriva unor cetățeni ruți, a anunțat Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit Medifax.

Canada a anunțat anterior sancțiuni împotriva a 33 de actuali sau foști oficiali ruși și a șase entități implicate în presupuse „încălcări sistematice ale drepturilor omului” împotriva cetățenilor care au protestat împotriva invaziei din Ucraina.

„Ca răspuns la sancțiunile personale impuse de Ottawa (…) 200 de cetățeni canadieni nu au voie să intre pe bază de reciprocitate” , a precizat ministerul rus de Externe, pe site-ul său.

Ministerul condus de Serghei Lavorv l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul Canadei la Moscova.

UPDATE ORA 22:00

Kremlinul: Relațiile Rusia-SUA sunt în continuare „într-o stare jalnică”

Relațiile dintre Moscova și Washington continuă să rămână „într-o stare jalnică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de presa rusă de stat, potrivit Reuters.

Agenția de presă de stat rusă TASS l-a citat pe acesta spunând că schimbul de deținuți care i-a implicat pe Viktor Bout („Negustorul Morții”) și pe baschetbalista americană Brittney Griner nu ar trebui să fie văzut ca un pas spre îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre SUA și Rusia.

„Discuțiile au avut loc exclusiv pe tema schimbului. Probabil că este greșit să tragem concluzii ipotetice că acesta ar putea fi un pas spre depășirea crizei din relațiile bilaterale” , a declarat Peskov.

Afirmațiile sale au fost făcute în contextul în care ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că încă 30 de angajați ai ambasadei vor trebui să plece în noul an din cauza restricțiilor privind vizele, potrivit agenției de știri de stat RIA.

Ca un ecou al comentariilor anterioare ale lui Peskov, Antonov a fost citat spunând că nu vede nimic pozitiv în ceea ce privește starea actuală a relațiilor bilaterale dintre cele două țări.

UPDATE ORA 21:00

Putin evocă posibilitatea ca Rusia să renunțe la doctrina de „a nu folosi prima” armele nucleare

Pentru a doua oară în această săptămână, președintele rus Vladimir Putin a evocat posibilitatea ca Rusia să își schimbe în mod oficial doctrina actuală potrivit căreia nu va fi prima care va folosi armele nucleare într-un conflict, poitrivit CNN.

Putin a susținut că politica Statelor Unite nu a fost aceea de a exclude posibilitatea unui atac nuclear „de dezarmare”.

„O au în strategia lor, în documente este explicitat – o lovitură preventivă. Noi nu o facem. Noi, pe de altă parte, am formulat în strategia noastră o lovitură de ripostă” , a spus liderul de la Kremlin, referindu-se la americani.

Chiar dacă Rusia ar riposta imediat după ce ar vedea lansarea de rachete nucleare spre ea, a adăugat Putin, „acest lucru înseamnă că prăbușirea focoaselor rachetelor inamice pe teritoriul Federației Ruse este inevitabilă – ele totuși vor cădea” .

„Deci, dacă vorbim despre această lovitură de dezarmare, atunci poate că ar trebui să ne gândim să adoptăm cele mai bune practici ale partenerilor noștri americani și ideile lor prin care își asigură securitatea. Noi doar ne gândim la asta. Nimeni nu a fost timid când a vorbit cu voce tare despre asta în vremurile și anii anteriori” , a adăugat el.

„Dacă un potențial adversar crede că este posibil să folosească teoria atacului preventiv, iar noi nu, atunci acest lucru ne face totuși să ne gândim la aceste amenințări care ne sunt adresate” , a continuat Putin.

UPDATE ORA 20:00

BBC confirmă moartea a 10.000 de soldați ruși în Ucraina

Armata rusă a suferit, în cursul invaziei sale de peste nouă luni din Ucraina, peste 10.000 de decese care au putut fi verificate, arată o cercetare din surse deschise efectuată de serviciul în limba rusă al BBC și de publicația rusă de știri independentă MediaZone, publicată vineri, potrivit Meduza.

Printre cei 10.002 militari morți identificați în cadrul investigației se numără zeci de militari de elită aparținând unităților aeropurtate rusești, peste o sută de piloți de luptă și 430 de soldați recrutați de Kremlin în cadrul campanii de mobilizare din octombrie menită să consolideze numărul de trupe din Ucraina.

UPDATE ORA 19:00

Conflictul din Ucraina ar putea deveni un război între Rusia și NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și să devină, astfel, un război între Rusia și NATO,potrivit abc News.

„Dacă lucrurile merg prost, pot merge groaznic de prost” , a declarat șeful NATO, pentru postul norvegian de televiziune NRK.

„Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un conflict în toată regula, care să se extindă într-un război major între NATO și Rusia”, a adăugat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

UPDATE ORA 18:00

Cetățenii germani au primit scrisori false de la consulatul ucrainean

O serie de scrisori fabricate, care pretind că sunt trimise de consulatul Ucrainei, i-au invitat pe cetățenii germani să se alăture Legiunii Internaționale din Ucraina, susține Ministerul ucrainean de Externe, potrivit Interfax.

Purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko a declarat că misiunea diplomatică ucraineană nu a trimis niciodată aceste mesaje, care ofereau o recompensă financiară.

Legiunea Internațională este un grup de trupe străine care luptă pentru apărarea Ucrainei.

Oleg Nikolenko a declarat că scrisorile false fac „parte din campania de dezinformare a inamicului, care urmărește să discrediteze diplomația ucraineană, să submineze sprijinul pentru Ucraina din partea Germaniei și a cetățenilor săi”.

Între timp, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat miercuri că 31 de misiuni diplomatice ucrainene au primit „amenințări”. El a precizat că este vorba de „o campanie menită să semene teamă și să-i intimideze pe diplomații ucraineni”.

UPDATE ORA 17:00

Putin spune că noi schimburi de prizonieri SUA-Rusia sunt posibile

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că sunt posibile noi schimburi de prizonieri între Statele Unite și Rusia și că vor continua contactele între serviciile de informații ale celor două țări, potrivit Reuters.

Putin a vorbit în cadrul unei conferințe de presă la Bișkek, în Kârgâzstan, la o zi după ce Statele Unite l-au eliberat pe traficantul rus de arme Viktor Bout, cunoscut sub porecla de „Negustorul Morții”, în schimbul jucătoarei americane de baschet Brittney Griner, în cel mai mediatizat schimb de deținuți dintre cele două țări din ultimii ani.

UPDATE ORA 16:00

Uniunea Europeană majorează capacitatea de ajutor militar pentru Ucraina cu două miliarde de euro

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri, 9 decembrie, să adauge două miliarde de euro la Fondul european pentru pace (EPF), instrumentul lor de finanțare pentru asistența militară acordată Ucrainei. Acordul trebuie încă aprobat la reuniunea miniștrilor de externe ai UE care va avea loc luni la Bruxelles, potrivit Le Monde.

Instrument creat de statele membre ale UE în afara bugetului comun și alimentat prin contribuțiile acestora, Facilitatea de sprijin pentru pace a UE, a fost dotată cu 5,7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 pentru a finanța acțiuni operaționale în cadrul politicii externe și de securitate comună (PESC). Acesta a fost folosit la scurt timp după invazia rusă în Ucraina pentru a finanța livrările de arme către Kiev. Iar 3,1 miliarde de euro au fost deja plătite pentru a rambursa statelor membre cheltuielile pentru armele și munițiile furnizate forțelor armate ucrainene din stocurile lor.

Împreună cu livrările bilaterale, sprijinul statelor membre ale UE se ridică la aproape 9 miliarde de euro, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

UPDATE ORA 15.00

Bulgaria va trimite ajutor militar Ucrainei pentru prima dată de la începutul invaziei rusești. A fost una dintre puținele țări din UE care nu a trimis ajutor după ce Partidul Socialist, favorabil Rusiei, partener de coaliție în guvernul anterior, a blocat o propunere anterioară în luna mai.

Lista armelor pe care Bulgaria le va trimite Ucrainei este clasificată, dar oficiali guvernamentali au declarat că Sofia va trimite în principal armament ușor și muniție.

UPDATE ORA 14.00

Ministrul ucrainean de finanțe afirmă că sprijinul financiar occidental nu este caritate, ci autoconservare în apărarea democrației, în timp ce Ucraina repară infrastructura electrică și de încălzire afectată de atacurile rusești.

UPDATE ORA 13.00

Un bărbat în vârstă de 40 de ani a murit din cauza rănilor suferite în urma atacurilor cu rachete de ieri asupra regiunii Harkov, a anunțat Vasili Golubev, guvernatorul regiunii, pe Telegram.

Forțele rusești au rănit alte trei persoane după ce au lansat rachete și lovituri de artilerie asupra districtelor Kupyan, Harkov, Chuguyiv și Izyum, avariind case și mașini.

UPDATE ORA 12.00

Forțele ucrainene și cele rusești se luptă în prezent în regiunea Donețk, orașul Bakhmut fiind cel mai afectat de violențe și lupte.

UPDATE ORA 11.00

Mineriadele rusești continuă să pună în pericol viețile ucrainenilor, iar civilii încearcă să revină la o formă de normalitate în unele zone, doar pentru a descoperi că pericolul persistă. Acum, după aproape 10 luni de la invazie, mai mult de un sfert din țară trebuie verificată pentru a se depista prezența minelor.

UPDATE ORA 10.00

După aproape câteva luni de detenție în Rusia, vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost eliberată în cadrul unui schimb dramatic de prizonieri la nivel înalt cu faimosul traficant de arme Viktor Bout, așa-numitul „Negustor al Morții”, deținut într-o închisoare americană timp de 12 ani.

Griner, de două ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, a fost arestată în februarie pe un aeroport din Moscova, după ce autoritățile ruse au declarat că au găsit în bagajele sale canistre cu ulei de canabis. Ea a pledat vinovată în iulie, afirmând în fața instanței că nu a avut intenții criminale și că prezența canistrelor în bagajul ei s-a datorat împachetării pripite.

UPDATE ORA 09.00

Forțele rusești au instalat mai multe lansatoare de rachete la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care a fost închisă, sporind temerile că cea mai mare centrală atomică din Europa ar putea fi folosită ca bază pentru a trage asupra teritoriului ucrainean și sporind pericolele legate de radiații.

UPDATE ORA 08.00

Rusia bombardează întreaga linie de front din Donețk, afirmă guvernatorul regiunii

Forțele ruse au bombardat întreaga linie de front din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko. Cele mai aprige lupte au avut loc în apropierea orașelor Bakhmut și Avdiivka, a declarat acesta într-un interviu acordat vineri dimineață, potrivit Reuters.

Cinci civili au fost uciși și doi răniți în zonele controlate de Ucraina din Donețk în cursul zilei precedente, a mai spus el. El a adăugat că trupele rusești încercau, de asemenea, să avanseze în apropiere de Lyman, care a fost recucerit de forțele ucrainene în noiembrie.

UPDATE ORA 07.00

Rusia este în continuare hotărâtă să cucerească părți din estul și sudul Ucrainei pe care Putin le-a revendicat ca fiind ale sale, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a adăugat că peninsula Crimeea din sudul Ucrainei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, este vulnerabilă la atacuri ale forțelor ucrainene, după ce oficialii de acolo au declarat că au doborât o dronă în apropierea unei baze navale cheie.

UPDATE ORA 06.00

Vladimir Putin a promis că va continua să atace sistemele energetice ucrainene, în ciuda criticilor globale privind grevele care au lăsat milioane de oameni fără electricitate și apă la începutul iernii.

Liderul rus a prezentat loviturile ca fiind un răspuns la o explozie pe podul Moscovei spre Crimeea anexată și la alte atacuri, acuzând Kievul că a aruncat în aer liniile de alimentare cu energie electrică de la centrala nucleară Kursk și că nu a furnizat apă la Donețk, în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 05.00

Ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a declarat că, cu cât Turcia își ratifică mai repede candidatura de aderare la NATO, cu atât mai bine și că va lua în considerare acordarea de permise de export de arme către Turcia, de la caz la caz.

Într-un interviu acordat Reuters după întâlnirea cu omologul său turc Hulusi Akar la Ankara, Kaikkonen a declarat că nu poate prevedea un calendar pentru ratificarea de către Turcia a cererii de aderare la NATO a țării sale.

UPDATE ORA 04.00

Papa Francisc a izbucnit în lacrimi și a plâns când a menționat suferința ucrainenilor în timpul unei rugăciuni tradiționale în centrul Romei.

Vocea papei a început să tremure când i-a menționat pe ucraineni și a trebuit să se oprească, incapabil să vorbească, timp de aproximativ 30 de secunde. Când a reluat rugăciunea, vocea sa era tremurândă.

UPDATE ORA 03.00

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că se așteaptă ca Finlanda și Suedia să devină în curând membre NATO.

Douăzeci și opt din cele 30 de țări din alianța militară au ratificat intrarea celor două națiuni în NATO, un proces care a început după invazia Rusiei în Ucraina. Doar Turcia și Ungaria nu au aprobat acest lucru.

Finlanda și Suedia au depus eforturi pentru a atenua îngrijorările Turciei cu privire la aderarea lor la NATO. Ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a declarat că țara sa ar lua în considerare exporturi limitate de arme către Turcia – ceea ce ar putea rezolva un punct de blocaj pentru Ankara.

UPDATE ORA 02.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa intenționează să consolideze sancțiunile împotriva Rusiei, în timp ce Moscova nu dă semne de încetare a războiului său brutal.

Lucrăm în mod activ pentru a sprijini și consolida următoarele sancțiuni împotriva Rusiei – de către partenerii europeni, americani și alți parteneri”, a declarat el, potrivit unei traduceri a discursului său nocturn postat pe platforma de mesagerie Telegram.

El a precizat că un al nouălea pachet de sancțiuni propus de Uniunea Europeană este în curs de elaborare”.

UPDATE ORA 01.00

Forțele rusești au instalat mai multe lansatoare de rachete la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care a fost închisă, au afirmat oficialii ucraineni, ceea ce ridică temeri că cea mai mare centrală atomică din Europa ar putea fi folosită ca bază pentru a lansa focuri de armă asupra teritoriului ucrainean și sporește pericolele legate de radiații.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata ucraineană a declarat că regiunile din estul Donețkului și nord-estul Harkovului au fost supuse unui foc intens din partea Rusiei. Mai mult de 20 de atacuri de la mai multe lansatoare de rachete rusești asupra pozițiilor trupelor și așezărilor noastre de-a lungul LoC”, a declarat armata.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele rusești își mențin liniile de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov și Luhansk și că au bombardat aproape zece așezări în cursul zilei.

Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că în nordul Harkovului, localitățile recent recucerite de forțele ucrainene în apropiere de granița cu Rusia erau bombardate în mod constant, inclusiv în Vovchansk, scrie CNN.

Așezările din apropierea liniei frontului din sectorul Kupiansk sunt bombardate constant”, a spus el, dar a insistat că nu există nici o perspectivă de contraofensivă din partea rușilor. Avem suficiente forțe și mijloace în această zonă și în alte zone pentru a respinge inamicul”.

Mai la sud, liniile frontului din Donețk continuă să fie supuse unor bombardamente rusești intense în aproape 20 de zone, potrivit armatei, în special în jurul Bakhmut și Avdiivka. Bătăliile din regiune au devenit un război de uzură care implică mortiere, focuri de tancuri, artilerie și explozibili lansați din drone – cu o mare parte din zona rurală marcată de cratere. Niciuna dintre părți nu a cucerit vreun teritoriu semnificativ în câteva luni de-a lungul acestei părți a liniei de front.

Statul Major General a precizat că în regiunile sudice Zaporojie și Dnipropetrovsk, 22 de așezări au fost supuse focului, două dintre ele fiind atacate de avioane rusești. De asemenea, au avut loc bombardamente cu tancuri și artilerie rusești asupra a aproape 20 de așezări în părțile recent eliberate din regiunea Herson, pe malul vestic al râului Dnipro.