• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis duminică că „frica a cuprins Rusia” .
  • Zelenski a adăugat că „unitatea Ucrainei contrastează puternic cu teama Rusiei” .
  • Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. 

ORA 24:00

Președintele ucrainean a declarat că atacurile ca scop epuizarea ucrainenilor, a apărării aeriene și distrugerea sectorului energetic, potrivit CNN.

„Avem informații că Rusia plănuiește un atac prelungit cu Shaheds.” , a spus Zelenski în discursul său de luni. El a adăugat că Moscova urmărește „epuizarea oamenilor noștri, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic.”

Zelenski a spus că principala sarcină a Ucrainei este să se asigure că planurile Rusiei cu drone eșuează.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Peste 80 de drone au fost doborâte în Ucraina, de la începutul anului 2023.

„Acest număr poate crește în viitorul apropiat. Pentru că în aceste săptămâni nopțile pot fi destul de agitate.” și a cerut vigilență în rândul forțelor de apărare aeriană.

ORA 23:00

În orașul Sevastopol din peninsula Crimeea au fost raportate explozii, scrie presa ucraineană.

Mikhail Razvozhaev, așa-zisul guvernator al Sevastopolului, numit de Rusia, a confirmat informațiile despre exploziile din oraș pe canalul său Telegram.

Razvozhaev a raportat că lângă Sevastopol, în mare, sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o a doua dronă.

„Armata noastră continuă să respingă atacul”, a adăugat Razvozhaev.

ORA 22:00

40% dintre teritoriile Ucrainei, ocupate de ruși de la începutul invaziei, au fost recuperate, spune armata ucraineană

Din aceste teritorii eliberate, 28% sunt parte din zonele ocupate de Rusia din 2014, a declarat luni comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, potrivit CNN.

Linia frontului actual are 1.500 km lungime, a spus generalul. „Forțele armate au eliberat 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei la scară largă și 28% din toate teritoriile ocupate de Rusia din 2014”, a scris acesta pe Telegram.

Potrivit lui Zalujnîi, Forțele Armate ucrainene au urmat pregătire militară pe teritoriul a 17 țări europene. „Mulțumită partenerilor internaționali, a fost antrenați peste 20.000 de soldați”, a spus el.

„În 2022, peste 600.000 de oameni au fost evacuați din zonele ostilităților și au fost aduse peste 2 milioane de tone de bunuri umanitare.”

ORA 21:00

Poliția: 25 de camere de tortură au fost descoperite în zonele eliberate din regiunea Harkov

Anchetatorii au descoperit 25 de camere de tortură în zonele eliberate din nord-estul regiunii Harkov, a informat luni șeful poliției regionale Volodimir Timoșko, citat de Kyiv Independent.

Timoșko a descris condițiile de detenție a civililor ca fiind „inumane”, raportând că trupele ruse au folosit șocuri electrice pentru tortură și au rupt degetele oamenilor.

Potrivit acestuia, 920 de cadavre ale civililor uciși de trupele ruse, inclusiv 25 de copii, au fost găsite începând cu 7 septembrie și au fost identificate 656 de cadavre.

În total, 1.699 de civili, inclusiv 74 de copii, au fost uciși și 2.596 au fost răniți în regiunea Harkov de la începutul invaziei, a spus oficialul, adăugând că 9.617 clădiri au fost avariate sau distruse în regiune.

ORA 20:00

Armata ucraineană a declarat că numărul militarilor ruși uciși la Makiivka, în estul Ucrainei ocupate de Rusia, este „în curs de clarificare” , potrivit Pravda.

În ultima sa actualizare operațională de luni, Statul Major al armatei a raportat că „până la 10 unități de echipament militar inamic de diferite tipuri au fost distruse și avariate în zonă”.

Anterior, armata ucraineană a afirmat că aproximativ 400 de soldați ruși au fost uciși și alți 300 au fost răniți, fără să recunoască în mod direct vreo implicare.

„Salutări și felicitări” pentru separatiștii și recruții care „au fost aduși în Makiivka ocupată și înghesuiți în clădirea școlii profesionale”, a transmis pe Telegram Direcția de comunicare strategică a comandantului suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei. „Moșul a împachetat aproximativ 400 de cadavre în saci”.

Luni, Ministerul rus al Apărării a recunoscut atacul și a afirmat că „63 de militari ruși” au murit.

ORA 19:00

Orașul Bahmut, bombardat de 224 de ori de forțele ruse, în ultima zi Rusia continuă să-și concentreze principalele eforturi asupra Bahmut, din estul Ucrainei, trăgând de 224 de ori în direcția orașului, în ultimele 24 de ore, potrivit armatei ucrainene, transmite CNN.

Au fost 34 de lupte și un atac aerian. Inamicul a pierdut acolo 213 de oameni, iar alți 87 au fost răniți” , a spus potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhii Cherevatyi.

ORA 18:00

Un district dintr-o regiune rusă, fără curent în urma unui atac ucrainean

Un atac cu dronă ucrainean a avariat o instalaţie electrică din sud-vestul regiunii ruseşti Briansk, la graniţa cu Ucraina, întrerupând curentul electric timp de câteva ore, a declarat luni guvernatorul regional, potrivit Reuters.

„Un atac cu drone ucrainene a avut loc în această dimineaţă asupra districtului Klimovski”, a declarat guvernatorul Aleksandr Bogomaz pe Telegram.

„Ca urmare a atacului, o instalaţie de alimentare cu energie electrică a fost avariată”, a adăugat acesta.

ORA 17:00

Ucraina așteaptă prima tranșă din pachetul de ajutor de 19 miliarde de dolari al UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina așteaptă prima tranșă a unui pachet de sprijin de 19 miliarde de dolari din partea Uniunii Europene în ianuarie, în urma unui apel cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit CNN.

El a adăugat, pe Twitter, că Ucraina așteaptă și primul „lot de autobuze școlare, generatoare și case modulare cu lămpi cu LED”.

„Simțim sprijinul și vom câștiga împreună”, a transmis Zelenski.

ORA 16:00

Ministerul rus al Apărării: 63 de militari au fost uciși în Makiivka

Ministerul rus al Apărării a confirmat luni că 63 de militari ruși au fost uciși într-un atac cu rachete ucrainene asupra locuințelor lor temporare din orașul Makiivka, în partea controlată de ruși a regiunii Donețk a Ucrainei.

ORA 15.00

Donețk este deținut de separatiștii susținuți de Rusia din 2014 și este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova a încercat să le anexeze în octombrie, încălcând dreptul internațional.

Vestea vine după ce armata ucraineană a declarat că 760 de soldați ruși au fost uciși sâmbătă, dar nu a precizat unde. Forțele ruse „au pierdut 760 de persoane ucise chiar ieri și continuă să încerce acțiuni ofensive pe Bakhmut”, a declarat duminică statul major al armatei.

ORA 14.00

Un bărbat în vârstă de 46 de ani care a fost rănit de un atac rusesc asupra capitalei ucrainene sâmbătă a murit la spital, potrivit primarului orașului, Vitaly Klitschko.

ORA 13.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a folosit primul său discurs din acest an pentru a sublinia „sentimentul de unitate” din țară și pentru a-l contrapune „fricii” care, potrivit acestuia, este resimțită în Rusia.

„Sentimentul nostru de unitate, de autenticitate, de viață în sine – toate acestea contrastează în mod dramatic cu frica care domnește în Rusia”, a declarat Zelenski într-un discurs publicat duminică seara, ora locală.

ORA 12.00

Un bărbat a fost rănit luni dimineață în urma unui atac rusesc asupra capitalei ucrainene Kiev, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina.

Bărbatul, în vârstă de 19 ani, a fost spitalizat după ce a suferit o lacerație la picior în timp ce se afla într-un apartament de la etajul opt din cartierul Desnianskyi din Kiev.

ORA 11.00

Cinci persoane au fost rănite de presupusele tiruri ale tancurilor rusești asupra unei piețe din orașul Beryslav din sudul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional.

ORA 10.00

Kievul se luptă să mențină energia electrică: Capitala s-a confruntat luni cu întreruperi de energie electrică, după ce grevele din timpul nopții au avariat instalațiile de infrastructură energetică din oraș, a declarat Klitschko.

Unele instalații de furnizare a căldurii au fost deconectate de la alimentarea cu energie electrică, dar alimentarea cu apă a orașului rămâne normală, a adăugat el. Autoritățile de la Kiev îi îndeamnă pe locuitori să își reducă consumul de electricitate, după ce a treia zi de atacuri rusești a afectat infrastructura.

ORA 09.00

Rusia ar fi doborât o dronă ucraineană: Apărarea aeriană rusă a doborât o dronă de recunoaștere ucraineană care se apropia duminică seara de orașul Voronej, din sud-vestul Rusiei, a anunțat luni agenția de presă rusă de stat TASS, citând autoritățile locale. Nu au fost raportate victime sau pagube, potrivit TASS, care citează guvernul regional.

ORA 08.00

Armata ucraineană susține că a provocat pierderi grele trupelor rusești în Bakhmut, micul oraș din estul Ucrainei care a fost scena unor lupte crâncene timp de luni de zile.

Aproximativ 170 de soldați ruși au fost uciși sâmbătă în luptele pentru controlul orașului bombardat, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate, Serhiy Cherevaty.

ORA 07.00

Mii de oameni au fost uciși, sate întregi au fost distruse și infrastructuri de miliarde de dolari au fost distruse de când a început invazia lui Putin în Ucraina, la 24 februarie.

În acea zi, Putin a folosit termenul de operațiune militară specială” pentru a-și descrie atacul. El a încadrat brutalitatea continuă ca fiind o campanie de denazificare” – o descriere respinsă de istorici și observatori politici – și a descris din ce în ce mai mult invazia neprovocată a Rusiei ca fiind o cauză patriotică și aproape existențială.

ORA 06.00

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat sâmbătă sediul districtului militar din sudul țării sale și a înregistrat un mesaj video de Anul Nou.

În înregistrarea de nouă minute – cel mai lung discurs de Anul Nou din timpul domniei sale – Putin a declarat că dreptatea morală, istorică este de partea noastră”.

ORA 05.00

30% din Kiev este lipsit de energie electrică din cauza întreruperilor de urgență, potrivit primarului Kievului, Vitali Klitschko.

Sistemul municipal de „susținere a vieții” al capitalei funcționează normal. În prezent, 30% dintre consumatori sunt lipsiți de electricitate. Din cauza întreruperilor de urgență”, a declarat Klitschko într-o postare pe Telegram sâmbătă.

ORA 04.00

Sistemele de apărare aeriană ucrainene au doborât 12 rachete de croazieră după ce forțele rusești au lansat sâmbătă peste 20 de rachete de pe uscat și de pe mare, potrivit armatei ucrainene.

Forțele Moscovei au atacat folosind avioane de bombardament Tu-95MS deasupra Mării Caspice și cu sisteme de rachete Iskander-M de la sol, a scris Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene pe Telegram.

ORA 03.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că aliații occidentali trebuie să fie pregătiți să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei.

Stoltenberg a declarat pentru BBC că sprijinul militar va asigura supraviețuirea Ucrainei ca țară suverană.

ORA 02.00

Președintele Zelenski a declarat că unitatea și spiritul de unitate al Ucrainei contrastează puternic cu frica care domnește în întreaga Rusie.

„Sentimentul pe care îl avem cu toții de unitate, de autenticitate, de viață în sine, contrastează puternic cu frica care domnește în Rusia”, a declarat Zelenski în discursul său video de seară.

ORA 01.00

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, s-a întâlnit în Brazilia cu prim-vicepremierul ucrainean Iulia Șvyrydenko și au discutat despre punerea în aplicare a acordului privind cerealele din Marea Neagră.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis duminică că „frica a cuprins Rusia” , potrivit Ukrainska Pravda.

Lor le este frica. Se simte. Și pe bună dreptate sunt îngrijorați, pentru că vor pierde. Dronele, rachetele, orice altceva nu îi vor ajuta. Pentru că suntem uniți. Și ei sunt uniți doar cu frică” , a spus Zelenski.

Zelenski a adăugat că „unitatea Ucrainei contrastează puternic cu teama Rusiei” .