• Ministerul belarus al Apărării a declarat joi că fragmente dintr-o rachetă ucraineană antiaeriană ghidată S-300 au aterizat pe teritoriul său.
  • Kievul a declarat joi că va investiga raportul privind rachetele din Belarus, adăugând că nu a exclus o operațiune rusească de steag fals menită să arunce vina asupra Ucrainei.
  • Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că este „conștient de eforturile disperate și persistente ale Kremlinului de a târî Belarusul în război.

ORA 24:00

Cei mai bogați oligarhi ruși au pierdut aproape 95 de miliarde de dolari în acest an pe fondul sancțiunilor impuse de țările occidentale din cauza războiului din Ucraina – pierzând 330 de milioane de dolari pe zi de când Kremlinul a lansat invazia.

Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului Chelsea FC, a fost cel mai mare perdant, averea sa scăzând cu 57%, ajungând la 7,8 miliarde de dolari în acest an, potrivit Bloomberg, citat de The Guardian.

Abramovici a fost unul dintre primii oligarhi care au fost supuși sancțiunilor britanice, după ce miniștrii l-au acuzat că are „legături clare” cu regimul lui Putin și că face parte dintr-un grup de oameni de afaceri ruși bogați care au „sânge pe mâini”, notează sursa citată.

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

Averea lui Ghennadi Timtchenko, un investitor miliardar în energie și prieten apropiat al lui Putin, s-a redus cu 48%, ajungând la 11,8 miliarde de dolari, iar Suleiman Kerimov, un alt aliat al președintelui rus, a pierdut 41%, coborând la 9 miliarde de dolari, potrivit indicelui.

ORA 23:00

Ambasadorul Moscovei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că niciun civil nu a fost torturat și ucis în suburbia Bucea a din Kiev, în ciuda dovezilor privind atrocitățile comise de armata rusă, potrivit Al Jazeera.

„Niciun localnic nu a avut de suferit de pe urma vreunei acțiuni violente”, a declarat Nebenzia, calificând fotografiile și înregistrările video cu cadavre pe străzi drept „un fals grosolan” pus în scenă de ucraineni.

Astfel de declarații au fost infirmate de autoritățile ucrainene și internaționale, de grupurile pentru drepturile omului și de jurnaliștii care au adunat dovezi pe măsură ce trupele rusești se retrăgeau din zonă

ORA 22:00

Linia electrică de rezervă de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, a fost avariată și deconectată din cauza bombardamentelor, a anunțat vineri, într-o declarație, Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

„O linie electrică de rezervă de 330 kilovolți (kV) către centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) din Ucraina a fost deconectată ieri târziu din cauza daunelor provocate de bombardamente”, se arată în declarația lui Grossi.

Centrala ZNPP, ale cărei șase reactoare sunt toate oprite, continuă să primească energia electrică externă de care are nevoie pentru răcirea reactorului și pentru alte funcții esențiale de siguranță și securitate nucleară de la singura linie de alimentare externă de 750 kV a centralei care a rămas operațională”, a menționat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Echipa AIEA a declarat că conexiunea la linia electrică de rezervă de 330 kV a fost pierdută joi, la ora locală 21:35, „ca urmare a unei avarii pe cealaltă parte a râului Dnipro, la o anumită distanță de centrala propriu-zisă”.

Comunicatul AIEA a informat, de asemenea, că, deși nu a existat niciun bombardament direct asupra centralei ZNPP din noiembrie, experții AIEA aflați la fața locului au raportat vineri că au auzit „sunetul unor explozii puternice astăzi, care păreau să vină de la o distanță de câteva sute de metri de instalație, în zona canalului de apă care leagă centrala termică Zaporojie din apropiere de râul Dnipro”.

Ucraina a informat AIEA că celelalte trei centrale nucleare ale țării, situate pe teritoriul controlat de Ucraina, erau „în curs de restabilire a nivelurilor de producție de energie electrică, după ce producția a scăzut în urma atacurilor cu rachete de joi”.

În prima săptămână a lunii decembrie, Ucraina a afirmat că unele trupe rusești se retrăgeau de pe pozițiile lor din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei. Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că unitățile rusești au părăsit așezările Mykhailivka, Polohy și Inzhenerne, toate localități aflate la sud de orașul Zaporojie.

ORA 21:00

Peste 1.800 de așezări, recuperate de Ucraina de sub ocupația rusă

Un total de 1.884 de așezări ucrainene au fost eliberate de ocupația rusă de când Rusia a lansat invazia, potrivit unui oficial prezidențial ucrainean citat de CNN.

„Infrastructura este una dintre prioritățile noastre principale”, a declarat vineri Kirilo Timoșenko, șef adjunct al Oficiului președintelui Ucrainei, într-o postare pe Telegram, adăugând că „15.199 de obiecte de infrastructură au fost deja restaurate, aproape tot atâtea sunt în proces de restaurare”.

„La granița de nord, instalăm structuri de protecție – bariere anti-vehicule și anti-personal, bariere explozive pentru mine și secțiuni din beton armat” , a adăugat Timoșenko.

ORA 20:00

Zelenski: Ucraina „avansează în unele părți ale Donbasului”

Forțele ucrainene își mențin pozițiile împotriva trupelor ruse din regiunea Donbas și fac mici progrese în unele zone, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de The Guardian.

„În general, ne menținem pozițiile. Sunt și câteva zone din față în care avansăm puțin”, a transmis Zelensli, în discursul său zilnic adresat națiunii.

Oficialul a adăugat că Kievul și-a consolidat capacitatea de apărare antiaeriană și o va consolida și mai mult în noul an pentru a se proteja pe sine și întregul continent european.

ORA 19:00

Stoltenberg avertizează că Putin încă vrea să „controleze Ucraina”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Vladimir Putin nu a renunțat la planurile sale de a „controla Ucraina” și a avertizat pe toată lumea să „se pregătească pentru termen lung”, transmite The Guardian.

Într-un interviu acordat agenției de știri Dpa, Stoltenberg a spus că „nu există nicio indicație că președintele Putin și-a schimbat obiectivul general al acestui război”, care a fost „să controleze Ucraina” .

Rusia a mobilizat „multe trupe noi” și „a demonstrat dorința de a suporta pierderi dureroase” , a spus el.

„Nu s-a terminat. Războaiele sunt imprevizibile, dar trebuie să ne pregătim pentru termen lung și, de asemenea, pentru noi ofensive rusești. Nu ar trebui să subestimăm Rusia”, a spus Stoltenberg.

ORA 18:00

Vineri, 30 decembrie, 6 avioane militare de transport ale Forțelor Aeriene și Spațiale Ruse au sosit din Rusia în Belarus.

Potrivit proiectului de monitorizare „Belarusian Hajun”, avioanele ar putea transporta echipamente sau soldați.

Astfel, șase avioane militare de transport IL-76MD ale Forțelor Aerospațiale Ruse au sosit pe aerodromul Machulishchi din Belarus în ultimele 13 ore. Primul – în jurul orei 4 dimineața, ultimul – în jurul orei 18.

„Potrivit informațiilor noastre, toate avioanele aduc ceva în Belarus, dar nu se știe ce anume. Este posibil să fie vorba de livrarea de echipamente sau de rotația/ sosirea celor mobilizați. Dacă sunt aduși în țară soldați ruși, putem vorbi de maxim 1470 de soldați, în condițiile în care capacitatea maximă a fiecărui IL-76MD este de 245 de persoane”, se arată într-o postare pe pagina de Twitter a proiectului de monitorizare.

ORA 17:00

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a spus vineri omologului rus Vladimir Putin că drumul spre negocierile de pace privind Ucraina nu va fi ușor și că China va continua să își mențină „poziția obiectivă și corectă” în această chestiune.

Xi a declarat că Beijingul și Moscova ar trebui să se coordoneze și să coopereze îndeaproape în afacerile internaționale și a subliniat dorința Rusiei de a se angaja în negocieri cu privire la Ucraina, a precizat televiziunea de stat chineză CCTV în raportul său privind o convorbire telefonică între cei doi șefi de stat.

„Partea chineză a remarcat faptul că partea rusă a declarat că nu a refuzat niciodată să rezolve conflictul prin negocieri diplomatice și și-a exprimat aprecierea pentru acest lucru”, a declarat Xi în convorbirea video, citat de CCTV.

ORA 16:00

Aproape 700 de ore de alerte de raid aerian în Kiev, de la începutul invaziei

Kievul a petrecut aproape 700 de ore în stare de alertă aeriană în 2022, echivalentul a 29 de zile, potrivit șefului administrației militare a orașului, Serhi Popko, citat de Kyiv Independent.

Oficialul a spus că a fost „cel mai înfricoșător an din istoria capitalei Ucrainei independente”.

Potrivit lui Popko, Kievul a suferit 52 de lovituri aeriene, care au demolat peste 600 de clădiri, au deteriorat semnificativ infrastructura critică și au ucis 120 de locuitori, inclusiv cinci copii. Alți 495 de civili au fost răniți, inclusiv 30 de copii. Sirenele de alertă aeriană a sunat în oraș de 638 de ori.

ORA 15.00

Anton Gerashchenko, consilierul ministrului ucrainean al afacerilor interne, a distribuit un clip cu remarcile de deschidere ale lui Vladimir Putin în timpul convorbirii cu Xi Jinping.

Președintele rus i-a spus omologului său chinez că este foarte bucuros să îl primească în primăvara anului viitor în timpul unei vizite de stat la Moscova.

ORA 14.00

Primarul din Nikolaev, Oleksandr Syenkevych, a postat pe Telegram pentru a spune că este în vigoare o alarmă aeriană. Este a doua alarmă aeriană a zilei în zonă.

ORA 13.00

Șeful Eurovision a declarat că interdicția actuală a Rusiei de a participa la concursul internațional de cântece a fost dificilă, însă evenimentul ar trebui să reprezinte valorile fundamentale și supreme ale democrației”.

Rusiei i s-a interzis să participe la concursul Eurovision în 2022, după invazia sa în Ucraina. Ulterior, televiziunile naționale din Rusia și-au suspendat calitatea de membru al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, care organizează spectacolul, ceea ce le-a împiedicat să participe la concursurile viitoare.

ORA 12.00

Rishi Sunak a promis că Marea Britanie va continua să ofere Ucrainei sprijin pentru a se apăra”, după ce Regatul Unit a anunțat un nou pachet de sprijin pentru a ajuta Kievul să curețe câmpurile minate și muniția neexplodată.

Peste 1.000 de detectoare de metale Vallon și 100 de kituri de dezamorsare a bombelor sunt incluse în acest pachet, a confirmat Ministerul britanic al Apărării.

ORA 11.00

Site-ul Ukrinform relatează că Ucraina se așteaptă să primească încă 12 poduri temporare din Republica Cehă în 2023. Andriy Ivko, șeful adjunct al agenției ucrainene de drumuri Ukravtodor, care a vorbit la un eveniment, este citat spunând că a declarat:

Din iulie, șase astfel de structuri ne-au fost predate, iar patru dintre ele au fost deja instalate pe autostrăzile de stat din regiunile Kiev, Cherkasy și Harkov. Intenționăm să mai instalăm încă două poduri în regiunea Herson. Anul viitor, ne așteptăm ca alte 12 poduri similare să fie livrate din Republica Cehă”.

ORA 10.00

Bombardamentele continuă în Ucraina și Rusia, o persoană a murit la Cernihov

Potrivit unor informații, o persoană a fost ucisă de bombardamentele rusești în orașul ucrainean Semenivka din regiunea Cernihiv, în nordul Ucrainei. Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a declarat pe Telegram că Semenivka a rămas fără electricitate după trei lovituri. Până în prezent, se cunoaște o persoană moartă”, a postat el pe Telegram.

Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul regiunii Sumîi, care se află în nord-estul Ucrainei și se învecinează cu Rusia, a postat pe Telegram pentru a spune că peste noapte trei așezări din zonă au fost atacate cu focuri de armă din partea Rusiei. Două alerte aeriene au sunat astăzi în regiunea Mykolaiv, până acum fără ca vreun atac să se materializeze.

ORA 09.00

Kyrylo Timoșenko, șefa adjunctă a biroului președintelui Ucrainei, a postat pe Telegram pentru a anunța că o persoană a fost ucisă într-un bombardament în Semenivka, în regiunea Cernihiv, în nordul Ucrainei.

ORA 08.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o alocuțiune video de joi seară, a declarat că comandamentele aeriene din centrul, sudul, estul și vestul Ucrainei au respins joi 54 de rachete rusești și 11 drone.

Zelenski a recunoscut că majoritatea regiunilor au suferit pene de curent. Zonele în care pierderea energiei electrice a fost „deosebit de dificilă” au inclus capitala Kiev, Odesa și Herson în sud și regiunile învecinate, precum și regiunea din jurul Lvov, în apropiere de granița de vest cu Polonia, a declarat Zelenski.

ORA 07.00

Marea Britanie trimite detectoare de metale și kituri de dezactivare a bombelor în Ucraina

Marea Britanie a declarat vineri că a oferit Ucrainei peste 1.000 de detectoare de metale și 100 de kituri de dezactivare a bombelor pentru a ajuta la curățarea câmpurilor minate, în cel mai recent caz de sprijin militar.

ORA 06.00

Președinta Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă proeuropeană și anticorupție, și-a exprimat joi speranța că Republica Moldova, afectată de criză, va adera la Uniunea Europeană înainte de 2030.

UE a acceptat Moldova ca țară candidată la aderare în iunie, când a extins același statut și pentru Ucraina. A fost un triumf diplomatic pentru Sandu, a cărei țară este una dintre cele mai sărace din Europa și se confruntă cu numeroase dificultăți economice.

ORA 05.00

Cinci drone au fost înregistrate în atacul de la noapte asupra Kievului

Administrația militară a orașului Kiev tocmai a postat informațiile preliminare despre atac.

Aceasta a declarat pe Telegram că cinci drone Shahed au intrat în spațiul aerian al Kievului și că toate au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană, dar muniția de baraj de la una dintre drone a lovit o clădire administrativă din Holosiiv, distrugând parțial clădirea și deteriorând ferestrele unei clădiri rezidențiale din apropiere.

ORA 04.00

Locuitorii din capitala ucraineană Kiev au fost îndemnați să se îndrepte spre adăposturile antiaeriene vineri dimineața devreme, în timp ce sirenele au răsunat în tot orașul, la o zi după ce Rusia a efectuat cel mai mare atac aerian de când a început războiul în februarie, relatează Reuters.

Primăria orașului Kiev a emis o alertă pe canalul său din aplicația de mesagerie Telegram cu privire la sirenele de raid aerian și a cerut locuitorilor să se îndrepte spre adăposturi. Un martor al Reuters aflat la 20 de kilometri la sud de Kiev a auzit mai multe explozii și sunetul unor tiruri antiaeriene.

ORA 03.00

Rusia a lansat joi dimineață un val de atacuri cu rachete în Ucraina, forțele aeriene ucrainene susținând că a doborât 54 de rachete de croazieră rusești cu aripi din cele 69 lansate în Ucraina de la Rostov în Rusia, Marea Caspică și Marea Neagră.

ORA 02.00

Kazahstanul se pregătește să deporteze un ofițer de securitate rus care a fugit din țara sa pentru că se opunea invaziei Ucrainei și spera să se refugieze în Occident, a declarat joi soția sa. În calitate de ofițer al Serviciului Federal de Protecție (FSO), însărcinat cu protecția președintelui rus, maiorul Mihail Zhilin, în vârstă de 36 de ani, a primit interdicția de a părăsi Rusia și a trecut ilegal în Kazahstan în septembrie, când a devenit clar că ar putea fi trimis în Ucraina.

ORA 01.00

Marea Britanie se va angaja să acorde un ajutor de 2,3 miliarde de lire sterline Ucrainei în 2023, a declarat secretarul britanic pentru apărare, Ben Wallace.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministerul belarus al Apărării a declarat joi că fragmente dintr-o rachetă ucraineană antiaeriană ghidată S-300 au aterizat pe teritoriul său, într-o zonă din apropierea graniței cu Ucraina.

Astăzi, în jurul orei 10, o țintă aeriană a fost lovită de forțele de apărare aeriană”, a precizat ministerul într-un comunicat. Fragmentele sale au fost găsite pe un câmp agricol din apropierea satului Gorbakha, districtul Ivanovo, regiunea Brest”.

În timpul activităților de verificare, s-a stabilit preliminar că epava aparținea unei rachete antiaeriene ghidate S-300 lansate de pe teritoriul Ucrainei”, a susținut ministerul, potrivit CNN.

Ce spune Ucraina: Kievul a declarat joi că va investiga raportul privind rachetele din Belarus, adăugând că nu a exclus o operațiune rusească de steag fals menită să arunce vina asupra Ucrainei. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că este conștient de eforturile disperate și persistente ale Kremlinului de a târî Belarusul în războiul său agresiv împotriva Ucrainei”.

În acest sens, partea ucraineană nu exclude o provocare deliberată din partea statului terorist al Rusiei, care a stabilit un astfel de traseu pentru rachetele sale de croazieră cu scopul de a provoca interceptarea lor în spațiul aerian deasupra teritoriului Belarusului”, a continuat actualizarea. Ucraina a declarat că va efectua o anchetă și că este pregătită, de asemenea, să invite „experți de renume” din state care nu sunt afiliate cu Rusia să participe.