• Rusia a pierdut deja peste 100.000 de militari de când a lansat invazia asupra Ucrainei.
  • Pe lângă militarii morţi, ruşii au pierdut pe front un total de 5.981 de vehicule de luptă blindate şi 1.978 de sisteme de artilerie.
  • Ucrainenii, conform acestor informaţii, au reuşit să neutralizeze 413 sisteme de lansare multiplă de rachete, 212 sisteme de apărare aeriană, 283 de avioane şi 267 de elicoptere.

UPDATE ORA 24:00

Ucraina intenționează să deschidă noi ambasade în 10 țări africane

Ucraina intenționează să deschidă noi ambasade în 10 țări africane, a anunțat președintele Zelenski, cu scopul de a crește prezența Kievului în Africa și de a consolida legăturile comerciale.

UPDATE ORA 23:00

Rușii au tras în una dintre instalațiile companiei energetice DTEK vineri seara, 23 decembrie, potrivit Ukrainska Pravda.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Stația a încetat să mai producă energie electrică; un angajat a fost ucis și unul a fost rănit, potrivit companiei.

Compania a adăugat că acesta este al 21-lea atac rusesc asupra instalației energetice a DTEK.

UPDATE ORA 22:00

Întâlnirea dintre Biden și Zelenski a fost una „profund personală”, care i-a apropiat pe cei doi lideri

Vizita lui Volodimir Zelenski la Casa Albă a confirmat că Ucraina și SUA sunt „parteneri strategici” pentru prima dată în istorie, a declarat principalul consilier al liderului ucrainean, Andri Iermak, într-un interviu la întoarcerea în Ucraina după vizita din 21 decembrie efectuată la Washington, potrivit The Guardian.

Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale, a declarat pentru The Guardian că deplasarea de miercuri a cimentat legătura lui Zelenski cu președintele SUA, Joe Biden și cu liderii republicani din SUA.

Discuțiile bilaterale și conferința de presă dintre cei doi lideri din această săptămână au demonstrat „cât de profund simte, în atitudine personală, președintele Biden tot ceea ce este legat de Ucraina” , a precizat Iermak, care a subliniat că SUA sunt „un adevărat lider al lumii libere și al democrației”.

Insistența consilierului prezidențial privind legăturile personale create de prima ieșire în afara țării a lui Zelenski, de la începutul războiului, vine în ciuda eșecului suferit în tentativa de a obține tancuri americane Abrams, avioane de luptă F-16 și sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune – ATACMS.

„Este prima dată în istorie când Ucraina și Statele Unite sunt apropiați ca parteneri strategici. Există o relație foarte caldă, foarte prietenoasă, o relație personală între cei doi președinți” , a spus Iermak, care a făcut parte din delegația cu care Zelenski s-a deplasat la Washington.

UPDATE ORA 21:00

Olanda promite Ucrainei un ajutor de 2,5 miliarde de euro în 2023

Guvernul Olandei a anunţat vineri că va pune la dispoziție Ucrainei anul viitor un sprijin în valoare totală de 2,5 miliarde de euro, fondurile fiind destinate, în mare parte, ajutorului militar, scrie Mediafax.

,,Atât timp cât Rusia va continua războiul din Ucraina, Olanda va continua sprijinul pentru Ucraina. Aproape două miliarde de euro sunt destinate susţinerii militare, iar restul programelor umanitare şi pentru reconstrucţia infrastructurii” , a transmis Guvernul olandez.

,,Utilizarea exactă a contribuţiei depinde de necesităţile ucrainenilor şi de evoluţia războiului”, a subliniat Guvernul olandez.

Până în prezent, Olanda a furnizat Ucrainei asistenţă militară de aproape un miliard de euro de la începerea invaziei militare ruse, în februarie.

UPDATE ORA 20:00

Deficitul de electricitate din Kiev, la 50%

Deficitul energetic din regiunea Kiev este de aproximativ 50% pe 23 decembrie, potrivit guvernatorului regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, potrivit TASS.

El a subliniat că spitalele, sistemele de alimentare cu apă și căldură și alte infrastructuri critice sunt prioritare în ceea ce privește furnizarea de energie electrică.

Kuleba a descris situația ca fiind „dificilă” în districtele Bucha, Brovari și Borispil, unde luminile sunt aprinse doar două până la patru ore pe zi.

Guvernatorul a adăugat că eforturile de a repara daunele cauzate de atacurile rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei sunt în desfășurare non-stop.

UPDATE ORA 19:00

Doi civili au fost uciși de bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei în această dimineață, potrivit biroului procurorului regional.

Într-o postare pe Telegram, acesta a declarat că potrivit anchetei, în dimineața zilei de 23 decembrie, doi locuitori ai orașului Herson au fost uciși într-un alt bombardament al militarilor ruși. Clădirile rezidențiale și infrastructura critică au fost avariate.

Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului biroului președintelui, a declarat că bombardamentele rusești asupra districtului Korabelnyi din Herson au ucis o persoană.

Victima, un bărbat, „a suferit răni fatale provocate de explozia unei mine”, a scris Timoșenko pe Telegram.

UPDATE ORA 18:00

Rusia, acuzată că a demolat teatrul din Mariupol „pentru a ascunde crime de război”

Forțele ruse au început să demoleze teatrul din orașul ocupat Mariupol care a fost locul unui atac aerian mortal despre care există informații că a dus la moartea a sute de civili, potrivit unui consilier al primarului ucrainean în exil al orașului, potrivit The Guardian.

Petro Andriuşcenko a acuzat autorităţile de ocupație că au încercat să acopere urmările bombardamentului asupra teatrului, care era folosit ca adăpost, când a fost bombardat pe 16 martie. O investigație a Amnesty International privind atacul asupra teatrului din Mariupol a concluzionat că forțele ruse au comis o crimă de război țintind în mod deliberat clădirea, deși știau că sute de civili se adăposteau acolo.

Autoritățile de ocupație ruse plănuiesc să lase fața teatrului intactă și să distrugă restul structurii, pentru a construi un nou teatru „pe cadavrele oamenilor din Mariupol” , a spus Andriușcenko.

UPDATE ORA 17:00

Stoltenberg: Putin nu vrea pace, ci pauză pentru regrupare „Invitațiile la negocieri” ale Kremlinului

urmăresc doar să câștige timp Rusiei pentru a se pregăti pentru o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Kyiv Independent.

„Putin a fost cel care a început războiul. El poate pune capăt azi ieșind din Ucraina. În acest moment, nu dă semne că vrea pace reală” , a spus Stoltenberg.

Potrivit lui Stoltenberg, Rusia arată „dorința de a produce un număr mare de victime” , recrutând peste 200.000 de militari suplimentari în ultimele luni și preluând arme din alte regimuri autoritare, cum ar fi Iranul

„Rusia speră să înghețe războiul pentru a permite forțelor sale să se regrupeze, să se rearmeze și să încerce să lanseze o nouă ofensivă” , a scris el.

El a adăugat că cele mai multe războaie se încheie cu negocieri de pace, dar „ceea ce se întâmplă la masa de negocieri este indisolubil legat de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, astfel că țările occidentale ar trebui să continue să susțină Ucraina.

UPDATE ORA 16.00

Armata ucraineană afirmă că unitățile sale au respins noi atacuri rusești în jurul orașului Bakhmut din regiunea Donețk.

„Puteți să vă auziți singuri situația operațională acum. În cursul zilei trecute, inamicul a încercat să desfășoare acțiuni de asalt din Klishchiyivka, Opytne, Zabakhmutka și alte zone operaționale. Au suferit pierderi și nu au avansat”, se vede un soldat ucrainean spunând într-o înregistrare video care pare să fie din Bakhmut, vineri dimineață.

UPDATE ORA 15.00

Washingtonul duce un „război prin procură” împotriva Rusiei, iar riscul unei „ciocniri” între cele două țări este „ridicat”, potrivit lui Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA.

„Astăzi, nimeni nu ascunde adevăratele obiective ale politicii Casei Albe față de noi. Pe toate canalele de televiziune, comentatorii politici vorbesc despre necesitatea de a intensifica războiul prin procură al SUA împotriva Federației Ruse”, a declarat Antonov într-un interviu acordat agenției de presă de stat ruse TASS publicat vineri.

UPDATE ORA 14.00

Olanda va oferi Ucrainei un ajutor de până la 2,5 miliarde de euro (2,2 miliarde de lire sterline) în 2023, a anunțat guvernul olandez. Banii sunt alocați pentru asistență militară, lucrări de recuperare a infrastructurii critice și pentru a contribui la investigațiile privind posibile crime de război, a precizat guvernul.

Președintele olandez, Mark Rutte, a promis că țara sa va oferi asistență „atât timp cât Rusia își continuă războiul împotriva Ucrainei”.

UPDATE ORA 13.00

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a declarat vineri că riscul unei ciocniri între SUA și Rusia este „ridicat”, a relatat agenția de presă de stat rusă TASS.

TASS l-a citat pe Anatoli Antonov spunând că este greu de spus când ar putea fi reluate discuțiile privind dialogul strategic între cele două părți, dar că discuțiile privind schimbul de prizonieri au fost „eficiente” și vor continua.

UPDATE ORA 12.00

Cel mai înalt oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie a declarat vineri că bombardamentele asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, controlată de Rusia, au aproape încetat.

Vorbind la televiziunea de stat rusă, guvernatorul regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că trupele rusești nu vor părăsi centrala nucleară și că aceasta nu va reveni niciodată sub control ucrainean.

UPDATE ORA 11.00

Zelenski s-a întors la Kiev după vizita în SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat vineri o înregistrare video în care spune că s-a întors la muncă la Kiev după vizita sa istorică la Washington din această săptămână. „Mă aflu în biroul meu. Lucrăm pentru victorie”, a spus el în videoclipul postat pe canalul său Telegram.

UPDATE ORA 10.00

La începutul anului 2022, fotojurnalistul ucrainean Evgheni Maloletka acoperea violențele din Kazahstan când atenția sa s-a întors acasă: existau mai multe rapoarte care semnalizau faptul că Rusia pregătea o invazie.

Nu a trebuit să se gândească de două ori: știa că trebuie să se întoarcă în țara sa natală. La jumătatea lunii ianuarie, el lucra deja în misiune pentru Associated Press în orașul Harkov și în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, unde exista o tensiune tot mai mare între protagoniștii ruși. Maloletka se afla la Harkov, la 25 de mile de unele dintre zecile de mii de soldați ruși masați la graniță, în timp ce eforturile diplomatice pentru găsirea unei soluții continuau.

Când Maloletka și echipa AP au estimat că invazia era iminentă, s-au deplasat în orașul Mariupol, în sud-estul Ucrainei. Ei s-au gândit că, dacă izbucnea războiul, Mariupol ar fi fost cheia, deoarece era un port maritim strategic. Nu s-au înșelat.

UPDATE ORA 09.00

Un diplomat rus de rang înalt a declarat că discuțiile privind garanțiile de securitate pentru Rusia nu pot avea loc în timp ce instructorii și „mercenarii” NATO rămân în Ucraina și în timp ce livrările de arme occidentale către această țară continuă.

Într-un interviu acordat agenției de știri de stat rusești Tass, Alexander Darchiev, șeful departamentului pentru America de Nord al Ministerului rus de Externe, a declarat că discuțiile ar fi premature „până când nu se oprește fluxul de arme și finanțare pentru regimul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, până când militarii/mercenarii/instructori americani și ai NATO nu sunt retrași”.

UPDATE ORA 08.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că se întoarce în Ucraina „cu rezultate bune” după vizita sa la Washington. În primul său mesaj video după ce s-a întâlnit cu Joe Biden și s-a adresat Congresului american, Zelenski i-a mulțumit președintelui „pentru ajutorul său, pentru conducerea sa internațională și pentru determinarea sa de a învinge”.

UPDATE ORA 07.00

Zelenski a ținut miercuri un discurs sfidător în fața sesiunii comune a Congresului, afirmând că sprijinul continuu al Washingtonului este cheia victoriei finale. Călătoria sa în SUA – prima de la invazia Rusiei în Ucraina – a avut loc pe fondul îngrijorării că viitoarea conducere republicană a Camerei Reprezentanților s-ar putea opune propunerilor pentru o sumă suplimentară de 45 de miliarde de dolari pentru arme și alte tipuri de asistență anul viitor.

UPDATE ORA 06.00

Statele Unite impun noi sancțiuni împotriva a 10 entități navale rusești din cauza operațiunilor rusești împotriva porturilor ucrainene, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken. Șase dintre entitățile vizate de ultimele sancțiuni au fost desemnate pentru că operează sau au operat atât în sectorul apărării și al materialelor conexe, cât și în sectorul naval al economiei rusești, a precizat joi Departamentul de Stat al SUA.

UPDATE ORA 05.00

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că sistemul de apărare antiaeriană Patriot pe care SUA îl furnizează Ucrainei este un sistem de armament vechi pe care Rusia ar putea să-l „doboare”. „Apărarea antiaeriană Patriot este un sistem învechit”, a declarat Putin reporterilor la Moscova, adăugând că sistemul rusesc S-300 este mai performant decât acesta.

UPDATE ORA 04.00

Răspunzând la o întrebare privind posibilitatea de a pune capăt războiului cu Ucraina prin mijloace diplomatice, Putin a spus că „toate conflictele armate se încheie prin negocieri”. Kremlinul a declarat că furnizarea de către SUA a sistemelor de rachete Patriot către Kiev nu va contribui la soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina și nu va împiedica Moscova să își atingă obiectivele.

UPDATE ORA 03.00

Un oficial instalat de Rusia într-o parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei, controlată de forțele ruse, a fost ucis joi într-un atac cu mașină capcană, potrivit administrației locale pro-Moscova. Andrei Ștepa, șeful pro-rus al satului Lyubimovka din regiunea Herson, ar fi murit după ce o mașină a explodat, a precizat aceasta, dând vina pe „teroriștii ucraineni”. Raportul nu a putut fi verificat în mod independent.

UPDATE ORA 02.00

Autoritățile germane au anunțat că au arestat un angajat al serviciului de informații externe al țării sub suspiciunea de trădare pentru că ar fi transmis informații Rusiei. Suspectul, un cetățean german identificat doar ca fiind Carsten L, a fost arestat miercuri la Berlin, au precizat procurorii federali într-un comunicat. Acest lucru se întâmplă la doar câteva zile după ce Austria a declarat că a identificat un cetățean grec în vârstă de 39 de ani pe care îl suspectează de spionaj pentru Rusia.

UPDATE ORA 01.00

Vladimir Putin l-a sunat joi pe premierul desemnat al Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru a-l felicita pentru formarea unui guvern și pentru a discuta despre situația din Ucraina, potrivit unui comunicat al biroului lui Netanyahu. Netanyahu i-a spus lui Putin „că speră că se va găsi rapid o cale de a pune capăt războiului cu Ucraina și suferinței cauzate de acesta”, se arată în comunicat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia a pierdut deja peste 100.000 de militari de când a lansat invazia asupra Ucrainei, la 24 februarie, a informat joi Statul Major al Forţelor Armate ucrainene, potrivit Pravda.

Potrivit datelor, ruşii au pierdut şi aproximativ 3.000 de tancuri şi 283 de avioane în conflictul cu ţara vecină.

Pe pagina sa de Facebook, Statul Major ucrainean face o estimare a ceea ce numeşte „pierderi totale în luptă ale forţelor ruse între 24 februarie şi 22 decembrie” .

Rușii au pierdut mii de blindate și sisteme de artilerie

Pe lângă militarii morţi, ruşii au pierdut pe front un total de 5.981 de vehicule de luptă blindate şi 1.978 de sisteme de artilerie.

Ucrainenii, conform acestor informaţii, au reuşit să neutralizeze 413 sisteme de lansare multiplă de rachete, 212 sisteme de apărare aeriană, 283 de avioane şi 267 de elicoptere.

În ceea ce priveşte vehiculele aeriene fără pilot (drone), cu care Rusia a atacat infrastructurile strategice ucrainene în ultimele săptămâni, Moscova a pierdut 1.693 de unităţi în atacurile sale.

Armata ucraineană a precizat că ruşii au pierdut 653 de rachete de croazieră şi un total de 16 nave în diferitele lor ofensive, pe lângă 4.615 vehicule şi camioane cisternă, printre alte materiale militare.

Autorităţile de la Moscova au vorbit recent de circa 6.000 de militari ruşi ucişi. Totuşi, presa rusă independentă a identificat deja după nume peste 10.000 de militari ruşi care au murit de la începerea invaziei ruse în Ucraina.