• Olanda intenționează să se alăture Statelor Unite și Germaniei pentru a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, a declarat premierul olandez Mark Rutte.
  • Biden și Rutte au reafirmat legăturile istorice și valorile comune care leagă” SUA și Olanda atunci când s-au întâlnit marți.
  • Cei doi lideri au trecut în revistă sprijinul nostru politic, de securitate, economic și umanitar ferm pentru Ucraina în fața războiului brutal.

ORA 23.00

Joe Biden a dat publicității o declarație în care își exprimă condoleanțele față de familiile celor decedați în accidentul de elicopter din această dimineață din Brovary. Președintele american a lăudat eforturile ministrului de interne Denys Monastyrsky de a lupta împotriva agresiunii rusești și de a promova reforme pentru a consolida democrația din Ucraina.

ORA 22.00

Președintele Poloniei a avertizat că Rusia ar putea plănui o nouă ofensivă în lunile următoare, făcând apel la țări să furnizeze Ucrainei „arme, arme, arme”.

Andrzej Duda le-a spus delegaților la Forumul Economic Mondial de la Davos că Rusia este încă puternică și că este nevoie de mai multe acțiuni pentru a sprijini Ucraina, adăugând că nivelurile actuale de asistență sunt inadecvate.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

ORA 21.00

Patru persoane au fost reținute de poliția din Moscova la un memorial improvizat dedicat victimelor atacului mortal cu rachete de sâmbătă asupra unei clădiri rezidențiale din orașul ucrainean Dnipro, potrivit unui raport.

Cel puțin 45 de persoane, inclusiv șase copii, au fost ucise și 19 persoane sunt încă date dispărute după ce o rachetă balistică anti-navă rusă X-22 a lovit sâmbătă un bloc de apartamente. Oamenii au început să depună flori la statuia scriitoarei ucrainene Lesya Ukrainka, într-un „memorial spontan în memoria victimelor atacului cu rachetă din Dnipro”, a declarat monitorul independent rus pentru drepturile omului OVD-Info.

ORA 20.00

Statele Unite vor oferi 125 de milioane de dolari (101 milioane de lire sterline) pentru piese electrice și alte bunuri pentru a ajuta echipele de reparații din Ucraina să țină pasul cu loviturile rusești care lovesc sistemul electric al țării, a anunțat șefa Serviciului american de ajutor internațional pentru dezvoltare Samantha Power.

Banii vor fi folosiți pentru a procura energie de rezervă pentru sistemele de apă și de încălzire a cartierelor din Kiev și pentru a ajuta la refacerea rezervelor de turbine cu gaz, transformatoare și alte echipamente energetice vitale, a declarat agenția americană pentru dezvoltare internațională (USAid).

ORA 19.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a folosit discursul său la Forumul Economic Mondial pentru a cere luarea mai rapidă a deciziilor pentru a combate agresiunea rusă împotriva țării sale.

„Tirania depășește democrația. Rusia a avut nevoie de mai puțin de o secundă pentru a începe războiul. Timpul pe care lumea liberă îl folosește pentru a gândi este folosit de statul terorist pentru a ucide. Ucraina și aliații săi îi opun rezistență de aproape un an, această perioadă a dovedit că toate acțiunile noastre prompte au adus rezultate pozitive”, a declarat el prin intermediul unei înregistrări video în fața mulțimii din Davos, Elveția.

ORA 18.00

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a ținut miercuri un moment de reculegere pentru victimele accidentului de elicopter din Brovary.

„Să onorăm memoria tuturor celor care au murit în această tragedie teribilă cu un minut de reculegere”, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal în timpul unei reuniuni a Cabinetului de miniștri.

ORA 17.00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că scopul a ceea ce el numește „operațiune militară specială” în Ucraina este „încheierea războiului” în regiunea estică Donbas, potrivit presei de stat ruse RIA Novosti.

Vorbind la o întâlnire cu veteranii celui de-al Doilea Război Mondial și supraviețuitorii asediului de la Leningrad, Putin a spus că efectiv „ostilitățile pe scară largă în Donbas nu s-au oprit din 2014 – cu utilizarea echipamentului greu, artileriei, tancuri și avioane”.

ORA 16.00

Operațiunile de căutare și salvare s-au încheiat la locul prăbușirii elicopterului Brovary, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Serviciul a precizat că la locul prăbușirii au fost găsite 14 persoane decedate, inclusiv un copil și nouă persoane care se aflau la bordul elicopterului. Ministrul de interne Denis Monastyrsky s-a numărat printre cei uciși în aeronavă, potrivit ministerului.

ORA 15.00

Volodimir Zelenski a descris accidentul din această dimineață drept o tragedie teribilă” și o dimineață neagră”.

Scriind pe Telegram, președintele Ucrainei a declarat: Numărul exact al victimelor tragediei este în curs de stabilire. Printre acestea se numără ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Denys Monastyrskyi, primul său adjunct, Yevhen Yenin, secretarul de stat al ministerului afacerilor interne, Yuri Lubkovych, asistenții lor și echipajul elicopterului. 25 de persoane au fost rănite, inclusiv zece copii. Până în acest moment, trei copii au murit.

ORA 14.00

Șase locuitori din zonă au declarat că accidentul cu elicopterul avut loc în această dimineață între orele 8.00 și 8.15.

Doi părinți îndurerați așteptau vești lângă o ambulanță, în timp ce zeci de alți localnici stăteau în jurul cordonului de poliție. Peste 100 de polițiști și soldați au supravegheat anchetatorii de poliție în timp ce aceștia marcau și își croiau drum printre fragmentele elicopterului care erau împrăștiate între o clădire rezidențială și grădiniță.

ORA 13.00

Putin: Victoria Rusiei în Ucraina este inevitabilă

Vladimir Putin a declarat că nu are nicio îndoială că o victorie a Rusiei în Ucraina este inevitabilă, în timp ce s-a adresat astăzi muncitorilor în timpul unei vizite la o fabrică de armament din Sankt Petersburg.

De asemenea, liderul rus a afirmat că acțiunile Moscovei în Ucraina au ca scop oprirea unui război care se desfășoară în estul Ucrainei de mulți ani.

ORA 12.00

La locul prăbușirii elicopterului care s-a prăbușit lângă o grădiniță din afara Kievului, unde au murit trei copii, precum și ministrul de interne al Ucrainei și alți oficiali de rang înalt, au fost depuse omagii.

ORA 11.00

16 persoane, inclusiv copii, au murit în accidentul de elicopter în apropierea unei grădinițe din regiunea Kiev

Șaisprezece persoane au fost ucise într-un accident de elicopter în orașul Brovary, în regiunea Kiev. Elicopterul s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe care era folosită în acel moment, iar doi copii s-ar afla printre cei decedați. Alți zece copii s-ar afla printre cele 22 de persoane care au fost spitalizate.

Radiodifuzorul de stat Suspilne, care citează oficiali ai poliției, relatează că nouă dintre morți se aflau la bordul elicopterului și că printre victime se numără și oficiali din cadrul Ministerului de Interne al Ucrainei. Unele surse media au raportat că printre cei decedați se numără ministrul de interne al Ucrainei, Denis Monastyrsky, și primul său adjunct, Evhen Yenin, dar acest lucru nu a fost încă confirmat oficial de către guvern.

ORA 10.00

Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din Brovary, regiunea Kiev

Un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe și a unor clădiri rezidențiale din orașul Brovari din regiunea Kiev, potrivit unor rapoarte.

Oleksiy Kuleba, guvernatorul Kievului, a postat pe Telegram pentru a spune: În orașul Brovari, un elicopter a căzut în apropierea unei grădinițe și a unei clădiri rezidențiale. În momentul tragediei, în grădiniță se aflau copii și angajați ai instituției. În acest moment, toată lumea a fost evacuată. Există victime. Ambulanțe, poliție și pompieri lucrează la locul accidentului”.

ORA 09.00

Finlanda este pregătită să sprijine Ucraina în războiul său cu Rusia atât timp cât va fi necesar, a declarat marți premierul finlandez Sanna Marin, în cadrul discursului susținut la Forumul Economic Mondial anual de la Davos.

ORA 08.00

Invazia Rusiei în Ucraina și schimbarea ordinii mondiale tensionează legăturile dintre Franța și Germania, care se pregătesc să sărbătorească 60 de ani de când un tratat încheiat după cel de-al Doilea Război Mondial a consfințit reconcilierea lor, relatează AFP.

Cancelarul Olaf Scholz este așteptat la Paris pe 22 ianuarie pentru a se întâlni cu președintele Emmanuel Macron înainte ca cei doi să conducă o ședință comună de guvern pentru a marca tratatul de la Élysée, semnat pe 22 ianuarie 1963. Dar relația dintre cei doi lideri este văzută ca fiind cel mult cordială.

ORA 07.00

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că o mare parte din recolta de porumb a țării este nerecoltată, deoarece războiul din Rusia perturbă activitatea agricolă.

Solskyi a spus că porumbul care rămâne pe tulpină se va deteriora până la recoltare.

ORA 06.00

Ucraina a declarat că bătălia pentru Soledar continuă – respingând din nou afirmațiile Rusiei potrivit cărora controlează orașul – dar a precizat că trupele rusești încearcă să avanseze spre Bakhmut din apropiere, o țintă de lungă durată pentru Rusia în timp ce încearcă să obțină controlul asupra Donețkului și a întregului Donbas din estul Ucrainei.

ORA 05.00

Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente din Dnipro, sâmbătă, a crescut la 45 de persoane, în timp ce echipele de căutare continuă să cerceteze printre dărâmături.

ORA 04.00

Clubul ucrainean de fotbal Șahtar Donețk a lansat un proiect de 25 de milioane de dolari pentru a-i sprijini pe apărătorii din Mariupol și familiile acestora.

Inițiativa Heart of Azovstal” vine după ce clubul l-a vândut pe jucătorul vedetă Mykhailo Mudryk la Chelsea din prima ligă engleză. Azovstal este o referire la uriașa uzină siderurgică din Mariupol, unde ucrainenii au ținut piept forțelor rusești în timpul unui asediu de o lună anul trecut, până când au fost în cele din urmă forțați să evacueze.

ORA 03.00

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că sprijinul pe care Washingtonul l-a acordat Kievului a evoluat pe parcursul războiului, Statele Unite fiind hotărâte să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a reuși pe câmpul de luptă”.

ORA 02.00

Casa Albă a anunțat că un ajutor suplimentar pentru Ucraina ar putea fi anunțat chiar la sfârșitul acestei săptămâni”, promițând în același timp că va depune eforturi pentru a-l trage la răspundere pe președintele Vladimir Putin pentru orice crime de război comise în timpul invaziei Rusiei în această țară.

„Bănuiesc că veți continua să auziți venind din partea Statelor Unite pachete suplimentare de asistență de securitate, arme și capacități suplimentare pentru Ucraina – poate chiar de la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby, pentru Wolf Blitzer de la CNN.

ORA 01.00

Europa se străduiește să cumpere motorină din Rusia înainte de intrarea în vigoare a unei interdicții de import la începutul lunii februarie. Dar este puțin probabil ca această stocare frenetică să împiedice un nou șoc al prețurilor pentru camionagii, șoferi și întreprinderi.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Olanda intenționează să se alăture Statelor Unite și Germaniei pentru a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, a declarat premierul olandez Mark Rutte în timpul unei întâlniri cu președintele american Joe Biden, marți, la Casa Albă.

Avem intenția de a ne alătura la ceea ce faceți cu Germania în ceea ce privește proiectul Patriot, deci sistemul de apărare antiaeriană. Cred că este important să ne alăturăm acestui lucru”, a declarat Rutte, adăugând că a discutat deja această chestiune cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie CNN.

Nu putem accepta niciodată ca Putin și Rusia să scape basma curată cu asta, așa că responsabilitatea noastră de a-i duce în instanță, pentru a ne asigura că toate acestea se vor face”, a spus Rutte.
Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării a refuzat să comenteze dincolo de declarația lui Rutte.

Biden și Rutte au reafirmat legăturile istorice și valorile comune care leagă” SUA și Olanda atunci când s-au întâlnit marți, a precizat Casa Albă, într-o lectură a întâlnirii.

Cei doi lideri au trecut în revistă sprijinul nostru politic, de securitate, economic și umanitar ferm pentru Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei, inclusiv eforturile noastre de a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile sale și pentru crimele de război comise de forțele rusești”, potrivit comunicatului. De asemenea, ei au discutat despre cooperarea în creștere cu privire la alte priorități de politică externă, inclusiv viziunea noastră comună pentru un Indo-Pacific liber și deschis”.”