• Pentagonul a confirmat că Statele Unite vor începe să instruiască 90-100 de soldați ucraineni cu privire la sistemul de rachete Patriot.
  • „Odată pus în teren, Patriot… va contribui la capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și va oferi o altă capacitate poporului ucrainean”, a declarat Pat Ryder.
  • El a confirmat că programul anunțat anterior de antrenament în domeniul armelor combinate pentru batalioanele ucrainene din Europa va începe încă de săptămâna viitoare.

ORA 24:00

Orașul Marganeț, bombardat de ruși

Yevhen Yevtușenko, şeful administraţiei militare a Nikopolului, a anunțat că miercuri după-amiază, trupele ruse au bombardat orașul Marganeț din regiunea Dnipropetrovsk, iar o persoană a fost rănită.

„Trupele Federației Ruse au bombardat orașul Marganeț. Nouă clădiri rezidențiale, patru depozite agricole, o seră, opt mașini și o linie electrică au fost avariate. În urma bombardamentelor , un locuitor al orașului a fost rănit. Tânărul se află la spital, rănile, din fericire, sunt minore” , a transmis Yevhen Yevtușenko.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

ORA 23:00

Ucrainenii l-au ovaționat pe președintele Poloniei pe străzile din Liov

În timpul vizitei lui Andrzej Duda la Liov, ucrainenii l-au aplaudat și ovaționat pe președintelui polonez ce se plimba pe străzile orașului. 

Oamenii i-au ieșit în întâmpinare lui Duda pe stradă, salutându-l, aplaudându-l și strigându-i: ,,Mulțumim!”.

Într-o postare video a biroului președintelui polonez, Duda apare lângă catedrala din Liov printre oameni, dând mâna cu ucrainenii aflați în preajma sa.

ORA 22:00

Planurile Rusiei de a deporta ucrainenii din teritoriile ocupate ale Ucrainaei, în special din regiunea Herson, reprezintă un act de genocid, spune vicepremiera Ucraina Irina Vereșciuk, potrivit căreia toți factorii implicați în aceste ilegalități vor fi trași la răspundere, informează Ukrinform.

„Avem informații care confirmă faptul că Rusia încearcă într-adevăr să comită un alt act de genocid, nici măcar nu-l voi numi deportare. (…) Aș dori să fac apel la oficiali de rang înalt ai statului inamic să se gândească bine înainte de a face acest lucru, pentru că toată lumea va fi trasă la răspundere – de la cei care au emis astfel de decrete până la șoferul care transporta cu forța ucraineni pe teritoriul Rusiei”, a declarat Vereșciuk.

ORA 21:00

Marea Britanie confirmă că va trimite tancuri în Ucraina

Guvernul britanic a confirmat pentru prima dată că intenționează să furnizeze tancuri Ucrainei, printr-un purtător de cuvânt al Executivului citat de The Financial Times.

Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a declarat, miercuri, că prim-ministrul Rishi Sunak i-a cerut secretarului Apărării Ben Wallace „să lucreze cu parteneri” în săptămânile următoare pentru a „în continuare și accelera sprijinul pentru Ucraina, inclusiv furnizarea de tancuri”.

„Accelerăm sprijinul nostru pentru Ucraina cu tehnologia militară de ultimă generație”, a transmis purtătorul de cuvânt. Ar fi pentru prima oară când o țară occidentală va furniza Ucrainei tancuri moderne, notează The Financial Times.

ORA 20:00

Zelenski: Știm pentru ce se pregătește Rusia, vom răspunde

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina este la curent cu planurile Federației Ruse de a escalada situația de pe front.

„Astăzi, în timpul discuțiilor, am acordat atenția principală problemelor legate de securitate. Am informat prietenii noștri (n.r. – din Polonia și Lituania) despre situația de pe front, despre pregătirile Rusiei pentru o nouă escaladare a conflictului. Știm la ce să ne așteptăm, știm pentru ce se pregătește Rusia, vom răspunde. În acest moment facem tot posibilul pentru ca orice nouă escaladare să aducă mai aproape sfârșitul statului terorist” , a spus Volodimir Zelenski.

ORA 19:00

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat că luptele aprige în apropiere de orașele Soledar și Bahmut, regiunea Donețk, demonstrează necesitatea unui sprijin militar sporit pentru Ucraina.

„În ultimele zile am asistat la lupte aprige în apropiere de Bahmut și Soledar, în estul Ucrainei. Acest lucru arată încă o dată curajul forțelor armate ucrainene, deoarece acestea luptă pentru a-și apăra patria. De asemenea, arată cât de vital este să ne sporim sprijinul militar pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg.

ORA 18:00

Lituania va oferi Ucrainei sisteme antiaeriene

Lituania va furniza Ucrainei sisteme antiaeriene și echipamente de apărare aeriană, a declarat președintele lituanian Gitanas Nausseda, în cadrul unei conferințe de presă după reuniunea Triunghiului de la Lublin, la Liov, scrie BBC.

,,Cu doar câteva zile înainte de începerea războiului, am oferit asistență militară Ucrainei, în special sub formă de [SAM-uri] Stinger. Astăzi aduc vești bune pentru Ucraina: predăm sisteme de apărare aeriană și anumite sisteme antiaeriene, care ar trebui să vă ajute în această luptă” , a spus Nauseda.

Nu se specifică ce sisteme de apărare aeriană și antiaeriană va primi Kievul.


Șoigu îl numește pe Gerasimov în locul lui Surovikin comandant al forțelor de operațiuni speciale

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a numit pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, comandant al Grupului Forțelor Întrunite, a anunțat ministerul, scrie BBC.

„Creșterea nivelului de conducere a unei operațiuni speciale este asociată cu extinderea dimensiunii sarcinilor în curs de rezolvare, nevoia de a organiza o interacțiune mai strânsă între tipurile și ramurile trupelor”, a explicat Ministerul Apărării.

Anunțând numirea miercuri, ministerul apărării a declarat că schimbările au fost concepute pentru a crește eficiența gestionării operațiunilor militare din Ucraina, relatează Reuters.

ORA 17:00

Duda a anunțat transferul a 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina

Președintele polonez Andrzej Duda, aflat acum într-o vizită la Liov, a declarat că țara sa va transfera în Ucraina o companie de tancuri grele germane Leopard 2. Ea va face acest lucru în cadrul unei coaliții internaționale. O companie din armata poloneză este formată din 14 unități, în total Polonia are peste 240 de tancuri Leopard 2.

Am decis că un astfel de sprijin din partea poloneză va fi oferit Ucrainei. O companie de tancuri Leopard va fi predată ca parte a unei coaliții internaționale” , a declarat președintele polonez la o conferință de presă la Liov, la care a participat cu președintele lituanian Gitanas Nausėda pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Andrzej Duda a adăugat că pentru implementarea acestor livrări trebuie îndeplinite o serie de cerințe formale.

Vrem să existe o coaliție internațională și am decis să aducem primul pachet în această coaliție internațională – o companie de tancuri Leopard” , a subliniat el.

Pe 7 ianuarie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că țara nu va furniza Leopard Ucrainei în afara unei coaliții de alte țări. Jakob Kumach, purtătorul de cuvânt al biroului președintelui polonez, a declarat ulterior că Varșovia va livra provizii doar în formatul „suport simbol” .

Vestea vine după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că el crede că Germania va livra și ea tancuri Leopard 2 Kievului. Între timp, Duda a fost votat miercuri de ucraineni drept cel mai de încredere lider străin, potrivit unui sondaj comandat de un think tank cu sediul la Kiev.

Zelenski s-a întâlnit la Liov cu președinții Poloniei și Lituaniei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, miercuri, la Liov cu omologii săi din Polonia și Lituania, Andrzej Duda, respectiv Gitanas Nausieda.

„Încă din primele zile ale invaziei pe scară largă, am simțit sprijinul popoarelor noastre frățești din Polonia și Lituania. Mulțumiri lui Andrzej Duda și Gitanas Nausieda pentru vizită. Sunt recunoscător pentru ajutorul acordat poporului nostru” , a transmis Zelenski.

ORA 16:00

Putin: Rusia își va spori capacitățile de apărare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că țara va continua să își sporească capacitățile de apărare și va lucra pentru a obține o dezvoltare suverană, în ciuda presiunilor externe, potrivit Baha.

Comentând despre regiunile ucrainene disputate pe care Rusia le-a anexat în octombrie anul trecut, Putin a subliniat că este imposibil să se amâne rezolvarea problemelor din teritoriile nou adăugate în estul Ucrainei, în ciuda confruntărilor în curs de desfășurare.

Cele patru regiuni anexate ar trebui să fie finanțate în cadrul proiectelor naționale existente, a adăugat el. Putin a mai fost citat de agenția rusă Ria News, care a declarat că guvernul rus va continua, de asemenea, să implementeze programe sociale pe scară largă.

ORA 15.00

Rusia și Ucraina au convenit asupra unui schimb de 40 de prizonieri de război, potrivit comisarului rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, care s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Dmytro Lubinets în Turcia.

ORA 14.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat marți celor prezenți la cea de-a 80-a ediție a Globurilor de Aur, într-un mesaj video înregistrat în prealabil.

„Războiul din Ucraina nu s-a încheiat încă, dar valul se întoarce”, a spus Zelenski. „Nu va exista un al treilea război mondial”.

ORA 13.00

Grecia și Malta sunt în urma colegilor lor din Uniunea Europeană în ceea ce privește înghețarea activelor rusești sancționate din cauza războiului Moscovei împotriva Ucrainei, potrivit unui oficial UE și unui document intern.

Cele 27 de țări ale UE au raportat până în prezent înghețarea a aproximativ 20,3 miliarde de euro (18 miliarde de lire sterline) din activele rusești sancționate, Italia, Irlanda, Franța, Spania, Germania, Belgia, Luxemburg și Austria notificând fiecare acțiuni în valoare totală de peste un miliard de euro, relatează Reuters.

Aproape toate celelalte țări din UE au înghețat active în valoare de milioane de euro, potrivit documentului Comisiei Europene, care aparține executivului comunitar și care a fost consultat de Reuters.

ORA 12.00

NATO și UE lansează un grup operativ pentru a consolida protecția infrastructurilor critice ca răspuns la atacul de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream și la „transformarea energiei în armă” de către Rusia, au declarat miercuri liderii.

Vorbind la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, potrivit Reuters: „Acesta este un grup operativ în cadrul căruia experții noștri de la NATO și Uniunea Europeană vor lucra mână în mână pentru a identifica principalele amenințări la adresa infrastructurii noastre critice, pentru a analiza vulnerabilitățile strategice pe care le avem”.

ORA 11.00

Putin afirmă că situația din regiunile anexate ale Ucrainei este dificilă

Președintele rus a declarat că situația din regiunile ucrainene anexate ilegal de Moscova este dificilă pe alocuri”.

Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali, a mai spus că Rusia are toate resursele necesare pentru a îmbunătăți viața în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova a pretins unilateral că le-a anexat în septembrie, relatează Reuters.

Anexarea ilegală de către Rusia a celor patru teritorii în septembrie anul trecut, care împreună reprezintă 15% din Ucraina, a marcat cea mai mare preluare forțată a unui teritoriu în Europa după cel de-al doilea război mondial.

ORA 10.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit apărătorilor din Soledar, dar nu a oferit nicio actualizare privind situația militară în discursul său nocturn de marți.

ORA 09.00

Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a afirmat că forțele sale au finalizat cucerirea orașului ucrainean Soledar, ceea ce, dacă se confirmă, ar marca primul succes major al Moscovei pe câmpul de luptă din vara anului trecut.

ORA 08.00

Forțele ruse au antrenat tiruri de tancuri, mortiere și artilerie asupra Avdiivka, au declarat forțele armate ucrainene, un al doilea obiectiv al Rusiei la sud de Bakhmut și nu departe de orașul Donețk, deținut de proxeneți ruși din 2014.

ORA 07.00

Tirurile de artilerie ale Rusiei în Ucraina au scăzut dramatic față de nivelul maxim din timpul războiului, în unele locuri cu până la 75%, potrivit oficialilor americani și ucraineni. Scăderea bombardamentelor este o dovadă în plus a poziției din ce în ce mai slabe a Rusiei pe câmpul de luptă la aproape un an de la invazia sa, au declarat oficialii pentru CNN. Oficialii nu au oferit o explicație clară sau unică în spatele scăderii izbitoare a tirurilor de artilerie.

ORA 06.00

Oficialii occidentali au avertizat că Ucraina nu va putea să recupereze o cantitate semnificativă de teritoriu de la Rusia fără o creștere a capacității militare, inclusiv tancuri și vehicule blindate. Forțele rusești și ucrainene sunt în prezent prea apropiate pentru ca ucrainenii să poată organiza o ofensivă majoră, a declarat marți un oficial occidental.

ORA 05.00

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat marți că guvernul său va achiziționa un sistem american de apărare antiaeriană pentru a-l dona Ucrainei. Sistemul de apărare antiaeriană construit în SUA valorează 406 milioane de dolari canadieni (302 milioane de dolari americani), a declarat ministrul apărării, Anita Anand.

ORA 04.00

Trupele ucrainene urmează să înceapă antrenamentul cu sistemul de rachete Patriot în SUA chiar săptămâna viitoare, au declarat oficiali americani. Programul de instruire va avea loc la Fort Sill din Oklahoma, programul urmând să dureze „câteva luni”, a precizat unul dintre aceștia.

ORA 03.00

Afirmații contradictorii cu privire la cine controlează orașul Soledar

Grupul Wagner, mercenariatul rus, a revendicat controlul asupra orașului Soledar, un oraș din estul Ucrainei, unde se exploatează sare, în ciuda faptului că oficialii ucraineni au raportat că soldații lor încă opun rezistență.

Reuters relatează că rezumatul de dimineață al armatei ucrainene a menționat Soledar, enumerând orașul ca fiind unul dintre cele câteva care sunt bombardate în regiunea Donețk.

ORA 02.00

Loviturile rusești au lovit Harkovul la câteva ore după o vizită surpriză a ministrului german de externe

Lovituri rusești au lovit orașul Harkov din estul Ucrainei marți seara târziu, a declarat guvernatorul regional, la doar câteva ore după o vizită surpriză a ministrului german de externe împreună cu omologul său ucrainean, relatează AFP.

Annalena Baerbock a promis mai mult sprijin german pentru Kiev în timpul călătoriei sale neanunțate, dar principalul diplomat ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat că refuzul Berlinului de a trimite tancuri de luptă țării sale costă vieți.

ORA 01.00

Planurile SUA de a instrui personalul militar ucrainean în utilizarea rachetelor Patriot reprezintă o nouă dovadă a participării Washingtonului la conflictul din Ucraina, a declarat marți ambasadorul Rusiei în SUA.

„Decizia Departamentului american al Apărării de a organiza un curs de pregătire la Fort Sill, în Oklahoma, este încă o confirmare a participării de facto a Washingtonului la conflictul ucrainean de partea criminalilor naziști de la Kiev”, a declarat Anatoli Antonov într-o declarație postată de ambasada sa.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pentagonul a confirmat că Statele Unite vor începe să instruiască 90-100 de soldați ucraineni cu privire la sistemul de rachete Patriot încă de săptămâna viitoare la Fort Sill din Oklahoma. CNN a fost primul care a relatat că antrenamentul va începe pe teritoriul SUA și va dura câteva luni”.

Odată pus în teren, Patriot… va contribui la capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și va oferi o altă capacitate poporului ucrainean de a se apăra de atacurile aeriene continue ale Rusiei”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, în cadrul unei conferințe de presă.

Ryder a confirmat, de asemenea, că programul anunțat anterior de antrenament în domeniul armelor combinate pentru batalioanele ucrainene din Europa va începe, de asemenea, încă de săptămâna viitoare și nu va necesita o creștere semnificativă sau orice altă creștere în ceea ce privește instructorii americani” desfășurați în Europa.

Ryder nu a oferit detalii despre modul în care Germania intenționează să se ocupe de instruirea cu privire la sistemul Patriot pe care s-a angajat să îl trimită Ucrainei și dacă Berlinul va aștepta finalizarea instruirii cu privire la sistemul american înainte de a-și trimite propriul sistem.