• Ministerul rus al Apărării a anunțat că 89 de militari ruși au fost uciși ca urmare a unui atac ucrainean cu șase rachete HIMARS.
  • Forțele armate ale Rusiei afirmă că au ucis peste 600 de militari ucraineni într-un atac masiv cu rachete asupra unor baze temporare din Kramatorsk.
  • Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a furniza câteva tancuri Challenger 2 Ucrainei.

UPDATE ORA 23:00

Noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre „criza” din Ucraina, a anunțat Ministerul chinez de Externe.

UPDATE ORA 22:00

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, se întâlnește cu premierul Mateusz Morawiecki și cu unii dintre miniștrii săi pentru a discuta probleme de securitate în contextul războiului din Ucraina, potrivit unui consilier prezidențial.

Pe ordinea de zi se află cererea Ucrainei de livrare de bănci de luptă grele de fabricație occidentală, inclusiv tancuri Leopard 2 de producție germană, a declarat Pawel Szrot.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

El a spus că Varșovia va decide să predea un număr limitat de tancuri Leopard doar dacă acest lucru „va fi doar în cadrul unui acord amplu și al unui angajament din partea altor țări care au aceste tancuri”.

UPDATE ORA 21:00

Ucraina își consolidează pozițiile din jurul Bakhmut, în estul regiunii Donbas, după zile de asalturi neîncetate ale forțelor rusești conduse de grupul de mercenari Wagner.

Bakhmut și orașul vecin Soledar au fost în centrul unor eforturi intense ale Moscovei de a face progrese într-o zonă în care forțele rusești încearcă cu disperare să avanseze de la începutul verii.

UPDATE ORA 20:00

Rusia reia asaltul puternic asupra Soledarului din Donețk, afirmă un ministru ucrainean.

Trupele rusești fac o nouă încercare de a avansa asupra orașului Soledar, în estul regiunii Donbas, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

UPDATE ORA 19:00

Doi britanici au dispărut în Ucraina, a anunțat Ministerul de Externe. Familiile celor doi cetățeni britanici au fost sprijinite după dispariția lor, potrivit unui comunicat publicat luni.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat: „Sprijinim familiile celor doi britanici care au dispărut în Ucraina”. Bărbații au fost numiți în rapoarte ca fiind voluntarii Andrew Bagshaw și Christopher Parry. Se știe că cei doi au călătorit ultima dată de la Kramatorsk la Soledar pe 6 ianuarie.

UPDATE ORA 18:00

Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a furniza câteva tancuri Challenger 2 Ucrainei, prima dată când o țară occidentală a indicat că ar putea furniza Kievului blindatele sale grele de casă în războiul împotriva Rusiei.

Nu a fost luată nicio decizie finală de către Downing Street, au adăugat sursele britanice, dar Ucraina speră că o mișcare pozitivă din partea Marii Britanii ar putea ajuta la convingerea Germaniei să îi urmeze exemplul mai târziu în această lună cu tancurile sale de luptă Leopard 2.

Ucraina a cerut tancuri britanice „încă din vară”, a declarat o a doua sursă. Dar realitatea este că Marea Britanie, cu o flotă totală de 227 de tancuri, are o ofertă mică în comparație cu numărul celor fabricate de Germania și SUA.

Un raport inițial al Sky News a sugerat că Marea Britanie ia în considerare furnizarea a aproximativ 10 Challenger 2, doar o fracțiune din cele 300 pe care Kievul le dorește, în timp ce încearcă să construiască o forță mecanizată în căutarea victoriei după mai mult de 10 luni de război. Există aproximativ 2.000 de Leopard 2 în serviciu în Europa, în 13 țări diferite, dar, deoarece au fost fabricate inițial în Germania, ar fi necesară aprobarea Berlinului dacă vreunul dintre ele ar urma să fie reexportat în Ucraina.

UPDATE ORA 17:00

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite, inclusiv o fată de 13 ani, după ce o rachetă rusească a lovit o piață sătească din regiunea nord-estică Harkov, au declarat oficiali ucraineni.

O înregistrare video postată de biroul prezidențial ucrainean a arătat pavilioane în ruină, unele dintre ele încă în flăcări, și moloz peste tot. În imaginile filmate cu drona, se puteau vedea oameni grav răniți la sol, salvatori care cerneau printre dărâmături și un crater mare. Potrivit oficialilor ucraineni, mai multe persoane ar putea fi prinse sub dărâmături.

UPDATE ORA 16:00

Italia nu va aproba o decizie privind furnizarea de arme Ucrainei din cauza tensiunilor politice până în februarie, scrie La Repubblica.

După cum relatează publicația cu referire la surse anonime, pe lângă dezacordurile politice, sunt discutate și chestiunile legate de costul armelor și lipsa resurselor militare.

Guvernul este îngrijorat de faptul că sistemul italian de apărare aeriană și însuși ar putea să nu aibă suficiente unități de luptă într-un astfel de caz, iar costul armelor pe care intenționează să le trimită la Kiev joacă un rol la fel de important.

UPDATE ORA 15:00

Urmările bombardamentului din Herson.

Potrivit autorităților locale, o femeie a fost ucisă. Medicii se luptă pentru viața altuia.

UPDATE ORA 14:00

Germania nu are în prezent planuri de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului în cadrul unei ședințe de informare periodică, relatează Sky News.

Anunțul vine după ce ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Berlinul nu poate exclude livrarea tancurilor Leopard.

Germania a declarat săptămâna trecută că va trimite vehicule de luptă Marder la Kiev, răspunzând solicitărilor pentru mai multe arme grele pentru a respinge forțele rusești.


Putin depune la Duma un proiect de lege pentru retragerea din Convenția penală privind corupția

Președintele rus Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului) un proiect de lege care denunță Convenția penală privind corupția scre Tass.

Documentul a apărut luni în baza de date digitală a Dumei de Stat.

,,Convenția penală privind corupția, semnată în numele Federației Ruse în orașul Strasbourg la 27 ianuarie 1999, urmează să fie denunțată” , se arată în document.

Potrivit notelor explicative, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis anterior să pună capăt calității de membru cu drepturi depline a Rusiei în cadrul Grupului de state împotriva corupției (GRECO), care monitorizează punerea în aplicare a convenției de către părțile contractante.

,,Calitatea de membru GRECO a Rusiei este reziliată în baza acestei decizii, cu excepția cazurilor în care GRECO monitorizează implementarea de către țara noastră a obligațiilor sale în cadrul convenției, în timp ce Rusia este privată de dreptul de a participa la discutarea și adoptarea rapoartelor, precum și de dreptul de vot” , se arată în notele explicative.

Autorii documentului subliniază inițiativa de a denunța convenția și de a pune capăt participării Rusiei la GRECO, deoarece aceste condiții sunt inacceptabile pentru țară.

În martie 2022, Ministerul de Externe al Rusiei a emis o declarație în care spunea că Moscova nu mai intenționează să rămână în Consiliul Europei.

UPDATE ORA 13:00

Ucraina a cerut Georgiei să îi predea sistemul de rachete Buk. Georgia a refuzat

Ucraina a cerut Georgiei să îi predea complexele Buk, pe care Kiev le-a trimis Georgiei în 2008, în timpul războiului cu Rusia. Acest lucru a fost declarat de către însărcinat cu afaceri al Ucrainei în Georgia Andriy Kasyanov în articolul său.

De asemenea, Ucraina a cerut Georgiei să transfere sisteme antitanc Javelin, pe care Georgia le-a primit de la Statele Unite. Washingtonul a fost de acord cu un astfel de transfer și chiar s-a oferit să înlocuiască complexele cu altele mai noi, scrie Kasyanov.

Georgia a refuzat să ofere asistență militară Ucrainei.

„Ucraina se opune utilizării acestei probleme în disputele politice interne și respinge orice acuzație de încercare de a trage Georgia într-un război cu Federația Rusă”, scrie Kasyanov.

UPDATE ORA 12:00

Moscova nu este în război cu Kievul: ciocnirea actuală este o confruntare militară între NATO și, mai ales, Statele Unite și Anglia, cu Rusia, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, scrie TASS.

„Evenimentele din Ucraina nu sunt o ciocnire între Moscova și Kiev, aceasta este o confruntare militară între NATO și, mai ales, Statele Unite și Anglia, cu Rusia. De teamă de contactul direct, liderii NATO îi conduc pe ucraineni la moarte sigură” , a declarat Patrușev, conform TASS.

Patrushev a adăugat că, cu ajutorul unei operațiuni militare speciale, Rusia „își eliberează regiunile de ocupație și trebuie să pună capăt experimentului sângeros al Occidentului de a distruge poporul fratern ucrainean” .

„Nu suntem în război cu Ucraina, pentru că prin definiție nu putem avea ură față de ucrainenii de rând” , afirmă oficialul rus.

Secretarul Consiliului de Securitate a remarcat că tradițiile ucrainene sunt apropiate de poporul rus, la fel cum moștenirea poporului rus este inseparabilă de cultura ucrainenilor.

„Vă rugăm să rețineți că în Crimeea limba ucraineană este păstrată ca una dintre limbile de stat. Centrele culturale ucrainene, ansamblurile de cântece și dans ucrainene continuă să funcționeze în multe orașe” , a mai menționat TASS.

UPDATE ORA 11:00

Papa Francisc a spus luni că războaiele precum cel din Ucraina, în care zonele civile sunt supuse la ceea ce el a numit distrugere fără discernământ, sunt „o crimă împotriva lui Dumnezeu și a umanității” , scrie Reuters.

Francisc a făcut aceste declarații în discursul său anual adresat diplomaților acreditați la Vatican, o trecere în revistă a situației mondiale care a ajuns să fie cunoscută neoficial drept discursul său despre ,,starea lumii”.

UPDATE ORA 10:00

O navă a eşuat luni dimineaţă în Canalul Suez

Nava Glory a eşuat luni dimineaţă în Canalul Suez, potrivit agenţiei de navigaţie Leth, care a precizat că se fac eforturi pentru a repune nava pe linia de plutire. Nava navighează sub pavilionul Insulelor Marshall, potrivit MarineTraffic şi VesselFinder, scrie Mediafax.

Un angajat al Autorităţii Canalului Suez a declarat pentru CNBC că alte nave din canal pot încă trece pe lângă Glory, care a eşuat, în jurul orei 9:30, ora României.

Canalul Suez este una dintre cele mai importante căi navigabile din lume, cele 120 de mile ale sale găzduind 30% din traficul maritim global de containere şi 12% din tot comerţul global, în valoare de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari anual.

În martie 2021, un petrolier masiv de 220.000 de tone, numit Ever Given, a rămas blocat timp de şase zile pe Canalul Suez, provocând cea mai lungă închidere a acestuia din cauza unei nave.


UPDATE ORA 10:00

Rușii au atacat luni dimineața, 9 ianuarie, regiunea Harkov. Șeful administrației militare a regiunii, Oleg Sinegubov, declară că a fost lovită localitatea Șevcenko, preliminar cu rachete S-300.

„Potrivit Centrului regional pentru asistență medicală de urgență, 7 civili au fost răniți în urma atacului cu rachete asupra orașului Șevcenkov. Printre ei este și o fetiță de 13 ani” , a anunțat Sinegubov. https://t.me/synegubov/5261

UPDATE ORA 09:00

Pentagonul confirmă că va antrena în fiecare lună 500 de soldați ucraineni pentru a-i învăța să manevreze vehiculele de luptă ale infanteriei M2A2 Bradley.

50 de astfel de blindate americane vor ajunge în Ucraina ca parte a celui mai recent pachet de ajutor militar acordat de SUA pentru rezistența armată ucraineană în fața agresiunii rusești.

UPDATE ORA 08:00

Consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak declarat că eliberarea Crimeei este o chestiune de timp, iar Rusia o va părăsi de îndată ce Crimeea va intra deplin sub puterea de foc a Ucrainei, potrivit BBC.

„Dacă vom elibera teritoriul regiunilor Lugansk, Donețk sau Zaporojie, atunci Crimeea va intra sub controlul total al focului Ucrainei. Nu prea înțeleg ce vor face rușii acolo. Ei vor înțelege că trebuie să fugă”, a declarat Podoliak.

„Pentru că Rusia este deja pregătită să fugă. Doar că nu au ieșit încă din starea de intoxicație alcoolică totală. Atunci vor ieși, se vor uita în jur și vor înțelege: ori fugi, ori mori”, a adăugat el.

„Nu este necesar ca copiii noștri, care stau astăzi în adăposturi antiaeriene, să plătească un alt preț peste 3-5 ani. Pentru ca apoi să moară pentru dreptul statului de a exista. Prin urmare, astăzi am semnat un astfel de „contract” – sau astăzi ajungem la sfârșit, iar copiii noștri trăiesc într-o țară normală, sau ar trebui să ne căutăm un alt loc în viață, pentru că atunci nu va mai exista Ucraina”, a mai spus Podoliak.

UPDATE ORA 07:00

Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul din Kramatorsk a fost o răzbunare pentru loviturile ucrainene de Anul Nou, care au ucis cel puțin 89 de soldați ruși într-o cazarmă dintr-o zonă ocupată a regiunii Donețk

UPDATE ORA 06:00

Rusia și Ucraina au eliberat fiecare câte 50 de soldați inamici în cel mai recent schimb de prizonieri din acest război. Ucraina a declarat că printre cei recuperați se numără luptători din Mariupol și Cernobîl. Ucrainenii eliberați au cântat imnul național la eliberarea lor.

UPDATE ORA 05:00

Miniștrii justiției din întreaga lume se vor reuni la Londra în martie cu scopul de a impulsiona sprijinul internațional pentru Curtea Penală Internațională în cadrul investigațiilor sale privind crimele de război din Ucraina, a anunțat guvernul britanic.

UPDATE ORA 04:00

Cel puțin două persoane au fost ucise duminică în timpul luptelor din estul și nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile regionale, informează Sky News.

Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a declarat că o persoană a fost ucisă în loviturile asupra Bahmut, iar alte opt persoane din regiune au fost rănite. El a raportat, de asemenea, atacuri cu rachete asupra orașelor Kramatorsk și Konstantinivka

În regiunea Harkov, orașul Merefa a fost lovit în timpul nopții, provocând moartea unei persoane.

De cealaltă parte, armata rusă a afirmat că rachetele lansate la Kramatorsk au ucis 600 de persoane.

UPDATE ORA 03:00

Vladimir Putin a lăudat Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a sprijinit forțele Moscovei care luptă în Ucraina, într-un mesaj de Crăciun menit să mobilizeze populația în spatele viziunii sale despre Rusia modernă.

UPDATE ORA 02:00

Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, vehicule de luptă mai grele decât Marder, pentru a sprijini forțele militare ucrainene în viitor, a declarat ministrul german al economiei.

UPDATE ORA 01:00

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele armate ale Rusiei au ucis peste 600 de militari ucraineni într-un atac masiv cu rachete asupra unor baze temporare din Kramatorsk, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov.

În cursul zilei trecute, mijloacele de informații rusești au detectat și au confirmat în mod fiabil, prin diverse canale independente, unele baze temporare ale militarilor ucraineni din Kramatorsk”, a declarat purtătorul de cuvânt. Ca urmare a unui atac masiv cu rachete asupra acestor baze temporare ale unităților ucrainene, peste 600 de militari ucraineni au fost uciși”, a adăugat el.

Peste 700 de militari ucraineni se aflau în unitatea nr. 28 și peste 600 în unitatea nr. 47 din Kramatorsk, a precizat Konashenkov. Lovitura asupra forțelor armate ucrainene a făcut parte dintr-o operațiune de represalii, a precizat el. Ca răspuns la o lovitură ilicită aplicată de regimul de la Kiev asupra unei baze militare rusești temporare în așezarea Makeyevka din Republica Populară Donețk în primele minute ale lunii ianuarie 2023, comandamentul grupului unit al forțelor militare ruse a efectuat o operațiune de represalii”, a declarat el.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că 89 de militari ruși au fost uciși ca urmare a unui atac ucrainean cu șase rachete HIMARS asupra unui centru de desfășurare temporară a forțelor armate ruse din Makeyevka în primele ore ale zilei de 1 ianuarie.