• Peste 60% din Bakhmut este în prezent distrus, în timp ce forțele rusești încearcă să avanseze asupra orașului din regiunea ucraineană Donețk.
  • Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, a declarat că doi civili au murit miercuri în oraș din cauza bombardamentelor.
  • Bakhmut este menționată în mod regulat ca fiind cea mai disputată și mai cinetică parte a liniei frontului de 1.300 km din Ucraina.

UPDATE ORA 23:00

Departamentul de Stat al SUA a comentat încetarea focului anunțată de Putin, calificând-o drept „cinică” și adăugând că SUA are „puțină încredere” în intențiile anunțate.

În timpul unei conferințe de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a vorbit despre încetarea focului de 36 de ore anunțată de Rusia cu ocazia Crăciunului ortodox.

Price a calificat încetarea focului drept cinică, având în vedere recentele atacuri ale Moscovei asupra Ucrainei în ziua de Anul Nou. Price a adăugat că o pauză temporară a luptelor din partea Moscovei ar putea fi folosită pentru „a se reface, pentru a se regrupa și, în cele din urmă, pentru a ataca din nou”.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

UPDATE ORA 22:00

Secretarul general al ONU a desființat o misiune de anchetă privind un atac comis în iulie în orașul ucrainean Olenivka.

Secretarul general Antonio Guterres a desființat misiunea privind atacul care a ucis prizonieri ținuți în captivitate de separatiștii susținuți de Moscova, întrucât misiunea ONU nu se poate deplasa la fața locului, a anunțat joi un purtător de cuvânt al ONU. Rusia și Ucraina au cerut amândouă o anchetă asupra atacului, pe care Guterres o anunțase în august.

UPDATE ORA 21:00

Germania se va alătura Statelor Unite pentru a furniza Ucrainei o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat Casa Albă, după ce cancelarul german Olaf Scholz și președintele american Joe Biden au vorbit la telefon. Liderii german și american „și-au exprimat hotărârea comună de a continua să ofere Ucrainei sprijinul financiar, umanitar, militar și diplomatic necesar atât timp cât va fi nevoie”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

UPDATE ORA 20:00

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a comentat furnizarea de arme de către Germania Ucrainei, calificând ajutorul drept o decizie bună în timpul unui briefing de joi. Departamentul lui Habeck trebuie să dea undă verde exporturilor de arme.

UPDATE ORA 19:00

Furnizarea de tancuri ar putea face parte din „următoarea fază” a transferurilor de arme către Ucraina, a declarat joi ministrul de externe, James Cleverly, în urma unei întâlniri cu Annalena Baerbock, ministrul german de externe.

Baerbock a insistat că Germania este dispusă să furnizeze armele grele de care Ucraina are nevoie pentru a-și elibera teritoriile ocupate și că va lucra împreună cu partenerii din NATO pentru a realiza acest lucru.

Ea vorbea după ce Franța și SUA au declarat că sunt dispuse să furnizeze forme de arme de tancuri Ucrainei, punând presiune asupra cancelarului german Olaf Scholz să renunțe la reticența sa de luni de zile de a furniza fie tancuri Leopard, fie infanterie ușoară Marder.

UPDATE ORA 18:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit cu liderul Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, despre „cooperarea în materie de securitate”, precum și despre schimbul de prizonieri de război și despre inițiativa „Grainului Mării Negre”.

Zelenski a adăugat că a fost „bucuros să audă că Turcia este pregătită să participe la punerea în aplicare” a „formulei sale de pace”, pe care a propus-o pentru prima dată în noiembrie.

UPDATE ORA 17:00

Putin a ordonat armistiţiu de Crăciun: Kievul să facă la fel. Răspunsul Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a lăsat înduplecat şi i-a cerut ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia frontului în Ucraina, de la ora 12 la prânz, pe 6 ianuarie, până la miezul nopţii, pe 7 ianuarie, perioadă care coincide cu sărbătorile Crăciunului pentru ortodocşi.

Informaţia a fost anunţată de Kremlin, potrivit agenţiilor ruse. „De asemenea, solicităm părţii ucrainene să declare încetarea focului şi să permită cetăţenilor să participe la slujbele de Crăciun”, a cerut preşedinţia rusă.

În această dimineaţă, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kirill, a fost cel care a lansat un apel pentru un armistiţiu de Crăciun, pentru ca „ortodocşii să poată participa la slujbele din Ajunul Crăciunului şi din ziua Naşterii Domnului”.

UPDATE ORA 16:00

Germania a oferit Ucrainei un nou pachet de ajutor militar care include, sisteme de rachete, drone și sisteme de protecție împotriva dronelor, anunță guvernul german.

UPDATE ORA 15:00

Kievul reacționează la armistițiul de Crăciun propus de patriarhul Kiril

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a spus joi că „armistițiul de Crăciun” propus de șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, reprezintă o capcană cinică.

„Declarația Bisericii Ortodoxe Ruse despre „armistițiul de Crăciun” este o capcană cinică și un element de propagandă” , a precizat Mihail Podolyak.

Potrivit oficialului ucrainean, Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru Ortodoxia globală și acționează doar ca „propagandistă a războiului” .

Mihail Podolyak amintit că Biserica Ortodoxă Rusă a cerut genocidul ucrainenilor, a încurajat crimele în masă și a insistat asupra unei militarizări și mai mari a Rusiei.

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei a cerut joi o încetare a focului și un armistițiu în zonele în care se duc lupte în Ucraina de sărbătoarea Nașterii Domnului.

UPDATE ORA 14:00

Există amenințarea unei noi ofensive rusești în Ucraina. „Federația Rusă a acumulat 150-200 de mii de ocupanți pe care îi va folosi”… „Nu cred că va fi un atac teribil asupra Kievului pentru că, potrivit unor informații care au fost deja publicate în presa deschisă, trupele rusești au luat deja toată muniția din Belarus… pentru invazia Ucrainei din 24 februarie…” , a declarat Aleksei Arestovici, consilier în cadrul biroului președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Unian.

UPDATE ORA 13:00

Turcia: Erdogan îl îndeamnă pe Putin să pună în aplicare o încetare unilaterală a focului

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să pună în aplicare o ,,încetare unilaterală a focului” în Ucraina.

,,Apelurile la pace și negocieri între Moscova și Kiev ar trebui să fie susținute de o încetare unilaterală a focului” , i-a spus șeful statului turc lui Vladimir Putin într-o convorbire telefonică, potrivit unui comunicat difuzat de președinția turcă.

Recep Tayyip Erdogan, care urmează să se întâlnească joi și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a urmat o linie care i-a permis să mențină relații bune cu președintele rus Vladimir Putin de la începutul conflictului, furnizând în același timp arme Kievului.

În calitate de membru al NATO, Turcia nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei și încearcă să mențină o poziție de mediere între Kiev și Moscova.

Ankara a jucat un rol cheie în schimbul de prizonieri din septembrie între Rusia și Ucraina și în acordul sponsorizat de ONU din iulie pentru a permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră și Bosfor.

UPDATE ORA 12:00

Ucraina nu se va angaja în discuții de pace până când președintele Vladimir Putin nu va arăta că este serios în legătură cu îndeplinirea cerințelor Kievului și cu oprirea războiului pe care l-a început, declară Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

„Nu există nicio modalitate de a avea conversații cu ei; nu poți vorbi cu teroriști” , a afirmat Danilov, cu referire la atacurile pe care Rusia le-a lansat asupra infrastructurii civile în această iarnă.

„Războiul va continua până când forțele ucrainene vor recupera toate teritoriile” , a adăugat Danilov.

UPDATE ORA 11:00

În cursul zilei trecute, Forțele Aeriene Ucrainene au lansat 20 de atacuri aeriene asupra concentrărilor de trupe inamice și 5 atacuri aeriene asupra sistemelor de rachete antiaeriene rusești.

Unitățile ucrainene de rachete antiaeriene au doborât un avion rusesc de atac Su-25, un elicopter de atac Ka-52 și o dronă Orlan-10.

Unitățile ucrainene de rachete și artilerie au lovit 3 posturi de comandă, 4 concentrări de trupe și echipamente militare, precum și două depozite de muniții aparținând forțelor rusești.

UPDATE ORA 10:00

Moscova continuă accelerat măsurile juridice vizând integrarea forțată a teritoriilor ucrainene aflate temporar sub ocupația rusă.

În orașul Horlivka, raionul Donețk, termenul de eliberare a pașapoartelor rusești a fost scurtat de la 30 la 10 zile.

În plus, în raion sunt eliberate plăcuțele de înmatriculare și permisele de conducere ale Federației Ruse.

UPDATE ORA 09:00

În ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au lansat atacuri cu 3 rachete, 13 lovituri aeriene și 68 de lovituri cu MLRS, în special împotriva infrastructurii civile din Bakhmut, Kostyantynivka și Kurakhove (regiunea Donețk); Nikopol (regiunea Dnipropetrovsk) și orașul Herson. Atacurile au provocat victime în rândul populației civile.

Amenințarea unor noi atacuri aeriene și cu rachete inamice rămâne ridicată pe tot teritoriul Ucrainei.

Ocupații își concentrează eforturile ofensive pe axa Bakhmut.

Inamicul nu a reușit să avanseze pe direcția localităților Avdiivka și Kup’yans’k.

Forțele ruse rămân în defensivă pe fronturile Novopavlivka, Zaporojie și Herson, unde continuă să bombardeze pozițiile ucrainene și obiecte civile de-a lungul liniei de contact.

UPDATE ORA 08:00

Norvegia donează Ucrainei 10.000 de proiectile de artilerie

Ministerul norvegian al Apărării a precizat într-o declarație din 4 ianuarie că obuzele de artilerie donate pot fi folosite în obuzierele M109 pe care Norvegia le-a donat în trecut, potrivit Kyiv Independent.

,,Este important pentru securitatea Europei și a Norvegiei ca Ucraina să reușească să țină piept atacului Rusiei. Norvegia a contribuit masiv până în 2022 și va continua să sprijine Ucraina și în 2023″ , se arată în declarație.

UPDATE ORA 07:00

Zelenski: Trebuie să punem capăt agresiunii ruseşti chiar în acest an

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, în contextul în care ţara sa a primit vehicule blindate şi tancuri de producţie franceză, că nu trebuie amânată livrarea unor ,,capacităţi defensive care pot grăbi înfrângerea statului terorist” , potrivit Kyivindependent.

„Trebuie să punem capăt agresiunii ruseşti chiar în acest an şi să nu amânăm niciuna dintre capacităţile defensive care pot grăbi înfrângerea statului terorist. Vehicule blindate occidentale moderne, tancuri de tip occidental sunt doar unele dintre aceste capacităţi-cheie” , a subliniat Zelenski.

El a menţionat că a discutat cu Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, informând-o despre situaţia de pe linia frontului şi că Rusia plănuieşte un nou val de agresiune în lunile următoare.

,,Trebuie să facem ca acest val să fie ultimul – nicio şansă de răzbunare pentru terorişti”, a punctat preşedintele ucrainean.

Zelenski a mai spus că Formula pentru Pace este discutată cu toţi liderii.

„Aceste sunt zece puncte clare. Toate elementele de securitate, integritatea noastră teritorială, retragerea completă a trupelor ruseşti de pe teritoriul Ucrainei şi garanţia deplină a justiţiei, aceasta înseamnă pedepsirea tuturor celor vinovaţi de această agresiune şi de crime împotriva Ucrainei şi a ucrainenilor, precum şi compensaţii pentru toate pagubele cauzate Ucrainei pe socoteala bunurilor statului terorist” , a mai precizat Zelenski.

UPDATE ORA 06:00

În Melitopolul ocupat au fost raportate explozii, transmite Kyiv Independent. Autoritățile ruse de ocupație au spus azi noapte că au fost auzite explozii în orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei și în suburbiile acestuia.

Vladimir Rogov, un oficial numit de Moscova în administrația regiunii Zaporojie, a declarat că a fost activată apărarea antiaeriană.

UPDATE ORA 05:00

Emmanuel Macron i-a spus lui Zelenski, într-o convorbire telefonică, că guvernul său va trimite vehicule blindate de luptă ușoare AMX-10 RC.

Președintele american Biden a afirmat că se ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley către Ucraina. Acest vehicul blindat performant tun automat de 25 mm a fost un element de bază al armatei americane în ce privește aducerea soldaților pe câmpul de luptă încă de la mijlocul anilor 1980, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE ORA 04:00

SUA analizează modalități de a viza producția de drone iraniene, anunță Casa Albă

SUA analizează modalități de a viza producția de drone iraniene, anunță Casa Albă Statele Unite analizează modalități de a viza producția iraniană de drone prin sancțiuni și controale la export și discută cu companiile private ale căror piese au fost folosite în producția acestor drone, a anunțat miercuri Casa Albă, potrivit Al Jazeera și Sky News.

„Evaluăm măsuri suplimentare pe care le putem lua în ceea ce privește controlul exporturilor pentru a restricționa accesul Iranului la tehnologiile utilizate în fabricarea dronelor” , a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, într-un comunicat.

SUA au impus anterior sancțiuni împotriva companiilor și persoanelor pe care le-a acuzat că au produs sau transferat drone iraniene pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina.

UPDATE ORA 03:00

Șeful spionajului militar ucrainean spune că Putin este „pe moarte”

Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului militar ucrainean de informaţii, a dat asigurări miercuri, într-un interviu acordat postului american ABC News, că președintele rus Vladimir Putin este „pe moarte”, adăugând însă că acest lucru nu se va întâmpla înainte de finalul războiului, potrivit Ukrainska Pravda.

„El (Putin, n.r.) va muri foarte repede, cred, sper”, a declarat şeful spionajului militar ucrainean. „Noi credem că este vorba despre un cancer” , a precizat Budanov, care a subliniat că deţine aceste informaţii din mai multe „surse umane” apropiate de liderul de la Kremlin.

UPDATE ORA 02:00

Statul Major General al Ucrainei a afirmat că Rusia a lansat șapte atacuri cu rachete, 18 lovituri aeriene și peste 85 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în ultimele 24 de ore asupra infrastructurii civile din Kramatorsk, Zaporojie și Herson. Aceasta a precizat că au existat victime civile, fără a oferi detalii, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE ORA 01:00

Șefa Russia Today cere ca numele oficialilor responsabili pentru decesele de la Makiivka să fie publicate

Margarita Simonyan, influenta redactoră-șefă al televiziunii de stat RT (Russia Today), a salutat miercuri investigația anunțată de Ministerului rus al Apărării privind circumstanțele în care a avut loc atacul ucrainenilor asupra militarilor ruși din Makiivka, în estul Ucrainei, potrivit CNN.

„Pe baza rezultatelor anchetei privind tragedia de la Makiivka, oficialii responsabili vor fi trași la răspundere, a anunțat Ministerul rus al Apărării”, a scris miercuri Margarita Simonyan pe Telegram.

„Este pentru prima dată, se pare, când acest lucru este făcut public pe parcursul întregii operațiuni militare speciale. Sper că vor fi anunțate și numele acestor persoane și amploarea pedepsei”, a mai afirmat șefa RT.

„Este timpul să înțelegem că impunitatea nu duce la armonie socială. Impunitatea duce la mai multe crime. Și, ca o consecință, la disensiuni publice”, a adăugat ea.

Luna trecută, Simonyan a fost una dintre persoanele care au primit un premiu de stat din partea președintelui Vladimir Putin.

În cadrul unui scurt discurs de acceptare, Simonyan i-a spus lui Putin „mulțumesc că i-ați împuținat pe canibali” .

În cadrul ceremoniei, care a avut loc la Kremlin, Putin a mai înmânat premii celor patru guvernatori interimari ai regiunilor ucrainene anexate de Moscova în septembrie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Peste 60% din Bakhmut este în prezent distrus, în timp ce forțele rusești încearcă să avanseze asupra orașului din regiunea ucraineană Donețk (est), a declarat miercuri un oficial ucrainean. Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, a declarat că doi civili au murit miercuri în oraș din cauza bombardamentelor.

Oricâte încercări de a intra în oraș face inamicul, acesta nu reușește să avanseze. Oricare ar fi fost avansurile pe care le-a avut, acesta a fost împins înapoi pe pozițiile sale anterioare, în afara limitelor orașului”, a declarat Kyrylenko pentru televiziunea ucraineană. De fapt, ei se află acum în zona devastată, ceea ce contribuie, de asemenea, la pierderile lor uriașe de personal”.

Bakhmut este menționată în mod regulat ca fiind cea mai disputată și mai cinetică parte a liniei frontului de 1.300 km din Ucraina. Înaintarea rusă a lăsat orașul în ruine, o coajă fumegândă a ceea ce a fost. Această soartă a accentuat puterea lui Bakhmut ca simbol al rezistenței ucrainene – în fața atacurilor devastatoare ale Rusiei, acesta încă rezistă, scrie CNN.

În discursul său istoric adresat Congresului luna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dedicat șase minute din cele 25 de minute ale discursului său situației din jurul Bakhmut.

„Anul trecut, 70.000 de oameni au trăit aici, în Bakhmut, în acest oraș”, a spus el. Acum mai rămân doar câțiva civili. Fiecare centimetru din acest pământ este îmbibat în sânge, tunurile răcnind în fiecare oră… lupta pentru Bakhmut va schimba povestea tragică a războiului nostru pentru independență și pentru libertate.” Membrii Congresului s-au ridicat în picioare și au aplaudat de patru ori, în timp ce Zelenski relata soarta orașului.