• Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri în Ucraina, indiferent care ar fi calea.
  • Pistorius a spus că Germania nu va lua o decizie pripită, deoarece guvernul are mulți factori de luat în considerare, inclusiv consecințele pentru securitatea populației.
  • Declarațiile vine la scurt timp după ce a apărut informația că ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Germania nu ar sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina.

ORA 23.00

Senatorul rus Andrei Klimov s-a întrebat retoric dacă Maia Sandu vrea să facă din R. Moldova o provincie a României, pe care a numit-o ,,cea mai înapoiată țară din NATO”.

ORA 22.00

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că nu va susține candidatura Suediei la NATO, după un protest care a avut loc la Stockholm în weekend și care a inclus arderea unui exemplar al Coranului.

Protestele de sâmbătă din capitala suedeză au sporit tensiunile cu Turcia, într-un moment în care țara nordică are nevoie de sprijinul Ankarei pentru a obține intrarea în alianța militară. Ankara a fost supusă unor presiuni din ce în ce mai mari din partea oficialilor suedezi și finlandezi, precum și a șefului NATO, Jens Stoltenberg, pentru a aproba aderarea Suediei și Finlandei de când cele trei țări au semnat un memorandum trilateral în timpul unui summit NATO la Madrid, în iunie anul trecut.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

ORA 21.00

Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard”, afirmă Borrell
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a furniza armele grele pe care Kievul le-a solicitat.

Berlinul nu a reușit să ia o decizie cu privire la reexportul tancurilor de fabricație germană către Ucraina la summitul internațional de apărare de vineri de la baza militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei.

ORA 20.00

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat în timpul unui briefing de presă că țara sa este pregătită să formeze o mică coaliție” de state pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina, chiar și fără acordul Germaniei.

Vom cere permisiunea Germaniei… dar acest lucru are o importanță secundară”, a declarat Morawiecki.

ORA 19.00

Un fost oficial de rang înalt al FBI a fost acuzat de încălcarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei prin primirea de plăți ascunse de la un oligarh rus, au declarat procurorii.

Charles McGonigal, care a condus divizia de contraspionaj a FBI din New York între 2016 și 2018, a fost arestat sâmbătă. El este acuzat că a lucrat cu un fost diplomat sovietic devenit interpret rus în numele lui Oleg Deripaska, un miliardar rus. Procurorii au declarat că McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a lucrat, de asemenea, în numele lui Deripaska în 2019, într-o încercare eșuată de a obține ridicarea sancțiunilor impuse acestuia, și că a luat bani de la acesta în 2021 pentru a investiga un oligarh rival.

ORA 18.00

Germania începe să desfășoare sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Polonia
Germania a început să își mute sistemele de apărare antiaeriană Patriot pe teritoriul polonez, în apropierea graniței cu Ucraina, unde vor fi amplasate pentru a preveni loviturile cu rachete rătăcite.

Oferta Berlinului de a desfășura trei dintre unitățile sale Patriot în Polonia a venit după ce doi oameni au fost uciși de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow din regiune în noiembrie anul trecut.

ORA 17.00

Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul orașului Sumy din nord-estul Ucrainei, a postat pe aplicația de mesagerie Telegram pentru a susține că o clădire de apartamente și infrastructura feroviară au fost lovite de focul rusesc în Vorozhba. El a postat:

În jurul orei 14:00, zece obuze au explodat în centrul orașului. A existat o lovitură directă într-o clădire de apartamente. Unul dintre apartamente a fost complet distrus. Alte trei locuințe au pagube importante. Exploziile au distrus, de asemenea, spațiile comerciale ale locuitorilor din zonă. Conductele de gaz și liniile electrice au fost rupte de schije. De asemenea, au fost avariate incintele și liniile de cale ferată”.

ORA 16.00

Letonia își va reduce relațiile diplomatice cu Rusia și îl va informa pe ambasadorul său rus să părăsească țara până la 24 februarie, a declarat ministrul său de externe Edgars Rinkēvičs.

ORA 15.00

Un fost comandant al grupului de mercenari ruși Wagner Group, care a cerut azil în Norvegia, a fost informat că va fi deportat, potrivit unui grup rus pentru drepturile omului.

Andrey Medvedev, în vârstă de 26 de ani, a trecut granița în Norvegia, în apropiere de valea Pasvikdalen, la începutul acestei luni, unde a fost arestat și reținut de polițiștii de frontieră.

ORA 14.00

Prea devreme pentru a discuta dacă Putin va încerca să fie reales în 2024, spune Kremlinul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este prea devreme” pentru a vorbi despre o eventuală candidatură la realegere în 2024 a președintelui rus, Vladimir Putin.

Întrebat dacă Putin plănuiește să candideze pentru un nou mandat, Peskov a spus: Președintele nu a făcut nicio declarație pe această temă. Întrebat dacă Kremlinul a început deja să se pregătească pentru o campanie de realegere, Peskov a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre acest lucru, deoarece Kremlinul are o mulțime de afaceri curente”.

ORA 13.00

Polonia a reiterat că este pregătită să trimită tancuri în Ucraina fără consimțământul Germaniei, în timp ce cresc presiunile asupra Berlinului pentru a furniza armele grele pe care Kievul le solicită.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că guvernul său va cere permisiunea Berlinului pentru a trimite tancurile Leopard fabricate în Germania în Ucraina, dar a descris acest consimțământ ca fiind de importanță secundară”.

ORA 12.00

Forțele rusești continuă să suporte un impas operațional și pierderi grele”, potrivit ultimei actualizări a informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării.

De asemenea, raportul afirmă că noile măsuri disciplinare introduse de Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei și proaspăt numit comandant în Ucraina, au fost întâmpinate cu reacții sceptice”.

ORA 11.00

Rusia avertizează că ucrainenii vor plăti prețul pentru tancurile occidentale

Kremlinul a avertizat că poporul ucrainean va plăti prețul” dacă Occidentul va decide să trimită tancuri pentru a sprijini Kievul.

Germania a refuzat cu încăpățânare să ia o decizie, în timp ce se confruntă cu mari presiuni diplomatice pentru a trimite tancurile sale Leopard 2, sau cel puțin să permită țărilor să le reexporte, ceea ce a dus la o frustrare tot mai mare din partea Kievului și a aliaților săi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că diviziunile din Europa cu privire la furnizarea de tancuri Kievului arată că există o nervozitate” tot mai mare în cadrul alianței NATO.

ORA 10.00

Comentariul făcut duminică de ministrul german de externe Annalena Baerbock, potrivit căruia țara sa nu va sta în calea” trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina de către Polonia, provoacă o oarecare confuzie la Berlin. Deocamdată rămâne neclar dacă remarcile ei indică o schimbare a poziției guvernului sau doar o încercare a Partidului Verde de a corecta strategia de comunicare ratată a cancelarului Scholz.

Baerbock nu și-a repetat comentariul atunci când a fost presată luni dimineață pe această temă. Este important ca noi, în calitate de comunitate internațională, să facem totul pentru a apăra Ucraina, astfel încât Ucraina să câștige”, a declarat ea presei în cadrul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE la Bruxelles. Pentru că, dacă va pierde, Ucraina va înceta să mai existe”.

ORA 09.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, în timpul vizitei sale în Africa de Sud, că Ucraina respinge negocierile de pace și că, cu cât acest lucru va continua mai mult timp, cu atât va fi mai greu de rezolvat conflictul.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, iar în septembrie 2022 Federația Rusă a pretins că a anexat patru regiuni din Ucraina, al căror teritoriu l-a ocupat parțial. În 2014, Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, într-o mișcare care nu este recunoscută pe scară largă la nivel internațional.

ORA 08.00

Agenția de știri de stat rusă Tass relatează că forțele ruse susțin că au distrus un mare depozit de muniție ucrainean în regiunea Kherson. Aceasta citează ceea ce descrie ca fiind un reprezentant al regiunii care susține că opt soldați ucraineni au fost uciși în atac și alți 12 au fost răniți.

ORA 07.00

O delegație neoficială din Statele Unite a vizitat orașul Izium din estul Ucrainei, care a fost eliberat de sub ocupația rusă în septembrie anul trecut.

Din delegație a făcut parte generalul locotenent în retragere al armatei americane Keith Kellogg și a fost însoțită de Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov.

Siniebuhov a declarat pe Telegram: Partenerii noștri americani au observat personal amploarea distrugerilor provocate de bombardamentele și ocupația rusă și au examinat dovezile crimelor de război rusești din regiunea Harkov”.

ORA 06.00

Un politician rus a avertizat că continuarea livrării de arme către Ucraina va duce la o catastrofă globală”.

Livrarea de arme ofensive către regimul de la Kiev va duce la o catastrofă globală”, a scris duminică pe canalul său Telegram Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Volodin a spus că livrarea de arme va duce la represalii rusești folosind arme mai puternice”.

ORA 05.00

Germania nu va sta în calea” trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina de către Polonia, a declarat ministrul de externe, Annalena Baerbock, în ceea ce pare a fi cel mai clar semnal de până acum din partea Berlinului că aliații europeni ar putea livra aceste echipamente fabricate în Germania.

Întrebată într-un interviu acordat postului francez de televiziune LCI ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar trimite tancurile Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns printr-un translator: Deocamdată, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni se va pune, nu vom sta în cale”.

ORA 04.00

Polonia a anunțat că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard Kievului, dar că așteaptă „o declarație clară” din partea Berlinului, în comentarii făcute înaintea interviului ministrului german de externe Annalena Baerbock.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat faptul că Germania nu a livrat tancuri Ucrainei. Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovați mor în fiecare zi”, a declarat el.

ORA 03.00

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a efectuat o vizită surpriză în Ucraina, unde a declarat că este momentul să dublăm eforturile și să le oferim ucrainenilor toate instrumentele de care au nevoie pentru a termina treaba”. Downing Street a declarat că Rishi Sunak este favorabil” vizitei lui Boris Johnson, în ciuda avertismentelor că aceasta ar submina autoritatea actualului prim-ministru.

ORA 02.00

Rusia a afirmat că a făcut progrese în regiunea ucraineană Zaporojie. După luni de blocaj în sud-estul regiunii, oficialii instalați de Moscova afirmă că frontul este acum mobil, în timp ce armata ucraineană a raportat că 15 așezări au fost supuse tirurilor de artilerie.

ORA 01.00

Șeful armatei norvegiene a estimat că 180.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în timpul conflictului, în timp ce cifra pentru ucraineni este de 100.000 de victime militare și 30.000 de civili morți. Șeful apărării norvegiene, Eirik Kristoffersen, a oferit aceste cifre într-un interviu acordat postului TV2, fără a preciza cum au fost calculate. Cifrele nu pot fi verificate în mod independent.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri în Ucraina, indiferent care ar fi calea, potrivit Reuters.

Vorbind într-un interviu la ARD TV din Germania, Pistorius a spus că Germania nu va lua o decizie pripită, deoarece guvernul are mulți factori de luat în considerare, inclusiv consecințele pentru securitatea populației germane.

Declarațiile acestuia vine la foarte scurt timp după ce a apărut informația că ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Germania nu ar sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.