• Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a lansat un avertisment extrem de dur în cadrul unei ședințe de guvern, după ce o nouă rundă de lovituri rusești a afectat infrastructura națiunii.
  • Premierul a susținut că apărarea aeriană a doborât 60 dintre cele 76 de rachete din baraj.
  • Însă unele dintre rachetele care și-au găsit țintele vizate au lovit substații de înaltă tensiune și generatoare de electricitate, a precizat premierul.

UPDATE ORA 23:00

Ucraina se pregătește pentru ca Rusia să încerce din nou să invadeze dinspre nord în noul an, a avertizat un comandant ucrainean. Acesta se teme că atacul este planificat în preajma aniversării primei sale încercări eșuate de a cuceri Kievul, la 24 februarie.

Generalul-maior Andrii Kovalchuk, unul dintre cei mai înalți ofițeri militari ucraineni, spune că forțele Kievului ar fi pregătite, chiar și pentru a lupta cu milioane de ruși, dar ar avea nevoie de un sprijin tot mai letal din partea aliaților occidentali.

UPDATE ORA 22:00

Rusia a susținut că loviturile în masă pe care le-a lansat vineri împotriva Ucrainei și care au dus la întreruperi ale alimentării cu energie electrică și apă la nivel național au făcut parte din acțiunile sale de prevenire a livrării de arme străine în Ucraina.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Vineri, „sistemele de comandă militară, complexul militar-industrial și instalațiile energetice de susținere a acestora din Ucraina au fost lovite de o lovitură în masă cu arme de înaltă precizie”, a declarat Ministerul rus al Apărării în briefingul său zilnic, relatează Agenția France-Presse.

„Ținta a fost atinsă. Toate obiectele alocate au fost lovite”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 21:00

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că în 75% din gospodăriile din Kiev a fost restabilită căldura.

Într-o postare pe Telegram de sâmbătă, Klitschko a scris: „75% dintre locuitorii capitalei au deja alimentare cu căldură. Inginerii de încălzire continuă să lucreze și a doua zi pentru a stabiliza situația cu furnizarea căldurii în Kiev”.

UPDATE ORA 20:00

Rusia a denunțat o decizie a Republicii Moldova de a interzice temporar șase canale de televiziune ca fiind „cenzură politică”. Moldova a acuzat canalele că difuzează „informații incorecte” despre țară și despre operațiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Canalele sunt strâns legate de politicianul și omul de afaceri Ilan Shor, care a fugit din țară în 2019 după alegerea președintelui pro-occidental, Maia Sandu, relatează Reuters.

UPDATE ORA 19:00

Germania nu va transfera unilateral tancuri în stil occidental în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat acest lucru într-un interviu acordat Süddeutsche Zeitung.

„În primul rând, sprijinim Ucraina cât putem. În al doilea rând, împiedicăm o confruntare directă între NATO și Rusia. Și, în al treilea rând, nu vor exista acțiuni unilaterale din partea Germaniei. Acesta este un criteriu al nostru decisiv, dar prudent. politică – și va funcționa și anul viitor”, a spus Scholz.

UPDATE ORA 18:00

Electricitatea a fost restabilită în Harkov, spune guvernatorul
Electricitatea a fost restabilită în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, și în regiune, a declarat guvernatorul acestuia, la o zi după ultimul val de atacuri cu rachete ale Rusiei care au vizat rețeaua electrică a țării.

Oleh Syniehubov, guvernatorul regional al Harkovului, a postat pe Telegram: „Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în întreaga regiune Harkov și în Harkov. În prezent, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în întreaga regiune și în oraș.”

UPDATE ORA 17:00

Cel mai important polițist polonez a declarat că o explozie în biroul său a fost provocată de un lansator de grenade, declarând pentru postul privat de radio RMF FM că a primit două dintre aceste arme cadou din Ucraina.

Ministerul polonez de Interne și procuratura nu au confirmat anterior informațiile din presă potrivit cărora explozia de miercuri, de la sediul poliției din Varșovia, a fost cauzată de un lansator de grenade. Procurorii au declarat că investighează explozia, în urma căreia comandantul șef al poliției, Jarosław Szymczyk, a fost transportat la spital, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 16:00

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că este nerealist să se ajungă la un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

„Războiul trebuie să se încheie doar cu înfrângerea acesteia”, a scris Podolyak pe Twitter, și a spus că Ucraina va acționa cu „proporțiile necesare de artilerie, vehicule blindate, drone și rachete cu rază lungă de acțiune”.

UPDATE ORA 15:00

Bilanțul deceselor din Krivoi Rog a crescut la 5 persoane

Cinci persoane au fost ucise în atacul rusesc rusesc cu rachetă din 16 decembrie asupra orașului industrial Krivoi Rog, din regiunea Dnipropetrovsk, potrivit unui bilanț actualizat publicat sâmbătă, potrivit Washington Post.

Doisprezece persoane au fost rănite, inclusiv patru copii. Printre persoanele ucise se numără un copil de doar un an care a fost scos sâmbătă de sub dărâmături.

UPDATE ORA 14:00

Rusia spune că ultimele sancțiuni ale UE vor „exacerba” problemele

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe a Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că ultima rundă de sancțiuni impuse de UE împotriva Moscovei va duce doar la o „exacerbare” a problemelor în interiorul blocului comunitar, scrie Reuters.

Cele mai recente măsuri adaugă pe „lista neagră” alte aproape 200 de persoane și interzic investițiile în industria minieră a Rusiei, printre altele.

„Pachetul actual va avea același efect ca toate cele anterioare – exacerbarea problemelor socio-economice din însăși Uniunea Europeană” , a precizat Zaharova.

Ea a cerut UE să anuleze toate restricțiile care, direct sau indirect, au un impact asupra exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte.

UPDATE ORA 13:00

Jumătate din regiunea Kiev – în continuare fără curent electric

În regiunea Kiev, lucrările continuă pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, acest proces fiind complicat de condițiile meteorologice, a declarat șeful Administrației Militare Regionale Kiev, Oleksiy Kuleba, potrivit Ukrinform.

„După atacurile cu rachete de ieri în regiunea Kiev, lucrările de restaurare continuă. Condițiile meteorologice complică procesul – ploaia și zăpada duc la înghețare și ruperea liniilor. Cu toate acestea, inginerii energetici lucrează într-un mod îmbunătățit”, a scris Kuleba.

El a adăugat că, potrivit deciziei lui Ukrenergo, întreruperile de curent de urgență continuă în regiunea Kiev. Aproximativ 50% din regiune fără electricitate.

În dimineața zilei de 16 decembrie, rușii au lansat un nou atac masiv cu rachete asupra infrastructurii civile și energetice a Ucrainei.

UPDATE ORA 12:00

Putin și-a petrecut întreaga zi de vineri la sediul armatei. Președintele rus a ascultat opiniile privind operațiunile militare din Ucraina

Vladimir Putin a vizitat sediul comun al filialelor militare care iau parte la războiul din Ucraina, vineri, 16 decembrie, când a avut loc un atac masiv asupra Ucrainei.

Putin ar fi petrecut toată ziua la sediu, a ascultat un raport despre mersul războiului, s-a întâlnit cu lideri militari și a ascultat propunerile lor de acțiune în viitorul apropiat și pe termen mediu.

Fotografiile și videoclipurile de la întâlnire îl arată pe Putin împreună cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, șeful Statului Major General al Forțelor Armate, Valery Gerasimov, și comandantul Grupului Comun de Forțe în Războiul cu Ucraina, Serghei Surovikin.

Kremlinul nu precizează unde a avut loc exact întâlnirea. Putin nu a fost niciodată într-o zonă de luptă.

În aceeași zi, Rusia a lansat o nouă lovitură masivă asupra Ucrainei. În total, au fost trase peste 70 de rachete. În urma atacului, Harkov, Poltava, Kremenchug au rămas fără electricitate. La Kiev, Harkov și Dnipro, metroul a fost oprit, în capitală metroul a fost folosit ca refugiu. Metroul din Kiev și-a reluat activitatea abia sâmbătă, 17 decembrie.

UPDATE ORA 11:00

Sirenele de raid aerian sună în toată Ucraina

Toate regiunile Ucrainei se află sub alertă de raid aerian, inclusiv capitala Kiev, relatează The Guardian.

Alerta vine la o zi după ce oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lansat vineri peste 70 de rachete într-unul dintre cele mai mari atacuri de la începutul războiului, forțând întreruperi de urgență a alimentării cu electricitate la nivel național.

UPDATE ORA 10:00

Directorul CIA: „Rușii nu sunt serioși în privința unei negocieri reale”

Directorul CIA, Bill Burns, a declarat, într-un interviu pentru PBS, că agenția pe care o conduce nu vede în prezent seriozitatea din partea rușilor necesară pentru a pune capăt războiului, potrivit Wapo.

„Nu am ajuns la o evaluare care să spună că rușii vorbesc serioși în acest moment cu privire la o negociere reală”, a spus Burns.

Directorul CIA a mai spus că este de părere că atacurile Rusiei împotriva infrastructurii critice a Ucrainei vor continua, dar că agenția a observat un „ritm redus al luptelor” dintre Ucraina și armata Rusiei, pe măsură ce se apropie iarna.

„Dar nu este deloc redus în ritmul atacurilor din ce în ce mai brutale ale lui Putin împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii civile ucrainene”, a adăugat Burns.

UPDATE ORA 09:00

Rusia retrage unele forțe din Kakhovka și Nova Kakhovka din regiunea Herson

Rusia redistribuie unități și își retrage unele dintre trupele din Kakhovka și Nova Kakhovka din regiunea Herson, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Pravda.

Potrivit Statului Major General, trupele s-au retras în așezarea Nijni Sirohozi, situată mai la est, în partea ocupată de ruși a regiunii Herson. Kakhovka și Nova Kakhovka sunt situate pe malul de est al râului Nipru, la puțin sub 100 de kilometri est de Herson.

Hidrocentrala Kakhovka este situată în Nova Kakhovka și, sunt informații că a fost parțial aruncată în aer de forțele ruse pe fondul contraofensivei Ucrainei de eliberare a Hersonului. Militarii ruși au răspândit, de asemenea, informații că Kakhovka va fi abandonată de trupele ruse până la sfârșitul anului și oferă colaboratorilor locali opțiunea de a se muta în Crimeea ocupată de ruși, a spus Statul Major.

UPDATE ORA 08:00

Compania de social media TikTok a anunțat vineri că va reduce numărul de angajați din Rusia, potrivit Reuters.

Aplicația video TikTok, deținută de chinezi, a suspendat livestreaming-ul și noile încărcări în Rusia, după ce Moscova a introdus o nouă cenzură strictă în domeniul media, în urma invaziei sale în Ucraina, în februarie.

UPDATE ORA 07:00

SUA a creat o celulă specială contra propagandei ruse și chineze

Washingtonul vrea să îşi consolideze lupta împotriva dezinformării venite în special din partea Rusiei şi a Chinei şi l-a desemnat vineri pe fostul jurnalist şi diplomat James Rubin să conducă o celulă special creată în acest sens în cadrul Departamentului de Stat.

Centrul de Angajament Global (GEC), pe care îl va conduce James Rubin în cadrul Departamentului de Stat, are drept obiective ,,identificarea, înţelegerea, expunerea şi contracararea propagandei şi dezinformării” din partea unor ţări străine sau a unor actori non-statali ,,care ameninţă securitatea Statelor Unite, a aliaţilor şi partenerilor săi” , potrivit unei declaraţii a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken.

James Rubin va avea titulatura de trimis special.

,,Jamie are peste 35 de ani de experienţă în politica externă, inclusiv la Departamentul de Stat, fiind diplomat, purtător de cuvânt, consilier politic, profesor şi prezentator. El este calificat în mod unic pentru a conduce activitatea critică a GEC în ceea ce priveşte combaterea dezinformării şi propagandei străine din partea unor actori străini, inclusiv Rusia, Republica Populară Chineză, Iranul şi organizaţiile extremiste violente străine precum ISIS şi Al-Qaeda. De asemenea, el va contribui la consolidarea rezistenţei societăţii la dezinformarea şi propaganda de peste hotare. Îi urez un călduros bun venit lui Jamie înapoi în cadrul Departamentului şi aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el în acest rol important”, a declarat Antony Blinken.

James Rubin, în vârstă de 62 de ani, a fost purtătorul de cuvânt al secretarului de stat Madeleine Albright între 1997 şi 2000, în timpul administraţiei preşedintelui democrat Bill Clinton.

UPDATE ORA 06:00

Comisia Europeană a aprobat vineri achiziţia traderului german de gaze Uniper de către guvernul de la Berlin, deschizând calea pentru naţionalizarea companiei care aproape s-a prăbuşit după ce Rusia a încetat să mai furnizeze gaze Europei, iar preţurile au crescut puternic, transmite CNBC.

Achiziţia a fost aprobată în temeiul regulamentului UE privind fuziunile, după ce Comisia a conchis că achiziţia propusă nu ar ridica probleme de concurenţă. De asemenea, Comisia trebuie să aprobe salvarea Uniper în conformitate cu regulile privind ajutorul de stat.

UPDATE ORA 05:00

Zelenski: Rusia are încă suficiente rachete pentru alte câteva lovituri masive

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia are încă suficiente rachete pentru alte lovituri masive precum cea lansată mai devreme în cursul zilei împotriva sistemului de generare a energiei electrice din Ucraina, potrivit presei franceze.

Vorbind într-un discurs video după atacurile cu rachete de astăzi, Zelenski a spus: „Indiferent pe ce se bazează admiratorii de rachete de la Moscova, tot nu va schimba echilibrul de putere în acest război”.
usia a lansat astăzi peste 70 de rachete împotriva Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni.

Trei persoane au fost ucise atunci când un bloc de apartamente a fost lovit în centrul orașului Krivoi Rog, iar o alta a murit în bombardamentele din Herson, în sudul țării, au precizat aceștia. Oficialii instalați de Moscova în estul ocupat al Ucrainei au declarat că 12 persoane au murit din cauza bombardamentelor ucrainene.

UPDATE ORA 04:00

Rusia promite că nu va folosi arme biologice în Ucraina

Rusia nu va folosi arme biologice, a declarat vineri un diplomat rus de rang înalt în timpul unei conferinţe de presă la Geneva, potrivit Le fiagro.

Directorul adjunct în Departamentul neproliferare şi controlul armamentelor în MAE rus Konstantin Voronţov a combătut afirmaţiile conform cărora Rusia ar putea recurge la astfel de arme în conflictul din Ucraina.

„Acesta nu este deloc un subiect” de discuţie şi Rusia este „integral şi ferm ataşată obligaţiilor sale” asumate în tratatele internaţionale care interzic folosirea acestor arme, a indicat diplomatul rus.

„Noi nu avem niciun program în domeniul militar legat de armele biologice” şi „toate activităţile noastre în domeniul biologic sunt exclusiv în scopuri paşnice şi nimic mai mult decât atât” , a susţinut Konstantin Voronţov, vorbind presei în marja unei reuniuni de evaluare a aplicării Convenţiei asupra armelor biologice (BWC), care interzice conceperea, fabricarea şi stocarea acestei categorii de arme de distrugere în masă.

Lipsa unui mecanism de verificare a respectării acestei convenţii este însă marele său punct slab şi un subiect de dispută de decenii.

UPDATE ORA 03:00

Stoltenberg: Rusia se pregătește de un război lung în Ucraina

Rusia se pregăteşte de un război lung împotriva Ucrainei, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat AFP, punctând că aliații din cadrul NATO trebuie să continue să furnizeze arme Kievului până când preşedintele Vladimir Putin înţelege că „nu poate câştiga pe câmpul de luptă” , potrivit Le Monde.

La aproape zece luni după invazia Moscovei asupra Ucrainei, forţele ucrainene au provocat Kremlinului o succesiune de înfrângeri care au permis eliberarea mai multor teritorii. Dar „nimic nu indică faptul că Putin a renunţat la obiectivul său de a controla Ucraina”, a avertizat șeful NATO.

„Nu trebuie să subestimăm Rusia. Ea se pregăteşte pentru un război lung. Vedem că încearcă să mobilizeze mai multe forţe, că este pregătită să sufere şi numeroase pierderi, că încearcă să aibă acces la mai multe arme şi muniţii” , a declarat Stoltenberg.

UPDATE ORA 02:00

Doar o treime din locuitorii din Kiev au căldură și apă

O treime dintre locuitorii capitalei ucrainene au în prezent încălzire și apă, reluarea serviciilor pentru restul este așteptată mâine dimineață. Potrivit primarului din Kiev, Vitali Klitschko, 40% din casele din Kiev au acum curent electric.

„Mai multe puncte critice de infrastructură din capitală au fost afectate astăzi. Da, există pene de electricitate. Există daune la rețeaua electrică”, a explicat oficialul, potrivit UKRINFORM.

„Serviciile municipale lucrează pentru a restabili alimentarea cu căldură și apă pentru toți locuitorii capitalei, până dimineața. Inginerii energetici lucrează pentru a stabiliza sistemul de alimentare cu energie” , a spus Klitschko.

UPDATE ORA 01:00

Starea de urgență energetică, încheiată

Operatorul de stat al rețelei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a ridicat starea de urgență pe care a declarat-o în cursul zilei.

Alertă a fost implementată după ce atacurile cu rachete rusești din această dimineață au cauzat o pierdere a consumului de energie la nivel național cu peste 50%,potrivit TASS.


Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a lansat un avertisment extrem de dur în cadrul unei ședințe de guvern vineri, după ce o nouă rundă de lovituri rusești a afectat infrastructura națiunii.

Și-au stabilit obiectivul de a-i lăsa pe ucraineni fără lumină, apă și căldură”, a declarat Shmyhal. „Lumea ar trebui cu siguranță să răspundă la aceste acțiuni ale Rusiei cu măsuri rapide și decisive”. Premierul a susținut că apărarea aeriană a doborât 60 dintre cele 76 de rachete din baraj. „Le mulțumim apărătorilor cerului ucrainean pentru acest lucru”, a spus Shmyhal, potrivit CNN.

Însă unele dintre rachetele care și-au găsit țintele vizate au lovit substații de înaltă tensiune și generatoare de electricitate, a precizat premierul. Încă o dată, există un deficit grav în sistemul energetic”, a declarat Shmyhal participanților la reuniune. Și acum se aplică pene de curent de urgență aproape în toată țara”.

Liderii locali raportează despre aprovizionarea actuală cu energie: Oleh Syniehubov, un lider din regiunea nord-estică Kharkiv, a declarat pe Telegram că inginerii au început să restabilească energia electrică în orașul Kharkiv și în mai mult de o jumătate de duzină de orașe din jur, inclusiv Izium. Andrii Raykovych, care este șeful administrației militare a regiunii Kirovohrad din centrul Ucrainei, a declarat că energia electrică a fost restabilită pentru mai mult de 30% din consumatorii locali.

În primul rând, instalațiile de infrastructură critică, instituțiile medicale sunt alimentate cu energie electrică. Apoi – casele”, a explicat el. Compania energetică de stat Ukrenergo nu a publicat încă vineri date naționale privind întreruperile de curent.