• Zelenski a trecut de la limba ucraineană la rusă în discursul său nocturn de sâmbătă, lansând un mesaj către Rusia și cetățenii săi.
  • Zelenski a transmis că Rusia „îl urmează pe diavol” , iar țara duce un război pentru a se asigura că președintele rus rămâne la putere „până la sfârșitul vieții sale” .
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. 

ORA 24:00

Zelenski, în mesajul de Anul Nou: „Vreau să ne urez un lucru – victorie”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis sâmbătă că singura sa dorință pentru toți ucrainenii pentru 2023 este victoria în fața Rusiei.

„Vreau să ne urez tuturor un singur lucru – victorie. Și acesta este principalul obiectiv. O singură dorință pentru toți ucrainenii” , a spus Zelenski, într-un mesaj video.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

El a reiterat că va rămâne alături de poporul său în timp ce luptă pentru libertate.

„Ni s-a spus să ne predăm. Am ales un contraatac! Suntem gata să luptăm pentru libertate. De aceea fiecare dintre noi este aici. Eu sunt aici. Suntem aici. Toți sunt aici. Toți suntem Ucraina” , a adăugat Zelenski.

ORA 23:00

Marea Britanie a încetat de duminică, 1 ianuarie 2023, toate importurile de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc. Despre asta a anunțat serviciul de presă al Ministerului britanic de Externe pe Twitter.

Marea Britanie „îi taie lui Putin finanțarea războiului său ilegal și sprijină țările din întreaga lume să își reducă propria dependență” , a precizat instituția britanică.

Încă din martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, autoritățile din Marea Britanie au anunțat că vor renunța treptat la importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul lui 2022 și că analizează interzicerea importurilor de gaz natural rusesc, potrivit Reuters.

Potrivit presei ucrainene, Marea Britanie rămâne unul dintre cei mai mari furnizori de ajutor militar al Ucrainei, după invazia pe scară largă a Rusiei. În plus, Regatul Unit oferă oportunități de instruire pentru armata ucraineană.

ORA 22:00

Atacurile de Anul Nou ale Rusiei în Ucraina au provocat patru morți și zeci de răniți

Atacurile de Anul Nou ale Rusiei asupra Ucrainei s-au soldat cu patru morți și zeci de răniți în acest sfârșit de săptămână, în timp ce Moscova a susținut că a zădărnicit ,,atacurile teroriste” ale Kievului asupra patriei.

Capitala ucraineană și alte orașe au fost atacate sâmbătă cu rachete și drone de fabricație iraniană, provocând moartea a trei persoane.

Cel puțin o dronă avea mâzgălită cu roșu cuvintele rusești ,,Happy New Year”, potrivit unei fotografii publicate de autoritățile ucrainene.

Duminică, un nou atac a ucis o persoană în regiunea Zaporojia, în sudul țării, și a rănit alte trei, au declarat autoritățile.

ORA 21:00

Țările occidentale trebuie să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei, în contextul în care Rusia nu dă semne că ar ceda, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru BBC.

Potrivit lui Stoltenberg, sprijinul militar va asigura supraviețuirea Ucrainei ca țară suverană și va forța Rusia să negocieze o încheiere a războiului. Secretarul general al NATO menționează că mobilizarea parțială anunțată în Rusia în septembrie 2022 a arătat că Moscova nu are nicio dorință de a pune capăt războiului.

„Forțele ucrainene au avansat timp de câteva luni, dar știm de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forțe, iar multe dintre ele se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că rușii sunt pregătiți să continue războiul și, de asemenea, că este posibil să încerce să lanseze o nouă ofensivă” , a avertizat Jens Stoltenberg.

ORA 20.00

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a postat o înregistrare video care ilustrează modul în care a fost sărbătorit noul an în condiții de stare de asediu la Kiev noaptea trecută.

ORA 19.00

Ministerul britanic al Afacerilor Externe, al Commonwealth-ului și al Dezvoltării a anunțat pe Twitter că a încetat astăzi toate importurile de GNL (gaz natural lichefiat) rusesc, ca parte a răspunsului său la invazia ilegală din Ucraina.

ORA 18.00

Rusia susține că ultimele sale lovituri vizează producția de drone
Rusia a susținut că loviturile sale împotriva Ucrainei din ajunul Anului Nou, în urma cărora au murit trei persoane, au vizat producția de drone a vecinului său. Un spital de copii se numără printre clădirile care ar fi fost lovite de bombardamentele rusești. Oficialii ucraineni susțin că Rusia țintește în mod deliberat civili pentru a semăna frica.

ORA 17.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el crede că apărarea aeriană a Ucrainei poate deveni „cea mai puternică din Europa” și poate contribui la menținerea securității țării sale și a Europei.

„Apărarea aeriană ucraineană poate deveni cea mai puternică din Europa, iar acest lucru va fi o garanție a securității nu doar pentru țara noastră, ci și pentru întregul continent”, a declarat Zelenski în discursul său.

ORA 16.00

Un nou val de atacuri rusești asupra capitalei Ucrainei în noaptea de Anul Nou i-a forțat pe locuitorii Kievului să își petreacă ziua în adăposturi în loc să se pregătească pentru sărbători. Mila Andriyash, care locuiește în centrul Kievului, a declarat pentru CNN că tocmai își culcase fiul de 5 luni când prima explozie a zguduit orașul.

„Ne-am ascuns în baie și am început să ne rugăm cu voce tare, chiar dacă sunt atee. Când totul s-a terminat, ne-am dus la bradul de Anul Nou”, a spus Andriyash.

ORA 15.00

Liderii ruși au emis o serie de mesaje sfidătoare înainte de noul an. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia „nu va ceda niciodată” în fața Occidentului și că luptă pentru „patrie, adevăr și dreptate… astfel încât securitatea Rusiei să fie garantată”. A fost cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de mandat.

ORA 14.00

Fragmente dintr-o rachetă distrusă de sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au avariat o mașină în centrul capitalei, dar preliminar nu s-au înregistrat răniți sau victime, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Administrația militară a orașului capitalei a declarat că 23 de „obiecte aeriene” lansate de Rusia au fost distruse.

ORA 13.00

Numeroase explozii au fost auzite la Kiev și în alte locuri din Ucraina, iar sirenele de raid aerian au răsunat în întreaga țară în primele două ore după miezul nopții, în ziua de Anul Nou.

ORA 12.00

Forțele rusești își epuizează probabil stocurile de muniție de artilerie și, ca urmare, vor avea dificultăți în susținerea ritmului actual al operațiunilor pe anumite părți ale frontului din Ucraina, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Grupul de reflecție american a declarat duminică, într-o actualizare, că este probabil ca constrângerile privind munițiile să împiedice forțele rusești să mențină un ritm operațional ridicat în zona puternic contestată Bakhmut din estul Ucrainei pe termen scurt.

ORA 11.00

În ultimul său bilanț, Ministerul ucrainean al Apărării estimează că 106 720 de soldați ruși au fost uciși de la invazie.

Estimările exacte ale victimelor de pe câmpul de luptă sunt, în mod notoriu, dificil de calculat. În noiembrie, cel mai înalt general din SUA a estimat că 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina și că forțele armate ale Kievului au suferit probabil un nivel similar de pierderi.

ORA 10.00

Stefania, piesa ucraineană câștigătoare a concursului Eurovision, a fost prezentă în focurile de artificii de Anul Nou de aseară de la Londra, la fel ca și culorile drapelului național ucrainean, în timp ce Anglia și-a exprimat solidaritatea cu cei aflați sub bombardament.

ORA 09.00

Forțele ucrainene de apărare aeriană au distrus 45 de vehicule aeriene fără pilot (UAV) de fabricație iraniană, dintre care 32 în timpul unor atacuri asupra Kievului, în timp ce cetățenii săi încercau să întâmpine noul an, a anunțat comandamentul ucrainean.

ORA 08.00

Este posibil ca Rusia să pregătească închiderea frontierei și un nou ordin de mobilizare – ministru ucrainean

Conducerea Rusiei ar putea pregăti un nou ordin de mobilizare și ar putea închide granița pentru oameni în decurs de o săptămână, potrivit ministrului ucrainean al apărării.

Oleksii Reznikov s-a adresat vineri cetățenilor ruși într-un mesaj video. Vorbind în limba rusă, el a avertizat persoanele care s-ar putea califica pentru mobilizare. „Știu sigur că mai aveți aproximativ o săptămână înainte de a mai avea de ales.

ORA 07.00

Un bărbat a fost ucis în ultimul val de lovituri aeriene ale forțelor ruse asupra Ucrainei. Moartea sa, în capitala Kiev, a survenit în timp ce alte 20 de persoane au fost rănite. Dintre aceștia, 14 au fost transportați la spital. Cel puțin unul se află în stare critică.

ORA 06.00

Atacurile le imită pe cele din ajunul Crăciunului, în timp ce Rusia încearcă să afecteze moralul ucrainenilor înainte de sărbători.

ORA 05.00

Liderii ruși au transmis o serie de mesaje sfidătoare înainte de noul an. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va ceda niciodată” în fața Occidentului și că luptă pentru patrie, adevăr și dreptate… astfel încât securitatea Rusiei să fie garantată”. A fost cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de mandat.

ORA 04.00

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că este posibil ca Rusia să pregătească un nou ordin de mobilizare și ar putea să își închidă granița bărbaților eligibili pentru a lupta în decurs de o săptămână.

ORA 03.00

Autoritățile ruse au anunțat că soldații și angajații de stat dislocați în Ucraina vor fi scutiți de impozitul pe venit, în cel mai recent efort de a încuraja sprijinul pentru operațiunea sa militară din această țară.

ORA 02.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trecut de la limba ucraineană la limba rusă în discursul său nocturn de sâmbătă, lansând un mesaj către Rusia și cetățenii săi.

Zelenski a declarat că Rusia duce un război pentru a se asigura că președintele rus Vladimir Putin rămâne la putere „până la sfârșitul vieții”.

ORA 01.00

Exploziile s-au soldat sâmbătă cu cel puțin un mort și cel puțin 20 de răniți în capitala ucraineană Kiev, a anunțat primarul Vitali Klitschko într-un comunicat. Aproximativ 30% din oraș a rămas fără energie electrică din cauza unor întreruperi de urgență.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trecut de la limba ucraineană la rusă în discursul său nocturn de sâmbătă, lansând un mesaj către Rusia și cetățenii săi, potrivit CNN.

Zelenski a transmis că Rusia, care a efectuat un alt val de atacuri cu rachete sâmbătă, îl urmează pe diavol” , iar țara duce un război pentru a se asigura că președintele rus rămâne la putere până la sfârșitul vieții sale” .

Tot acest război pe care îl duceți, voi – Rusia – nu este războiul cu NATO, așa cum mint propagandiștii voștri” , a spus Zelenski. Nu este pentru ceva istoric. Este pentru ca o persoană să rămână la putere până la sfârșitul vieții sale” .Iar ceea ce va fi cu voi toți, cetățeni ai Rusiei, nu îl privește” , a adăugat el.

Zelenski a spus că Putin ,,se ascunde în spatele trupelor, în spatele rachetelor, în spatele zidurilor reședințelor și palatelor sale” și a cetățenilor săi.

,,El se ascunde în spatele vostru și vă arde țara și viitorul. Nimeni nu vă va ierta niciodată pentru teroare” , a spus Zelenski.

Zelenski a adăugat că majoritatea rachetelor rusești lansate asupra Ucrainei au fost interceptate de forțele de apărare aeriană.

,,Dacă nu ar fi fost apărarea aeriană, numărul victimelor ar fi fost diferit. Mult mai mare” , a spus el. ,,Și aceasta este încă o dovadă pentru lume că sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie sporit” .

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.