• Președintele ucrainean a declarat că atacurile au ca scop epuizarea ucrainenilor, a apărării aeriene și distrugerea sectorului energetic.
  • Zelenski a spus că principala sarcină a Ucrainei este să se asigure că planurile Rusiei cu drone eșuează.
  • Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. 

ORA 23.00

Sunak a declarat că Ucraina poate conta pe Marea Britanie pentru a continua să o sprijine pe termen lung”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului. De asemenea, se lucrează la furnizarea de echipamente suplimentare în următoarele săptămâni și luni pentru a asigura victoria Ucrainei pe câmpul de luptă, i-a spus Sunak lui Zelenski.

ORA 22.00

Armata ucraineană a distribuit o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată distrugerea unui depozit de muniții rusești din Svatove, în estul regiunii Luhansk.

Serhiy Hayday, șeful ucrainean al administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat luni pe Telegram că forțele rusești au adus muniție în Svatove ocupat timp de două săptămâni.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

ORA 21.00

Premierul britanic Rishi Sunak i-a spus președintelui ucrainean Volodimyr Zelenski că Regatul Unit va continua să sprijine pe termen lung Ucraina și că se lucrează pentru „furnizarea de echipamente suplimentare în săptămânile și lunile următoare”, potrivit unei redactări de pe Downing Street a unei convorbiri telefonice dintre cei doi lideri marți după-amiază.

„Liderii au discutat despre oribilele atacuri cu drone asupra Ucrainei din ultimele zile, iar premierul a declarat că gândurile Regatului Unit sunt alături de poporul ucrainean, care continuă să trăiască sub un astfel de bombardament”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

ORA 20.00

Trupele ruse au petrecut săptămâni întregi încercând să captureze o singură casă în orașul Bakhmut din Donbas, a declarat șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin.

Într-o înregistrare video sumbră difuzată în timpul noului an, Prigozhin – un aliat al lui Putin – a fost filmat în timp ce vizita un subsol din apropierea frontului estic, plin cu cadavrele luptătorilor săi, mulți dintre ei condamnați, care au fost uciși în timpul luptelor acerbe pentru oraș, un obiectiv-cheie al Rusiei din vară.

ORA 19.00

Guvernul ucrainean intenționează să accelereze tranziția țării către energie curată și verde, în timp ce încearcă să consolideze rețeaua națională de energie împotriva atacurilor rusești, a declarat premierul Denys Shmyhal.

Ucraina se confruntă cu o penurie de energie și cu pene de curent în urma atacurilor rusești cu rachete și drone care, potrivit oficialilor ucraineni, au avariat aproximativ 40% din infrastructura energetică națională.

ORA 18.00

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a reafirmat pe rețelele de socializare poziția Ucrainei cu privire la negocierile de pace. El a scris pe Twitter:

„Trebuie să se țină cont de lucrul esențial. Mai ales atunci când se dorește „să se vorbească despre război sau negocieri”. Federația Rusă a venit într-o țară străină pentru a-i ucide cetățenii. Federația Rusă bombardează masiv Ucraina. Federația Rusă încearcă să acapareze o parte din teritoriul străin. Federația Rusă este singurul autor al unui război neprovocat în Europa.”

ORA 17.00

Zelenski afirmă că au fost luate „decizii concrete” cu premierul britanic Sunak în cadrul unei convorbiri telefonice
Într-un mesaj postat pe Telegram, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că el și premierul britanic, Rishi Sunak, au luat „decizii concrete”. Zelenski a postat:

„Împreună cu prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, am discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării. Am convenit să ne intensificăm eforturile pentru a ne apropia victoria încă din acest an. Avem deja decizii concrete în acest sens.”

ORA 16.00

Presa de stat rusă RIA relatează afirmațiile ministerului rus al apărării potrivit cărora Ministerul rus al Apărării ar fi distrus două lansatoare ucrainene de Himars în apropiere de Kramatorsk, care se află în regiunea Donețk, una dintre zonele din Ucraina pe care Federația Rusă susține că a anexat-o. RIA citează un raport militar în care se afirmă că:

„În cursul unei lupte în zona orașului Kramatorsk, au fost deschise poziții și au fost distruse două lansatoare ale sistemului de rachete cu lansare multiplă HIMARS, de fabricație americană, de la care au fost bombardate așezări din Republica Populară Donețk (RPD).

Înainte de revendicarea anexării, RPD a fost recunoscută ca autoritate legitimă doar de trei state membre ale ONU – Rusia, Siria și Coreea de Nord.

ORA 15.00

Ministerul german al Apărării analizează dacă va trebui să își prelungească conducerea unei forțe operative comune a NATO dincolo de 2023 din cauza întârzierilor din partea Marii Britanii, următoarea țară care urmează să preia conducerea, potrivit presei locale care citează surse din armata germană.

Bundeswehr-ul german a preluat comanda Forței Operaționale Comune de Foarte Mare Pregătire (VJTF) pentru 12 luni, ceea ce presupune ca liderul să fie operațional în 48 până la 72 de ore. Germania furnizează până la 2.700 de soldați în calitate de națiune lider.

ORA 14.00

Ucraina și Uniunea Europeană vor organiza un summit la Kiev pe 3 februarie pentru a discuta despre sprijinul financiar și militar, a anunțat luni biroul lui Zelenski într-un comunicat.

ORA 13.00

Țările NATO vor discuta în lunile următoare despre obiectivele privind cheltuielile pentru apărare, unele dintre ele solicitând transformarea obiectivului de 2% într-o cifră minimă, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru agenția germană de presă DPA.

ORA 12.00

Premierul francez, Élisabeth Borne, a declarat în această dimineață că este mai încrezătoare în ceea ce privește situația aprovizionării cu energie a Franței în următoarele săptămâni, invocând un consum mai mic și o creștere a capacității de producție nucleară.

ORA 11.00

Ucraina susține că a doborât aproape 500 de drone inamice începând din septembrie

Ukrinform relatează că, la televiziunea națională din Ucraina, Iuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului forțelor aeriene al forțelor armate ale Ucrainei, a afirmat că aproape 500 de drone rusești au fost doborâte din septembrie.

ORA 10.00

Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul regiunii Sumîi, a informat și el locuitorii despre evenimentele din cursul nopții. El a afirmat că Rusia a tras asupra a trei așezări, inclusiv un atac asupra infrastructurii feroviare din Krasnopillia. El nu a oferit detalii despre eventuale victime.

ORA 09.00

Oleksiy Kuleba, guvernatorul Kievului, a postat pe Telegram pentru a reitera faptul că locuitorii trebuie să acționeze dacă aud alarme de aer. El scrie „De asemenea, este important să se țină cont de siguranță în orice moment, mai ales în timpul sărbătorilor. Inamicul nu reușește să le strice sărbătorile ucrainenilor. Nu vă pierdeți vigilența. Dacă auziți o alarmă, mergeți în locuri sigure”.

ORA 08.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone Shahed de fabricație iraniană pentru a epuiza Ucraina.

Avem informații potrivit cărora Rusia plănuiește un atac prelungit cu drone Shaheds. Pariul său ar putea fi pe epuizare”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de luni. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic”.

ORA 07.00

Atacul ucrainean asupra unei baze rusești din Makiivka, Donețk, a generat critici semnificative la adresa conducerii militare ruse”, potrivit unui raport recent al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

În ultima sa actualizare, thinktank-ul american a declarat:

Ministerul rus al Apărării încearcă probabil să devieze vina pentru slaba sa securitate operațională (OPSEC) asupra oficialilor Republicii Populare Donețk (DNR) și a forțelor mobilizate, dar recunoașterea sa vagă a loviturii a generat totuși critici la adresa comandamentului militar rus. Astfel de eșecuri militare profunde vor continua să complice eforturile lui Putin de a liniști comunitatea rusă pro-război și de a păstra narațiunea dominantă în spațiul informațional intern.”

ORA 06.00

Atacul de la Makiivka stârnește noi critici în Rusia

O serie de bloggeri și comentatori pro-război din Rusia au recunoscut atacul de la Makiivka, mulți dintre ei sugerând că numărul victimelor a fost mai mare decât cifrele raportate oficial.

„Ceea ce s-a întâmplat în Makiivka este oribil”, a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram.

ORA 05.00

Ucraina afirmă că echipamente inamice au fost distruse în atacul de la Makiivka

Statul major al forțelor armate ucrainene a afirmat că până la 10 unități de echipament militar rusesc de diferite tipuri din Makiivka ocupată au fost avariate sau distruse, într-o declarație publicată luni seara târziu.

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.

ORA 04.00

Ucraina și Uniunea Europeană vor organiza un summit la Kiev pe 3 februarie pentru a discuta despre sprijinul financiar și militar, a anunțat luni biroul lui Zelenski într-un comunicat.

ORA 03.00

Ucraina susține că a distrus 40 de drone rusești care se îndreptau spre Kiev în noaptea de duminică spre luni spre luni, dintre care 15 au fost distruse deasupra regiunilor învecinate, trei în regiunea Kiev și 22 direct deasupra capitalei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele țării au doborât peste 80 de drone de la începutul anului 2023.

ORA 02.00

Mai multe valuri de drone rusești au vizat luni dimineață mai multe infrastructuri critice din capitala Ucrainei, Kiev, și din zonele învecinate. Resturi de la o dronă distrusă au lovit cartierul Desnianskiy din nord-estul Kievului, rănind un tânăr de 19 ani, care a fost transportat ulterior la spital, a declarat primarul orașului, Vitali Klitschko.

ORA 01.00

Atacul de la Makiivka a ucis zeci de soldați recent mobilizați, trimiși de Moscova, în ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai mortale incidente cunoscute până acum în care au fost implicați recruți ruși. Comandamentul militar ucrainean a declarat că până la 400 de soldați ruși au fost uciși în incidentul din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, dar această afirmație nu a fost verificată în mod independent.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean a declarat că atacurile au ca scop epuizarea ucrainenilor, a apărării aeriene și distrugerea sectorului energetic, potrivit CNN.

„Avem informații că Rusia plănuiește un atac prelungit cu Shaheds.” , a spus Zelenski în discursul său de luni. El a adăugat că Moscova urmărește „epuizarea oamenilor noștri, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic.”

Zelenski a spus că principala sarcină a Ucrainei este să se asigure că planurile Rusiei cu drone eșuează.

Peste 80 de drone au fost doborâte în Ucraina, de la începutul anului 2023.

Acest număr poate crește în viitorul apropiat. Pentru că în aceste săptămâni nopțile pot fi destul de agitate.” și a cerut vigilență în rândul forțelor de apărare aeriană.