• Lupte aprige au loc pentru controlul orașului Vugledar din estul Ucrainei, pe care forțele rusești încearcă să îl cucerească.
  • Vladimir Putin a atacat „neonaziștii” ucraineni de Ziua Holocaustului.
  • Zelenski a subliniat, de asemenea, cu ocazia zilei internaționale a victimelor genocidului nazist împotriva evreilor, că „indiferența și ura” continuă să ucidă, făcând aluzie la Putin.

UPDATE ORA 23:00

Un oficial ucrainean afirmă că se poartă discuții rapide pentru rachete și avioane

Ucraina și aliații săi occidentali sunt implicați în discuții „rapide” privind posibilitatea ca Kievul să primească mai multe rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare, a declarat un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt.

Pe un canal video online, Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Zelenski, a declarat că susținătorii Ucrainei din Occident „înțeleg cum evoluează războiul” și necesitatea de a furniza avioane capabile să ofere acoperire pentru vehiculele blindate de luptă.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

UPDATE ORA 22:00

Cel mai înalt responsabil cu sancțiunile din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA va avertiza săptămâna viitoare țările că ar putea pierde accesul la piețele G7 dacă fac afaceri cu entități care fac obiectul sancțiunilor impuse de Washington.

Oficialul Trezoreriei, Brian Nelson, se va deplasa în Oman, Emiratele Arabe Unite și Turcia în săptămâna 29 ianuarie și se va întâlni cu oficiali guvernamentali, precum și cu întreprinderi și instituții financiare, potrivit unui comunicat.

UPDATE ORA 21:00

Forțele armate poloneze au recrutat anul trecut 13.742 de noi soldați profesioniști, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak.

El a adăugat că numărul este un „record de la abolirea conscripției”. Serviciul militar obligatoriu a încetat în Polonia în 2008. Forțele armate poloneze au în total 164.000 de militari, inclusiv 36.000 de membri ai unităților voluntare de securitate internă.

UPDATE ORA 20:00

Turcia și Suedia sunt din nou în conflict, în timp ce țara nordică, alături de Finlanda, încearcă să adere la NATO.

Cel mai recent blocaj în negocieri a avut loc după ce un activist de extremă dreapta a distrus o copie a Coranului în fața ambasadei Turciei din Stockholm.

UPDATE ORA 19:00

Polonia raportează un „record” de recrutări militare pe fondul conflictului din Ucraina

Forțele armate poloneze au recrutat anul trecut 13.742 de noi soldați profesioniști, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak. El a adăugat că numărul este un „record de la abolirea conscripției”. Serviciul militar obligatoriu a încetat în Polonia în 2008.

Forțele armate ale Poloniei au în total 164.000 de militari, inclusiv 36.000 de membri ai unităților voluntare de securitate internă.

UPDATE ORA 18:00

Producătorul german de armament Rheinmetall se declară pregătit să crească producția

Producătorul german de armament Rheinmetall este pregătit să crească considerabil producția de muniții pentru tancuri și artilerie pentru a satisface cererea puternică din Ucraina și din Occident, a declarat directorul general Armin Papperger pentru Reuters.

Papperger a vorbit cu agenția de presă cu câteva zile înainte ca șefii ministerului german al apărării să se întâlnească cu noul ministru al apărării Boris Pistorius.

UPDATE ORA 17:00

Un oficial ucrainean afirmă că sunt în curs de desfășurare discuții „rapide” pentru rachete și avioane

Ucraina și aliații săi occidentali sunt angajați în discuții „rapide” privind posibilitatea ca Kievul să primească mai multe rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare, a declarat un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt.

Pe un canal video online, Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Zelenski, a declarat că susținătorii Ucrainei din Occident „înțeleg cum evoluează războiul” și necesitatea de a furniza avioane capabile să ofere acoperire pentru vehiculele blindate de luptă.

UPDATE ORA 16:00

Ucraina trebuie să câștige acest război”: Comisia Europeană asigură Kievul de sprijinul deplin al UE
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat sâmbătă Ucraina de sprijinul necondiționat al UE în numele acesteia, în ajunul unui summit cu Ucraina.


,,Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de «dace» sau «dar»” , a declarat ea la un eveniment al partidului său, CDU, creștin-democrat, în Germania.

Ucraina se luptă pentru valorile noastre comune, se luptă pentru respectarea dreptului internațional și a principiilor democrației și de aceea Ucraina trebuie să câștige acest război” , a spus ea.

UPDATE ORA 15:00

Noul ambasador al SUA la Moscova se va întâlni cu viceministrul rus de externe

Noul ambasador al SUA la Moscova, Linn Traci, se va întâlni săptămâna viitoare cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, a anunțat sâmbătă agenția rusă de știri RIA.

Întâlnirea este programată pentru începutul acestei săptămâni, dar data exactă nu a fost precizată.

Noul ambasador american a sosit la începutul acestei săptămâni la Moscova, în timp ce Joe Biden a anunțat o nouă livrare de tancuri către Ucraina.

UPDATE ORA 14:00

UE dorește o tragere la răspundere rapidă pentru crimele oribile” din Ucraina

Uniunea Europeană solicită o tragere la răspundere rapidă pentru crimele oribile” din Ucraina, au declarat vineri miniștrii justiției, relatează Reuters.

Va fi esențial ca responsabilitatea pentru crimele internaționale oribile și brutalitatea a ceea ce vedem în Ucraina să fie stabilită” , a cerut ministrul irlandez al justiției, înainte de a preciza că se referea la crime de război clare și manifeste”.

Cei 27 de miniștri ai justiției s-au întâlnit în Suedia cu mai puțin de o lună înainte de prima aniversare a invaziei rusești în Ucraina.

UPDATE ORA 13:00

Cel puțin trei persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din estul Ucrainei

Cel puțin trei persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Kostiantynivka din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

Pavlo Kyrylenko spune pe Telegram că o clădire și un hotel au fost lovite de grevă și că salvatorii se află la fața locului.

UPDATE ORA 12:00

Zelenski, din Belgia, recunoscător” pentru noul ajutor de 93 de milioane de euro acordat Kievului

Președintele ucrainean a declarat sâmbătă că este recunoscător” Belgiei pentru noua promisiune de finanțare a ajutorului civil și pentru furnizarea de rachete, mitraliere, muniții și vehicule blindate.

El s-a declarat „recunoscător lui Alexander de Croo pentru decizia guvernului belgian de a întări foarte mult sprijinul defensiv” pentru eliberarea teritoriului ucrainean”. Mulțumesc, prieteni!”

Noul efort de apărare belgian, anunțat vineri, a fost evaluat la 93,8 milioane de euro, ridicând ajutorul total al Belgiei la aproape 228 de milioane de euro de la începutul războiului, în februarie 2022.

UPDATE ORA 11:00

Caricaturista rusă în exil Victoria Lomasko primește premiul pentru curaj la Festivalul de la Angoulême, Franța

Caricaturista rusă în exil Victoria Lomasko a câștigat premiul anual Curajul artei” în cadrul Festivalului Internațional de Bandă Desenată, care a avut loc între 26 și 29 ianuarie la Angoulême, în Charente, Franța.

Artista de benzi desenate, în vârstă de 44 de ani, este cunoscută pentru viziunea sa critică asupra societății și puterii din Rusia și din alte foste republici sovietice, care a fost prezentată în reportaje publicate de mai multe mass-media străine.

Ea a părăsit Rusia în martie 2022, imediat după invazia Ucrainei, iar acum locuiește în Germania.

UPDATE ORA 10:00

Coreea de Nord condamnă decizia Washingtonului de a trimite tancuri în Ucraina

Coreea de Nord a condamnat vineri decizia Washingtonului de a trimite tancuri în Ucraina, afirmând că Statele Unite alimentează un război prin procură” pentru a distruge Rusia.

Washingtonul „depășește din ce în ce mai mult linia roșie „, a declarat vineri Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, acuzând Statele Unite că sunt responsabile pentru războiul din Ucraina.

Miercuri, președintele american Joe Biden a promis să trimită la Kiev 31 de tancuri Abrams, unul dintre vehiculele de luptă puternice și sofisticate ale armatei americane.

UPDATE ORA 09.00

Volodimir Zelenski a marcat vineri Ziua de comemorare a Holocaustului, îndemnând lumea să se unească împotriva indiferenței și a urii.

Președintele ucrainean a declarat: „Astăzi, ca întotdeauna, Ucraina onorează memoria a milioane de victime ale Holocaustului. Știm și ne amintim că indiferența ucide împreună cu ura.”

Agenția France-Presse a relatat, de asemenea, că Vladimir Putin a folosit ziua de comemorare pentru a ataca Ucraina, numindu-i pe cei din această țară „neonaziști” pentru a-și justifica invazia de 11 luni.

UPDATE ORA 08.00

Un nou baraj de bombardamente rusești a ucis cel puțin 10 civili ucraineni și a rănit alți 20 în decurs de o zi, a anunțat Associated Press (AP), citând biroul președintelui Ucrainei. Oficiali regionali au declarat că orașele și satele din est și din sud, aflate în raza de acțiune a artileriei rusești, au avut cel mai mult de suferit. Șase persoane au murit în regiunea Donețk, două în Herson și două în regiunea Kharkiv, îi citează AP. Cu o zi înainte, rachete și drone autopropulsate lansate de forțele rusești au lovit mai adânc în teritoriul ucrainean, ucigând cel puțin 11 persoane.

UPDATE ORA 07.00

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că observatorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși, și a reînnoit apelurile pentru o zonă de securitate în jurul centralei.

UPDATE ORA 06.00

Radiodifuzorul de stat ucrainean a anunțat că zece regiuni din Ucraina folosesc întreruperi de energie electrică de urgență din cauza lipsei de energie în rețea după atacurile rusești de joi, iar refacerea instalațiilor avariate este în curs de desfășurare.

UPDATE ORA 05.00

Kremlinul a declarat vineri că președintele american Joe Biden are cheia pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, îndemnând Kievul să se potolească, dar că Washingtonul nu a fost dispus până acum să o folosească.Cheia regimului de la Kiev se află în mare parte în mâinile Washingtonului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul obișnuitului său briefing zilnic. „Acum vedem că actualul lider de la Casa Albă (…) nu dorește să folosească această cheie. Dimpotrivă, el alege calea de a continua să pompeze arme în Ucraina”, a adăugat el.

UPDATE ORA 04.00

Lynne Tracy, noul ambasador al SUA în Rusia, nu va îmbunătăți legăturile dintre Washington și Moscova, deoarece primul se angajează într-un război hibrid împotriva celei de-a doua, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

UPDATE ORA 03.00

Uniunea Europeană dorește să fie trasă rapid la răspundere pentru crimele oribile din Ucraina, au declarat miniștrii de justiție ai UE. Însă statele membre au păreri diferite în ceea ce privește modul în care trebuie să se desfășoare urmărirea penală, să se caute probe sau să se finanțeze repararea pagubelor de război. Cei 27 de miniștri ai justiției din blocul comunitar s-au întâlnit la Stockholm, unde au discutat despre colectarea de probe, precum și despre înființarea unui nou tribunal internațional pentru a urmări în justiție agresiunea Moscovei.

UPDATE ORA 02.00

Ungaria se va opune prin veto oricăror sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care afectează energia nucleară, a declarat vineri premierul Viktor Orbán la radioul de stat.

UPDATE ORA 01.00

Oficialii guvernamentali ucraineni care se eschivează de la îndatoririle lor pe timp de război vor fi îndepărtați rapid, a declarat joi un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, în contextul în care se iau măsuri drastice împotriva corupției. Zeci de oficiali au fost înlăturați în această săptămână după o serie de scandaluri și acuzații de corupție. Analiștii politici au declarat că Zelenski trebuie să le arate partenerilor occidentali și ucrainenilor obosiți de război că este serios în ceea ce privește pedepsirea proastei guvernări.

Știrea inițială

Lupte aprige au loc vineri pentru controlul orașului Vugledar din estul Ucrainei, pe care forțele rusești încearcă să îl cucerească, în timp ce Vladimir Putin a atacat neonaziștii” ucraineni de Ziua Holocaustului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat, de asemenea, cu ocazia zilei internaționale a victimelor genocidului nazist împotriva evreilor, că indiferența și ura” continuă să ucidă, făcând aluzie, fără a-l numi, la asaltul pe care Rusia l-a lansat la 24 februarie 2022, relatează presa franceză.