• La finalul unei vizite la Minsk, Vladimir Putin a declarat că Rusia și Belarus lucrează îndeaproape pentru a atenua efectul sancțiunilor occidentale împotriva ambelor țări.
  • Putin a confirmat că Rusia desfășoară în prezent exerciții militare pe teritoriul Belarusului și că Rusia și Belarus dezvoltă în comun armament.
  • Putin a spus: Rusia și Belarus vor crea un spațiu de apărare unificat”.

UPDATE ORA 23:00

La Moscova este programată mâine o şedinţă importantă, condusă de liderul de la Kremlin.Vladimir Putin a convocat pentru mâine Consiliul de Aapărare. Potrivit analiştilor, la şedinţă, preşedintele Rusiei va decide care vor fi obiectivele militare pentru 2023. Pe 24 februrie anul viitor se va împlini un an de la invazia în Ucraina.

UPDATE ORA 22:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a fost impresionat de starea orașelor și localităților prin care a trecut marți, în drum spre linia frontului din Bakhmut. Zelenski a mers la Bakhmut, epicentrul luptelor din regiunea Donețk, pentru a se întâlni cu trupele și a înmâna medalii.

„Am fost acolo astăzi pentru a-i susține pe soldații noștri, pentru a le înmâna distincții de stat, pentru a le mulțumi”, a declarat el în mesajul său video zilnic.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UPDATE ORA 21:00

În timp ce se întâlnea marți cu soldații din cea mai disputată parte a câmpului de luptă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre o „situație dificilă” și a declarat că speră să primească mai mult sprijin din partea Statelor Unite. Zelenski se afla în orașul Bakhmut din regiunea Donețk, care a devenit epicentrul eforturilor Rusiei de a cuceri teritorii.

UPDATE ORA 20:00

Două avioane militare de transport turcești care au rămas blocate în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu 10 luni, s-au întors marți în siguranță în Turcia, a anunțat Ministerul Apărării.

Reuters relatează că cele două avioane militare de transport Airbus A400M ale forțelor aeriene turcești au zburat spre aeroportul Kiev-Boryspil chiar în momentul în care Rusia și-a lansat invazia în Ucraina.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina ar trebui să se pregătească pentru noi atacuri rusești asupra infrastructurii sale energetice, avertizează premierul său, Denys Shmyhal, afirmând că Moscova vrea ca poporul său să petreacă Crăciunul și Anul Nou în întuneric.

El a făcut aceste remarci după o serie de atacuri rusești cu rachete și drone care, potrivit oficialilor ucraineni, au lăsat livrările de energie electrică în regiunea Kiev la un nivel critic, mai puțin de jumătate din necesarul de energie al capitalei fiind acoperit.

UPDATE ORA 18:00

În Camera Comunelor din Marea Britanie, primul ministru, Rishi Sunak, depune mărturie în fața comitetului de legătură. El este întrebat dacă se va „angaja să sprijine Ucraina”, pe fondul îngrijorării legate de auditul său privind războiul. Sunak spune că nu ar citi prea mult în rapoartele despre audit. „Uitați-vă la sprijinul pe care l-a arătat pentru Ucraina. Bineînțeles că va continua să susțină Ucraina”, spune el.

Sunak spune că Marea Britanie vrea să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie. Prioritățile sunt apărarea aeriană, vehiculele blindate și muniția de artilerie. El spune că munițiile sunt reaprovizionate. Problema este mai puțin banii, cât capacitatea lanțului de aprovizionare, spune el.

UPDATE ORA 17:00

Vladimir Putin a făcut o recunoaștere rară a provocărilor militare ale țării sale în războiul din Ucraina, care durează de 10 luni, în timp ce Volodimir Zelenski a vizitat un oraș cheie din estul Ucrainei pe care Moscova nu a reușit să îl captureze în ciuda lunilor de bombardamente neîncetate.

Într-un mesaj video adresat serviciilor de securitate ale Rusiei, Putin a declarat că situația din cele patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia este „extrem de complicată” și a îndemnat agențiile de securitate să își intensifice eforturile pentru a identifica „trădătorii, spionii și diversioniștii”.

UPDATE ORA 16:00

Rusia intenționează să ofere Iranului componente militare avansate în schimbul a sute de drone, a declarat marți ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

„Iranul a devenit unul dintre principalii susținători militari ai Rusiei”, a declarat Wallace în parlament, în cadrul unei declarații privind conflictul dintre Rusia și Ucraina. „În schimbul faptului că a furnizat peste 300 de drone kamikaze, Rusia intenționează acum să furnizeze Iranului componente militare avansate, subminând atât securitatea Orientului Mijlociu, cât și cea internațională.”

UPDATE ORA 15:00

SUA intenționează să trimită în Ucraina echipamente pentru „bombe de precizie”

Statele Unite plănuiesc să trimită Ucrainei echipamente electronice care pot transforma munițiile aeriene neghidate în „bombe inteligente”, care oferă un grad ridicat de precizie, potrivit mai multor oficiali americani, potrivit CNN.

Decizia de a expedia kiturile către Ucraina, anunţată pentru prima dată de Washington Post, este așteptată să vină în următorul pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina chiar în această săptămână, au declarat sursele menționate.

Kiturile de ghidare pot fi conectate la bombe de diferite greutăți și dimensiuni. Armata americană a folosit această tehnologie pe bombe de 500 de kilograme sau mai mari. Oficialii nu au precizat câte astfel de kituri vor fi furnizate.

Bombele de precizie ar putea ajuta Ucraina să atace liniile fixe de apărare rusești sau alte ținte mari. Dar, în mod normal, ele sunt lansate de la bombardiere aeriene sau avioane de vânătoare.

Kiturile oferă bombelor neghidate o rază de acțiune de aproximativ 15 mile, potrivit Forțelor Aeriene ale SUA, ceea ce înseamnă că nu ar permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei.

UPDATE ORA 14:00

Zelenski a fost la Bahmut, pe linia frontului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită neanunțată în orașul Bahmut, aflat pe linia frontului, unde forțele ucrainene și cele rusești duc de luni de zile o bătălie crâncenă, potrivit BBC.

Zelenski s-a întâlnit cu trupele și a înmânat premii soldaților, potrivit administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

De luni de zile, Bakhmut a fost o țintă cheie pentru forțele ruse din regiunea Donețk și a fost extrem de afectat de bombardamente.

Cu toate acestea, forțele ucrainene au reușit să păstreze controlul.

UPDATE ORA 13:00

Unele zone din regiunea Kiev ar putea rămâne fără energie electrică încă 2-3 zile

Mai multe zone din regiunea Kiev ar putea avea nevoie de câteva zile pentru a restabili energia electrică în urma atacului cu drone efectuat de Rusia pe 19 decembrie, potrivit guvernatorului regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, transmite The Kyiv Independent.

Reparațiile sunt în curs de desfășurare, a spus el, iar unele gospodării vor avea alimentarea cu energie electrică restabilită astăzi.

Rusia a lansat un atac asupra Ucrainei folosind drone kamikaze de fabricație iraniană în dimineața zilei de 19 decembrie. Deși majoritatea dronelor ar fi fost doborâte de apărarea aeriană, mai multe zone au fost lovite în Kiev. Exploziile au fost auzite în diferite părți ale Kievului, unele dintre cele mai mari având loc în partea de vest a orașului.

UPDATE ORA 12:00

Congresul SUA a prezentat un proiect de lege de finanțare a guvernului american în valoare de 1.700 de miliarde de dolari, care include, printre altele, 44,9 miliarde de dolari pentru ajutor de urgență pentru Ucraina și aliații NATO, potrivit Unian.

UPDATE ORA 11:00

Josep Borrell a condamnat sprijinul acordat de Iran Rusiei

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat marți sprijinul acordat de Iran Rusiei în războiul din Ucraina și reprimarea continuă a opoziției din această țară, dar a declarat că UE va continua să colaboreze cu Iranul pentru a restabili acordul nuclear iranian din 2015, scrie Reuters.

„Întâlnire necesară cu ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian în Iordania, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Iran și UE” , a scris Borrell pe Twitter înainte de o conferință regională găzduită de Iordania.

UPDATE ORA 10:00

Putin încearcă să devieze responsabilitatea pentru eşecul militar

Ministerul britanic al Apărării a analizat vizita lui Vladimir Putin la Cartierul General Comun al Operațiunii Militare Speciale de săptămâna trecută, potrivit The Independent. Liderul de la Kremlin s-a întâlnit cu ofițeri militari de rang înalt, inclusiv cu șeful Statului Major General Valeri Gerasimov și cu ministrul apărării Serghei Şoigu.

Potrivit ministerului al Apărărării, această apariție a sugerat că președintele rus a încercat să atenueze presiunea politică tot mai mare asupra sa.

„Această afișare a urmărit probabil să devieze responsabilitatea lui Putin pentru eșecul militar, ratele ridicate de mortalitate și nemulțumirea publică tot mai mare din cauza mobilizării” , a punctat miniterul britanic.

„Imaginile televizate au fost probabil concepute pentru a risipi, de asemenea, zvonurile din social media privind demiterea generalului Gerasimov” .

UPDATE ORA 09:00

SUA „monitorizează îndeaproape” trupele ruse din Belarus

Statele Unite monitorizează îndeaproape prezența militară rusă în Belarus și vor continua să facă acest lucru, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unei conferinţe de luni, 19 decembrie, potrivit UKRINFORM.

„Suntem de mult timp îngrijorați de rolul Belarusului în agresiunea Rusiei. Belarus a permis războiul Rusiei împotriva Ucrainei, oferind sprijin Rusiei și permițând ca teritoriul belarus să fie folosit ca teren de pregătire pentru forțele ruse” , a declarat Karine Jean-Pierre.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape poziția de forță a Rusiei. Este un lucru pe care l-am făcut și vom continua să îl facem, inclusiv în Belarus, și rămânem în contact strâns cu Ucraina, în timp ce se apără cu curaj împotriva agresiunii rusești” , a mai spus ea.

Reacţia Casei Albe vine pe fondul vizitei preşedintelui Vladimir Putin în Belarus, unde s-a întâlnit cu liderul belarus Alexander Lukașenko.

UPDATE ORA 08:00

Trei civili au fost ucişi în regiunea Donețk

Trei civili au fost uciși și alți cinci au fost răniți în urma atacurilor trupelor ruse în regiunea Donețk, potrivit lui Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Doneţk, citat de Ukrinform.

„Pe 19 decembrie, rușii au ucis trei civili în regiunea Donețk: doi în Bakhmut și unul în Zalizne. Alte cinci persoane din regiune au fost rănite”.

otrivit sursei citate, până la 20 decembrie rușii au ucis cel puțin 1.271 de civili și au rănit cel puțin 2.762 de civili în regiunea Donețk.

Kirilenlo a spus că cifrele nu sunt definitive având în vedere că este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovakha în acest moment.

UPDATE ORA 07:00

SUA „monitorizează îndeaproape” trupele ruse din Belarus

Statele Unite monitorizează îndeaproape prezența militară rusă în Belarus și vor continua să facă acest lucru, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unei conferinţe de luni, 19 decembrie, potrivit Ukrinform.

„Suntem de mult timp îngrijorați de rolul Belarusului în agresiunea Rusiei. Belarus a permis războiul Rusiei împotriva Ucrainei, oferind sprijin Rusiei și permițând ca teritoriul belarus să fie folosit ca teren de pregătire pentru forțele ruse”, a declarat Karine Jean-Pierre.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape poziția de forță a Rusiei. Este un lucru pe care l-am făcut și vom continua să îl facem, inclusiv în Belarus, și rămânem în contact strâns cu Ucraina, în timp ce se apără cu curaj împotriva agresiunii rusești”, a mai spus ea.

UPDATE ORA 06:00

Zelenski: Rusia a pierdut deja aproape 99.000 de soldaţi

„Rusia a pierdut deja aproape 99.000 de soldaţi în Ucraina. Nimeni din Moscova nu are un răspuns. Ei duc război şi irosesc vieţile oamenilor – vieţile altor oameni, nu celor dragi, nu propriile vieţi, ci alţii – şi numai pentru că un grup din Kremlin nu poate admite greşeli şi se teme teribil de realitate.

Dar realitatea vorbeşte de la sine”, preşedintele ucrainean, în discursul său obişnuit de seară.

UPDATE ORA 05:00

La Kiev: până la 10 ore fără electricitate

Situaţia energiei electrice la Kiev rămâne dificilă, „10 ore fără electricitate sunt, din păcate, o realitate astăzi”, a anunţat de CEO-ul furnizorului de energie electrică Yasno, Sergei Kovalenko, pe Facebook, după cum a scris Ukrainska Pravda, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit lui Kovalenko, toată infrastructura critică – spitale, servicii de apă, metroul – este alimentată şi există lumină pentru aproximativ 20% din populaţie. „Este greu de prezis cât de repede vom reveni la stabilizare. Sper că mâine va fi puţin mai bine”, a adăugat Kovalenko.

UPDATE ORA 04:00

Rusia a primit 250 de noi drone Shahed-136 din Iran

Rusia a primit 250 de noi drone Shahed-136 din Iran, pe care le folosește pentru a ataca Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 19 decembrie în timpul summitului Forței expediționare comune (JEF) al liderilor din Europa de Nord din Letonia, potrivit Pravda.

UPDATE ORA 03:00

Putin spune că Rusia nu vrea să „absoarbă” Belarus

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu intenționează să „absorbă” Belarus, ca răspuns la o întrebare din cadrul unei conferințe de presă de luni, de la Minsk, cu omologul său din Belarus, Alexander Lukașenko, potrivit Reuters.

„Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur și simplu nu este recomandabil astăzi”, a spus Putin ca răspuns la întrebarea unui reporter despre presupusele zvonuri că Rusia dorește să alipească țara vecină la Federația Rusă.

„Acești critici fără scrupule din exterior fie nu înțeleg despre ce vorbesc, fie vorbesc despre asta intenționat, inducând în eroare oamenii care nu sunt cunosc aceste aspecte. Nu se pune problema unei preluări ci a une coordonări a politicilor economice” , a mai spus liderul de la Kremlin.

UPDATE ORA 02:00

Vladimir Putin a amânat de trei ori data invaziei

Președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia în Ucraina de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, potrivit lui Vadim Skibițki, un adjunct al șefului serviciilor secrete militare ucrainene, citat de Kyiv Independent.

Skibițki a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gerasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa.

„Conform informațiilor noastre, pentru a treia oară ofensiva a fost amânată la mijlocul lunii februarie”, a spus oficialul ucrainean.

UPDATE ORA 01:00

Șeful ONU crede că războiul din Ucraina „va continua”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus luni că, după părerea sa, războiul Rusiei în Ucraina „va continua”, adăugând că nu vede o perspectivă pentru discuții de pace „serioase” în viitorul apropiat, potrivit The Guardian.

„Cred că confruntarea militară va continua”, a spus Guterres, în timpul conferinței sale anuale de sfârșit de an de la New York.

Guterres a spus însă că „nu va ceda în căutarea păcii în Ucraina, în conformitate cu dreptul internațional și cu Carta Națiunilor Unite”.

De asemenea, șeful ONU a spus că „speră cu tărie că pacea poate fi atinsă în 2023, invocând „consecințele” pentru poporul Ucrainei, societatea rusă și economia globală dacă nu se ajunge la un acord.


La finalul unei vizite la Minsk, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia și Belarus lucrează îndeaproape pentru a atenua efectul sancțiunilor occidentale împotriva ambelor țări. În cadrul unei conferințe de presă cu omologul său belarus, Alexander Lukașenko, Putin a declarat: Rusia și Belarus lucrează împreună pentru a depăși pașii și sancțiunile nelegitime împotriva Rusiei și Belarusului” și lucrează cu mare încredere în această direcție”.

Putin a adăugat: Țările noastre sunt cei mai apropiați aliați și parteneri strategici”. El a spus că există o planificare comună a apărării între Rusia și Belarus și că Rusia va face totul pentru siguranța comună a țărilor noastre”.

Astfel de măsuri sunt necesare din cauza situației tensionate de la granițele externe ale statului Uniunii”, a spus el – o referire aparentă la conflictul din Ucraina și, posibil, la relația fracturieră a celor două țări cu Polonia. Putin a confirmat că Rusia desfășoară în prezent exerciții militare pe teritoriul Belarusului și că Rusia și Belarus dezvoltă în comun armament, scrie CNN.

Ministerul rus al Apărării a declarat, luni, că evaluarea finală a capacității de luptă și a pregătirii de luptă a unităților va fi dată de comandament în etapa finală de coordonare – după ce se vor desfășura exercițiile tactice ale batalionului’.

Răspunzând la întrebările din cadrul conferinței de presă, Putin a spus: Nu am avut timp să discutăm despre asta: Rusia și Belarus vor crea un spațiu de apărare unificat”.