• Pe măsură ce războiul se apropie de prima aniversare, Ucraina rămâne foarte mult în centrul atenției.
  • Liderii mondiali au profitat de fiecare ocazie pentru a-și reitera sprijinul pentru Ucraina.
  • Suntem implicați atât timp cât va fi nevoie”, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska.

UPDTE ORA 23:00

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a cerut aliaților națiunii să aprovizioneze Kievul cu tancuri, spunând că aceștia ar trebui să înceteze să se mai teamă de președintele rus Vladimir Putin.

Este timpul să nu mai tremurăm în fața lui Putin și să facem pasul final”, a scris Podolyak joi pe Twitter. De la Washington la Londra, de la Paris la Varșovia, se spune un singur lucru: Ucraina are nevoie de tancuri; tancurile – cheia pentru a pune capăt războiului în mod corespunzător”.

UPDTE ORA 22:00

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că a avut loc o reducere dramatică” a numărului de angajați ucraineni la centrala nucleară din Zaporizhzhia de când forțele rusești au ocupat instalația și orașul din apropiere în martie 2022.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a declarat, în cadrul unui briefing de presă la Kiev, că în mod normal, o astfel de instalație are în jur de 10.000 de persoane care lucrează, iar acum am ajuns la 3.000, mai mult sau mai puțin”.

El a adăugat că acest număr este adecvat în condițiile actuale”, deoarece centrala funcționează la un nivel scăzut. Dar, bineînțeles, este o problemă de îngrijorare”, a spus el.

UPDTE ORA 21:00

Pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams în acest moment”, a declarat joi Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, după ce oficiali germani au declarat că nu vor furniza tancuri Ucrainei până când SUA nu vor decide să facă la rândul lor acest lucru.

După cum știți, noi am furnizat Abrams, vedem că și alte națiuni fac un pas înainte și continuă să furnizeze Ucrainei echipamente și materiale pe care le pot furniza”, a declarat Singh.

În cele din urmă, aceasta este decizia Germaniei. Este decizia lor suverană cu privire la asistența de securitate pe care o vor oferi. Așa că nu vom putea vorbi cu ei, dar cred că facem cu siguranță tot ce putem pentru a sprijini Ucraina în ceea ce în ceea ce are nevoie”, a adăugat ea.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se va întâlni vineri în Germania cu alți aliați în cadrul celei de-a opta reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, unde vor discuta despre tipul de echipamente și sisteme de armament de care Ucraina ar putea avea nevoie în lupta sa împotriva Rusiei.

UPDTE ORA 20:00

Nouă țări europene au promis un sprijin militar suplimentar Ucrainei, care va ajuta forțele să treacă de la rezistența la expulzarea forțelor rusești”, potrivit unei declarații comune publicate de guvernul britanic în urma unei reuniuni la Tallinn, în Estonia.

UPDTE ORA 19:00

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că înțelege Germania și alte țări care doresc o „coaliție largă” pentru trimiterea de tancuri grele de luptă în Ucraina.

Într-un interviu acordat lui Richard Quest de la CNN la Forumul Economic Mondial de la Davos, Rutte a declarat că a existat un sprijin larg pentru a trimite echipament militar. Am trimis atât de mult de la începutul războiului. Bineînțeles, există această dezbatere privind tancurile, iar aici problema este că acesta va fi un pas următor în luptă. S-ar putea să fie necesar, dar înțeleg că germanii și alții spun că este nevoie de o coaliție largă.”

Rutte a precizat că este crucial” ca Ucraina să câștige războiul, dar trebuie să fiți de asemenea sincer cu el Zelenski și să spuneți, dacă doriți tancuri, de exemplu, la acest nivel la care le cere, este necesar să facem acest lucru nu doar de către o singură țară, ci de către un grup de țări”.

UPDTE ORA 18:00

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a subliniat importanța tancurilor Leopard de fabricație germană pentru apărarea Ucrainei în războiul din Rusia, afirmând că este imposibil” să se susțină o operațiune ofensivă puternică fără aceste tancuri.

Toată lumea occidentală, NATO, ar trebui să învețe unitatea”, a declarat el joi la CNN. La sfârșitul zilei, am putea [fi] în situația în care Polonia și alte state membre NATO vor furniza pentru noi tancuri fără permisiunea Germaniei.” El a mulțumit aliaților ucraineni, inclusiv Statelor Unite și Canadei, pentru că au trimis sprijin pentru apărarea ucraineană.

Credem că toată lumea înțelege acum că nu doar noi protejăm Ucraina, iar voi nu doar susțineți și ajutați Ucraina. Noi, împreună, protejăm libertatea, democrația întregii lumi libere”, a spus el.

UPDTE ORA 17:00

Atacurile cibernetice ale Rusiei împotriva unor obiective ucrainene s-au atenuat în ultima lună, a declarat joi președintele Microsoft, Brad Smith, la CNN, dar a avertizat că acest lucru s-ar putea schimba odată cu sosirea primăverii.

Ultimele 30 de zile au fost mai liniștite” în ceea ce privește atacurile cibernetice rusești, a declarat el pentru CNN la Forumul Economic Mondial de la Davos, adăugând că Microsoft a observat, de asemenea, o retragere similară a propagandei digitale pro-Kremlin legate de război.

UPDTE ORA 16:00

Moscova ar avea în vedere desfășurarea unui număr mic de tancuri de luptă principale T-14 Armata în conflictul ucrainean, relatează Ministerul britanic al Apărării în nota sa zilnică. Acest lucru ar putea fi în scopuri propagandistice.

UPDTE ORA 15:00

Doar 8,5% dintre companiile din Uniunea Europeană și din țările G7 au părăsit Rusia, potrivit unui studiu academic elvețian publicat joi, care pune sub semnul întrebării „discuțiile despre un vast exod” al companiilor de la invazia din Ucraina.

Multe companii cu sediul în aceste state au rezistat presiunilor guvernelor, mass-media și ONG-urilor de a părăsi Rusia de la invazia Ucrainei” , se arată în comunicatul Universității St. Gallen care prezintă studiul.

Înainte de începerea conflictului din februarie, în Rusia activau 2.405 filiale aparținând la 1.404 companii din Uniunea Europeană și din țările G7, potrivit profesorilor Simon Evenett de la Universitatea din St. Gallen și Niccolò Pisani de la IMD Lausanne, un prestigios institut de management al afacerilor.

La sfârșitul lunii noiembrie, la nouă luni de la invazia Ucrainei, mai puțin de 9% din panelul studiat vânduseră deja cel puțin o filială rusă, majoritatea plecărilor implicând companii americane, mai degrabă decât europene sau japoneze, potrivit activității lor.

UPDTE ORA 14:00

Parlamentul European a cerut joi înființarea unui tribunal internațional special care să judece crimele de război ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-un text fără caracter obligatoriu adoptat cu 472 de voturi (19 împotrivă, 33 de abțineri), deputații europeni cer ca Uniunea (…), de preferință prin intermediul Organizației Națiunilor Unite, să facă presiuni pentru înființarea unui tribunal internațional special pentru a urmări în justiție crima de agresiune împotriva Ucrainei comisă de conducerea politică și militară a Federației Ruse și a aliaților săi” .


APELUL KIEVULUI PENTRU TANCURILE LEOPARD

Kievul a cerut joi unui număr de 12 țări, printre care Germania și Turcia, să livreze leopard, pe care Zelenski le-a cerut.

KIEVUL CERE VESTULUI SĂ „MĂREASCĂ CONSIDERABIL” AJUTORUL

Ucraina le-a cerut joi aliaților săi occidentali să își întărească considerabil” livrările de arme pentru a face față armatei ruse.

Facem apel la toate statele partenere care au oferit deja sau intenționează să ofere ajutor militar, solicitându-le să își mărească considerabil contribuția”, au îndemnat miniștrii ucraineni ai apărării și afacerilor externe Oleksiy Reznikov și Dmitro Kouleba într-o declarație comună, potrivit TF1.

UPDTE ORA 13:00

AVERTISMENTUL MOSCOVEI CĂTRE VEST

Kremlinul a avertizat joi că livrarea de către Occident a armelor cu rază lungă de acțiune către Ucraina, capabile să lovească adânc în teritoriul rusesc, ar duce la o escaladare periculoasă a conflictului armat dintre Kiev și Moscova.

,,Este potențial foarte periculos, ar însemna că conflictul ar atinge un nou nivel, ceea ce nu ar promite nimic bun pentru securitatea europeană” , a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, un apropiat al lui Vladimir Putin.

El s-a referit la posibila livrare de ,,arme care pot lovi teritoriul rus” , deși „Ucraina dispune deja de arme pe care le folosește pentru a efectua lovituri zilnice pe teritoriul rus” , a adăugat el.

Dmitri Peskov a reacționat la comentariile ambasadorului rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, care a declarat că Moscova va ,,distruge” orice armament livrat de Washington sau NATO în Ucraina.

TWEET DE LA MINISTERUL UCRAINEAN

Națiunile occidentale devin filosofice cu privire la ceea ce este și ce nu este un „tanc”. Și noi la fel, bineînțeles” , a scris pe Twitter ministrul ucrainean al apărării, citându-l și pe Jean-Paul Sartre și cu Claude François.

UPDTE ORA 12:00

Suedia va oferi Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune Archer.

UPDTE ORA 11:00

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că trupele sale au lucruri de învățat” de la armata ucraineană, în mijlocul unei bătălii crâncene pentru cucerirea orașului Bakhmut, în estul Ucrainei.

Armata ucraineană lucrează eficient, consecvent. Avem lucruri de învățat de la ei. Dar, în orice caz, unitățile lui Wagner avansează, metru cu metru” , a declarat el într-un mesaj publicat joi de serviciul său de presă. El a dat asigurări că „localitatea Artiomovsk (numele dat de autoritățile ruse lui Bakhmut, n.r.) va fi luată”.

UPDTE ORA 10:00

MOSCOVA INVESTIGHEAZĂ UN ,,SPION” AMERICAN

Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunțat joi că au deschis o anchetă pentru ,,spionaj” împotriva unui cetățean american, în plină criză diplomatică între Moscova și Washington legată de conflictul din Ucraina.

FSB nu a precizat identitatea cetățeanului american, nici dacă acesta a fost arestat, nici măcar dacă se afla în Rusia sau în străinătate.

,,Americanul este suspectat că a adunat informații despre chestiuni biologice care sunt împotriva securității Federației Ruse” , a precizat FSB într-un scurt comunicat.

Mai mulți cetățeni americani sunt reținuți în Rusia, ceea ce contribuie la otrăvirea relațiilor dintre Moscova și Washington.

UPDTE ORA 09:00

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat joi că este ,,în drum spre Kiev” pentru a discuta noi măsuri de sprijinire a Ucrainei cu președintele Volodimir Zelenski, care a cerut livrări mai rapide de arme.

Cei doi lideri vor discuta ,,măsuri concrete (…) pentru a se asigura că (Ucraina) este mai puternică și mai puternică” , a declarat Charles Michel într-un mesaj video postat pe Twitter.

Aliații NATO au promis Kievului ,,un sprijin sporit cu arme mai grele și mai moderne” pentru a contracara ofensivele Rusiei.

UPDTE ORA 08:00

V. ZELENSKI VREA SĂ RECUPEREZE CRIMEEA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskia declarat joi că intenționează să recucerească Crimeea, anexată de Rusia în 2014, făcând apel la partenerii săi occidentali să livreze mai multe arme.

,,Scopul nostru este să eliberăm toate teritoriile noastre” , a declarat el, în cadrul unei videoconferințe la un mic dejun organizat în marja Forumului de la Davos.

,,Crimeea este pământul nostru, teritoriul nostru, marea noastră și munții noștri. Dați-ne armele voastre și ne vom primi pământul înapoi” , a adăugat el, potrivit TF1.

UPDTE ORA 07:00

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a exprimat miercuri în favoarea unor negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, în declaraţii făcute în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Este important să menţinem, de asemenea, legătura cu Putin” , a spus Sanchez la Davos.

Susţin cu tărie, de exemplu, ca guvernul francez şi guvernul german… să preia inițiativa aici” , a declarat premierul Sanchez pentru CNN.

El a apreciat că ar fi fezabil să se revină la discuţiile care implică Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina în Formatul Normandia, creat înaintea izbucnirii războiului. Celelalte state membre UE ar sprijini Parisul şi Berlinul într-o astfel de iniţiativă, a adăugat Pedro Sanchez.

UPDTE ORA 06:00

Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi unde se află aproximativ 70.000 de soldaţi ruşi şi mai multe baze militare importante ale Moscovei, potrivit The New York Times.

UPDTE ORA 05:00

Germania va permite trimiterea în Ucraina a tancurilor de fabricație germană Leopard 2 dacă Statele Unite sunt de acord să trimită, la rândul lor, tancuri de luptă Abrams, scrie Reuters.

UPDTE ORA 04:00

Rusia nu controlează Soledar sau Bahmut

Rusia nu controlează pe deplin Bahmut sau Soledar, orașe învecinate din regiunea Donețk, în ciuda afirmațiilor ruse, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, în timpul unei conferințe telefonice din 18 ianuarie, potrivit Ukrinform.

„Vă spun că, în această dimineață, nu estimăm că (rușii) au preluat ambele orașe în mod unilateral”, a spus Kirby.

Rusia a susținut pe 13 ianuarie că a preluat controlul asupra Soledarului. Kievul a negat afirmația, spunând că luptele sunt în desfășurare.

Informațiile britanice au declarat ulterior că forțele ruse susținute de mercenari ai Grupului Wagner controlați de Kremlin aveau probabil controlul asupra Soledarului de la sfârșitul zilei 16 ianuarie.

UPDTE ORA 03:00

Președintele Poloniei se teme că rușii pregătesc o nouă ofensivă

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a declarat, miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că se teme că Federația Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina în câteva luni.

„Acest moment va răspunde la întrebarea, va supraviețui sau nu Ucraina? Ei (n.r. -rușii) sunt încă foarte puternici și ne temem că se pregătesc pentru o nouă ofensivă în câteva luni, așa că este crucial să se trimită sprijin suplimentar Ucrainei, în special tancuri și rachete moderne” , a afirmat Andrzej Duda.

UPDTE ORA 02:00

Putin: Victoria în Ucraina este garantată, nu am niciun dubiu

Putin a declarat miercuri că „nu are niciun dubiu” cu privire la victoria Rusiei în Ucraina, pe care o consideră „inevitabilă”, la aproape un an de la lansarea ofensivei în Ucraina şi în pofida mai multor eşecuri majore pe câmpul de luptă, relatează AFP.

„Victoria este garantată, nu am niciun dubiu” , a afirmat preşedintele rus în cursul unei deplasări la uzina de armament Obuhov din Sankt Petersburg a producătorului Almaz-Antei, stând în faţa unui camion militar pe care era inscripţionată litera „Z”, simbolul forţelor ruse în campania de război a Rusiei în Ucraina.

UPDTE ORA 01:00

Zelenski a spus într-un discurs video la Forumul Economic Mondial de la Davos că livrările occidentale de tancuri și unități de apărare aeriană ar trebui să vină cât mai repede, înainte ca Rusia să desfășoare noi atacuri cu rachete și vehicule blindate.


Ultima dată când WEF s-a reunit în luna mai, se împlineau trei luni de la invazia rusă în Ucraina – un subiect care, în mod nesurprinzător, a dominat reuniunea. În acest an, pe măsură ce războiul se apropie de prima aniversare, Ucraina rămâne foarte mult în centrul atenției. Liderii mondiali au profitat de fiecare ocazie pentru a-și reitera sprijinul pentru Ucraina.

Suntem implicați atât timp cât va fi nevoie”, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, un refren care a fost ulterior reluat de cancelarul german Olaf Scholz, de senatorul american Joe Manchin și de ministrul suedez de externe Tobias Billström. Mai mulți membri ai delegației Congresului SUA au fost văzuți purtând la reverul lor insigne cu steaguri ale SUA și Ucrainei.

Vizibilitatea Ucrainei se extinde dincolo de centrul principal al forumului. Pe promenadă, principala arteră de circulație de la Davos, Casa Ucrainei transmite imagini de pe străzile din Herson, devastat de război. Casa Rusiei, care anterior era un punct de reper pe promenadă, nu se mai vede nicăieri. Nici oficialii ruși nu sunt prezenți.

Cu toate că Ucraina rămâne un element central al discursului orientat spre exterior de la Davos și în conversațiile dintre cei cu înclinații geopolitice, unii participanți la Davos au declarat pentru TIME că nu se poate spune același lucru și despre mediul mai corporatist al forumului. Când ajungi la întâlniri cu actori corporativi, nu am avut experiența că Ucraina este principala preocupare de pe ordinea de zi”, a declarat pentru TIME secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard. „Există un sentiment din partea sectorului corporatist că au făcut ceea ce trebuia făcut pentru Ucraina.”

Multe companii, deși nu toate, și-au suspendat operațiunile din Rusia. Altele, cum ar fi Microsoft și Google, oferă ajutor umanitar în țară. Dar pentru ca războiul să se încheie cât mai curând, delegații ucraineni au declarat pentru TIME că au nevoie de mai mult sprijin din partea sectorului privat – și nu doar după ce războiul se va încheia. Chiar avem nevoie ca sfârșitul și victoria să fie anul acesta”, spune deputatul ucrainean Alona Shkrum, menționând că nici Ucraina, nici partenerii săi nu își pot permite ca acest război să continue la nesfârșit. „Putem câștiga. Avem nevoie doar de mai multe arme și de mai multă apărare aeriană”.

Una este să donezi ajutor umanitar, alta este să finanțezi sisteme de arme defensive. Dar, după cum văd unii ucraineni, laptopurile donate pentru a sprijini educația copiilor ucraineni nu pot ajunge prea departe într-o țară care abia are electricitate, ca să nu mai vorbim de școli care pot fi protejate de bombardamentele rusești.

Ar fi mai ieftin să cumpărăm sistemele de apărare antiaeriană și să închidem cerul decât să reconstruim mai târziu”, spune deputatul ucrainean Oleksandra Ustinova, care conduce comisia specială temporară a Ucrainei pentru controlul armelor. Dar este de înțeles, adaugă ea, „întreprinderile nu vor să se implice în această problemă”.

Delegația ucraineană nu este singura care a ridicat problema războiului la Davos. Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, primul reprezentant din Belarus care a participat la WEF în ultimele trei decenii, și-a petrecut ultimele zile reamintindu-le participanților că crizele din țara sa natală și din Ucraina sunt interconectate. Belarusul este acum trecut cu vederea, noi simțim acest lucru”, a declarat Tsikhanouskaya pentru TIME, menționând că atât timp cât dictatorul belarus și aliatul Kremlinului, Alexander Lukașenko, rămâne la putere și atât timp cât Minskul continuă să găzduiască soldați ruși pe teritoriul său, va exista o amenințare constantă pentru vecinii noștri”.