• Este a 325-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. 
  • Directorul AIEA va instala experți de siguranță la toate centralele nucleare din Ucraina.
  • Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. 

ORA 23.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „teroarea rusă” poate fi oprită doar pe câmpul de luptă, în discursul său nocturn de sâmbătă.

„Poate fi oprită teroarea rusă? Da.” a spus Zelenski. „Este posibil să o facem cumva altfel decât pe câmpul de luptă din Ucraina? Din păcate, nu. Acest lucru poate și trebuie făcut pe pământul nostru, în cerul nostru, în marea noastră”, a subliniat el.

ORA 22.00

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a declarat că un copil a fost ucis în atacul cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente din orașul central Dnipro.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Cinci persoane au murit, inclusiv un copil”, potrivit contului său de Telegram. De asemenea, SES a precizat că 64 de persoane, inclusiv 14 copii, au fost rănite.

„Părțile avariate și cele supraviețuitoare ale blocului sunt în curs de inspecție. Se organizează căutarea persoanelor aflate sub dărâmături”, a precizat aceasta.

ORA 21.00

Numărul persoanelor rănite în urma atacului mortal cu rachete rusești care a lovit sâmbătă un bloc de apartamente din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a crescut la aproape 60, potrivit unui oficial.

Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat că 12 copii se numără printre răniți. Operațiunea de salvare de la situl Dnipro continuă. Cel puțin cinci persoane au fost ucise în urma loviturii, a declarat anterior Reznichenko.

ORA 20.00

O persoană a murit în urma unui atac asupra unei zone rezidențiale din regiunea Dnipropetrovsk, au anunțat autoritățile locale. Aceasta survine după ce cel puțin cinci persoane au fost ucise într-un atac asupra unei clădiri din orașul Dnipro.

Postând pe Telegram, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a declarat că o rachetă a căzut și în orașul vecin Kryvyi Rih. El a precizat că atacul a provocat moartea unei persoane, rănirea alteia și pagube la clădiri rezidențiale.

ORA 19.00

Directorul general al companiei de stat ucrainene de energie electrică Ukrenergo spune că sistemul energetic al țării a suferit sâmbătă douăsprezece valuri de lovituri de rachete.

„Din păcate, au fost lovite instalații energetice din 5 regiuni”, a scris Volodymyr Kudrytskyi pe Facebook. „Inginerii energeticieni lucrează deja la restabilire”. Kudrytskyi a declarat că au fost lovite centralele electrice și substațiile Ukrenergo, dar „controlabilitatea și integritatea sistemului energetic au fost păstrate”.

ORA 18.00

Moldova condamnă atacurile rusești și spune că resturi de rachete au aterizat pe teritoriul său
Guvernul din Moldova a condamnat atacurile cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei vecine și și-a exprimat „indignarea” că resturi de la o rachetă au căzut sâmbătă pe teritoriul său.

„Nu există nici o justificare politică, istorică și cu atât mai mult morală pentru uciderea civililor și atacarea infrastructurii care asigură supraviețuirea populației”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

ORA 17.00

Un lider regional ucrainean a declarat că cinci persoane au fost ucise de o rachetă rusă care a lovit o clădire de apartamente cu nouă etaje din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei. Cel puțin 27 de persoane au fost rănite, inclusiv șase copii. Toți se află la spital, potrivit lui Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.

Imagini și înregistrări video de la fața locului arată fațada prăbușită a clădirii și un incendiu violent imediat după lovitura, care a avut loc sâmbătă după-amiază devreme, ora locală. După impactul inițial au avut loc o serie de detonări, posibil ca mașinile sau conductele de gaz să se aprindă.

ORA 16.00

O rachetă rusă a lovit o clădire de apartamente din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, potrivit lui Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei.

Imagini de pe rețelele de socializare care ar proveni din oraș arată un fum gros care se ridică în aer. Postând pe canalul său Telegram o fotografie a unei clădiri care pare puternic avariată, Timoșenko a declarat că „cel puțin o intrare lipsește, oameni care erau acasă în vacanță sunt sub dărâmături”.

ORA 15.00

Sunak oferă tancuri Ucrainei pentru a ajuta forțele „să împingă trupele rusești înapoi

Rishi Sunak a confirmat că Marea Britanie va furniza tancuri Ucrainei pentru a ajuta forțele Kievului să „împingă trupele rusești înapoi”.

Downing Street a declarat că Sunak a făcut această promisiune în timpul unei convorbiri telefonice sâmbătă dimineață cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

No 10 a declarat că premierul a oferit tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare ca semn al „ambiției Regatului Unit de a intensifica sprijinul nostru pentru Ucraina”.

ORA 14.00

Marea Britanie este de acord să trimită tancuri în Ucraina

În urma unei convorbiri între premierul britanic Rishi Sunak și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, un purtător de cuvânt al No 10 a declarat:

Primul ministru a vorbit astăzi cu președintele ucrainean Zelenski. Liderii au reflectat asupra stării actuale a războiului Rusiei în Ucraina, cu victorii ucrainene succesive care împing trupele rusești înapoi și agravează problemele militare și de moral ale acestora.

Ei au convenit asupra necesității de a profita de acest moment pentru a accelera sprijinul militar și diplomatic global pentru Ucraina. Prim-ministrul a subliniat ambiția Marii Britanii de a intensifica sprijinul acordat Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 și de sisteme de artilerie suplimentare.

Primul ministru și președintele Zelenski au salutat alte angajamente internaționale în acest sens, inclusiv oferta Poloniei de a furniza o companie de tancuri Leopard. Primul ministru a subliniat că el și întregul guvern britanic vor lucra intens cu partenerii internaționali pentru a oferi rapid tipul de sprijin care va permite Ucrainei să își exercite avantajul, să câștige acest război și să asigure o pace durabilă.

ORA 13.00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev l-a acuzat sâmbătă pe premierul japonez Fumio Kishida de supunere față de SUA și a sugerat în mod bizar că ar trebui să se spintece ritualic.

Aceasta a fost cea mai recentă dintr-o lungă serie de declarații șocante și provocatoare din partea lui Medvedev, care a fost văzut cândva ca un reformator cu orientare occidentală, dar care s-a reinventat ca un șoim arhicunoscut de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut.

În Japonia, nimeni nu a fost disponibil imediat pentru a comenta remarcile, nici la reședința oficială a premierului, nici la Ministerul de Externe, în afara orelor normale de lucru, a relatat Reuters.

ORA 12.00

Ucraina a negat afirmația Rusiei potrivit căreia forțele lui Vladimir Putin ar fi capturat Soledar. Vineri, în timp ce ministrul rus al apărării a declarat că forțele sale au preluat controlul total asupra orașului salinier, oficialii ucraineni au negat afirmația rusă, sugerând că încă rezistă și contraatacă, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhii Cherevatyi, raportând lupte în curs de desfășurare”.

ORA 11.00

AIEA este pregătită să sporească prezența la toate cele cinci centrale nucleare

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a anunțat vineri că își sporește prezența în Ucraina pentru a contribui la prevenirea unui accident nuclear în timpul conflictului actual, relatează AFP.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că va avea în curând o prezență permanentă la toate cele cinci instalații nucleare din Ucraina, inclusiv la Cernobîl – centrala închisă după dezastrul din 1986.

Șeful agenției, Rafael Grossi, va vizita Ucraina săptămâna viitoare pentru a demara această operațiune, a adăugat agenția într-un comunicat. Trebuie să continuăm să facem tot ce putem pentru a evita pericolul unui accident nuclear grav care ar provoca și mai multă suferință și distrugere pentru populația din Ucraina și nu numai”, a declarat Grossi.

ORA 10.00

Rusia desfășoară 10 nave din flota Mării Negre

Desfășurarea în această săptămână a cel puțin 10 nave din flota rusă din Marea Neagră ar putea fi legată de o amenințare specifică” la adresa bazei lor din Novorossiysk, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării a declarat că este puțin probabil” ca desfășurarea de miercuri să însemne pregătirea pentru lovituri neobișnuite cu rachete de croazieră lansate de pe mare”.

Este foarte puțin probabil ca flota să se pregătească pentru operațiuni de asalt amfibiu”, a adăugat actualizarea.

ORA 09.00

Cel mai înalt oficial al ONU pentru afaceri politice a declarat în fața Consiliului de Securitate că nu există niciun semn de încetare a luptelor” în Ucraina și că logica care prevalează este una militară, cu foarte puțin, sau chiar deloc, loc pentru dialog în acest moment”.

În timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate de vineri, subsecretarul general pentru afaceri politice și consolidarea păcii, Rosemary DiCarlo, a declarat că Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a verificat 18.096 de victime civile de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022, dar cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari.

ORA 08.00

Sâmbătă dimineață, două rachete S-300 au vizat infrastructura energetică din districtul Industrialniy din orașul Harkov, potrivit primarului acestuia, Ihor Terekhov, și șefului regiunii Harkov, Oleh Synehubov. Autoritățile au declarat că pagubele sunt în curs de evaluare.

Synehubov a anunțat că ar putea exista întreruperi de urgență ale energiei electrice în oraș ca urmare a atacului. Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat că fragmente de rachete au căzut în districtul Holisivskyi din Kiev, pe malul vestic al râului. El a precizat că fragmentele au căzut într-o zonă nerezidențială și că nu au existat victime.

ORA 07.00

De partea ucraineană, un oficial ucrainean de rang înalt a caracterizat vineri luptele interne dintre diferitele facțiuni ale puterii ruse ca fiind un „semn al începutului sfârșitului uimitor”. Oficialii au negat, de asemenea, afirmația rusă potrivit căreia forțele Moscovei au preluat controlul asupra Soledarului.

ORA 06.00

La două zile după ce a citat doar forțele regulate rusești pentru atacul asupra orașului Soledar din estul Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a creditat vineri compania militară privată Wagner pentru că a condus „atacul direct”.

Într-o declarație pe canalul său oficial Telegram, Ministerul Apărării a afirmat că „operațiunile ofensive” au fost efectuate de o „grupare eterogenă de trupe rusești în conformitate cu un plan unic” și că Wagner a condus „asaltul direct”.

ORA 05.00

Diferite unități ale armatei ucrainene au insistat vineri că bătălia pentru orașul estic Soledar este în curs de desfășurare, respingând afirmațiile privind capturarea de către Ministerul rus al Apărării și compania militară privată Wagner.

ORA 04.00

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se va deplasa săptămâna viitoare în Ucraina pentru a stabili o prezență constantă a experților în materie de securitate la toate centralele nucleare din țară.

„Directorul general Rafael Mariano Grossi se va deplasa săptămâna viitoare în Ucraina pentru a stabili o prezență constantă a experților în materie de siguranță și securitate nucleară la toate instalațiile nucleare ale țării, intensificând în mod semnificativ eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a contribui la prevenirea unui accident nuclear în timpul actualului conflict militar”, potrivit comunicatului organismului de supraveghere nucleară al ONU.

ORA 03.00

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis un sprijin continuu pentru Ucraina, afirmând că Occidentul trebuie „să continue să crească presiunea asupra Rusiei”. Ea a reafirmat că UE va susține Ucraina „la fel de ferm ca în prima zi și atât timp cât va fi nevoie”, pe măsură ce războiul se apropie de împlinirea unui an.

Între timp, secretarul de stat american Antony Blinken a discutat vineri cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba și a subliniat că SUA vor continua să ofere sprijin economic și de securitate pentru Kiev, potrivit unui comunicat de presă.

ORA 02.00

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele au preluat controlul asupra orașului Soledar din estul Ucrainei. Acesta are o valoare strategică redusă, spun experții, dar ar reprezenta o victorie simbolică pentru Vladimir Putin. Însă un oficial ucrainean a declarat că acest lucru „nu este adevărat”. Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru postul ucrainean RBC-Ucraina că „în oraș se duc lupte”.

ORA 01.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că este un semn de eșec pentru Moscova faptul că există lupte interne rusești cu privire la cine a meritat cel mai mult credit pentru „avansarea tactică” în orașul Soledar.

„324 de zile de război la scară largă și cum s-a schimbat totul pentru Rusia”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de vineri. „Sunt deja la gâtul celuilalt pentru a ști cui să atribuie anumite progrese tactice”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, va călători săptămâna viitoare în Ucraina pentru a stabili o prezență constantă a experților în siguranță la toate centralele nucleare ale țării, potrivit CNN.

Măsura e menită să prevină riscul producerii unui accident nuclear din cauza bombardamentelor, potrivit unui comunicat la AIEA.

La centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, se află deja membri ai echipei AIEA la fața locului.

Experți vor fi, de asemenea, staționați la centrala nucleară Khmelnitsky din vestul Ucrainei în „zilele următoare” .