• Este a 323-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. 
  • Șeful mercenarilor ruși Wagner a declarat miercuri că forțele sale au „eliberat” complet orașul minier Soledar din estul Ucrainei.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022.

UPDATE ORA 24:00

Africa suferă încă de pe urma impactului războiului din Ucraina

Continentul african continuă să se confrunte cu dificultăți persistente, în special alimentare, pe fondul războiului din Ucraina, a declarat joi Agenția Franceză de Dezvoltare, deși a ,,absorbit” șocul economic legat de pandemia Covid-19, potrivit AFP.

UPDATE ORA 23:00

Rusia intensifică „integrarea ilegală” a teritoriului ocupat

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Un oficial ucrainean a declarat joi că Rusia își intensifică „integrarea ilegală” a teritoriului ocupat în Rusia, transmite CNN.

„Au început să înlocuiască permisele de conducere cu cele rusești și să elibereze plăcuțe de înmatriculare rusești cu o indicație numerică a regiunii ruse” , a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe Telegram.

„Ocupatorii au anunțat că va fi interzisă operarea vehiculelor, inclusiv a celor personale, fără îndeplinirea acestor condiții, iar în caz de încălcare pot fi sechestrate”, a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 22:00

Un sat din regiunea Sumi, bombardat de 7 ori în doar 10 minute

Armata rusă continuă să bombardeze granița regiunii Sumi. Joi, de la 16:45 la 16:55, în zona satului Porokhon au fost semnalate șapte bombardamente, a transmis Comandamentul Operațional Pivnich, pe contul de Facebook, citat de Pravda.

UPDATE ORA 21:00

Spania va primi 225 de soldați ucraineni la o bază aeriană din apropierea Madridului, dintre care 20 vor fi instruiți cu privire la sistemele de apărare aeriană HAWK pentru a contracara atacurile aeriene, a anunțat Ministerul spaniol al Apărării într-un comunicat. Spania trimite șase dintre unitățile de apărare aeriană HAWK în Ucraina, scrie CNN.

Majoritatea trupelor rămase, care sunt civili ucraineni fără experiență militară anterioară, vor primi pregătire de bază, a precizat Ministerul Apărării. Aceasta va include pregătire privind tratarea persoanelor rănite în luptă și procedurile împotriva dispozitivelor explozive improvizate.

Antrenamentul din Toledo, la o oră la sud de Madrid, este un program conceput pentru a gestiona 400 de trupe ucrainene care se rotesc la fiecare două luni și face parte din misiunea de asistență militară a Uniunii Europene pentru Ucraina, a precizat ministerul.

Acesta este al doilea grup de trupe ucrainene care vine în Spania pentru instruire, după ce 64 de trupe au venit în noiembrie și decembrie, a adăugat comunicatul.

Ministrul spaniol al Apărării îi va primi pe cei 225 de soldați ucraineni la baza aeriană Torrejón, potrivit ministerului.

Acțiuni ale altor aliați: Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat un plan de a trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina în timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, la Liov.

Iar trupele ucrainene urmează să înceapă antrenamentul pe sistemul de rachete Patriot în Statele Unite chiar de săptămâna viitoare, a anunțat marți Pentagonul.

UPDATE ORA 19:00

Armata ucraineană a declarat joi că desfășoară contraatacuri în Soledar, orașul din estul țării care a fost subiectul unui bombardament intens al Rusiei, potrivit CNN.

„După mai multe zile de retragere, am făcut chiar un mic avans”, a declarat Brigada 46 aeromobilă a Ucrainei pe Telegram. „Gara este a noastră. Mina este a noastră. Așteptăm sprijin. Soledar este Ucraina”.

Rusia încearcă să încerce să încerce să înconjoare Bahmut, aflat în apropiere, folosind atât contractori privați Wagner, cât și personal militar obișnuit, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, pe Telegram.

„Soldații noștri își mențin cu curaj pozițiile și provoacă numeroase pierderi inamicului”, a spus ea.

De ce Soledar este important pentru Rusia: Orașul Soledar, situat în Donețk, în estul Ucrainei, a fost o țintă pentru forțele rusești începând din luna mai a anului trecut.

Cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori dinainte de război, are o valoare strategică redusă în sine, dar este un punct de trecere în lupta de uzură a rușilor spre vest. Moscova se luptă de luni de zile să atace Bahmut dinspre est. În cazul în care ar captura Soledar, forțele rusești ar putea cel puțin să se apropie de oraș pe o cale diferită.


Decizia Poloniei de a trimite Ucrainei tancuri germane Leopard a fost luată şi pentru a încuraja alte ţări să acţioneze, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului polonez, potrivit RFI.

Reprezentantul executivului de la Varşovia nu a menţionat Germania în mod special, dar asupra celei mai mari economii din Europa se fac presiuni pentru a trimite tancuri avansate Ucrainei.

Joi, vicecancelarul german Robert Habeck a spus că Berlinul nu va împiedica Polonia să exporte tancuri.

,,Germania nu ar trebui să se opună atunci când alte ţări iau decizii pentru a sprijini Ucraina, indiferent de ce decizie ia Germania” , a afirmat Habeck într-o reuniune a parlamentarilor ecologişti germani, la Berlin.

UPDATE ORA 18:00

Ucrainenii răniții de la Soledar evacuează orașul sub focuri de armă

Trupele ruse asaltează orașul Soledar din regiunea Donețk.Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că orașul a fost capturat și a anunțat că forțele armate ucrainene au pierdut aproximativ 500 de oameni.

Autoritățile ucrainene au infirmat informația, declarând că soldații săi încă apără orașul. Au apărut imagini cu ucrainenii răniți, evacuați sub bombardamente.

Meduza arată un video despre cum sunt evacuați, sub focul puternic al inamicului, soldații ucraineni răniți.

Imaginile filmate din dronă arată totodată distrugerea lăsată în urmă de atacurile neîntrerupte ale rușilor, imagini ce amintesc de tactica pârjolirii care a mai fost folosită la Mariupol și în prezent în bătălia pentru Bahmut, notează universul.net.

UPDATE ORA 17:00

Ministerul German al Apărării: BMP „Marder” va ajunge în Ucraina înainte de sfârșitul trimestrului, încă nu există o decizie cu privire la tancurile „Leopard”

Şefa Ministerului German al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Berlinul va încerca să transfere cele patru duzini de vehicule de luptă ale infanteriei Marder promise în Ucraina înainte de sfârşitul primului trimestru al acestui an.

„Ne vom asigura că 40 de Marders și armata ucraineană pregătită pentru utilizarea lor sunt trimise în Ucraina până la sfârșitul primului trimestru”, a spus ea într-o conferință de presă joi.

În ceea ce privește posibilitatea transferului tancurilor grele Leopard în Ucraina, potrivit lui Lambrecht, guvernul german nu a luat încă o decizie în această privință. Ministrul a declarat încă o dată că Germania nu intenționează să ia măsuri unilaterale în furnizarea de arme către Kiev.

În ultimele luni, autoritățile ucrainene s-au îndreptat în mod repetat către Germania cu o cerere de aprovizionare cu tancuri Leopard, care poate avea un impact semnificativ asupra cursului ostilităților. Totuși, cancelarul Olaf Scholz a afirmat că în această chestiune Berlinul va acționa doar în coordonare cu aliații săi, adică, în primul rând, Statele Unite.

Până acum, nicio țară nu a livrat Ucrainei tancuri de fabricație occidentală. În ajun a devenit cunoscut faptul că Polonia este gata să transfere tancurile Leopard, care sunt în serviciu cu armata poloneză, în Ucraina. În același timp, Londra a anunțat planurile de a transfera tancurile Challenger, iar Washingtonul și-a anunțat disponibilitatea de a trimite vehicule de luptă pentru infanterie Bradley.

UPDATE ORA 16.00

Un soldat rus a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a refuzat să lupte în Ucraina, potrivit unor oficiali. Marsel Kandarov, în vârstă de 24 de ani, nu s-a prezentat la datorie în mai 2022 deoarece „nu a vrut să ia parte la o operațiune militară specială”, citează Moscow Times, potrivit serviciului de presă al tribunalului din republica Bașkortostan, în sudul Uraliilor. El a fost reținut de poliție în septembrie.

Un tribunal din orașul rus Ufa l-a găsit pe Kandarov vinovat de sustragere de la serviciul militar. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare și își va ispăși pedeapsa într-o închisoare din cadrul regimului general de securitate.

UPDATE ORA 15.00

Rapoartele potrivit cărora unul dintre cei doi britanici dispăruți în Ucraina a fost găsit mort nu au fost încă verificate, a declarat Downing Street.

Un purtător de cuvânt al No 10 a declarat: „Cred că acestea sunt rapoarte speculative în acest moment. Rapoartele pe care le-am primit astăzi sunt foarte îngrijorătoare. Acestea au fost raportate de Grupul Wagner ca sursă, așa că aș îndemna la prudență în ceea ce privește raportarea acestor informații până când aceste afirmații vor fi verificate.

UPDATE ORA 14.00

Germania nu ar trebui să stea în calea sprijinului militar al altor țări pentru Ucraina, a declarat vicecancelarul Robert Habeck. Aceasta vine după ce președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că intenționează să trimită 10 tancuri Leopard fabricate în Germania în Ucraina, ca parte a unei coaliții internaționale. Transferul ar necesita permisiunea Germaniei, pe care Kievul a făcut presiuni separate pentru a furniza Leopard 2.

Duda a declarat, în timpul unei vizite în orașul Lviv din vestul Ucrainei, că speră ca tancurile poloneze, împreună cu tancuri din alte țări, să ajungă în curând în Ucraina.

UPDATE ORA 13.00

Rușii au încercat să abată asupra Suediei vina pentru exploziile care au avariat anul trecut gazoductul Nord Stream, sugerând că țara are ceva de ascuns, relatează Reuters.

Autoritățile suedeze și daneze investighează patru găuri în gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică și care au devenit un punct fierbinte în criza din Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că refuzul Suediei de a se angaja cu procurorii ruși este derutant și a spus că Moscova are dreptul să cunoască detaliile anchetei privind exploziile, care au avut loc în septembrie anul trecut.

UPDATE ORA 12.00

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a sosit la o bază militară a unui batalion de infanterie blindată din Marienberg, în estul Germaniei, unde îi vor fi prezentate vehiculele blindate „Marder” pe care guvernul german le va trimite în Ucraina.

Germania va furniza Ucrainei aproximativ 40 de vehicule de luptă pentru infanterie „Marder” în decurs de câteva săptămâni, ca parte a unei noi etape de sprijin coordonate cu SUA.

UPDATE ORA 11.00

Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a declarat că atât Moscova, cât și Kievul sunt interesate de viitoarele contacte între comisarii lor pentru drepturile omului, a relatat agenția de presă rusă de stat Tass.

În urma unei întâlniri din această săptămână în Turcia cu omologul său ucrainean, Dmytro Lubinets, Moskalkova a declarat că ea crede că Ucraina a adoptat o abordare pragmatică a discuțiilor dintre cele două părți. În cadrul acestei întâlniri, cei doi au convenit asupra ultimului schimb de prizonieri între cele două părți, fiecare dintre ele eliberând alți 40 de luptători capturați.

UPDATE ORA 10.00

Rusia ar putea crește vârsta de recrutare la 30 de ani, susține un fost ministru
Un fost ministru adjunct al apărării din Rusia a sugerat că țara ar putea crește vârsta de recrutare pentru serviciul militar de la 27 la 30 de ani pentru campania de recrutare din primăvara acestui an, relatează serviciul rusesc al BBC.

Andrey Kartapolov, șeful comisiei de apărare din Duma de Stat, a sugerat că această schimbare ar putea avea loc fără a modifica baremul inferior pentru recrutare, de 18 ani.

UPDATE ORA 09.00

Polonia va transfera Ucrainei tancuri Leopard de fabricație germană
Polonia a anunțat anterior că intenționează să transfere Ucrainei 10 tancuri de luptă principale Leopard 2 de fabricație germană, într-o mișcare de mare importanță. În cadrul unei vizite la Lviv, miercuri, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat:

„O companie de tancuri Leopard va fi cedată ca parte a consolidării coaliției. Vrem să fie o coaliție internațională”.

UPDATE ORA 08.00

Rusia l-a numit pe Valery Gerasimov, șeful Statului Major General, în funcția de comandant general pentru războiul din Ucraina, în cea mai recentă dintre numeroasele schimbări majore ale conducerii militare a Moscovei. Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri, într-o declarație, că schimbările au fost concepute pentru a „îmbunătăți calitatea … și eficiența managementului forțelor ruse”.

UPDATE ORA 07.00

Polonia intenționează să trimită 10 tancuri Leopard de fabricație germană în Ucraina, ca parte a unei coaliții internaționale, a declarat miercuri președintele polonez în cadrul unei vizite la Lviv. Transferul ar avea nevoie de permisiunea Germaniei, pe care Kievul a făcut presiuni separate pentru a furniza Leopard 2, sugerând poate o înmuiere a poziției Germaniei privind transferul de tancuri de luptă principale după contactele recente dintre Varșovia și Berlin. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că nu are cunoștință de nicio solicitare din partea aliaților de a trimite tancurile în Ucraina.

UPDATE ORA 06.00

Uniunea Europeană este „pregătită pentru un război lung” în Ucraina și va sprijini Kievul împotriva agresiunii Rusiei „atât timp cât va fi nevoie”, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a cărui țară deține președinția UE. El a mai spus că UE va continua să lucreze la mai multe sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei.

UPDATE ORA 05.00

Președintele rus a declarat că situația din regiunile ucrainene anexate ilegal de Moscova este „dificilă pe alocuri”. Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali, a mai spus că Rusia dispune de toate resursele necesare pentru a îmbunătăți viața în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova a pretins unilateral că le-a anexat în septembrie.

UPDATE ORA 04.00

Ucraina trebuie să fie pregătită la granița cu aliatul său rus Belarus, chiar dacă vede doar „declarații puternice” venind din partea vecinului său, a declarat miercuri Zelenski. Kievul a avertizat că Rusia ar putea încerca să se folosească de Belarus pentru a lansa o nouă invazie terestră a Ucrainei dinspre nord.

UPDATE ORA 03.00

NATO și UE lansează un grup operativ pentru a consolida protecția infrastructurilor critice ca răspuns la atacul de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream și la „transformarea energiei în armă” de către Rusia, au declarat miercuri liderii. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că grupul operativ va veni inițial cu propuneri privind infrastructura de transport, energetică, digitală și spațială.

UPDATE ORA 02.00

Un recrut rus a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare după ce a avut o altercație cu superiorii săi din cauza condițiilor proaste de antrenament, în prima hotărâre cunoscută împotriva unui soldat care a criticat mobilizarea nepopulară a Kremlinului. Într-o înregistrare video filmată la 13 noiembrie, recrutatul Alexander Leshkov este văzut strigând înjurături și împingându-l pe locotenent-colonelul Denis Mazanov pe un teren de antrenament din afara Moscovei.

UPDATE ORA 01.00

Wagner a afirmat că forțele sale au găsit cadavrul unuia dintre cei doi lucrători britanici de ajutor voluntar dați dispăruți în estul Ucrainei. Acesta nu a precizat numele mortului, dar a spus că pe corpul său au fost găsite documente aparținând celor doi britanici. O fotografie postată alături de declarație părea să arate pașapoarte cu numele lui Andrew Bagshaw și Christopher Parry, cei doi lucrători dispăruți.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Șeful mercenarilor ruși Wagner a declarat miercuri că forțele sale au „eliberat” complet orașul minier Soledar din estul Ucrainei, ucigând aproximativ 500 de soldați ucraineni, potrivit NYT.

Cu câteva minute înainte, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, luase în derâdere afirmaţiile anterioare ale Rusiei privind controlul unei părţi a oraşului şi a declarat că luptele continuă.

Marţi, şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că forţele sale au controlat Soledar, dar a spus că luptele continuă în centrul oraşului. Miercuri, el nu a făcut nicio menţiune despre continuarea confruntărilor.