• Evacuarea din satele încă ocupate ale raionului Kupiansk din regiunea Harkov se efectuează la solicitare, autoritățile și voluntarii mențin legătura cu aceste localitățile.
  • Potrivit șefului administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, există încă 29 de localități din regiunea Harkov care se află sub ocupația rușilor.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

UPDATE ORA 24:00

Miercuri seară, 28 decembrie, au avut loc noi bombardamente rusești asupra regiunii Donețk. O femeie a fost ucisă, iar cel puțin două persoane au fost rănite, scrie novosti.dn.ua.

De asemenea, presa ucraineană scrie că a fost avariată clădirea unei școli.

UPDATE ORA 23:00

Peste 1.450 de prizonieri de război ucraineni, eliberați de la începutul războiului

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ucraina a asigurat eliberarea a 1.456 de prizonieri de război de când Rusia a lansat invazia, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un discurs anual adresat parlamentului ucrainean, citat de The Guardian.

UPDATE ORA 22:00

Lavrov: Moscova îşi va atinge „cu răbdare” obiectivele din Ucraina

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a declarat „convins” că Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu „răbdare” şi „perseverenţă”, în special recunoaşterea celor patru regiuni ucrainene a căror anexare o revendică Moscova.

„Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa” , a declarat Lavrov într-un interviu difuzat miercuri pe canalul de televiziune rus Pervîi Kanal.

UPDATE ORA 21:00

Ucraina se compară cu personajul lui Bruce Willis din filmul ,,Die Hard: Yippee Ki-Yay” 

Ministerul Apărării de la Kiev a publicat pe Twitter un clip cu fragmente din cunoscutul film Die Hard („Greu de ucis”, 1988), în care compară Ucraina cu personajul jucat de actorul american Bruce Willis, scrie presa internațională.

Kievul reia scena emblematică din filmul Die Hard, în care eroul John McClane, interpretat de Bruce Willis, reuşeşte să-l neutralizeze pe teroristul Hans Gruber (Alan Rickman) şi scrie pe pulover „acum am o mitralieră, Ho-Ho-Ho” .

În imaginea refăcută se poate citi „acum am HIMARS-uri, Ho-Ho-Ho” , aluzie la sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate furnizate Kievului de Statele Unite.

FOTO https://ew.com/movies/ukraine-die-hard-video/

UPDATE ORA 20:00

Din septembrie, apărarea aeriană a Ucrainei a doborât peste 420 de rachete și 430 de drone kamikaze, scrie Ukrinform, cu referire la reprezentantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Iuri Ignat.

„Toată lumea consideră data de 10 octombrie ca fiind începutul atacurilor masive asupra infrastructurii energetice. Dar, de fapt, centrala termică de la Harkov a fost atacată pe 11 septembrie, atunci când au început să atace infrastructura noastră critică. De atunci, peste 420 de rachete și 430 de drone kamikaze au fost deja doborâte de apărarea antiaeriană” , a spus Ignat.

UPDATE ORA 19:00

Regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost vizată şi miercuri de atacurile aeriene ale ruşilor. Autorităţile locale spun că peste 80 de rachete au lovit regiunea în ultimele 24 de ore.

Trei persoane au fost rănite în bombardamentele asupra satului Kizomys, a declarat adjunctul şefului biroului preşedintelui Ucrainei, Kyrylo Tymoshenkorelatează Mediafax, potrivit Sky News.

Una dintre victime este un copil de 14 ani şi toţi răniţii au fost transportaţi de urgenţă la spital, a precizat Tymoshenko.

Loviturile cu rachete din Herson au început miercuri în jurul orei locale 7.00. Cu o zi înainte peste 50 de rachete au căzut asupra regiunii.

Bombardamentele din Herson s-au intensificat începând din luna noiembrie, după ce trupele ruseşti s-au retras din oraş.

Rapoartele locale au indicat că peste 80 de rachete au lovit oraşul în 24 de ore.

UPDATE ORA 18:00

Zelenski: În Bahmut, în Ucraina, au mai rămas ,,doar câțiva civili”

,,Doar câţiva civili” mai locuiesc în oraşul Bahmut, punct fierbinte al luptelor din estul Ucrainei, a afirmat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează The Guardian, potrivit AFP.

,,Anul trecut, 70.000 de persoane locuiau acolo. Acum, doar câţiva civili au mai rămas” , a deplâns Zelenski pe Facebook, fără a preciza câţi civili se mai află încă în acest oraş.

Forţele ruse şi paramilitarii din grupul Wagner încearcă încă din vară, până acum fără succes, să cucerească oraşul Bahmut, cu preţul unor pierderi grele de ambele părţi şi al unor distrugeri considerabile.

,,Nu există loc (în oraşul Bahmut) care să nu fie acoperit de sânge. Nu există oră în care să nu răsune teribilul vuiet al artileriei”, şi-a exprimat regretul Zelenski, însoţindu-şi mesajul cu mai multe poze ce ilustrează amploarea distrugerilor din acest oraş.

Jurnalişti ai AFP, care s-au deplasat la Bahmut de mai multe ori în ultimele săptămâni, au constatat aceste condiţii de viaţă foarte dificile, oraşul neavând în prezent acces nici la apă, nici la electricitate.

Volodimir Zelenski s-a deplasat la Bahmut pe 20 decembrie, cu o zi înainte de vizita sa extrem de importantă la Washington, în SUA, unde a dus un drapel ucrainean pe care soldaţi i l-au dat pe front.

UPDATE ORA 17:00

Zelenski a publicat fotografii din Bakhmut

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat o postare în sprijinul lui Bakhmut, care este apărat de armata ucraineană.

,,Anul trecut, acolo locuiau 70.000 de oameni, iar acum există civili. Nu există loc care să nu fie udat cu sânge. Nu există o oră în care vuietul teribil al artileriei să nu sune. Dar Bakhmut stă în picioare. Forțele noastre de apărare stau în picioare. Donbass-ul ucrainean stă ” , spune publicația, care este însoțită de fotografii din orașul dărăpănat.

Anterior, Institutul American pentru Studiul Războiului a declarat în raportul său că încercările rusești de a captura Bakhmut se apropie de apogeu.

Pierderile grave în direcția Bakhmut au forțat trupele ruse să reducă amploarea operațiunilor ofensive la nivelul detașamentelor individuale, spun experții.

ISW amintește că acest lucru s-a întâmplat în august în direcția Herson.

După cum scria BBC mai devreme, Bakhmut prezintă un interes strategic pentru comandamentul militar rus. Dacă este ocupat, se creează o amenințare pentru aprovizionarea flancului drept al unităților ucrainene care asediau zona Kremennaya și plănuiesc să avanseze spre Lisichansk și Severodonetsk. În plus, capturarea lui Bakhmut ar deschide un câmp de manevră pentru trupele ruse și ar forța Forțele Armate ale Ucrainei să cheltuiască energie pentru amenajarea de noi linii defensive – iar aceasta nu este o sarcină ușoară în condiții de iarnă.

UPDATE ORA 16.00

Comisia Europeană a declarat că donează 14 milioane de euro (12,3 milioane de lire sterline) pentru a cumpăra și transporta autobuze școlare pentru Ucraina, precum și 120 de autobuze suplimentare „pentru a-i duce pe copiii ucraineni în siguranță la școală”.

Aproximativ 5,7 milioane de copii de vârstă școlară din Ucraina au fost afectați de războiul din Rusia, care a dus, de asemenea, la deteriorarea sau distrugerea a mii de școli și facilități educaționale, a precizat Comisia.

UPDATE ORA 15.00

O instanță elvețiană a acordat o „suspendare a falimentului” pentru șase luni companiei care se află în spatele gazoductului Nord Stream 2, care a fost construit pentru a aduce gaz rusesc în Germania, dar care nu a fost deschis niciodată după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.

Nord Stream 2 AG, o companie cu sediul în Elveția deținută de gigantul rus de stat Gazprom, a construit gazoductul, dar proiectul a fost oprit la începutul lunii februarie după ce Moscova a recunoscut oficial două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Șederea companiei a fost acum prelungită până la 10 iulie de către un regional elvețian, potrivit Reuters, care citează un anunț publicat în gazeta oficială elvețiană de comerț.

UPDATE ORA 14.00

Maternitatea a fost bombardată în timp ce Rusia intensifică atacurile asupra Hersonului eliberat
Forțele rusești au intensificat atacurile cu mortiere și artilerie asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, forțând sute de civili să fugă din orașul recent eliberat pe fondul bombardamentelor neîncetate ale trupelor Moscovei.

Trupele rusești au tras 33 de rachete asupra unor ținte civile într-o serie de bombardamente aeriene și de artilerie în Herson în decurs de 24 de ore, au declarat în această dimineață forțele armate ucrainene. O aripă de maternitate a unui spital din oraș a fost bombardată de forțele rusești marți seara târziu, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului președintelui. Nimeni nu a fost rănit, iar personalul și pacienții au fost mutați într-un adăpost, a adăugat el.

UPDATE ORA 13.00

Ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, în vizită la Kiev
Kyiv Post a anunțat că ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a sosit la Kiev. Este prima sa vizită în Ucraina de când a fost numit în funcție, în mai 2022.

Reporterul France24, Andrew Hilliar, a declarat că Lecornu este așteptat să viziteze astăzi un memorial al morților din război și că această călătorie vine pe fondul promisiunii președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a crește sprijinul militar al națiunii sale pentru Ucraina.

UPDATE ORA 12.00

Reuters relatează că unul dintre consilierii de la Kremlin ai președintelui Vladimir Putin a vizitat centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, într-o parte din sudul Ucrainei pe care Rusia susține că a anexat-o.

Serghei Kiriyenko, un oficial de la Kremlin responsabil cu supravegherea politicii interne a Rusiei și fost șef al corporației nucleare de stat a țării, a discutat despre siguranța centralei, potrivit lui Vladimir Rogov, un „oficial” instalat de Rusia în regiunea ocupată. Într-o fotografie publicată de Rogov pe Telegram, Kiriyenko apare în fața centralei.

UPDATE ORA 11.00

Mama unui australian din Victoria, ucis în Ucraina, și-a amintit de fiul ei ca de un apărător al libertății, care a fost condus de empatie. Departamentul australian pentru Afaceri Externe și Comerț (Dfat) a confirmat miercuri că Sage O’Donnell, din Melbourne, a murit.

Mama sa, într-o declarație publicată prin intermediul Dfat, a spus că fiul ei s-a îndrăgostit de Ucraina și a fost „umilită de bunătatea și ospitalitatea din cadrul noii sale comunități”.

„Sage a murit în acțiune apărând libertatea poporului ucrainean”, a spus ea. „Sage a crezut întotdeauna în apărarea țării, a oamenilor și a dreptului la libertate”.

UPDATE ORA 10.00

Oleh Synyehubov, guvernatorul regiunii Harkov, care se învecinează cu două dintre zonele din estul Ucrainei – Luhansk și Donețk – pe care Rusia a pretins că le anexează, a postat pe Telegram pentru a spune că o persoană a fost rănită din cauza unei acțiuni inamice.

Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost rănit de un șrapnel ca urmare a atacurilor de dimineață ale ocupanților asupra Harkovului. El se află la spital în stare moderată.

UPDATE ORA 09.00

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis din nou marți că „va lucra neobosit cu G7 și alți parteneri pentru a repara, înlocui și apăra infrastructura energetică a Ucrainei”, care se confruntă cu o iarnă grea de atacuri rusești. Dar acest efort nu va veni fără provocări.

O primă tranșă inițială de echipamente electrice americane, despre care un oficial american a declarat pentru CNN că includea elemente mari precum întrerupătoare de circuit, relee, deconectoare, a sosit în Ucraina în urmă cu mai bine de o săptămână – parte a unei promisiuni de mai multe milioane de dolari a administrației Biden de a ajuta la sprijinirea sistemului electric ucrainean.

UPDATE ORA 08.00

Cel puțin un om a fost ucis și alte cinci persoane au fost rănite în urma unor bombardamente rusești în orașul Oleshky, situat în sudul Ucrainei, pe malul estic al râului Dnipro, vizavi de Herson, a declarat primarul din Oleshky, Evhen Ryshchchuk, prin intermediul Facebook.

„Ca urmare a bombardamentului asupra orașului Oleshky de către ocupanții (ruși), ferestrele din clădirea de apartamente înalte au fost închise. Din nefericire, cinci persoane au fost rănite și o persoană a fost ucisă”, a declarat Ryshchchuk.

UPDATE ORA 07.00

Vladimir Putin a dat răspunsul Rusiei la plafonarea prețurilor în Occident, semnând un decret care interzice furnizarea de petrol și produse petroliere către națiunile participante la plafonare începând cu 1 februarie 2023, timp de cinci luni. Grupul celor șapte mari puteri, Uniunea Europeană și Australia au convenit în această lună asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare începând cu 5 decembrie, din cauza „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina.

UPDATE ORA 06.00

Forțele ucrainene par să se fi apropiat de recucerirea orașului cheie controlat de ruși Kreminna din provincia Luhansk. Guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că luptătorii din partea orașului controlat de comandamentul rus au fost forțați să se retragă la Rubizhne, un oraș situat la câțiva kilometri spre sud-est, ca urmare a presiunii militare ucrainene.

UPDATE ORA 05.00

Luptele grele continuă în estul și în sudul țării, în condițiile în care nu există niciun semn de iminență a unor negocieri de pace. Recucerirea orașului Kreminna și a localității învecinate Svatove ar putea deschide calea pentru ca Kievul să lanseze o ofensivă asupra orașelor Sievierodonetsk și Lysychansk, două orașe pe care Ucraina le-a pierdut în vară.

UPDATE ORA 04.00

Trupele ruse au continuat să își concentreze eforturile pentru capturarea orașului Bakhmut din regiunea Donețk, a declarat marți Ministerul britanic al Apărării în informarea sa militară zilnică. Atacul a fost al doilea atac recent asupra bazei aeriene din epoca sovietică.

UPDATE ORA 03.00

Armata rusă a mutat multe dintre avioanele sale de război de la baza aeriană Engels în alte locații în urma loviturilor Ucrainei asupra bazei aeriene cruciale, potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene. Trei militari ruși au fost uciși luni în urma unui atac cu drone ucrainene asupra bazei aeriene, care se află adânc în interiorul teritoriului rusesc, potrivit Ministerului rus al Apărării.

UPDATE ORA 02.00

Potrivit ministrului ucrainean de externe, Ucraina își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie – de preferință la ONU, cu secretarul general al acesteia, António Guterres, ca posibil mediator. Dar Dmytro Kuleba a declarat că Rusia ar putea fi invitată doar dacă țara se va confrunta mai întâi cu un tribunal pentru crime de război.

UPDATE ORA 01.00

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Kievul trebuie să accepte cererile Moscovei de demilitarizare și denazificare” sau va suferi o înfrângere pe câmpul de luptă. Declarațiile lui Lavrov arată că Kremlinul nu are nicio intenție de a coborî de la obiectivele sale maximaliste de schimbare a regimului din Ucraina, în ciuda afirmațiilor lui Vladimir Putin de duminică, potrivit cărora Rusia era pregătită pentru discuții pentru a pune capăt războiului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Evacuarea din satele încă ocupate ale raionului Kupiansk din regiunea Harkov se efectuează la solicitare, autoritățile și voluntarii mențin legătura cu aceste localitățile, a declarat șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, potrivit Ukrinform.

Potrivit lui Sinegubov există încă 29 de localități din regiunea Harkov care se află sub ocupația rușilor.

„Acum există 29 de localități sub ocupație, ceea ce reprezintă mai puțin de 2% din teritoriul regiunii. Avem legătură cu fiecare localitate. Trei dintre ele se află în «zona gri» – ostilitățile active au loc direct pe teritoriul lor. Răspundem destul de repede la cererile de evacuare. Nu există nicio evacuare în masă acolo. Oamenii care au vrut să plece au făcut-o deja” , a spus Sinegubov.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.