• Pacea dintre Rusia și Ucraina este la orizont în noul an – sau cel puțin așa a prezis miercuri un grup de șamani și vindecători din capitala Peru, Lima.
  • În vârful unui deal, șamanii, îmbrăcați în ținuta tradițională, au salutat anul care vine într-o ceremonie de purificare care a inclus tămâie, un șarpe și poze ale lui Putin și Zelenski.
  • Ceremonia, desfășurată în fiecare an la sfârșitul lunii decembrie, are loc la zece luni după invadarea Ucrainei de către Rusia.

ORA 23.00

Institutul american pentru studierea războiului (US Institute for the Study of War) a publicat un raport privind relațiile dintre SUA și Rusia:

Într-un mesaj pe Twitter, ISW afirmă că Kremlinul prezintă transferul american de sisteme de apărare antiaeriană Patriot și de instructori către Ucraina drept o escaladare a relațiilor dintre SUA și Rusia – dar, în orice caz, opinează că transferul este mai puțin escaladat decât transporturile militare occidentale anterioare către Ucraina, deoarece Patriot este un sistem pur defensiv.

ORA 22.00

Rusia a lansat joi dimineață o amplă rundă de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, în timp ce Moscova a respins un plan de pace ucrainean și și-a continuat atacurile asupra infrastructurii țării.

Ținte de la Lviv, în vest, până la Harkov, în est, au fost ținta tirurilor joi dimineață. Comandamentul armatei ucrainene a declarat că Rusia a lansat 69 de rachete de pe uscat, de pe mare și din aer, dintre care 54 au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană. Ministerul ucrainean al Apărării a scris pe Twitter că atacurile au constituit unul dintre cele mai masive atacuri cu rachete de la începutul invaziei la scară largă.

ORA 21.00

Mass-media de stat din Belarus a postat pe Twitter o înregistrare video cu epava rachetei care a aterizat în această dimineață la Brest:

ORA 20.00

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a transmis pe Twitter că Lituania și Franța au semnat un acord care consolidează parteneriatul de apărare dintre cele două țări, în special în domeniul armamentului.

Acesta include un contract comercial între ministerul lituanian al apărării și producătorul francez de arme Nexter pentru achiziționarea a 18 tunuri de artilerie Caesar. Lecornu a vizitat Kievul la 28 decembrie, unde a fost primit de omologul său ucrainean.

ORA 19.00

Putin a dat FSB acces la bazele de date privind taxiurile
Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care reglementează funcționarea taxiurilor. Documentul, în special, stabilește cerințe pentru aspectul exterior și interior al mașinii și al șoferului, introduce în legislație conceptele de „taxi pasageri” și „serviciu de taxi pentru pasageri”. În plus, legea obligă serviciile de comandă să ofere FSB acces automat la distanță. Documentul corespunzător este publicat pe portalul oficial de internet al informațiilor juridice.

Legea stabilește că activitatea de transport de pasageri și bagaje cu taxiuri pasageri se desfășoară în baza unui permis acordat unei persoane juridice, întreprinzător individual sau persoană fizică. Pentru a obține permisiunea, trebuie să vă înregistrați în registrul regional al transportatorilor de taxi.

ORA 18.00

Putin a semnat un decret privind închisoarea pe viață pentru sabotaj
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de modificare a Codului Penal cu articole care prevăd închisoarea pe viață pentru crearea unei comunități de sabotaj în Federația Rusă, facilitarea și finanțarea sabotajului. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de internet al informațiilor juridice.

Articolul „Promovarea activităților subversive” prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 10 la 20 de ani sau pe viață. Pedeapsa pentru „Instruirea în vederea desfășurării activităților subversive” și „Organizarea unei comunități subversive” prevede restrângerea libertății pe o perioadă de 15 până la 20 de ani sau pe viață. Participarea la o astfel de organizație amenință cu un termen de la 5 până la 10 ani.

Unul dintre autorii legii, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Securitate și Anticorupție, Vasily Piskarev, a raportat pe 14 decembrie că în 2022 numărul de sabotaj a crescut brusc la 21 – în 2021 a fost înregistrat doar unul. Domnul Piskarev a numit pedeapsa închisorii pe viață complet justificată.

ORA 17.00

Italia este pregătită să devină un garant al păcii între Ucraina și Rusia
Premierul italian George Meloni a declarat că Roma este pregătită să acționeze ca garant al unui tratat de pace între Ucraina și Rusia. În acest sens, ea intenționează să viziteze Kievul până pe 24 februarie 2023

„Trebuie să lucrăm concret. Sunt necesare semnale din ambele părți. Astăzi nu există semnale semnificative, dar m-am bucurat în timpul conversației cu Zelenski să aud că are intenția de a lua inițiative în această direcție. Italia este pregătită să acționeze ca un garant al procesului de pace, așa că intenționez să vizitez Kievul până pe 24 februarie”, a declarat premierul italian în cadrul unei conferințe de presă în urma rezultatelor anului (citat de TASS).

ORA 16.00

Marea Britanie va aloca 2,3 miliarde de lire sterline pentru a sprijini Ucraina în 2023
Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru PA Media de către secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. Potrivit acestuia, acești bani vor fi folosiți pentru achiziționarea de arme, inclusiv în alte țări unde există mostre adecvate care respectă standardele sovietice. În plus, Regatul Unit va continua să „oferă cunoștințele și experiența sa”, inclusiv pentru coordonarea apărării aeriene.

„Este foarte important să reamintim lumii că vedem cum Rusia încalcă dreptul internațional, participă sistematic la crime de război <…> trebuie să ne opunem cu toții și să ne asigurăm că Rusia înțelege: dacă nu oprește ceea ce este făcând acum vor exista consecințe pe termen lung”, a spus Wallace.

De la începutul războiului, Marea Britanie a transferat circa 2,5 miliarde de lire sterline în Ucraina, alte 1,5 miliarde au fost constituite din asistență umanitară și economică.

ORA 15.00

Rusia a lansat joi dimineață un nou val de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, forțele aeriene ucrainene afirmând că a doborât 54 de rachete de croazieră rusești cu aripi din cele 69 lansate în Ucraina de la Rostov în Rusia, Marea Caspică și Marea Neagră.

ORA 14.00

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că se știe că trei persoane au fost rănite în capitala țării, printre care o fată de 14 ani. Două persoane fuseseră salvate dintr-o casă particulară care fusese lovită de dărâmături. Klitschko a precizat că 40% dintre consumatorii din capitală au rămas fără electricitate după atacul cu rachete.

ORA 13.00

Ministerul Apărării din Belarus a declarat că apărarea sa aeriană a doborât joi dimineață o rachetă ucraineană S-300 pe un câmp, în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului, relatează Reuters.

Comisarul militar al regiunii Brest, Oleg Konovalov, a minimalizat incidentul într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare de către agenția de știri de stat BelTA, spunând că locuitorii locali nu au „absolut nimic de care să se îngrijoreze”. Din păcate, aceste lucruri se întâmplă”.

ORA 12.00

Polonia este pregătită pentru o interdicție a Rusiei privind vânzările de petrol către țările care implementează un plafon de preț, a declarat joi ministrul pentru climă.

Comentariile sale vin după ce Polonia și-a redus consumul de țiței rusesc și și-a asigurat aprovizionarea alternativă de la producători precum Arabia Saudită.

ORA 11.00

Ministerul Apărării din Belarus a declarat că apărarea sa aeriană a doborât joi, în jurul orei locale 10.00, ora 10.00, o rachetă ucraineană S-300 în regiunea de frontieră Brest.

Agenția de știri BelTA, administrată de stat din Belarus, a raportat anterior că o rachetă ucraineană S-300 a căzut pe teritoriul Belarusului în timpul unuia dintre cele mai ample atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului.

ORA 10.00

Explozii sunt raportate de guvernatori şi primari, precum şi la Kiev şi la Lvov (în vestul Ucrainei), care este departe de linia frontului, la Harkov, (în est), Odesa (în sud), Sumî (în nord-est). Agenţiile ucrainene informează despre acest lucru. Au fost anunţate întreruperi de curent în regiunile Odesa, Dnipropetrovsk şi Krivoi Rog. Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a scris pe Twitter că peste 120 de rachete au fost lansate în Ucraina în această dimineaţă din Rusia: „Peste 120 de rachete lansate de „lumea rusă rea”, pentru a distruge infrastructura critică şi a ucide civili în masă”.


Guvernatorul din Odesa: 21 de rachete doborâte de apărarea aeriană deasupra regiunii

Maksym Marchenko, guvernatorul din Odesa, a postat pe Telegram pentru a susține că apărarea aeriană ucraineană a doborât 21 de rachete deasupra regiunii. El a postat:

Unitățile de apărare aeriană au doborât 21 de rachete deasupra regiunii!!!! Fragmente ale uneia dintre rachetele inamice au căzut într-o clădire rezidențială, din fericire nu au existat victime. Din păcate, în urma loviturilor, există pagube la nivelul infrastructurii energetice, motiv pentru care în regiune există întreruperi de energie electrică de urgență. Toate serviciile sunt pe teren și funcționează”.

ORA 09.00

În timp ce atacul cu rachete continuă în această dimineață asupra Ucrainei – care pare să fi fost una dintre cele mai mari salve lansate de Rusia în ultimele săptămâni – purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, și-a început briefingul de presă săptămânal.

Ea a început cu un mesaj de Anul Nou în care a spus că urează tuturor căldură, speranță, credință, rezistență și lumină” și a adăugat: Nu știm ce ne rezervă anul viitor, dar cred că îl putem face plin de lumină… și să ne îndeplinim îndatoririle unii față de alții”.

ORA 08.00

Serghei Lavrov respinge formula de pace a lui Zelenski

Rusia nu va folosi formula de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca bază pentru negocieri și consideră că Kievul nu este încă pregătit pentru discuții de pace reale, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenția de presă RIA.

ORA 07.00

Luptele sunt în impas, afirmă șeful spionajului din Ucraina

Șeful agenției de informații militare a Ucrainei, Kyrylo Budanov, a făcut o afirmație similară cu cea a Institutului pentru Studiul Războiului despre Bahmut, deși a extins-o la întreaga țară.

Budanov spune că luptele din Ucraina se află într-un impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt în măsură să facă progrese semnificative.

ORA 06.00

Alarmele de raid aerian sună în Kiev și Herson

Joi, 29 decembrie, în jurul orei 6 dimineața, au sunat alarmele de raid aerian în capitala ucraineană Kiev, precum și în regiunile sudice Herson și Nikolaev și în regiunea vestică Jitomir.

ORA 05.00

Ucraina a obținut eliberarea a 1.456 de prizonieri de război de la invadarea Rusiei în februarie, potrivit lui Zelenski. Președintele ucrainean a vorbit în cadrul unui discurs anual în fața parlamentului ucrainean, unde se pare că au fost prezenți Valeriy Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, miniștrii cabinetului, diplomați străini, personal militar și membri ai familiilor soldaților căzuți la datorie.

ORA 04.00

Kremlinul a insistat că orice propunere de încheiere a conflictului trebuie să ia în considerare ceea ce numește „realitățile de astăzi” din cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a declarat unilateral ca făcând parte din Rusia.

Într-un briefing obișnuit cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski, care include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești, eliberarea tuturor prizonierilor, un tribunal pentru cei responsabili de agresiune și garanții de securitate pentru Ucraina.

ORA 03.00

Șeful Gazprom a declarat că gigantul rus al gazului a avut un an dificil, în timp ce compania caută noi piețe după sancțiunile internaționale impuse de Moscova în urma ofensivei din Ucraina.

ORA 02.00

Soldații ruși mobilizați pentru a lupta în Ucraina își vor putea stoca gratuit sperma înghețată într-o criobancă, a declarat un important avocat rus. Demografii au avertizat că invazia lui Vladimir Putin în Ucraina și mobilizarea militară parțială a acestuia ar putea adânci și mai mult criza demografică a Rusiei.

ORA 01.00

Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a făcut public un bilanț al numărului de victime civile în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei până în prezent, precizând că se știe că 6.884 de persoane au murit în Ucraina, inclusiv 429 de copii, între 24 februarie 2022 și 26 decembrie 2022.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pacea dintre Rusia și Ucraina este la orizont în noul an – sau cel puțin așa a prezis miercuri un grup de șamani și vindecători din capitala Peru, Lima, potrivit Reuters.

În vârful unui deal, șamanii, îmbrăcați în ținuta tradițională andină, au salutat anul care vine într-o ceremonie de purificare care a inclus flori, tămâie, un șarpe și fotografii ale președinților Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Toate acestea se vor calma. Va veni pacea, liniștea. Asta am văzut” , a spus șamanul Cleofe Sedano, prezicând că un tratat de pace va fi semnat până în august.

Ceremonia, desfășurată în fiecare an la sfârșitul lunii decembrie, are loc la zece luni după invadarea Ucrainei de către Rusia, care a provocat zeci de mii de morți. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promovat cu fermitate un plan de pace în 10 puncte.

Emițându-și previziunile după ce au trecut peste pozele celor doi președinți, într-un ritual care a implicat flori, frunze de coca și cranii, șamanii au prezis și dezastre naturale.

Anul viitor va avea loc un cutremur, dar nu în capitala Peru, în alt loc, mai ales în străinătate în nordul Americii, care ar putea fi Statele Unite… vor fi multe tragedii, mai ales climatice. ” , a spus şamanul Walter Alarcon.