- Rusia a continuat să vizeze sistemul energetic și infrastructura civilă a Ucrainei, a declarat marți Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean.
- Liniile electrice și mai multe clădiri civile au suferit pagube în urma bombardamentelor rusești în comunitatea Chervonohryhorivka din regiunea Dnipropetrovsk.
- Regiunea Kievului a fost lovită de două ori cu rachete de croazieră „Iskander”.
UPDATE ORA 23:00
Luptele grele din jurul orașului Bakhmut, aflat în mare parte în ruină și controlat de ucraineni, vor persista probabil în viitorul apropiat, cu un rezultat incert, deoarece rușii au făcut progrese treptate, potrivit unui înalt oficial al administrației americane, relatează Reuters.
UPDATE ORA 22:00
În Rusia, s-au întețit apelurile pentru a trage concluzii după tragedia de la Makiivka. Influenta șefă a postului de televiziune de stat RT, Margarita Simonyan, a salutat promisiunea armatei că oficialii vor fi trași la răspundere, relatează AFP.
„Sper că numele acestor persoane” vor fi anunțate, a spus ea. „Este timpul să înțelegem că impunitatea nu duce la armonie socială. Impunitatea duce la noi crime. Și, ca urmare, la disensiuni publice”.
UPDATE ORA 21:00
Într-o declarație postată pe Telegram, Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui Emmanuel Macron pentru decizia de a trimite vehiculele blindate ușoare și a declarat că cei doi lideri au convenit asupra unei cooperări suplimentare pentru a consolida în mod semnificativ apărarea noastră aeriană și alte capacități de apărare. El nu a oferit detalii suplimentare. Franța a furnizat anul trecut mai multe obuziere Caesar Ucrainei. În octombrie, Macron a declarat, de asemenea, că Parisul va furniza arme de apărare antiaeriană, deoarece Rusia a intensificat atacurile cu rachete asupra infrastructurii critice, potrivit Reuters.
UPDATE ORA 20:00
Franța va trimite vehicule blindate de luptă în Ucraina pentru a-l ajuta pe Zelenski
Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că Franța va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei, a declarat un oficial de la Palatul Élysée după o convorbire telefonică între cei doi lideri, relatează Reuters.
Vorbind cu reporterii, oficialul nu a oferit detalii despre volumul sau calendarul livrărilor planificate.
UPDATE ORA 19:00
Vladimir Putin a trimis miercuri în Oceanul Atlantic o fregată înarmată cu rachete de croazieră hipersonice de nouă generație, un semnal pentru Occident că Rusia nu va da înapoi în privința războiului din Ucraina, relatează Reuters.
Rusia, China și Statele Unite se află într-o cursă pentru a dezvolta arme hipersonice, care sunt văzute ca o modalitate de a obține un avantaj asupra oricărui adversar datorită vitezei lor – de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului – și a manevrabilității.
UPDATE ORA 18:00
Uniunea Europeană spune că nivelul de stocare a gazelor naturale este ridicat, în ciuda încercărilor Rusiei de a bloca livrările către Europa pe fondul războiului din Ucraina, relatează AP.
Cele 27 de țări ale UE și-au făcut rezerve de gaze anul trecut în caz de penurie pe timp de iarnă. Comisia UE a estimat miercuri că nivelurile comune de stocare a gazelor se situează la aproape 84%. Aceasta spune că nivelurile din decembrie au fost cu 13% mai mari decât media din perioada 2016-2018.
UPDATE ORA 17:00
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, tocmai a postat un mesaj pe Telegram în urma unei convorbiri cu omologul său român, Klaus Iohannis. Zelenski spune:
„Împreună cu Klaus Iohannis am convenit asupra pașilor pentru dezvoltarea în continuare a cooperării româno-ucrainene, în primul rând în sectorul apărării. Am mulțumit României pentru solidaritatea și sprijinul acordat în lupta împotriva agresiunii rusești. Am discutat despre formula de pace și chestiuni de pe agenda bilaterală.”
UPDATE ORA 16:00
Ucraina vrea ca ONU să trimită forțe de menținere a păcii la Zaporojie chiar și fără un acord cu Rusia
Șeful companiei ucrainene de energie nucleară, Energoatom, Petro Kotin, a declarat că este momentul ca ONU să trimită forțe de menținere a păcii care să stabilească o zonă de siguranță la centrala nucleară de la Zaporojie, iar acest lucru ar trebui făcut chiar și în lipsa unui acord cu Rusia, potrivit Reuters.
Este prima dată când un oficial ucrainean din domeniul nuclear a făcut în mod public această sugestie.
,,Problema este că nu există o soluție la nivelul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Procesul nu merge înainte. Noi am propune să aducem această problemă la nivelul următor” , a declarat oficialul ucrainean pentru Reuters.
Rusia, care este membră permanentă a Consiului de Securitate al ONU, ar putea să se opună prin veto oricărei rezoluții, dar Kotin spune că acest lucru ar sensibiliza opinia publică cu privire la acțiunile Moscovei.
Centrala nucleară Zaporojie este controlată de forțele ruse de la începutul invaziei, dar este operată în continuare de personal ucrainean. În ultimele luni, zona a fost ținta unor bombardamente pentru care Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc.
UPDATE ORA 15:00
Conducerea militară a Rusiei, pusă sub presiune din cauza atacului de la Makiivka
Atacul cu rachete al ucrainenilor efectuat în seara de Anul Nou asupra orașului Makiivka a fost întâmpinat cu furie în rândul populației ruse și a determinat Moscova, de obicei reticentă, să recunoască cea mai mare pierdere de vieți omenești pe care a înregistrat-o de când a trimis trupe în Ucraina, în februarie 2022, scrie agenția France Presse, preluată de The Moscow Times.
Numărul tot mai mai mare al victimelor în urma atacului a intensificat criticile la adresa înaltului comandament militar al Rusiei, chiar și comentatorii pro-Kremlin sugerând că bilanțul morților ar putea urca la câteva sute. Bombardamentul mortal a venit după luni de furie internă îndreptată împotriva armatei ruse, în urma campaniei nepopulare de mobilizare derulată de Kremlin.
UPDATE ORA 14:00
Alerta de raid aerian a răsunat în Ucraina timp de două ore
Sirenele de raid aerian s-au oprit în Ucraina după aproximativ două ore, potrivit Ukrainska Pravda. În acest interval, mai multe avioane de luptă ale Rusiei au decolat din Belarus, precizează sursa citată.
UPDATE ORA 13:00
Rusia are cinci nave de război în Marea Neagră și Marea Azov
Forțele Navale ale Ucrainei precizează că Rusia are trei nave de război în serviciu de luptă în Marea Neagră și două nave în Marea Azov, potrivit Ukrainska Pravda.
,,Începând cu 4 ianuarie 2023 există trei nave inamice în Marea Neagră în așteptare de luptă; în Marea Azov, inamicul continuă să controleze comunicațiile maritime, ținând două nave în alertă” , precizează Marina ucraineană.
De asemenea, în Marea Mediterană sunt nouă nave ale Rusiei, inclusiv cinci purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.
UPDATE ORA 12:00
Legenda hocheiului pe gheață Wayne Gretzky s-a alăturat unei campanii de strângere de fonduri pentru Ucraina, în Canada, la începutul acestui an.
Gretzky are rădăcini ucrainene, la fel ca alți aproximativ 1,5 milioane de locuitori ai Canadei.
UPDATE ORA 11:00
Konrad Muzyka, analist militar polonez, susține că, deși poate aduce efectivele necesare pe front, Rusia nu mai dispune de echipamentul militar suficient pentru vreo ofensivă în Ucraina. În primăvara lui 2022, situația era exact invers: Rusia avea echipamente, dar nu avea efective.
Mobilizarea rezerviștilor ar putea să nu schimbe mare lucru, dacă aceștia nu vor fi echipați corespunzător cu armament și muniție.
Totodată, din cauza loviturilor ucrainene cu sistemele HIMARS asupra concentrărilor de efective, rușii nu pot să asigure dominație operațională printr-o putere de foc mai mare.
UPDATE ORA 10:00
Pe baza informațiilor verificate, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că, urmare a atacurilor efectuate de forțele ucrainene acum două zile asupra pozițiilor inamice și a zonelor de concentrare din vecinătățile Tokmak, Melitopol, Berdyansk, Pology și Vasylivka (regiunea Zaporojie), invadatorii ruși au pierdut în zona de operații două depozite de muniții, până la 10 unități de echipamente militare de diferite tipuri. Două tabere unde staționau trupe ruse au fost distruse, pierderile efectivelor fiind estimate la 260 de morți sau răniți.
UPDATE ORA 09:00
În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 7 atacuri cu rachete, 18 lovituri aeriene și mai mult de 85 de atacuri cu MLRS, în special asupra infrastructurii civile din orașele Kramatorsk (regiunea Donețk); Zaporojie și Herson.
Atacurile s-au soldat cu victime în rândul populației civile.
Amenințarea unor noi lovituri aeriene și cu rachete inamice rămâne ridicată în întreaga țară.
Ocupanții ruși își concentrează eforturile pe ofensive în proximitatea localității Bakhmut. Forțele ruse încearcă să îmbunătățească situația tactică pe fronturile Kup’yans’k, Lyman și Avdiivka. Inamicul rămâne în defensivă pe fronturile Novopavlivka, Zaporojie și Herson.
UPDATE ORA 08:00
În portul Sevastopol de la Marea Neagră, au fost raportate azi noapte mai multe explozii, potrivit Kyiv Independent.
Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a afirmat că apărarea aeriană a fost activată în Sevastopol de cel puțin două ori.
UPDATE ORA 07:00
Rusia anunță un nou bilanț al victimelor atacului de la Makiivka
Ministerul rus al apărării a anunțat marți, 3 ianuarie, că numărul soldaților uciși în atacul de la Makiivka a ajuns la 89, scrie The Guardian.
Lovitura ucraineană a avut loc în seara de Anul Nou și a vizat o clădire în care erau soldați ruși, în zona ocupată din regiunea Donețk.
,,Numărul camarazilor noştri morţi a ajuns la 89” , a anunțat generalul Serghei Sevriukov într-un comunicat video.
,,În prezent, o comisie efectuează o anchetă asupra împrejurărilor. Dar este deja clar că principala cauză (…) o reprezintă pornirea şi utilizarea masivă de către personal a telefoanelor mobile în raza de acţiune a armelor inamice, contrar interdicţiei” , a adăugat Sevriukov.
Inițial, Rusia anunțase că a pierdut 63 de soldați în atac, în timp ce Ucraina a transmis că sute de militari ai Moscovei au fost uciși.
UPDATE ORA 06:00
Preşedintele rus a ordonat guvernului său să organizeze până în februarie difuzarea în cinematografe a unor „filme documentare” despre ofensiva forţelor Moscovei în Ucraina.
Într-un document publicat pe site-ul Kremlinului se subliniază că „Ministerul Culturii trebuie să înainteze propuneri pentru a asigura proiecţia de filme documentare naţionale în reţeaua de cinematografe despre subiecte legate de operaţiunea militară specială, de lupta împotriva răspândirii ideologiei neonaziste şi neofasciste” , relatează agențiile France Press
UPDATE ORA 05:00
Armata rusă continuă să vizeze sistemul energetic și infrastructura civilă a Ucrainei, a declarat marți, 3 ianuarie, Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei președintelui ucrainean, într-un mesaj video în care a rezumat informațiile privind atacurile efectuate de ruși în ultimele 24 de ore, potrivit CNN.
Liniile electrice și mai multe clădiri civile au fost avariate în urma bombardamentelor rusești în localitatea Chervonohryhorivka din regiunea Dnipropetrovsk, a precizat el.
„Orașul Nikopol a fost atacat, dar obuzele au căzut într-o zonă deschisă” , a spus Timoșenko.
„În direcția Donețk, orașele Bahmut și Kurakhove au fost și ele bombardate” , a continuat el.
„O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în bombardamentul asupra orașului Kurakhove. Un obuz a zburat direct într-o clădire înaltă. Instalația de alimentare cu apă din oraș a suferit pagube”, a detaliat Timoșenko.
UPDATE ORA 04:00
Vladimir Putin intenționează să discute miercuri cu președintele turc Tayyip Erdogan.
UPDATE ORA 03:00
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că Ucraina „are nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată”.
Premierul britanic Rishi Sunak a declarat, de asemenea, că Ucraina poate conta pe un sprijin pe termen lung.
UPDATE ORA 02:00
Armata ucraineană a distribuit o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată distrugerea unui depozit de muniții rusești în orașul Svatove, situat în regiunea estică Luhansk, potrivit CNN.
Serhii Haidai, șeful ucrainean al administrației militare din regiunea Luhansk, a afirmat luni, pe Telegram, că forțele ruse aduc, de două săptămâni, muniție în orașul ocupat Svatove.
„Forțele armate ale Ucrainei au urmărit, observând numărul de vehicule Ural care au sosit la bază… și au așteptat… până când «BAM» – și nu mai există niciun depozit al inamicilor” , a scris Haidai.
Svatove este un centru strategic în Luhansk, care este regiunea ucraineană aflată cel mai mult sub controlul rușilor.
Înregistrarea video, distribuită marți de Departamentul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei, arată o clădire cu două camioane în exterior, momentul impactului – suprins pe timp de noapte – și depozitul distrus ulterior.
Autoritățile nu au precizat în ce zi a avut loc atacul asupra depozitului.
UPDATE ORA 01:00
Putin pregătește populația rusă pentru un nou val de mobilizare
În Rusia au apărut primele semne ale unei „campanii” de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare, după ce o aşa-numită asociaţie a „Văduvelor soldaţilor” i-a solicitat preşedintelui Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală în ţară şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească țara, scrie The Moscow Times.
„Îi solicităm preşedintelui nostru Vladimir Vladimirovici Putin să permită armatei să efectueze o mobilizare pe scară largă, care să corespundă situaţiei ce s-a creat la frontierele noastre”, scrie în apelul aşa-numitelor „văduve”, postat pe canalul de Telegram al organizaţiei.
Autorii – sau autoarele – textului cer de asemenea „să li se interzică bărbaţilor cu vârsta de încorporare să poată pleca în afara ţării”.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Rusia a continuat să vizeze sistemul energetic și infrastructura civilă a Ucrainei, a declarat marți Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean, într-un mesaj video în care a rezumat informațiile privind loviturile rusești din ultimele 24 de ore, scrie CNN.
Liniile electrice și mai multe clădiri civile au suferit pagube în urma bombardamentelor rusești în comunitatea Chervonohryhorivka din regiunea Dnipropetrovsk, a precizat el. „Orașul Nikopol a fost lovit, dar lovitura a căzut pe teritoriul deschis”, a spus el.
„În direcția Donețk, orașele Bakhmut și Kurakhove au fost și ele bombardate”, a continuat el. „O persoană a fost ucisă și două au fost rănite în bombardamentul asupra orașului Kurakhove. Un obuz a zburat direct în clădirea de mare înălțime. Instalația de alimentare cu apă din oraș a suferit pagube.”
Regiunea Kievului a fost lovită de două ori cu rachete de croazieră „Iskander”. „O zonă rezidențială și o arenă de gheață au suferit pagube”, a adăugat el. „O persoană a fost ucisă și una rănită”.
În alte detalii, Timoșenko a spus:
Regiunea Zaporojie a fost atacată de 86 de ori. „Aproape toate loviturile au vizat infrastructura civilă într-un total de 21 de așezări”.
Regiunea Mykolaiv a fost lovită cu artilerie cu țeavă de opt ori în noaptea de marți spre miercuri.
„Regiunea Sumy a fost bombardată de 11 ori. În satul Pavlivka, o școală locală și liniile de alimentare cu energie electrică au fost avariate, iar o mașină a fost distrusă. Nu au fost raportate victime”, a declarat el.
Regiunea Harkov a avut de asemenea de suferit de pe urma bombardamentelor rusești. În special, bombardamentele rusești au provocat incendii în localitățile Vovchansk și Dvorichna, unde lucrătorii de urgență au fost ținta bombardamentelor rusești în timp ce stingeau focul.
În regiunea Cernihiv, satele Lipivka și Yeline au fost, de asemenea, supuse focului.
Timoșenko a adăugat că Rusia „bombardează din nou și infrastructura energetică din estul și sudul Ucrainei”, fără a da alte detalii.