• Economia Ucrainei ar putea scădea cu 50% în acest an dacă Rusia continuă să atace rețeaua națională de energie electrică a țării și alte infrastructuri critice, a declarat premierul, Denis Șmihal.
  • Dacă activitățile teroriste ale Rusiei împotriva infrastructurii noastre continuă, am putea pierde încă 10% din aceste cifre – adică până la 50% din PIB-ul nostru” , a continuat premierul.
  • Guvernul ucrainean a estimat că pagubele provocate de război ar putea ajunge la 700 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, în condițiile în care toate sectoarele economiei au fost afectate de război, a adăugat el.

ORA 23.00

Belarus ar putea fi forțat de Vladimir Putin să se alăture războiului din Ucraina, după ce vehiculele militare ale țării au fost văzute ștanțate cu un pătrat roșu. Semnele – care sunt folosite pentru a distinge prietenii de dușmani – au fost observate pentru prima dată pe vehiculele armatei din Belarus în timp ce acestea participă la exerciții de luptă.

ORA 22.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, dacă rachetele Patriot americane sunt trimise în Ucraina, acestea vor fi ținte legitime pentru forțele rusești. Dar el a adăugat că planul SUA nu a fost confirmat.

Peskov a fost întrebat de CNN dacă este de aceeași părere cu fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care a declarat că rachetele „ar deveni imediat o țintă legitimă a forțelor noastre armate”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

ORA 21.00

Agenția energetică de stat din Ucraina, Energoatom, a declarat că va oferi bonusuri mai mari personalului de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, care rămâne loial Kievului.

Centrala nucleară din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, a fost ocupată încă din primele zile ale războiului, dar este încă operată de personalul ucrainean.

ORA 20.00

Volodimir Zelenksi a declarat că 184 de atleți ucraineni au fost uciși ca urmare a războiului Rusiei de când trupele sale au invadat Ucraina în februarie.

Liderul ucrainean a remarcat cifra în timpul unei conversații cu șeful Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, astăzi. Nu este posibil să se verifice în mod independent numărul sportivilor ucraineni care au fost uciși în război.

ORA 19.00

Coordonatorul special pentru comunicare al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a declarat miercuri pentru CNN că orice discuție privind oportunitatea de a negocia cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina ar trebui lăsată „în seama președintelui Zelenski, nu a Statelor Unite”, recunoscând totodată că evaluările inițiale potrivit cărora războiul s-ar putea încheia până la sfârșitul anului par puțin probabile.

„Cu siguranță ne-ar plăcea să se încheie, dacă nu astăzi, atunci înainte de sfârșitul acestui an, care, desigur, se apropie rapid. Cred că doar având în vedere ceea ce vedem în aer și pe teren în Ucraina, este dificil să concluzionăm că acest război se va încheia până la sfârșitul anului”, a declarat Kirby pentru MJ Lee de la CNN, într-un glas virtual.

ORA 18.00

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au declarat că proprietarul unei flote de autobuze din Herson a fost arestat pentru că a asigurat transportul trupelor rusești în timp ce regiunea era ocupată. SBU a precizat într-o declarație că bărbatul „a furnizat autobuze pentru a transporta ocupanții din Crimeea la Herson”, în sudul Ucrainei.

Acesta a precizat că peste 50 de autobuze au fost folosite pentru a transporta trupele de ocupație. Ulterior, bărbatul a încercat să părăsească Ucraina pentru a ajunge în Moldova, dar a fost reținut în timp ce încerca să treacă granița.

ORA 17.00

Șeful numit de ruși în orașul ocupat Berdyansk din sudul Ucrainei a declarat că peste 10.000 de clienți au rămas fără electricitate după ce „sabotorii” ucraineni au aruncat în aer o substație.

Alexander Saulenko, șeful interimar al administrației din Berdyansk, a declarat că „explozia unei substații de transformare realizată de sabotori ucraineni” a avut loc marți seara. Oficialul a precizat că dispozitivul exploziv a fost amplasat. Berdyansk se află pe malul Mării Azov, în regiunea Zaporojie.

ORA 16.00

Loviturile rusești au lovit miercuri dimineață clădirea administrației regionale din Herson, în mijlocul unui val de bombardamente mortale asupra regiunii din sudul Ucrainei. Atacul a avut loc la ora locală 11.00, iar „rușii au tras asupra centrului Hersonului cu mai multe lansatoare de rachete”, a declarat adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei pe Telegram.

„Obuzele au lovit clădirea Administrației militare regionale din Herson – două etaje au fost avariate”, a adăugat Kyrylo Timoșenko. Nu s-au înregistrat victime.

ORA 15.00

Ucraina: 64 de ucraineni și un american au fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu Rusia

Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, a declarat că Ucraina a obținut eliberarea a 64 de militari ucraineni, precum și a unui cetățean american, în cadrul celui mai recent schimb de prizonieri cu forțele rusești. Americanul a fost numit Suedi Mureksezi, în vârstă de 35 de ani.

ORA 14.00

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihail Podolyak, a ripostat la comentariile Kremlinului potrivit cărora Kievul trebuie să țină cont de noile realități teritoriale care includ anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ieri propunerea de pace în trei etape a președintelui Volodimir Zelenski, în care Rusia ar începe să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei de Crăciun.

ORA 13.00

Atacurile cu drone rusești au avariat cinci clădiri din capitala Ucrainei, Kiev – deși apărarea aeriană a împiedicat multe altele, au declarat autoritățile.

Nu au fost raportate victime, potrivit Associated Press.

Atacurile subliniază modul în care cel mai mare oraș al Ucrainei rămâne vulnerabil la atacurile regulate ale Rusiei, care au devastat infrastructura și alte centre de populație, mai ales în estul și sudul țării în ultimele săptămâni.

ORA 12.00

Uniunea Europeană este unită în sprijinul său pentru Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz în parlamentul german, adăugând, cu referire aparentă la Ungaria, că încercările de a submina valorile blocului prin blocarea măsurilor de politică externă vor eșua.

ORA 11.00

Kremlinul a declarat miercuri că nu a primit nicio propunere privind o încetare a focului de Crăciun în Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut la începutul acestei săptămâni Rusiei să înceapă să-și retragă trupele din țara sa până la Crăciun, ca prim pas spre un acord de pace în conflictul care durează de aproape 10 luni.

ORA 10.00

Papa Francisc i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puțin anul acesta pentru sărbătorile și cadourile de Crăciun și să trimită diferența ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă peste foamea și frigul iernii.

Papa, care a făcut apeluri pentru Ucraina la aproape fiecare eveniment public de când Rusia a invadat vecinul său în februarie, a făcut acest apel nesemnat la sfârșitul audienței sale generale săptămânale.

ORA 09.00

Atacurile cu drone rusești asupra Kievului și a regiunii din jurul capitalei ucrainene, miercuri, nu au avariat nicio instalație energetică, a declarat operatorul rețelei naționale de electricitate Ukrenergo.

Din octombrie, Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei cu valuri mari de rachete și atacuri cu drone.

ORA 08.00

Zece drone Shahed au fost doborâte în regiunea Kievului

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a postat pe Telegram că zece drone Shahed au fost doborâte în această dimineață în regiunea Kiev.

Iranul a furnizat dronele Rusiei, care le-a folosit pentru a viza infrastructura și obiective civile din Ucraina.

ORA 07.00

SUA finalizează planurile de livrare a sistemului de apărare antiaeriană Patriot

Statele Unite finalizează planurile de a trimite sistemul său sofisticat de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, într-o mișcare care ar putea fi crucială…

Washingtonul ar putea anunța încă de joi o decizie privind furnizarea Patriot, au declarat marți doi oficiali pentru Reuters. Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană ale SUA și, de obicei, este disponibil în cantități reduse, aliații din întreaga lume concurând pentru el.

ORA 06.00

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat marți că a existat un acord privind îndepărtarea armelor grele de la centralele nucleare ucrainene Zaporojie. Discuțiile erau în curs de desfășurare, a spus el, adăugând: „Am reușit să protejăm Cernobîl și obiectivul nostru este să protejăm Zaporojie. Următoarele săptămâni vor fi cruciale”.

ORA 05.00

Ministerul belarus al Apărării a anunțat o verificare bruscă a pregătirii de luptă a trupelor sale. Exercițiile au loc în principal în nord-vestul țării, nu în apropierea graniței cu Ucraina. Acesta este unul din seria de anunțuri făcute de Belarus de la jumătatea lunii octombrie, despre care Kievul spune că este menit să alimenteze frica în rândul ucrainenilor.

ORA 04.00

Președintele rus, Vladimir Putin, și liderul chinez, Xi Jinping, vor avea discuții pentru a discuta despre evenimentele din 2022 la sfârșitul lunii decembrie, a anunțat cotidianul de afaceri rus Vedomosti.

Dmitri Peskov a declarat pentru ziar că data și agenda întâlnirii sunt deja cunoscute, dar un anunț oficial va veni mai târziu. Este puțin probabil ca discuțiile să aibă loc față în față, a precizat ziarul.

ORA 03.00

Oficialii ucraineni au dat marți undă verde după ce sirenele de raid aerian au răsunat în toată țara, în urma avertismentelor că Rusia ar putea efectua un nou val de atacuri cu rachete. Presa ucraineană a declarat că alertele ar fi putut fi declanșate de avioane de luptă MiG care au decolat din Riazan, în apropiere de granița Rusiei cu Ucraina, și au zburat spre Belarus.

ORA 02.00

Peste 1 miliard de euro au fost strânse pentru a sprijini Ucraina în această iarnă la conferința de ajutor de la Paris, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna. Banii, promiși de 46 de țări și 24 de organizații internaționale, vor fi împărțiți între refacerea rețelei energetice epuizate a Ucrainei, sectorul alimentar, aprovizionarea cu apă, sănătate și transporturi.

ORA 01.00

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că exploziile au lovit miercuri dimineață districtul central Shevchenkivskyi din Kiev. Serviciile de urgență au fost trimise”, a declarat Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram.

Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a declarat că sistemele de apărare antiaeriană au fost la lucru.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Economia Ucrainei ar putea scădea cu 50% în acest an dacă Rusia continuă să atace rețeaua națională de energie electrică a țării și alte infrastructuri critice, a declarat premierul, Denis Șmihal, potrivit BBC.

Dacă activitățile teroriste ale Rusiei împotriva infrastructurii noastre continuă, am putea pierde încă 10% din aceste cifre – adică până la 50% din PIB-ul nostru” , a continuat premierul.

Guvernul ucrainean a estimat că pagubele provocate de război ar putea ajunge la 700 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, în condițiile în care toate sectoarele economiei au fost afectate de război, a adăugat el.