• Medvedev este un fost soldat în armata rusă și a stat ulterior în închisoare între 2017 și 2018 înainte de a se alătura Grupului Wagner.
  • După ce a petrecut două luni în Rusia, a trecut granița în Norvegia săptămâna trecută.
  • El a recunoscut că a fost martor la o serie de crime de război în timp ce a luptat în Ucraina, inclusiv la execuția dezertorilor de către serviciul de securitate internă al Grupului Wagner.

Un fost comandant al grupului paramilitar rus Wagner a cerut azil în Norvegia după ce a dezertat din organizația de mercenari. Andrey Medvedev, în vârstă de 26 de ani, a trecut vinerea trecută granița în Norvegia, unde a fost reținut de polițiștii de frontieră.

El este în prezent reținut în zona Oslo, unde este acuzat de intrare ilegală în Norvegia, a declarat pentru BBC avocatul său Brynjulf Risnes. Risnes a declarat că clientul său a părăsit Wagner după ce a fost martor la crime de război în Ucraina.

Poliția de frontieră norvegiană a confirmat pentru BBC că un bărbat rus a fost reținut după ce a trecut granița de 198 km cu Rusia, dar a declarat că nu poate face alte comentarii din motive de securitate și confidențialitate”. Tarjei Sirma-Tellefsen, șeful de personal al poliției din regiunea norvegiană Finnmark, a declarat că un bărbat a fost reținut de o patrulă de frontieră și a precizat că acesta a depus o cerere de azil.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Grupul rus pentru drepturile omului Gulagu, care l-a ajutat pe Medvedev să părăsească Rusia, a confirmat identitatea acestuia. Se crede că evadarea sa este primul caz cunoscut de dezertare în Occident a unuia dintre soldații grupului.

Fondatorul Gulagu, Vladimir Osechkin, a declarat pentru BBC că Medvedev s-a alăturat grupului paramilitar în iulie 2022 cu un contract de patru luni, dar a dezertat după ce a fost martor la o serie de abuzuri ale drepturilor omului și crime de război în timp ce servea în Ucraina.

El a precizat că Medvedev este un fost soldat în armata rusă și că ulterior a stat în închisoare între 2017 și 2018 înainte de a se alătura Grupului Wagner. El a fost plasat la conducerea unei divizii Wagner în Ucraina, unde grupul de mercenari i-a furnizat în jur de 30-40 de soldați în fiecare săptămână, a spus dl Osechkin.