• Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat vineri o nouă tranșă de 2,85 miliarde de dolari în asistența militară acordată Ucrainei.
  • „Fondurile vor sprijini Ucraina și țările afectate de războiul Rusiei în Ucraina”, a declarat Blinken într-un comunicat.
  • Volodimir Zelenski a postat pe Twitter ca să mulțumească pentru pachetul de ajutor acordat de SUA”.

ORA 23.00

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat, într-un mesaj de sărbători, Biserica Ortodoxă Rusă și organizațiile religioase pentru susținerea forțelor ruse care participă la ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

Într-un mesaj care marchează Crăciunul ortodox, Putin a declarat că sărbătoarea „senină” „inspiră fapte și aspirații nobile”, potrivit unei transcrieri publicate sâmbătă de Kremlin.

ORA 22.00

Cel puțin 453 de copii au fost uciși și cel puțin 877 au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul Apărării din această țară, Oleksii Reznikov.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Din 24 februarie 2022 Rusia a ucis 453 de copii ucraineni și a rănit 877″, a declarat Reznikov într-o postare pe Twitter. „Cu toate acestea, cifrele reale sunt mult mai mari. Rusia a comis crime de război și nu are nici un plan de a se opri. #tribunal4russia”, a mai spus el.

ORA 21.00

Volodimir Zelenski a lăudat SUA pentru că a inclus vehicule blindate pentru distrugerea tancurilor în cel mai recent pachet de ajutor militar în valoare de mai multe miliarde de dolari, spunând că acestea sunt „exact ceea ce este necesar” pentru trupele angajate în lupta împotriva forțelor rusești.

Cel mai recent ajutor militar american anunțat vineri de Casa Albă a fost cel mai mare de până acum pentru Kiev. Pentru prima dată, a inclus vehicule blindate Bradley – cunoscute sub numele de „tank-killer” datorită rachetelor antitanc pe care le lansează.

ORA 20.00

La marginea unui oraș liniștit din regiunea Rivne, singurul centru de reabilitare din Ucraina care deservește veteranii cu leziuni ale coloanei vertebrale ajută zeci de bărbați și femei să își refacă viața.

Traumatismul fizic al multor veterani internați este agravat de tulburarea de stres posttraumatic cauzată de războiul brutal din tranșee sau de experiența de prizonier de război. Centrul este dotat cu o echipă psihologică și psihiatrică. „Oricât de puternic ai fi fost din punct de vedere mental înainte de rănire, nu ai cum să treci peste asta fără ajutor psihologic”, a declarat directorul spitalului, Andrii Burachyk.

ORA 19.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret de aplicare a unor sancțiuni economice împotriva mai multor celebrități rusești care au susținut războiul, a anunțat sâmbătă biroul său.

Lista vizează 119 persoane, inclusiv cântăreți, actori și personalități de televiziune din Rusia. Pe Twitter, consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a numit personalitățile sancționate „propagandiști ai morții”, care au fost adăugate pe listă pentru „apeluri directe sau indirecte la ucidere, capturare, furt în Ucraina”.

ORA 18.00

SUA au cerut Italiei să furnizeze sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei în timpul unei discuții între doi oficiali. Consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, i-a cerut lui Francesco Talo, consilier al premierului italian, Giorgia Meloni, ca Roma să furnizeze sistemele cât mai curând posibil, potrivit ziarului italian La Repubblica.

Sullivan s-a referit la sistemul italo-francez de apărare antiaeriană SAMP/T, potrivit unor surse nedeclarate de la Washington citate de ziar.

ORA 17.00

Au apărut mai multe detalii despre bombardamentul rusesc de vineri de la Bakhmut, în Donbas. Cei doi morți sunt un bărbat de 66 de ani și o femeie de 61 de ani, potrivit armatei ucrainene. Aceștia au precizat că alte 13 persoane au fost rănite în urma atacului din timpul aparentei încetări a focului de 36 de ore impusă de Rusia.

ORA 16.00

Trezoreria americană a impus vineri sancțiuni împotriva unor oficiali legați de un producător iranian din domeniul apărării care proiectează și produce vehicule aeriene fără pilot, care au fost folosite în războiul din Ucraina, precum și împotriva directorului „organizației-cheie responsabile de supravegherea programelor de rachete balistice ale Iranului”.

Noile sancțiuni americane au lovit „șase directori și membri ai consiliului de administrație ai Qods Aviation Industries, desemnată de SUA”, precum și pe directorul Organizației Iraniene a Industriilor Aerospațiale, potrivit unui comunicat de presă al Trezoreriei.

ORA 15.00

Volodimir Zelenski a lăudat SUA pentru că a inclus vehicule blindate pentru distrugerea tancurilor în cel mai recent pachet de ajutor militar în valoare de mai multe miliarde de dolari, spunând că acestea sunt exact ceea ce este necesar” pentru trupele angajate în lupta împotriva forțelor rusești.

Cel mai recent ajutor militar american anunțat vineri de Casa Albă a fost cel mai mare de până acum pentru Kiev. Pentru prima dată, a inclus vehicule blindate Bradley – cunoscute sub numele de tank-killer” datorită rachetelor antitanc pe care le lansează.

ORA 14.00

Ucraina a actualizat numărul de trupe rusești pe care consideră că le-a ucis la 110.740. Statul major general al forțelor armate a declarat în actualizarea sa de sâmbătă dimineața devreme că alți 490 de soldați au fost uciși vineri.

Cifrele nu au fost verificate în mod independent de The Guardian, iar cifrele rusești diferă, deși se crede că cifrele Kremlinului sunt cu mult sub numărul real de trupe ucise.

ORA 13.00

Trupele rusești au continuat să terorizeze” civilii din Ucraina, potrivit guvernatorilor ucraineni, în ciuda presupusei încetări a focului de 36 de ore impuse de Kremlin cu ocazia Crăciunului ortodox. În ultimele 24 de ore au fost raportate atacuri în cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei, soldate cu cel puțin trei morți și 14 răniți, relatează Kyiv Independent.

Trupele rusești au bombardat vineri de 39 de ori regiunea Herson din sudul țării. Clădiri rezidențiale și o clădire a unei stații de pompieri au fost ținta unor focuri de armă în orașul eliberat Kherson, a declarat sâmbătă guvernatorul Iaroslav Yanushevych pe Telegram.

ORA 12.00

În Ucraina au început slujbele pentru a marca primul Crăciun ortodox de la invadarea țării de către Rusia anul trecut. Mitropolitul Epifanie a condus o slujbă de Crăciun la Catedrala Sfânta Adormire de la Lavra Pechersk din Kiev, în capitala ucraineană.

Alte slujbe vor avea loc în întreaga Ucraină. Data este mai târzie decât data de 25 decembrie observată de alții deoarece a fost mutată atunci când Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian în 1582. Sub calendarul iulian anterior, aceasta avea loc mai târziu, iar mulți creștini ortodocși încă mai respectă data inițială din ianuarie, dinaintea reformelor din secolul al XVI-lea.

ORA 11.00

Forțele ruse au atacat o stație de pompieri din orașul Herson, din sudul Ucrainei, într-un atac care s-a soldat cu mai mulți morți și răniți, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, în ciuda declarației unilaterale a Moscovei de încetare a focului de 36 de ore.

ORA 10.00

Un martor din Donețk, capitala regională ocupată de Rusia, a descris tiruri de artilerie trase de pe pozițiile pro-ruse de la periferia orașului după ce armistițiul unilateral ar fi trebuit să intre în vigoare.

Reuters a relatat că guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk din estul frontului, Serghei Haidai, a declarat că, în primele trei ore ale presupusei încetări a focului, rușii au bombardat pozițiile ucrainene de 14 ori și au luat cu asalt o așezare de trei ori.

ORA 09.00

La Bakhmut, oraș puternic contestat din estul Ucrainei, zeci de civili s-au adunat la o clădire folosită ca bază de distribuire a ajutoarelor umanitare, unde voluntarii au organizat un eveniment de Ajunul Crăciunului la mai puțin de o oră după ce încetarea focului urma să intre în vigoare vineri, împărțind mandarine, mere și prăjituri.

ORA 08.00

Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri Ucraina că a continuat bombardamentele în pofida anunțului lui Vladimir Putin privind o încetare unilaterală a focului. Kievul nu a fost de acord cu încetarea focului și a denunțat-o ca fiind o manevră cinică.

ORA 07.00

Ucraina a declarat că Kramatorsk și Herson au fost bombardate înainte de încetarea unilaterală a focului de Crăciun de către Rusia, vineri.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare unilaterală a focului de 36 de ore în Ucraina, de vineri până sâmbătă, dar măsura a fost respinsă de Kiev și respinsă ca fiind ipocrizie”. SUA și-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la intențiile lui Putin.

ORA 06.00

Rusia a condamnat această acțiune: Ambasada Rusiei la Berlin a criticat decizia Germaniei de a trimite vehiculele și bateriile Patriot, emițând o declarație în care a calificat mișcarea drept un nou pas spre o escaladare a conflictului din Ucraina”.

Ambasada și-a legat criticile de ordinul unilateral de încetare a focului emis săptămâna aceasta de președintele rus Vladimir Putin, pe care Ucraina l-a respins ca fiind o manevră pentru a câștiga timp pentru reaprovizionare.

ORA 05.00

Germania intenționează să livreze Ucrainei aproximativ 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder în primele trei luni ale noului an, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit.

Vrem să echipăm un batalion. Un batalion este format din aproximativ 40 de vehicule (de luptă pentru infanterie Marder) – în funcție de designul lor. Intenționăm să predăm Ucrainei 40 de Marders în primul trimestru, a declarat Hebestreit.

ORA 04.00

Trezoreria americană a impus vineri sancțiuni împotriva unor oficiali legați de un producător iranian din domeniul apărării care proiectează și produce vehicule aeriene fără pilot la bord, care au fost folosite în războiul din Ucraina, precum și împotriva directorului organizației cheie responsabilă cu supravegherea programelor de rachete balistice ale Iranului”.

ORA 03.00

Germania intenționează să livreze Ucrainei aproximativ 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder în primele trei luni ale noului an, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit.

ORA 02.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit vineri, la Kiev, cu președintele Comisiei pentru servicii armate a Senatului Statelor Unite, Jack Reed, și cu un membru al acestei comisii, senatorul Angus King. În timpul întâlnirii, Zelenski a declarat că vede propunerea rusă de încetare a focului” de 36 de ore ca pe o manipulare prin care agresorul încearcă să își ascundă adevăratele planuri și intenții militare”.

ORA 01.00

Statele Unite vor începe să antreneze forțele ucrainene cu privire la sistemul de rachete Patriot la sfârșitul acestei luni, potrivit Departamentului Apărării.

Laura Cooper, adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, a declarat că antrenamentul va dura câteva luni.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat vineri o nouă tranșă de 2,85 miliarde de dolari în asistența militară acordată Ucrainei, care va include vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, sisteme de artilerie, transportoare blindate de trupe, rachete sol-aer, muniție și alte articole pentru a sprijini Ucraina în timp ce își apără cu curaj poporul, suveranitatea și integritatea teritorială”.

Înaltul diplomat american a declarat că administrația va colabora cu Congresul pentru a oferi o finanțare militară externă suplimentară de 907 milioane de dolari în cadrul Legii suplimentare a creditelor suplimentare pentru Ucraina, 2022″, scrie CNN.

Fondurile vor sprijini Ucraina și țările afectate de războiul Rusiei în Ucraina”, a declarat Blinken într-un comunicat. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a postat pe Twitter ca să mulțumească pentru pachetul de ajutor acordat de SUA”.

Mulțumesc, POTUS, pentru armamentul complet nou, inclusiv vehicule Bradley, rachete antiaeriene. Aceasta va întări armata ucraineană pe un câmp de luptă. Minunat cadou de Crăciun pentru Ucraina! Împreună cu poporul american ne apropiem de o victorie comună”, a scris el.