• Slovacia a efectuat livrarea a opt obuziere Zuzana 2 comandate de Ucraina anul trecut.
  • ,,De astăzi, am predat Ucrainei o baterie completă de sisteme de artilerie de înaltă calitate produse de propria noastră industrie de apărare”, a declarat ministrul slovac al Apărării.
  • Compania de producţie de stat Konstrukta-Defense lucrează deja la o nouă comandă pentru Ucraina.

UPDATE ORA 23.00

Președintele Joe Biden a lăudat Olanda pentru intensificarea asistenței acordate Ucrainei în cadrul unei întrevederi cu premierul olandez, Mark Rutte, care a avut loc astăzi la Casa Albă. La rândul său, Rutte l-a lăudat pe președintele SUA pentru că a condus efortul internațional de susținere a Ucrainei.

Istoria va „judeca în 2022 dacă Statele Unite nu ar fi intervenit așa cum ați făcut-o dumneavoastră, lucrurile ar fi fost foarte diferite”, i-a spus el lui Biden.

UPDATE ORA 22.00

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, se va alătura omologilor din Polonia și din țările baltice în Estonia pentru a face o ultimă încercare de a exercita presiuni asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina în această săptămână.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Întâlnirea „coaliției Leopard” a țărilor care doresc sau sunt dornice să vadă tancuri occidentale trimise la Kiev are loc cu o zi înainte ca un grup de aproximativ 50 de miniștri ai apărării să se reunească la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre viitoarele livrări de arme către Ucraina.

UPDATE ORA 21.00

Generalul suprem al Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, a discutat pentru prima dată cu omologul său american, generalul Mark Milley, în cadrul unei întâlniri față în față în apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia.

Milley, care este președintele Statului Major Întrunit, s-a întâlnit marți timp de câteva ore cu Zaluzhnyi într-o locație nedeclarată din sud-estul Poloniei. Cei doi au discutat frecvent despre nevoile militare ale Ucrainei și despre starea războiului din ultimul an, dar nu se întâlniseră niciodată.

UPDATE ORA 20.00

Rusia a declarat marți că va face „schimbări majore” în forțele sale armate din 2023 până în 2026, promițând să își reorganizeze structura militară după luni de eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Pe lângă reformele administrative, Ministerul Apărării a declarat că va consolida capacitățile de luptă ale forțelor sale navale, aerospațiale și de rachete strategice.

„Numai prin consolidarea componentelor structurale cheie ale Forțelor Armate este posibilă garantarea securității militare a statului și protejarea noilor entități și instalații critice ale Federației Ruse”, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

UPDATE ORA 19.00

Un fost comandant al Grupului Wagner al Rusiei care a luptat în Ucraina a declarat că a fugit în Norvegia și cere azil. Andrey Medvedev, un orfan care s-a înrolat în armata rusă și a făcut închisoare înainte de a se alătura grupului de mercenari în iulie 2022, a declarat că s-a strecurat după ce a fost martor la uciderea dezertorilor capturați.

Mi-e teamă să nu mor în agonie”, i-a spus Medvedev lui Vladimir Osechkin, fondatorul Gulagu.net, într-o înregistrarea video publicată de grupul de apărare a drepturilor omului la 15 ianuarie.

UPDATE ORA 18.00

Ucraina a îndemnat liderii mondiali să își intensifice eforturile pentru a îndepărta trupele lui Vladimir Putin de pe teritoriul său, în timp ce războiul dintre această țară și Rusia a dominat prima zi completă a reuniunii elitei mondiale de la Davos.

În contextul în care războiul întunecă perspectivele economiei mondiale în 2023, vicepremierul ucrainean, Iuliia Șvyrydenko, a îndemnat aliații țării să intensifice livrările de echipamente militare pentru ca Rusia să poată fi învinsă mai rapid.

UPDATE ORA 17.00

Un politician veteran, dar cu profil redus, va fi numit în funcția de ministru al apărării al Germaniei, a anunțat guvernul, ocupând acest rol într-un moment crucial în care țara se află sub o presiune acută pentru a-și spori angajamentul față de Ucraina, în special permițându-i acesteia să folosească tancuri.

Boris Pistorius, în vârstă de 62 de ani, care a fost ministru de interne al landului Saxonia Inferioară din nordul țării în ultimul deceniu, se va confrunta cu prima sa sarcină majoră vineri, când aliații occidentali se vor întâlni la baza militară americană Ramstein din sud-vestul Germaniei pentru a discuta despre furnizarea de arme și echipamente suplimentare Kievului.

UPDATE ORA 16.00

Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a oferit detalii pe Telegram despre un atac asupra orașului Kupiansk din regiunea Harkov. El a scris:

Ocupanții au atacat instituția de învățământ cu rachete S-300. Una dintre clădirile educaționale a fost distrusă. Nu există victime. Serviciile de urgență se află la fața locului.”

Utilizatorii rețelelor de socializare au identificat ținta ca fiind școala tehnică de transport auto. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE ORA 15.00

Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a declarat că un soldat francez din Legiunea străină a fost găsit mort în estul Ucrainei.

Scriind pe Telegram, Prigozhin a declarat că trupul lui Evghenii Koulyk a fost găsit pe teritoriul așa-numitei Republici Populare Donețk. Nu a fost posibil să se verifice în mod independent afirmația sa.

UPDATE ORA 14.00

Un fost comandant al grupului de mercenari ruși Wagner Group, care săptămâna trecută a cerut azil în Norvegia, a povestit că îi este frică pentru viața lui.

Andrey Medvedev, în vârstă de 26 de ani, a declarat într-un interviu acordat luna trecută ziarului The Guardian că în Ucraina a fost martor la uciderea sumară a luptătorilor Wagner acuzați de proprii comandanți că nu au respectat ordinele, uneori în perechi.

După ce a fugit din unitatea sa, el a trecut granița în Norvegia, în apropiere de valea Pasvikdalen, cu puțin timp înainte de ora locală 2.00, vinerea trecută, unde a fost arestat și reținut de polițiștii de frontieră.

UPDATE ORA 13.00

O întâlnire între șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, și directorul CIA, William Burns, ar avea sens, a declarat Kremlinul.

Cei doi s-au întâlnit la Ankara în noiembrie. La acea vreme, oficialii americani au declarat că Burns l-a avertizat pe Narîșkin cu privire la consecințele oricărei utilizări a armelor nucleare și a ridicat problema prizonierilor americani din Rusia.

UPDATE ORA 12.00

Președintele Serbiei a cerut Rusiei să înceteze să mai recruteze sârbi pentru a lupta alături de mercenarii Grupului Wagner în Ucraina.

Aleksandar Vučić a criticat site-urile rusești și grupurile de socializare pentru că au publicat anunțuri în limba sârbă în care grupul de mercenari privați ruși solicită voluntari care să se alăture rândurilor sale.

UPDATE ORA 11.00

Zeci de membri ai forțelor de apărare australiene vor zbura săptămâna aceasta din Darwin spre Marea Britanie pentru a începe antrenarea trupelor ucrainene.

Guvernul s-a angajat să trimită până la 70 de membri ai ADF pentru a se alătura unei operațiuni de antrenament conduse de Marea Britanie. Câțiva au părăsit deja Australia pentru a se pregăti, dar majoritatea vor pleca săptămâna aceasta.

Guvernul Albanese va preciza miercuri mai multe detalii despre această misiune. Acesta spune că majoritatea trupelor vor fi din Brigada 5 RAR 1 a armatei australiene.

UPDATE ORA 10.00

Executivul UE a confirmat că deblochează un ajutor de urgență în valoare de 3 miliarde euro pentru Ucraina, prima tranșă dintr-un fond de 18 miliarde EUR menit să ajute guvernul ucrainean să gestioneze serviciile publice esențiale în timpul iernii.

În fața unei audiențe de la Davos, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat deblocarea celor 3 miliarde de euro, care ar urma să plătească salariile și pensiile din sectorul public și să asigure funcționarea școlilor și spitalelor.

UPDATE ORA 09.00

Peste 9.000 de civili uciși în Ucraina, inclusiv 453 de copii, potrivit unui oficial

Andriy Yermak, șeful statului major prezidențial ucrainean, a declarat că peste 9.000 de civili, inclusiv 453 de copii, au fost uciși în Ucraina de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.

UPDATE ORA 08.00

Un fost comandant al companiei militare private rusești Wagner a fugit în Norvegia și cere azil după ce a trecut granița arctică a acestei țări, potrivit poliției norvegiene și unui activist rus.

Andrei Medvedev, într-un interviu acordat unui activist rus care ajută oamenii să ceară azil în străinătate, a declarat că s-a temut pentru viața sa după ce a refuzat să își reînnoiască serviciul la Wagner. Medvedev a spus că, după ce și-a încheiat contractul și a refuzat să servească un altul, s-a temut să nu fie executat la fel ca Evgheni Nuzhin – un dezertor de la Wagner care a fost ucis în fața camerei de filmat cu un baros.

UPDATE ORA 07.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat că luptele pentru orașul Soledar din estul țării sunt acerbe și continuă. Rusia a afirmat că acum controlează teritoriul.

UPDATE ORA 06.00

O delegație la nivel înalt a Statelor Unite s-a întâlnit luni la Kiev cu înalți oficiali ucraineni pentru a reafirma angajamentul puternic și ferm al Statelor Unite față de Ucraina și apărarea acesteia împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

UPDATE ORA 05.00

Ministrul lituanian de externe: Singura modalitate de a pune capăt războiului este trimiterea de arme în Ucraina

Ministrul lituanian de externe a declarat că singura modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina este ca aliații occidentali să trimită arme, în special tancuri, pentru a contracara atacurile rusești.

Discuția în Occident este încă despre sfârșitul războiului și sunt unii care cred că poate un conflict înghețat ar fi mai potrivit, ceea ce eu nu sunt deloc de acord cu această noțiune”, a declarat Gabrielius Landsbergis pentru Becky Anderson de la CNN într-un interviu acordat luni. Această gândire cred că este principalul obstacol pentru ca unele țări să trimită armele de care ucrainenii au nevoie.”

UPDATE ORA 04.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că atacul de la Dnipro a fost rezultatul unor contramise și al apărării aeriene, contrazicând afirmațiile Ucrainei potrivit cărora a fost folosită o rachetă rusă Kh-22. Ca răspuns la o întrebare despre atac, Peskov a declarat că forțele armate ruse lovesc doar împotriva țintelor militare, fie că sunt evidente sau deghizate, și nu împotriva clădirilor rezidențiale.

UPDATE ORA 03.00

Luptătorii ruși din cadrul companiei militare private Wagner par să fi capturat gara principală de la vest de Soledar, orașul din regiunea Donețk asupra căruia Rusia părea să fi stabilit în mare măsură controlul săptămâna trecută, potrivit unui videoclip postat pe canalul Telegram al Wagner.

UPDATE ORA 02.00

Premierul polonez Mateusz Morawiecki cere guvernului german să furnizeze „tot felul de arme” Ucrainei. Aceasta intervine după demisia ministrului german al apărării, Christine Lambrecht.

UPDATE ORA 01.00

Exerciții comune de aviație militară în care sunt implicate forțele belaruse și rusești sunt în curs de desfășurare, a declarat ministerul belarus al apărării. Exercițiile au loc pe teritoriul belarus, iar obiectivul principal este creșterea compatibilității operaționale în îndeplinirea în comun a misiunilor de antrenament de luptă, a precizat ministerul. Kievul a avertizat, de ceva timp, că Rusia ar putea încerca din nou o invazie a Ucrainei din Belarus.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Slovacia a efectuat livrarea a opt obuziere Zuzana 2 comandate de Ucraina anul trecut, a anunţat luni Ministerul slovac al Apărării, potrivit mass media internațională.

,,De astăzi, am predat Ucrainei o baterie completă de sisteme de artilerie de înaltă calitate produse de propria noastră industrie de apărare”, a declarat ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, potrivit site-ul ministerului.

,,Suntem convinşi că, cu ajutorul lor, apărătorii ucraineni vor fi capabili să salveze cât mai multe vieţi şi să-şi aducă patriamai aproape de victoria necondiţionată asupra inamicului” , a adăugat el.

Compania de producţie de stat Konstrukta-Defense lucrează deja la o nouă comandă pentru Ucraina, a precizat ministerul. Aceasta ar implica încă 16 obuziere Zuzana 2, care urmează să fie plătite în comun de Germania, Danemarca şi Norvegia.